Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tinea capitis: cauzele afectiunii, cum se manifesta si cum poate fi tratata

Tinea capitis: cauzele afectiunii, cum se manifesta si cum poate fi tratata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 martie 2024 Ultima actualizare: 19 martie 2024

Printre diferitele boli care afecteaza scalpul regasim Tinea capitis, o infectie a pielii cauzata de ciuperci care pot provoca caderea parului. Este o boala extrem de contagioasa, care poate fi, de asemenea, grava si poate provoca pierderea permanenta a parului. Deci, este important sa stiti simptomele si cum sa le preveniti. Tinea capitis este produsa de o infectie fungica (cu ciuperci). In mod specific, ciupercile numite dermatofite (care traiesc pe piele) afecteaza pielea capului si a scalpului. Aceasta este o infectie extrem de contagioasa, fiind mult mai frecventa la copiii mici, desi poate aparea la orice varsta. Deoarece simptomele pot deveni severe si pot duce la pierderea permanenta a parului, este important sa fiti constienti de manifestarile clinice ale afectiunii Tinea capitis, in special daca aveti copii de varsta scolara.

Cum se manifesta Tinea capitis?

Tinea capitis provoaca o eruptie uscata cu prurit, zone in care cade parul (alopecie), sau ambele. Un tip de ciuperca provoaca puncte negre, in care tulpinile de par se rup pe suprafata scalpului. Un alt tip de ciuperca provoaca placi in care tulpinile de par se descompun deasupra suprafetei, unde raman fragmente mici. De asemenea, afectiunea provoaca uneori exfolieri asemanatoare matretii. Ocazional, o infectie dermatofita provoaca un kerion, care este o placa mare, dureroasa, inflamata, umflata si, uneori, supurativa pe scalp. Acesta poate avea blistere, prezentandu-se ca un abces (punga de puroi). Kerionul apare printr-o reactie a sistemului imunitar la ciuperca si poate provoca aparitia cicatricilor.  Se pot regasi o serie de simptome care, desi pot varia de la o persoana la alta, sunt de obicei urmatoarele:

  • Zone de piele scalabila in jurul scalpului.
  • Puncte care se extind incet.
  • Zone scalabile, gri sau rosii.
  • Zone ale scalpului cu mici pete negre, in cazul in care parul a cazut.
  • Par fragil, care care cade usor.
  • Zone sensibile sau dureroase ale scalpului.

Pe de alta parte, dupa cum am mentionat deja, unele cazuri de infectii ale scalpului pot provoca inflamatii severe la locul infectiei. Aceasta complicatie (cunoscuta sub numele de kerion), consta dintr-o umflatura moale care lasa puroi si ajunge sa formeze o crusta groasa, galbuie pe scalp. Ca urmare, pe langa faptul ca acesta lasa cicatrici, poate conduce chiar la pierderea permanenta a parului in zonele afectate. Pe scurt, avem de-a face cu o boala cauzata de fungi dermatofiti. Acestea sunt microbi care traiesc intre straturile exterioare ale pielii, tesuturile parului mort si unghiile. Acest tip de ciuperca prolifereaza in medii calde si umede. Cand se intampla acest lucru, ciupercile ataca stratul exterior al pielii scalpului si al firului de par. Ciupercile sunt microbi care pot trai in tesuturile moarte ale parului, unghiilor si straturilor exterioare ale pielii si se dezvolta in medii calde si umede, iar infectarea cu acestea este mai posibila daca:

  • Exista leziuni minore ale pielii sau scalpului;
  • Nu se efectueaza spalarea frecventa a parului;
  • Pielea ramane umeda o perioada mai lunga de timp (de exemplu, din cauza transpiratiei);

 

Se poate transmite?

Tinea capitis se poate raspandi rapid si cel mai adesea afecteaza copiii si dispare la pubertate. Cu toate acestea, poate aparea intampla la orice varsta. Modalitati de raspandire:

Prin contactul direct cu infectia
De la un om la altul: Prin contact direct piele-pe-piele cu o persoana infectata.
De la un obiect la un om: Tinea capitis se poate raspandi prin obiecte sau suprafete pe care o persoana sau un animal infectat le-a atins, cum ar fi haine, prosoape, cearceafuri, piepteni, caciuli.  
De la un animal la un om: Atat cainii, cat si pisicile, in special cele tinere, sunt adesea purtatori ai acestei afectiuni. De asemenea, vacile, porcii si alte animale domestice pot transmite infectia oamenilor.

Diagnosticarea bolii

Metodele de diagnosticare sunt efectuate de catre un medic dermatolog, iar acestea includ examinarea pielii, a firelor de par rupte, a scalpului. De asemenea, specialistul poate explora zona afectata cu ajutorul lampii Wood (un tip de lumina ultravioleta este utilizata pentru a ilumina scalpul pentru a distinge tipul de ciuperca). Se poate realiza, de asemenea, o cultura a probelor. Pe langa aceste modalitati, medicul poate recomanda si altele, insa, de regula, un profesionist poate confirma sau infirma cu usurinta prezenta sau absenta afectiunii.

