Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament

Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 septembrie 2024 Ultima actualizare: 19 septembrie 2024

Febra galbena (VFG) este o boala virala care se transmite prin muscatura anumitor specii de tantari. Poate fi grava, putand provoca chiar moartea. Nu are tratament specific, insa se poate preveni prin respectarea anumitor masuri. Agentul patogen este un ARN virus inrudit cu West Nile, iar speciile de tantari care transmit boala sunt Aedes sau Haemagogus spp. Mediile in care se regaseste aceasta afectiune virala sunt cele tropicale si subtropicale, in special in Africa, America de Sud si Centrala.

Cum apare si cum se declanseaza febra galbena

Febra galbena este cauzata de un virus care este transmis de muscaturile de tantari. Puteti obtine aceasta boala daca sunteti muscat de un tantar infectat cu virusul. Oricine poate avea febra galbena, dar persoanele in varsta au un risc crescut de infectie grava. Daca o persoana este muscata de un tantar infectat, simptomele se manifesta de obicei intre 3 si 6 zile mai tarziu. Transmiterea este cauzata doar de muscatura anumitor specii de tantari infectati. Nu se transmite prin contact personal, obiecte, etc. Exista trei tipuri de cicluri de transmisie:

  • Ciclul silvatic (in jungla): In padurile tropicale, maimutele, care sunt rezervorul principal al virusului, sunt muscate de tantarii salbatici care transmit virusul altor maimute. Oamenii din jungla pot fi muscati de tantarii infectati si pot obtine boala;
  • Ciclul intermediar (in savana): In acest tip de transmitere, tantarii semi-domestici (care se inmultesc in jungla si in apropierea locuintelor) infecteaza atat maimutele, cat si oamenii. Contactul crescut intre oameni si tantarii infectati creste transmiterea, iar focarele pot aparea simultan in multe sate diferite dintr-o zona. Acesta este cel mai frecvent tip de epidemie din Africa;
  • Ciclul urban: Epidemiile mari apar atunci cand persoanele infectate introduc virusul in zone dens populate cu densitate mare de tantari si unde majoritatea populatiei are imunitate redusa sau nu are imunitate din cauza lipsei de vaccinare. In aceste conditii, tantarii infectati transmit virusul de la o persoana la alta;

Care sunt simptomele febrei galbene?

Febra galbena incepe brusc, cu febra mare, frisoane si o durere de cap. Pot aparea, de asemenea, dureri musculare, greata si varsaturi. Exista forme care prezinta simptome usoare si nespecifice. Formele severe cauzeaza adesea sangerari, insuficienta hepatica si insuficienta multipla a organelor. Este esential sa consultati rapid medicul in prezenta unora dintre simptomele mentionate si nu a auto-medicatului. Cele mai frecvent utilizate antifebrile pot fi extrem de daunatoare. Febra galbena are 3 etape:

  • Stadiul 1 (infectie): Dureri de cap, dureri musculare si articulare, febra, sufocare, pierderea poftei de mancare, varsaturi, icterul este comun. Dupa aproximativ 3 pana la 4 zile, simptomele dispar adesea pentru scurt timp.
  • Stadiul 2 (remisie): Febra si alte simptome se reduc, iar majoritatea oamenilor se vor recupera in acest stadiu, dar altii se pot inrautati in 24 de ore.
  • Stadiul 3 (intoxicatie): Exista probleme cu multe organe, inclusiv inima, ficatul si rinichii. Pot aparea, de asemenea, tulburari de sangerare, convulsii, coma si delir.

Simptomele pot include:  Febra, dureri de cap, dureri musculare, Greata si varsaturi, eventual cu sange, Fata rosie, Pielea si ochii galbeni (icter), Scaderea urinarii, Delir, Batai neregulate ale inimii (aritmii), Sangerare, Convulsii, Coma. Perioada de incubatie este de 3 pana la 6 zile. In cele mai multe cazuri, simptomele dispar in 3 sau 4 zile. Cu toate acestea, un procent mic de pacienti intra intr-o a doua faza, mai toxica, la 24 de ore dupa remisia initiala.

