Frunzele de frasin: Beneficii pentru articulatii si adjuvant in regenerarea ficatului
Extractul din muguri de frasin reprezinta un remediu excelent prin care se realizeaza un drenaj complet, la nivel biliar, renal si articular. Acesta ofera nenumarate beneficii pentru sanatate si sustin sistemul imunitar. Frasinul este o specie de arbore din familia Oleaceae, care creste in Europa si Asia. In medicina traditionala, frunzele, semintele si scoarta frasinului au fost utilizate pentru tratarea unor afectiuni, cum ar fi durerile de cap, tulburarile digestive si durerile reumatice.
Totodata, scoarta de frasin este folosita pentru a trata afectiuni ale pielii si inflamatii. Este important de mentionat ca utilizarea plantelor medicinale, inclusiv a frasinului, poate fi potential periculoasa si poate interfera cu alte tratamente medicale. De aceea, este recomandat sa discutati cu un medic inainte de a utiliza orice planta medicinala, indiferent daca este administrata intern sau extern.
Beneficiile frasinului pentru organism
Caracteristici principale ale frasinului
Mugurii de frasin sunt frunzele foarte tinere, nedezvoltate complet. Acestia au culoarea neagra, cu un mugur mai mare spre varf si o pereche de muguri mai mici la baza. Frasinul este un arbore mare de foioase, care creste destul de inalt, de regula are intre 20-35 de metri inaltime si un trunchi gros de pana la 2 m grosime. Copacul isi mentine lastarii gri-verzui, cu muguri negri si pe perioada iernii. Frasinul este un arbore extrem de intalnit si raspandit si are o larga utilizare. Mugurii de frasin se culeg in lunile mai si iunie iar uscarea se face in spatii aerisite, curate si intunecoase.
Proprietati curative
Este des folosit in medicina naturista ca un remediu ideal in caz de hipercolesterolemie si hiperuricemie, pentru cresterea produsilor de catabolism ai proteinelor, dar si pentru cresterea in greutate cu retentie hidrica. De asemenea, frasinul are si actiune depurativa, fiind extrem de apreciat pentru efectele sale fitoterapeutice. Asadar, mugurii ajuta la eliminarea acidului uric si actioneaza ideal asupra tesuturilor conjunctive.De la frag se folosesc frunzele, scoarta, semintele dar in special mugurii, pentru ca sunt bogati in tanin, ulei eteric, vitamina C si glucozid, substante renumite pentru actiunile lor antireumatice. Frasinul este cunoscut drept o metoda benefica de tratament pentru vindecarea ranilor, reducerea inflamatiilor dar si pentru multe alte afectiuni, actionand imediat.
Scade febra
Scoarta de frasin este un foarte bun adjuvant in ameliorarea febrei.
Are proprietati diuretice
Scoarta si frunzele sunt utilizate ca un remediu eficient si pentru tratarea diareei si pot creste excretia acidului uric. De asemenea, trateaza afectiunile vezicii urinare si rinichilor si sunt folosite pentru a elimina pietrele din tractul urinar.
Trateaza guta si ajuta in tulburarile reumatice
Scoarta de frasin ajuta la tratarea gutei la varstnici si este benefica si pentru alte tulburari reumatice, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida.
Reduce constipatia
Scoarta si frunzele frasinului pot actiona ca un laxativ natural datorita prezentei manitolului, fiind un remediu eficient in ceea ce priveste eliminarea parazitilor intestinali. Folosit in amestec cu alte plante, ceaiul din frunze de frasin combate in mod evident constipatia.
Sporeste apetitul sexual
Semintele de frasin sunt, de asemenea, folosite pentru a spori apetitul. Tinctura preparata din frunze de frasin are o actiune benefica si sporeste dorinta sexuala sau libidoul la barbati.
Mentine sanatatea articulatiilor
Fibrele care alcatuiesc frasinul sunt foarte elastice si flexibile, pentru in procesul de crestere acest arbust evapora multa apa. Acestea ajuta la rezistenta si flexibilitate a ligamentelor si a muschilor aflati intr-o forma buna.
Extractul de frasin are un rol eficient si asupra sistemului musculo-scheletic si sistemului renal. Este recomandat in cazul persoanelor care se confrunta cu excesul de greutate, frasinul reducand nivelul de colesterol si acid uric, avand o actiune usoara asupra ureei. De asemenea, este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii asupra ligamentelor in general.
Joaca un rol important pentru diabetici
Extract din muguri de frasin in cantitate de 1,5 ml administrat dimineata si seara, zilnic, pentru o perioada de o luna, este ideala pentru reglarea nivelului trigliceridelor si a colesterolului, in special dupa excesele alimentare ale sarbatorilor.
