Foliculita: cauze, simptome si tratament
Foliculita reprezinta o inflamatie a foliculului de par, adica o mica cavitate din piele din care creste firul de par. Aceasta afectiune poate afecta orice zona a corpului in care exista par, spre exemplu, axilele, fata, regiunea toracica, scalpul si zona inghinala. Foliculita apare in momentul in care foliculul de par devine infectat cu bacterii, in general stafilococi. Aceasta poate sa apara in mai multe forme, inclusiv:
- Foliculita superficiala - Aceasta afecteaza partea de sus a foliculului si se prezinta sub forma de mici postule rosii sau cosuri.
- Foliculita profunda - Tipul acesta de foliculita implica o inflamatie mai profunda a foliculului si poate sa formeze abcese dureroase sau chisturi pline cu puroi.
- Foliculita decalvanta - Aceasta este o forma severa de foliculita ce poate sa duca la pierderea permanenta a parului din zona respectiva.
- Foliculita pitiriazica - Acesta apare mai ales pe pielea acoperita cu par subtire si se manifesta ca mici pete rosii cu mancarime in jurul foliculilor de par.
- Foliculita gram-negativa - Este cauzata de bacterii gram-negative si poate sa apara mai ales la persoanele care au un sistem imunitar slabit.
Foliculita poate fi cauzata de diferiti factori, cum ar fi folosirea frecventa a hainelor stramte, transpiratie excesiva, utilizarea excesiva a produselor de ingrijire a pielii, leziuni minore, etc. Tratamentul variaza, depinzand de severitatea afectiunii si poate sa includa folosirea de antibiotice topice sau orale, lotiuni antiseptice si, in cazuri mai grave, interventii medicale sau chiar chirurgicale. In cazul in care suspectati ca aveti foliculita sau prezentati simptome neplacute, este indicat sa consultati un medic pentru a avea parte de un diagnostic si un tratament corespunzator. De ce apare foliculita si cum o putem preveni descopera in urmatorul material.
Ce este foliculita? Ce este un folicul? Unde gasim foliculite?
Atunci cand apar puncte suspecte ca niste inflamatii pe tegument si pe suprafata superficiala a epidermei ne intrebam ce este foliculita si de ce apare aceasta boala. Care este legatura dintre un folicul de par si ce se intampla cand avem mai multe foliculite inflamate vom descoperi in aceste randuri.
Foliculita poate fi cauzata de mai multi factori, iar acestia pot sa fie diferiti in functie de tipul de foliculita si de zona care este afectata. Cateva dintre cele mai comune cauze ale foliculitei sunt urmatoarele:
- Bacterii - Cea mai intalnita cauza a foliculitei este infectia bacteriana, mai ales cu stafilococi sau streptococi. Bateriile acestea pot sa patrunda in foliculii de par prin intermediul leziunilor minore ale pielii sau prin zgarieturi.
- Iritanti chimici - Folosirea excesiva sau necorespunzatoare a produselor de ingrijire a pielii, spre exemplu sapunuri agresive, lotiuni sau creme, poate irita si infunda foliculii de par, lucru ce poate sa favorizeze aparitia foliculitei.
- Haine stramte sau nepotrivite - Imbracamintea stramta sau materialul ce nu permite pielii sa respire in mod adecvat poate sa irite folicului de par si poate sa ajute la dezvoltarea foliculitei.
- Transpiratie excesiva - Transpiratia abundenta poate sa infunde folicului de par si poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza foliculita.
- Raniri sau leziuni ale pielii – Zgarieturile, taieturile sau alte leziuni minore ce pot sa apara pe piele pot sa faciliteze patrunderea bacteriilor in foliculi.
- Sistem imunitar slabit - Oamenii care au un sistem imunitar slabit sau care iau medicamente ce suprima imunitatea pot sa fie mai predispusi la infectii, inclusiv la foliculita.
- Apa contaminata - Inotul in apa contaminata, de exemplu piscine sau bazine de apa calda, poate expune pielea la bacterii ce pot sa provoace aparitia foliculitei.