Febra mare revine si mai multe organe sunt afectate, de obicei ficatul si rinichii. In aceasta faza icterul (ingalbenirea pielii si a ochilor, un fapt care a dat nume bolii), culoarea inchisa a urinei si durerea abdominala cu varsaturi sunt frecvente. Pot aparea sangerari orale, nazale, oculare sau gastrice. Jumatate dintre pacientii care intra in faza toxica mor.

Diagnostic febra galbena

Diagnosticul de febra galbena este dificil, mai ales in stadiile incipiente. In cazurile mai severe, poate fi confundata cu malaria severa, leptospiroza, hepatita virala (in special formele fulminante), alte febre hemoragice, infectii cu virusul flavivirus sau otravire. In stadiile incipiente ale bolii, virusul poate fi uneori detectat in sange prin reactia in lant a polimerazei retrortranscriptase.

Cum poti preveni instalarea febrei galbene

Principala masura preventiva este vaccinul. Vaccinarea este recomandata daca destinatia este o zona cu un risc dovedit de transmitere a febrei galbene. Cei care nu au contraindicatii sau precautii trebuie sa primeasca vaccinul cu cel putin zece zile inainte de a ajunge la destinatie. Unele tari solicita certificarea internationala ca o cerinta de a intra pe teritoriul lor. Pe langa vaccinare, se recomanda purtarea de imbracaminte cu maneci lungi, sosete si pantaloni lungi, dar si folosirea produselor contra tantarilor (pastile, spray-uri etc.) . Cei din grupurile enumerate mai jos prezinta un risc crescut de efecte adverse potential grave asociate cu vaccinarea. Pentru aceste cazuri, se recomanda sa nu calatoriti catre destinatii cu transmitere activa a febrei galbene. Daca calatoria este urgenta, medicul trebuie sa evalueze oportunitatea de a indica vaccinarea.

Persoanele excluse de obicei de la vaccinare sunt:

  • Copiii sub 9 luni, cu exceptia epidemiilor, o situatie in care copiii cu varsta cuprinsa intre 6-9 luni ar trebui, de asemenea, sa fie vaccinati in zonele cu risc ridicat de infectie;
  • Femeile gravide, cu exceptia cazurilor de febra galbena, atunci cand riscul de infectie este ridicat;
  • Persoanele cu imunodeficiente severe din cauza infectiei simptomatice cu HIV / SIDA sau din alte cauze;
  • Este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca ati calatorit in zone in care boala este cunoscuta ca proliferand. Diagnosticul poate fi confirmat prin teste de sange;

Tratament pentru febra galbena

Introducerea timpurie a unui tratament bun de sustinere in spital creste rata de supravietuire. Nu exista un tratament antiviral specific pentru febra galbena, dar rezultatul se imbunatateste odata cu tratamentul deshidratarii, insuficientei hepatice si renale si febrei. Infectiile bacteriene asociate pot fi tratate cu antibiotice. Febra galbena poate provoca probleme grave, iar complicatiile pot includeꓽ coma, decesul, coagulare intravasculara diseminata, insuficienta renala, insuficienta hepatica, infectia glandei salivare, infectii bacteriene secundare. 

Consultati un medic cu cel putin 10 pana la 14 zile inainte de a calatori intr-o zona in care febra galbena este comuna pentru a afla ce masuri puteti lua impotriva acestei boli. La intoarcere, spuneti imediat medicului daca aveti aveti febra, dureri de cap, dureri musculare, varsaturi sau icter. 