Ar trebui sa retineti ca diferite afectiuni ale pielii si scalpului au simptome similare, insa pot varia de la un individ la altul. Prin urmare, este important sa mergeti la un specialist de indata ce detectati sau suspectati prezenta oricaror semne, cum ar fi mancarime, roseata sau pierderea anormala a parului. Diagnosticul precoce este esential pentru evitarea complicatiilor ce pot aparea ca urmare a infectarii cu fungi.  

Aplicand tratamentul potrivit, bazat pe creme, sampoane si / sau medicamente antifungice orale (antifungice), infectia este de obicei vindecata fara complicatii excesive si parul creste inapoi unde a cazut. Cu toate acestea, repetam recomandarea de a merge la un dermatolog cat mai curand posibil. Mai mult, daca se formeaza kerionul, despre care am mentionat mai sus, prognosticul bolii devine mult mai complex si mai grav.

Medicamente

Tratamentul pentru Tinea capitis include substante antimicotice, printre care Itraconazol, Fluconazol, Terbinafina si Griseofulvina. Durata administrarii variaza, putandu-se extinde pana la 3-4 luni sau pana cand simptomele dispar ori examenul micologic reiese a fi negativ.

Tratament local

Antimicoticele locala, sub forma de unguent/crema pot reduce riscul aparitiei suprainfectarii bacteriene, insa contribuie si la diminuarea micozei, prevenindu-se astfel infectarea altor zone de pe suprafata scalpului. De asemenea, tratamentul local are menirea si de a minimiza riscul de contagiozitate pentru anturaj.

Utilizarea unor sampoane speciale

Medicul dermatolog poate recomanda utilizarea unui sampon ce are in compozitie substante antimicotice active. Acestea au rolul de a minimiza raspandirea micozei, dar si in reducerea manifestarilor clinice. De regula, aceste produse contin sulfura de seleniu.

De asemenea, daca este necesar, si ceilalti membrii ai familiei pot fi examinati si tratati, in special daca a existat un contact direct cu persoana afectata ori unul indirect (prin folosirea aceluiasi prosop, de exemplu). Netratate corect, micozele inflamatorii prezente pe scalp pot lasa cicatrici de dimensiuni mari.

 

Granulomul Majocchi, o forma aparte de infectie fungica, asemanatoare cu Tinea Capitis

Granulomul Majocchi – o forma localizata de foliculita fungica, este o afectiune a pielii caracterizata printr-o placa profunda, pustulara si este o forma de tinea corporis. Granulomul Majocchi, numit si perifoliculita granulomatoasa nodulara sau granulomul trichophyticum, este o infectie rara a foliculului de par cauzata de infectia fungica dermatofita. Dermatofitele sunt ciuperci care invadeaza tesutul keratinos precum parul, pielea si unghiile si se extind din cauza unui sistem imunitar deficitar prin care organismul nu mai poate lupta in parametrii cu sporii acestor ciuperici.

Cel mai frecvent spor dermatofit implicat in granulomul Majocchi este Trichophyton rubrum. Cu toate acestea, alte ciuperci precum T. mentagrophytes, T. violaceum, T. tonsurans, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum si speciile Aspergillus pot provoca aceasta boala. Aceste ciuperci infecteaza foliculii de par si provoaca o reactie inflamatorie.

De obicei se prezinta sub forma de papule roz-rosii, pustule sau chiar placi solzoase si noduli intr-o regiune perifoliculara. Firele de par pot fi indepartate cu usurinta de pe aceste locuri infectate, iar mancarimea este foarte frecventa. Granulomul Majocchi poate implica orice suprafata cu par, dar se gaseste cel mai adesea pe scalp, fata, antebrate si picioare. Aceste zone sunt susceptibile la deteriorarea mecanica care provoaca perturbarea barierei pielii.

Exista doua subtipuri de granulom Majocchi, folicular si nodular subcutanat. Subtipul folicular poate aparea dupa traumatisme sau utilizarea topica a corticosteroizilor si poate fi gasit la persoanele sanatoase. Cel mai frecvent apare la femeile tinere care isi rad frecvent picioarele. De asemenea, este mai raspandita in regiunile tropicale. Subtipul nodular subcutanat poate aparea la populatiile imunocompromise, cum ar fi cele sub chimioterapie, corticosteroizi in doze mari sau dupa transplant de organe si boli precum limfomul, leucemia, SIDA si altele.

Bibliografie:

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt racoritoare si acrisoare, gustoase, contin foarte multe vitamine, minerale, dar si alti compusi benefici pentru sanatate. In compozitia lor se afla o cantitate mare de fitonutrienti si antioxidanti si putine grasimi si calorii, de aceea este bine sa se regaseasca in dieta zilnica. Aceste fructe fac adevarate minuni pentru sanatate si va puteti bucura de gustul lor apetisant in diverse moduri. 

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul
Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii

Cretisoara poate ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea simptomelor altor afectiuni Este important de retinut ca aceasta planta nu este recomandata pentru toate persoanele si ca ar trebui sa consultati un medic inainte de a utiliza orice forma de suplimente de cretisoara.

21 iunie 2024
Edited 21 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina