Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar
Feciorica este o planta erbacee care mai este cunoscuta si sub denumirea de sapunasul umbronic. Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.
In plus fata de utilizarile sale medicinale, feciorica este de asemenea folosita in mod obisnuit ca acoperire de sol in gradinile de roca si este apreciata pentru capacitatea sa de a forma o densitate mica de frunzis ce acopera solul. Este o planta rezistenta si relativ usor de crescut, care necesita putina intretinere odata ce este stabilita. Aceasta planta are tulpinile culcate si alcatuieste tufe inalte de 20-50 cm. Frunzele sunt mici, la fel ca si florile care sunt de culoare galben-verzui. Perioada de inflorire este in lunile iulie-septembrie. Recoltarea partii aeriene proaspete se face in timpul infloririi, dimineata dupa ce s-a ridicat roua. Creste pe terenuri nisipoase si pietroase, din apropierea apelor curgatoare.
Recoltarea se face in perioada de inflorire, dimineata, cand roua a disparut de pe partile ei aeriene. Se intrebuinteaza florile si partea superioara a plantei. Acestea trebuie uscate foarte bine in locuri umbrite, curate si bine ventilate. Planta medicinala perfect uscata poate fi depozitata si folosita pentru o perioada de in an, dupa care isi pierde din proprietati.
Indicatii terapeutice
In scop terapeutic se recolteaza varfurile inflorite, din care se prepara infuzie. Se utilizeaza si planta proaspata din care, prin presare, se obtine un suc. Substante active care se afla in compozitia plantei: saponine, cumarina, ulei esential, precum si o substanta specifica numita herniarina. Preparatele realizate pe baza acestei plante se folosesc pentru tratarea afectiunilor urologice si ajuta la eliminarea clorului si a ureei din organism. Feciorica trateaza mai multe afectiuni ale rinichiului si al aparatului urinar, cum sunt: nefrite, cistite, colici urinare, infectii urinare.
Proprietatile terapeutice sunt diuretice, depurative, antlitiazice, spasmolitice la nivelul veziculei urinare. Acestea joaca un rol foarte important in cazurile de icter, diabet, activarea metabolismului, rani, plagi, ulceratii si vedere slabita. Preparatele realizate pe baza acestei plante se folosesc pentru tratarea afectiunilor urologice, dar contribuie si la eliminarea clorului si a ureei din organism.
Din punct de vedere medicina feciorica joaca un rol foarte important in tratamentul cailor urinare. Aceasta ajuta si la calmarea durerilor de ficat si este extrem de eficienta in tratamentul afectiunilor biliare. Are efect diuretic, este un bun remediu in problemele vezicii urinare si are un efect puternic in bolile de plamani, reumatism, artrita, bronsita, guturai, gonoree, guta, tuberculoza, boli de rinichi si hidropizie. Feciorica are un foarte bun efect diuretic si creste excretia ureei.
Feciorica se foloseste si in scop fitoterapeutic. In aceste situatii este nevoie de partea aeriana a plantei, care se recolteaza in perioada de inflorire. Asadar, aceasta planta medicinala este eficienta si sub forma de tratament, dar joaca un rol esential si in prevenirea bolilor. Folosirea acestei plante miraculoase pastreaza sanatatea organismului. Feciorica sau sapunasul este o planta medicinala care are si actiuni energetice benefice asupra chakrelor si canalelor de energie. Cu siguranta dupa utilzaarea acestei plante, vei simti imediat efectul relaxant si vei avea o stare de bine. Feciorica se foloseste atat intern, sub forma de ceai, decoct si influzie, cat si extern sub forma de cataplasma. Decoctul de feciorica se face amestecand o lingurita de planta uscata si maruntita cu o cana cu apa rece. Se lasa la fiert pentru 10 minute. Se beau doua cani zilnic cu 20 minute inainte de masa.
Ceaiul este simplu de preparat: la o cana de apa se adauga o lingura de planta uscata si se fierbe 5 minute, apoi se strecoara si se administreaza cate o lingurita, de 5 ori pe zi. Ceaiul de feciorica este foarte sanatos si se recomanda cu precadere celor care sufera de boli specifice rinichilor si ficatului. Datorita continutului de flavonoide si cumarina, ceaiul se remarca prin proprietati diuretice si antiinflamatorii, astfel ca feciorica este un remediu eficient pentru bolile venerice.
