Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de menta: Beneficii, proprietati ale frunzelor, contraindicatii

Ceaiul de menta: Beneficii, proprietati ale frunzelor, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 martie 2023

Ceaiul de menta este recunoscut pentru proprietatile sale si se stie ca nu contine cofeina si calorii. De asemenea, este folosit de sute de ani la imbunatatirea problemelor digestive, la cresterea concentratiei de mentol pentru a elimina insomniile, la ameliorarea migrenelor si la improspatarea respiratiei. Cum ne ajuta ceaiul de menta si care sunt beneficiile mentolului pentru organism, pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

Cum a fost descoperita menta? Primele utilizari ale frunzelor de menta

Menta este o planta aromatica originara din Asia si care a fost ulterior aclimatizata si in Europa in urma cu mii de ani. Menta face parte din familia Lamiaceae, iar in prezent planta este prezenta in Australia, in America de Nord, Europa si Asia. Menta, numita si izma, este una dintre cele mai cunoscute si utilizate plante medicinale din lume, datorita proprietatilor sale terapeutice. 

Inainte de a fi folosita menta pentru proprietatile sale terapeutice, menta era folosita in perioada secolelor XVIII - XIX si la treburile casnice. Obiceiul de a ,,freca menta,, nu e doar o expresie per se ci a desemnat o actiune in casele boierilor greci din Balcani stabiliti in zona Brailei si la nord de Dunare. 

Pe scurt, primele utilizari ale frunzelor de menta au fost folosite in mediul extern si mai tarziu se recomandau pentru improspatarea respiratiei. Totodata menta, datorita uleiului de mentol declansat este o planta anti insecte. De exemplu, cand furnicile vin in bucatarie in timpul verii, puneti cateva tulpini de menta, zdrobite usor, langa punctele de intrare. Trebuie sa inlocuiti menta cu una proaspata la fiecare cateva zile.

De asemenea, pastrati animalele de companie fara purici, umpland o perna mica cu menta proaspata si cimbru si asezand-o langa patul animalului de companie. Desigur, menta nu este folosita doar pentru a descuraja furnicile si puricii; atrage si insectele benefice. Albinele, fluturii si mustele adora menta, care este bogata in nectar si polen, iar acest lucru aduce beneficii plantelor si culturilor polenizate.

Totul despre menta. La ce se foloseste menta. Tipuri de menta

Daca vrem sa cunoastem totul despre menta sau vrem sa aflam la ce se foloseste menta, trebuie sa stii ca exista diferite tipuri de menta. Pana in prezent in lume se cultiva trei specii de „menta buna”: menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) si hibridul primelor doua – menta piperata (Mentha piperita), care in prezent este specia cea mai folosita in industria farmaceutica. Aceasta din urma poate substitui orice tip din aceasta, dar nu si invers.

Frunzele de menta sunt cele mai folosite parti ale plantei, pentru ca acestea contin luteolina, hesperidina, acid cloregenic, cafeic si rozmarinic, colina, beta caroten, alfa si beta tocoferol, limonen, cincol, cariofilen, aldehida acetica si alte substante benefice organismului.

Ceai de menta pentru barbati. Beneficiile ceaiului de menta

Cand vorbim de ceai de menta pentru barbati putem sa descoperim toate beneficiile ceaiului de menta. Asa cum am precizat anterior, ceaiul de menta este ideal pentru a combate problemele digestive. Un studiu din 2014 efectuat pe un numar de 750 de oameni, femei si barbati deopotriva care sufera de colon iritabil, cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani , au fost tratati timp de doua saptamani cu extract bazat pe frunze de menta si o parte cu placebo si cei care au primit capsule cu menta si-au redus simptomele cu 60% fata de cei care au primit tratament placebo.

Menta, datorita esterilor si uleiului de mentol este un adjuvant pentru persoanele care sufera de insomnii. Deoarece menta actioneaza ca un relaxant muscular si calmant al durerii, induce mai usor starea de somn, iar in caz de dureri de cap, migrene, cefalee ajuta la relaxare si la diminuarea durerii.  Mentolul din uleiul de menta creste fluxul de sange si ofera o senzatie de racoare, posibil usurand durerea. In timp ce aroma ceaiului de menta poate ajuta la relaxarea muschilor si la ameliorarea durerilor de cap, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme acest efect. Cu toate acestea, aplicarea uleiului de menta pe tample va poate ajuta.

Ceai de menta beneficii. Ceai de menta pentru stomac. Ceai de menta contraindicatii

In concluzie, ceaiul de menta si compusii naturali gasiti in frunzele de menta va pot aduce beneficii sanatatii in mai multe moduri. In timp ce cercetarile privind ceaiul de menta sunt limitate, mai multe studii subliniaza beneficiile uleiului de menta si extractelor de menta. Menta poate ajuta la imbunatatirea digestiei, la improspatarea respiratiei si la imbunatatirea concentrarii. In plus, aceasta menta are proprietati antibacteriene si poate imbunatati simptomele alergiilor, durerile de cap si caile respiratorii infundate. Ceaiul de menta este o bautura delicioasa, natural dulce, fara cofeina, care poate fi consumata in siguranta in orice moment al zilei.

Desi am prezentat multiple beneficii ale ceaiului de menta, baut in exces, ceaiul de menta poate genera constipatii grave, balonare sau crampe abdominale. Inclusiv folosirea in exces a uleiului de menta poate genera indigestie. Ca sa eviti asta trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Se recomanda respectarea orarului de masa, alcatuirea unor mese usoare si echilibrate din punct de vedere nutritional – fara prajeli si fara condimente picante si moderate sub aspectul continutului de grasimi si de proteine – si luarea mesei intr-o atmosfera placuta, relaxanta, acordând timpul necesar mestecarii si savurarii alimentelor.

Pentru atenuarea senzatiei de greata si pentru o digestie cât mai usoara, vor fi alese alimentele cu gust si cu miros neutre, precum: supele, soteurile si piureurile de legume, orezul pregatit simplu, pâinea prajita, biscuitii sarati sau cu ghimbir (dar putin dulci), ouale fierte tari, brânza de vaci, iaurturile (simple, fara adaos de fructe), fructele. Efecte tonice, de redresare au si bauturile preparate cu ghimbir (de exemplu limonada cu ghimbir) si apele minerale carbogazoase, care faciliteaza digestia.

Bibliografie:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;
Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;
Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;
Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;
Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;
Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;
Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;
Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.