Este necesar sa discutati cu un medic cu scopul de a determina cauza concreta a foliculitei si pentru a avea parte de un tratament corespunzator in functie de tipul si severitatea afectiunii pe care o aveti. Pe scurt, ce este un folicul? Foliculul este un nume generic dat formatiunilor anatomice de dimensiuni reduse in forma de saculet. Foliculul difera ca dimensiuni si forma in functie de zona unde se afla. In zona scalpului au o alta forma fata de zona sprancenelor sau zona inghinala. Foliculul poate fi sub forma de vezica glandulara sau ganglionara si in unele cazuri este identificat ca un tesut conjunctiv in zona radacinii parului.
Ce este pseudofoliculita? Cum recunosti foliculita stafilococica
Exista si boli care seamana cu pseudofoliculita sau exista chiar o forma de foliculita stafilococica. Cum le putem deosebi si la ce trebuie sa fim atenti vom afla din aceste randuri.
Ce trebuie sa stii despre pseudofoliculita?
In primul rand pseudofoliculita este mai mult o forma de dermatita de contact decat o boala per se. Explicatia este simpla. Daca foliculita implica inflamarea foliculilor de par din cauze medicale, genetice, boli asociate, infectii, sistem imunitar precar, pseudofoliculita, desi are aceleasi semnalmente fizice, ea e declansata de anumite iritatii. De exemplu, epilarea cu ceara sau cu un aparat care nu e igienizat corect sau daca folosim o lama tocita reprezinta cele mai comune metode de epilare la domiciliu atat ale femeilor cat si ale barbatilor. Unul dintre dezavantajele acestor procedee este cauzat de aparitia pseudofoliculitei, o consecinta relativ frecventa a indepartarii firelor de par prin smulgere sau radere in mod repetat, pe o durata mai lunga de timp.
Altfel spus, pseudofoliculita nu este altceva decat inflamatia foliculului pilos si a tesutului cutanat supradiacent, ce se aseamana din punct de vedere clinic cu o foliculita. In cazul foliculitei, inflamatia se datoreaza unei infectii, pe cand in pseudofoliculita cauza este mai degraba de natura mecanica. Pseudofoliculita poate aparea pe orice suprafata a corpului care este supusa procedeelor de indepartare a firelor de par. Totusi, aceasta se intalneste mai frecvent in zonele in care firul de par are tendinta spre incurbare, spre exemplu regiunea axilara, inghinala, sau in cazul barbatilor regiunea faciala si a gatului. Astfel, in cazul firului de par drept, cum este cel de pe membrele superioare sau inferioare, pseudofoliculita apare mai des in cazul folosirii metodelor de smulgere (epilarea cu ceara, aparatul de epilare), pe cand in cazul firului de par incurbat, pseudofoliculuita apare mai frecvent in cazul folosirii lamei de ras.
Ce trebuie sa stii despre foliculita stafilococica?
Foliculita stafilococica sau infectioasa este provocata de bacterii, infectii fungice, stafilococul auriu fiind principalul responsabil de inflamatia foliculilor parului. Utilizarea unor produse cosmetice, creme si lotiuni sunt o sursa pentru foliculita neinfectioasa, la fel si firele de par crescute pe sub piele. Exista doua tipuri de foliculita: foliculita superficiala si foliculita profunda. Gravitatea acestei afectiuni dermatologice este data de gradul de afectare al foliculilor de par. Foliculita nu reprezinta doar o problema estetica. In functie de tipul acesteia, de administrarea unui tratament adecvat (ori din contra, netratarea foliculitei), in anumite cazuri pot aparea complicatii precum: extinderea foliculitei catre alte zone ale corpului, prurit sever si aparitia furunculului. Nu se cunoaste cu exactitate numarul persoanelor care se confrunta cu foliculita. Cei mai multi dintre pacienti se adreseaza medicului dermatolog atunci cand leziunile produse de foliculita au provocat mancarimi puternice, ce au lasat cicatrici pe piele, ori cand infectia este una extrem de severa si cauzeaza alte complicatii.
Care sunt simptomele foliculitei?
Simptomele foliculitei pot fi diferite, acestea depinzand de tipul si severitatea afectiunii. De obicei, foliculita se manifesta prin inflamatie si iritatie in zona foliculilor de par. Cateva dintre cele mai intalnite simptome ale foliculitei sunt urmatoarele:
- Mancarime - Zona afectata poate sa devina iritata si sa provoace mancarimi. Mancarimea poate fi mai accentuata in cazurile in care leziunile sunt prezente pe suprafata pielii.