De asemenea, se mai poate face si un ceai renal dintr-un amestec de plante in parti egale, care sa contina: coada calului, galbenele, coada soricelului, feciorica, frunze de mesteacan raios, splinuta, frunze de strugurii ursului. Se pun 2 lingurite din acest amestec la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 2-3 minute, Se consuma 2 cani de ceai pe zi pentru cistite, infectii urinare, litiaza renala, detoxifiere.
Infuzia se obtine adaugand o lingura de planta uscata intr-un bol ce contine un sfert de litru de apa fierbinte. Se lasa la infuzat pentru 10 minute apoi se strecoara. Lichidul obtinut trebuie sa fie consumat cu inghitituri mici. Infuzia ajuta la eliminarea pietrelelor de la rinichi. Feciorica mai este folosita si extern, sub forma de plasture, pentru ameliorarea durerilor si faciliteaza cicatrizarea ranilor. Asadar, planta este folosita ca agent cicatrizant, sub forma de cataplasme pe zona lezata. Utilizata extern este foarte buna pentru eczeme - sub forma de decoct si se fac comprese benefice si spalaturi locale. Utilizata intern reprezinta un excelent adjunvant in tratamentelor urmatoarelor boli: cistita, albuminurie, litiaza renala, litiaza vezicala, prostatita, nefrita - sub forma de infuzie, decoct.
Contraindicatii si precautii
Nu se recomanda folosirea preparatelor din feciorica in cantitati mari, deoarece planta poate fi foarte toxica. Inainte de urmarea unui tratatament cu feciorica este nevoie de indrumarea unui medic. In caz contrar, poate sa apara riscul aparitiei unor reactii adverse severe. Tineti cont de toate informatiile referitoare la consumul plantei si profitati de pe urma avantajelor oferite. Priviti ca si optiuni principale remediile din plante, deoarece acestea va ofera tot ceea ce este mai bun din natura.
Medicii recomanda cu incredere remediile naturale ca un adjuvant eficient in tratarea bolilor renale si a aparatului urinar. Pentru a va bucura din plin de o stare buna de sanatate, solicitati intotdeauna parerea medicului specialist inainte de a utilize diverse plante medicinale, pentru a evita aparitia complicatiilor.
Cum poti evita complicatiile unei cistite cu ajutorul ceaiului de feciorica
Daca ai avut probleme din cauza cistitei, trebuie sa stii cateva lucruri care te vor ajuta. In primul rand, e important sa consumi cat mai multa apa plata, ceaiuri si sa eviti alcool-ul sau bauturile bogate in zaharuri. Evitati utilizarea de spray-uri deodorante sau alte produse in zona genitala. Aceste produse pot irita uretra si vezica urinara.
Dacă infecţia nu este tratata, durerea de la nivelul abdomenului inferior devine persistentă şi apar sângerări neregulate. Infecţia poate invada structurile din vecinatate, inclusiv membrana care tapetează suprafaţa cavităţii abdominale şi care acoperă organele interne (cu apariţia peritonitei). Peritonita se manifestă prin durere brusca si intensa la nivelul întregului abdomen
Dacă infecţia trompelor uterine este cauzată de gonoree sau Chlamydia, aceasta poate invada ţesuturile din jurul ficatului, situaţie în care apare durerea în partea superioară-dreaptă a abdomenului, similară cu cea produsă de afecţiunile vezicii biliare. Această complicaţie se numeşte sindrom Fitz-Hugh-Curtis. Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.
Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive. In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.
Bibliografie:
Mensink RP, Katan MB. Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins. A meta-analysis. Arterioslcer Thromb. 1992;
Chait A, Brunzell JD, Denke MA, Rationale of the diet-heart statement of the American Heart Association. Report of Nutrition 1993;
Hu FB, Manson JE, Willett WC. Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a critical review. J Am Coll Nutr. 2001;
Kushi LH, Lew RA, Stare FJ, et al. Diet and 20-year mortality from coronary heart disease. The Ireland-Diet-Heart Study. Med. 1985;
Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med. 1997;
Artaud-Wild SM, Connor SL, Sexton G, Connor WE. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland. A paradox. Circulation. 1993;