Ce trebuie sa retii despre febra galbena

Febra galbena este transmisa de tantarii care sunt infectati cu Flavivirus. Tarile cu risc de a contacta aceasta boala sunt Ciad, Coasta de Fildes, Congo, Etiopia, Niger, Nigeria si Sudan. In primele stadii boala poate fi confundata cu o raceala puternica pentru ca avem simptome precum dureri de cap, dureri musculare şi articulare, febra, pierderea poftei de mancare. Netrata boala se ajunge la insuficienta cardiaca, hepatica şi renală, hemoragie, dureri abdominale, convulsii, iar 50% dintre bolnavii care ajung in acest stadiu mor. OMS spune ca la nivel mondial, anual, din circa 200.000 de persoane infectate cu aceasta boala, 30.000 mor si din cauza altor complicatii. Alte boli transmise de tantari mai sunt:

MALARIA

Malaria este transmisa de tantarul Anofel care poarta in corp un parazit numit plasmodium si acesta declanseaza febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, varsaturile si crize de stomac. Netratata, malaria duce la colaps circulator, coma si in ultima instanta survine decesul. In principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni de la contactul cu infectia. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie. In plus, asa cum am spus anterior, nu toate speciile de tantari transmit malarie. Boala are ca raspandire tari din zona tropicelor, intre latitudinea nordica 25 de grade si latitudinea sudica tot 25 de grade. Vorbim aici de India, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Brazilia, tari din Africa etc.

Virusul Zika

Acest virus este transmis tot de o specie de tantar. Tara care are cele mai multe probleme cu acest virus este Brazilia, dar incidenta lui a fost semnalata si in alte tari precum: Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic,Panama, Paraguay, Insulele Solomon sau Thailanda. Ca si simptome, bolnavii cu virusul Zika au stari puternice de: febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, o stare de slabiciune si cefalee. Netratata poate genera malformatii ireversibile, mai ales in cazul in care infectia ajunge la femei insarcinate.

Bibliografie:

Kliegman RM, et al. Nelson Textbook of Pediatrics. 21st ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Feb. 7, 2022;

Bennett JE, et al. Temperature regulation and the pathogenesis of fever. In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 9th ed. Elsevier; 2020; 

Fever. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/biology-of-infectious-disease/fever. Accessed Feb. 9, 2022;

Goldman L, et al., eds. Approach to fever or suspected infection in the normal host. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Feb. 7, 2022;

Articole similare
Neurofibromatoza: Cum apare boala, simptome, tipuri de tratament Neurofibromatoza: Cum apare boala, simptome, tipuri de tratament

Neurofibromatoza este o afectiune genetica complexa care provoaca formarea de tumori sau noduli numiti neurofibroame in sistemul nervos si in alte tesuturi ale corpului. Se disting doua tipuri principale de neurofibromatoza: neurofibromatoza de tip 1 (NF1) si neurofibromatoza de tip 2 (NF2). Acestea sunt cauzate de mutatii genetice care afecteaza dezvoltarea celulelor nervoase si a altor tesuturi din organism.

22 august 2024
Edited 22 august 2024
citește articolul
Metroragia: Cum apare boala, simptome si cand trebuie sa consulti un medic ginecolog Metroragia: Cum apare boala, simptome si cand trebuie sa consulti un medic ginecolog

Daca ai sangerari uterine anormale sau orice tip de sangerare vaginala neobisnuita, este recomandat sa consulti un medic ginecolog. Ginecologii sunt specialisti medicali cu experienta in probleme legate de sistemul reproducator feminin si pot diagnostica si trata o varietate de afectiuni ginecologice, inclusiv sangerarile uterine anormale. Consultatia cu un medic ginecolog este importanta pentru mai multe motive. Ginecologul poate evalua simptomele si in baza unui istoric medical si poate efectua examinari si teste pentru a determina cauza exacta a sangerarii uterine anormale.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Mastocitoza: de ce apare boala, cum se manifesta si cum se trateaza aceasta boala rara Mastocitoza: de ce apare boala, cum se manifesta si cum se trateaza aceasta boala rara

Mastocitoza reprezinta un grup de afectiuni rare caracterizate prin cresterea numarului de mastocite in diferite parti ale corpului. Mastocitele sunt celule specializate ale sistemului imunitar care elibereaza substante chimice precum histamina si heparina in timpul unei reactii alergice sau inflamatii.

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.