- Durere sau sensibilitate - In cazurile severe de foliculita profunda, zonele afectate pot sa devina dureroase sau sensibile in momentul atingerii.
- Eruptii cutanate rosii - Pielea din jurul foliculilor de par poate deveni rosie si inflamata, acest lucru formand o eruptie cutanata.
- Abcese sau chisturi - In formele severe ale foliculitei, pot sa apara abcese sau chisturi care sunt umplute cu puroi, care pot fi destul de dureroase si necesita un tratament medical adecvat.
- Piele inflamata si umflata - Pielea din jurul foliculilor de par poate sa fie umflata si inflamata.
- Mici pustule sau cosuri - Una dintre cele mai frecvente caracteristici ale foliculitei este aparitia de mici leziuni umplute cu puroi sau cosuri in jurul foliculilor de par.
- Senzatie de arsura – Cateodata, foliculita poate fi insotita si de o senzatie de arsura sau furnicaturi in zona afectata.
Este necesar de retinut faptul ca, simptomele pot fi diferite si ca este probabil sa aveti nevoie de un consult medical corespunzator cu scopul de a stabili cu precizie diagnosticul si pentru a primi un tratament adecvat. Tratamentul foliculitei depinde de severitatea si de tipul afectiunii. In formele usoare de foliculita aceasta poate sa se vindece de la sine sau poate fi gestionata cu masuri simple la domiciliu. In cazuri mai severe, consultul medical este esential cu scopul de a primi indrumari adecvate. Cateva metode de tratament pentru foliculita sunt urmatoarele:
- Igiena corecta - Mentinerea unei igiene corespunzatoare poate sa contribuie la prevenirea si gestionarea foliculitei usoare.
- Evitarea iritantilor - Este recomandat sa evitati folosirea de produse de ingrijire a pielii sau de cosmetica ce pot agrava inflamatia.
- Medicamente de uz local - In cazuri de foliculita usoara sau moderata, pot fi prescrise medicamente de uz local cu scopul de a contribui la combaterea infectiei bacteriene.
- Tratamente specifice pentru tipul de foliculita - Unele forme de foliculita, de exemplu foliculita pitiriazica, pot necesita tratamente specifice, cum ar fi creme antifungice sau tratamente pentru regenerarea parului.
Interventii medicale sau chirurgicale - Daca foliculita este profunda sau cu abcese mari, medicul poate sa decida sa dreneze puroiul prin interventie medicala sau chirurgicala.
Este important sa urmati intotdeauna indicatiile medicului si sa nu incercati sa stoarceti sau sa deschideti pustulele sau abcesele acasa, pentru ca acest lucru poate agrava infectia si poate duce la aparitia unor complicatii.
Cum se trateaza foliculita? Ce este foliculita profunda? Ce contine un tratament foliculita
Daca tot am vorbit de foliculita, un lucru care ne intereseaza este cum se trateaza foliculita, care e riscul sa suferim de foliculita profunda si ce contine un tratament de foliculita.
Formele usoare de foliculita superficiala de cauza stafilococica, cand sunt prezente cateva pustule, se vindeca de la sine in cateva zile, in mod spontan, fara interventii medicale. Atunci cand aceasta cuprinde o zona extinsa si provoaca mancarimi, tratamentul cu antibiotice este o optiune. In tratamentul foliculitei superficiale, cea mai comuna forma de foliculita, mentinerea curata a zonei si administrarea antibioticelor topice, inclusiv a cremelor, prescrise de catre medicul dermatolog, sunt suficiente.
Pentru tratament foliculita adreseaza-te medicului specialist dermatolog. Dermatologul este in masura sa evalueze tipul de foliculita, sa recomande anumite investigatii medicale care determina agentii patogeni ce au cauzat infectia si totodata sa prescrie tratamentul potrivit in functie de rezultatele obtinute.Consultul la dermatologie cuprinde o anamneza in timpul careia medicul dermatolog pune intrebari despre: utilizarea tratamentelor pe baza de corticosteroizi, a antibioticelor orale, istoric de transpiratie axcesiva, mancarimi ale pielii, utilizarea piscinelor/ jacuzzi, antecedente HIV. Dermatoscopia reprezinta o tehnica de examinare a pielii si a leziunilor pielii, cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop, care permite vizualizarea in straturile profunde ale pielii, nu doar la suprafata. Procedura nu este una invaziva si nici dureroasa pentru pacient.