Eficient in tratamentul litiazei renale
Persoanele care sufera de o dischinezie biliara, cu sau fara simptome de colecistita, atunci este recomandat sa se foloseasca o combinatie de extract de muguri de frasin si extract din muguri de artar. Aceasta este utila in special in preventia dezvoltarii litiazei biliare colesterolice, dar si pentru preventia si tratamentul litiazei renale.
Sustine metabolismul
Maceratul din muguri proaspeti de frasin este unul dintre principalii drenori metabolici ai organismului si ajuta la curatarea aparatului digestiv, dar si urinar si articular. Acesta se va asocia in mod frecvent, la indemnul medicului, cu alte macerate glicerinice, indicate in functie de particularitatea fiecarei persoane si de simptomele prezentate.
Frasinul este foarte eficient si in tratarea infectiilor tractului urinar. In aceasta situatie se recomanda un ceai cald pe zi, facut astfel: se pune o lingura de frunze in jumatate de cana de apa calda si se fierbe pentru 2-3 minute. Beti cate o ceasca pe zi, dar neindulcit.
De asemenea, frasinul este de mare ajutor in tratarea:
disfunctiilor metabolice
gutei
colecistitei
retinopatiilor de diverse etiologii
obezitatii cu retentie hidrica
litiazei biliare
dischineziei biliare
artrozei si artritei
durerilor musculare si osteoarticulare
tendinitei si inflamatiilor ligamentare
celulitei
Utilizari culinare
Semintele mai mici se pun la murat cu sare si otet, iar apoi se folosesc sub forma de condiment pentru alte alimente. Uleiul comestibil similar cu uleiul de floarea-soarelui se obtine tot din semintele de frag. Frunzele de frasin pot fi folosite pentru a prepara infuzii, cum ar fi ceai sau cafea, pentru a adauga un gust si aroma unice.
Precautii si contraindicatii
Fragul este o planta otravitoare pentru animalele rumegatoare dar poate duce si la aparitia dermatitei la unii oameni mai sensibili. Este dovedit faptul ca utilizarea excesiva poate provoca reactii alergice. Este recomanda maxima precautie in consumul produselor din muguri de frasin de catre sugari, femeile insarcinate si mamele care alapteaza, dar si de catre cei care sufera de afectiuni renale sau hepatice.Acordati atentia binemeritata acestor aspecte, folositi cu precautie preparatele din frasin si bucurati-va din plin de beneficiile acestuia pentru a va mentine o stare cat mai buna de sanatate.
Arborele de matase, un copac cu multe similitudini cu frasinul. Ce beneficii are pentru sanatate
Arborele de matase a fost crescut in China timp de mai multe secole pentru producerea de matase, iar apoi a fost raspandit in intreaga lume. Larvele arborelui de matase sunt hranite cu frunze de dud, iar dupa ce se transforma in molii, acestea depun ouale pe frunzele de dud. Larvele care ies din oua sunt hranite cu frunze de dud proaspete si cresc pana cand ajung sa produca coconi de matase. Coconii de matase sunt apoi colectati si utilizati pentru producerea de fire de matase, care pot fi folosite in diverse produse textile, cum ar fi haine, lenjerii de pat sau masti chirurgicale.
Procesul de productie a matasei este unul laborios si necesita multa atentie la detalii, dar este o sursa importanta de venit pentru multe comunitati din intreaga lume. Arborele de matase are o tulpina ce poate ajunge pana la 12 m inaltime si 6 m diametrul. Frunzele sunt compuse, iar florile roz grupate in inflorescente globuloase. Perioada de inflorire a arborelui este iunie-august iar fructul obtinut are forma de pastaie.
Denumirea botanica a arborelui de matase este Albizia julibrissin. Partea folosita cel mai des in scopuri terapeutice este scoarta. Acesta mai poarta si denumirea de scoarta fericirii colective. Arborele de matase provine din Asia de sud-vest si de est, Iran, Coreea, China, Japonia iar astazi creste in lumea intreaga. Prefera locurile calde dar se dezvolta bine si in cele mai racoroase.
Flori mari si roz au stamine lungi iar frunzele sunt delicate.Scoarta este gri-verzui inchis iar arborele are o coroana bogata si frumoasa. Acesta nu iubeste prea mult umezeala deoarece ii pot putrezi radacinile. Soarele faciliteaza dezvoltarea armonioasa al acestui arbore, de aceea trebuie plantat intr-un loc ferit de umbra. Perioada ideala de inmultire este intre octombrie si aprilie.