Ce este foliculita profunda?
Foliculita profunda mai este cunoscuta drept foliculita gram negativa. Aceasta forma de foliculita apare de cele mai multe ori la persoanele cu acnee care urmeaza de mai mult timp un tratament cu antibiotice. Acest lucru se produce din cauza faptului ca antibioticele afecteaza echilibrul bacterian al pielii. De obicei, afectiunea dispare dupa ce persoana isi termina tratamentul cu antibiotice.
Ce contine un tratament foliculita?
In functie de tipul de foliculita, un tratament poate contine urmatoarele substante:
- creme cu antibiotic, daca foliculita este cauzata de o bacterie (pastile, numai in cazurile severe);
- creme antifungice, sampoane sau pastile daca foliculita este cauzata de o ciuperca;
- creme cu steroizi care sa reduca inflamatiile;
Ce este Tinea Capitis, cum poate afecta foliculii si cum se poate gestiona boala
Printre diferitele boli care afecteaza scalpul regasim Tinea capitis, o infectie a pielii cauzata de ciuperci care pot provoca caderea parului. Este o boala extrem de contagioasa, care poate fi, de asemenea, grava si poate provoca pierderea permanenta a parului. Deci, este important sa stiti simptomele si cum sa le preveniti. Tinea capitis este produsa de o infectie fungica (cu ciuperci). In mod specific, ciupercile numite dermatofite (care traiesc pe piele) afecteaza pielea capului si a scalpului. Aceasta este o infectie extrem de contagioasa, fiind mult mai frecventa la copiii mici, desi poate aparea la orice varsta. Deoarece simptomele pot deveni severe si pot duce la pierderea permanenta a parului, este important sa fiti constienti de manifestarile clinice ale afectiunii Tinea capitis, in special daca aveti copii de varsta scolara. Metodele de diagnosticare sunt efectuate de catre un medic dermatolog, iar acestea includ examinarea pielii, a firelor de par rupte, a scalpului. De asemenea, specialistul poate explora zona afectata cu ajutorul lampii Wood (un tip de lumina ultravioleta este utilizata pentru a ilumina scalpul pentru a distinge tipul de ciuperca). Se poate realiza, de asemenea, o cultura a probelor. Pe langa aceste modalitati, medicul poate recomanda si altele, insa, de regula, un profesionist poate confirma sau infirma cu usurinta prezenta sau absenta afectiunii.
Ar trebui sa retineti ca diferite afectiuni ale pielii si scalpului au simptome similare, insa pot varia de la un individ la altul. Prin urmare, este important sa mergeti la un specialist de indata ce detectati sau suspectati prezenta oricaror semne, cum ar fi mancarime, roseata sau pierderea anormala a parului. Diagnosticul precoce este esential pentru evitarea complicatiilor ce pot aparea ca urmare a infectarii cu fungi. Aplicand tratamentul potrivit, bazat pe creme, sampoane si / sau medicamente antifungice orale (antifungice), infectia este de obicei vindecata fara complicatii excesive si parul creste inapoi unde a cazut. Cu toate acestea, repetam recomandarea de a merge la un dermatolog cat mai curand posibil. Mai mult, daca se formeaza kerionul, despre care am mentionat mai sus, prognosticul bolii devine mult mai complex si mai grav. Tratamentul pentru Tinea capitis include substante antimicotice, printre care Itraconazol, Fluconazol, Terbinafina si Griseofulvina. Durata administrarii variaza, putandu-se extinde pana la 3-4 luni sau pana cand simptomele dispar ori examenul micologic reiese a fi negativ. Antimicoticele locala, sub forma de unguent/crema pot reduce riscul aparitiei suprainfectarii bacteriene, insa contribuie si la diminuarea micozei, prevenindu-se astfel infectarea altor zone de pe suprafata scalpului. De asemenea, tratamentul local are menirea si de a minimiza riscul de contagiozitate pentru anturaj.
Bibliografie:
Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller in F344/N rats and B6C3F1 mice (drinking water study);
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;