Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fumatul in sarcina: Care sunt riscurile pentru mama si fat, de ce trebuie oprit

Fumatul in sarcina: Care sunt riscurile pentru mama si fat, de ce trebuie oprit

Postat in: Mama si copilul
Data publicării: 31 mai 2023 Ultima actualizare: 2 iunie 2023

Daca sunteti fumatoare si va ganditi sa va intemeiati o familie sau sunteti insarcinata, trebuie sa stiti ca substantele chimice din fumul de tutun au efecte adverse asupra sanatatii sistemului reproducator, a fertilitatii si a copilului nenascut. In cazul in care sunteti fumatoare si sunteti insarcinata, faptul ca doriti sa renuntati la fumat este o veste fantastica. De indata ce renunti la tutun va veti creste sansele de a avea o sarcina mai sanatoasa. De asemenea, ar trebui sa va informati despre terapia de substitutie cu nicotina (TRN) sau alte terapii disponibile atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii, astfel incat sa puteti lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la renuntarea la tutun.

Expunerea copiilor nenascuti la fumat in timpul sarcinii sau la fumatul pasiv este legata de malformatii congenitale, de decesul copiilor nenascuti, de nasteri premature si de decese infantile. Fumatul mamei in timpul sarcinii este legat de o dublare a riscului de moarte subita a copilului si de malformatii congenitale, in timp ce expunerea la fumatul pasiv in timpul sarcinii este legata de un risc cu 23% mai mare de nastere a unui copil mort si de un risc cu 13% mai mare de malformatii congenitale [1].

Impactul fumatului in timpul sarcinii

Iata cateva dintre efectele pe care tutunul le-ar putea avea asupra sarcinii dumneavoastra:

•    Substantele chimice toxice din fumul de tutun ajung la bebelus. 
•    Fumul de tutun altereaza cantitatea de oxigen care ajunge la bebelus.
•    Creste riscul de malformatii congenitale, cum ar fi buza despicata sau malformatii ale membrelor.

Fiecare tigara fumata elibereaza substante chimice nocive care vor ajunge la bebelusul dumenvoastra si ii vor afecta sanatatea. Nici tigarile electronice nu sunt inofensive. Nicotina din tigarile electronice este daunatoare pentru bebelusii in curs de dezvoltare [4]

Fumatul si alaptarea
Daca alaptati, ar trebui sa incercati sa renuntati la tutun fara a utiliza terapia de substitutie cu nicotina (TRN). Ar trebui totusi sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau al unui profesionist din domeniul sanatatii. Unele dintre problemele cauzate de fumat in timpul alaptarii include [2]:
•    Nicotina si alte substante chimice din fumul de tigara pot trece de la dumnevoastra la bebelus prin laptele matern.
•    Fumatul poate reduce productia de lapte si calitatea laptelui matern.
•    Fumatul in timpul alaptarii creste riscul ca bebelusul dumneavoastra sa aiba o serie de probleme de sanatate, inclusiv colici si tulburari de somn.

Femeile care fumeaza sunt mai putin predispuse sa alapteze la san si sunt mai predispuse sa isi intarce copiii mai devreme decat mamele care nu fumeaza [2].
Incercati sa nu fumati inainte sau in timpul mesei. Pentru a-i da organismului dumenvoastra mai mult timp pentru a scapa de nicotina din laptele matern, alaptati-va mai intai copilul, apoi fumati. Procedati la fel daca folositi pastila de nicotina, sprayul bucal, guma sau inhalatorul pentru a renunta la fumat. Nu fumati in apropierea bebelusului dumneavoastra - mergeti afara pentru a fuma.

Impactul fumatului pentru fertilitatea feminina 
Fumatul provoaca modificari hormonale si reduce fertilitatea. In medie, fumatoarele au nevoie de doua ori mai mult timp decat nefumatoarele pentru a putea concepe.
Fumatul in timp ce este administrata pilula contraceptiva incurajeaza formarea cheagurilor, deterioreaza si subtiaza peretii vaselor de sange si creste semnificativ riscul de complicatii cardiovasculare, inclusiv de accident vascular cerebral.

Tutunul modifica uneori ciclul menstrual al femeii, facandu-l mai neregulat si mai dureros. Substantele chimice (cum ar fi nicotina, cianura si monoxidul de carbon) din fumul de tigara accelereaza rata de pierdere a rezervei ovariene. Din pacate, odata ce rezerva ovariana se diminueaza, nu se poate regenera sau inlocui. Acest lucru inseamna ca menopauza apare cu 1 pana la 4 ani mai devreme la femeile care fumeaza (in comparatie cu cele nefumatoare) [3].

Vestea buna este ca renuntarea la fumat in orice moment in timpul sarcinii este benefica. Efectele pozitive ale renuntarii la tutun apar la doar 20 de minute dupa ce ati fumat ultima tigara. Asadar, in momentul in care te lasi de fumat, sansele tale de a avea o sarcina si un copil mai sanatos incep sa creasca.

Tigarile electronice, o alternativa? Ce pericole ascund pentru sanatate

Desi in ultimii ani tot auzim de tigari electronice care nu ard tutunul sau dispozitive de vapping,  problemele cauzate de tigarile electronice pot avea urmari la fel de grave. Persoanele care fumeaza tigari electronice sau folosesc dispozitive de vapping manifesta un risc crescut pentru probleme medicale precum: gingivita, parodontoza, placa dentara, pierderea dintilor sau cancer oral.

Studiile arata ca vaporii inhalati omoara 53% din celulele din cavitatea orala in doar 3 zile. Prin analiza atenta a celulelor la microscop s-au observat cresteri semnificative in ceea ce priveste rata celulelor afectate sau chiar distruse. Un alt efect negativ al tigarilor electronice este faptul ca elimina chimicale in corp care afecteaza functia imuna a caii respiratorii, ceea ce duce la scaderea imunitatii corpului.

Cei care folosesc tigarile electronice sufera modificari genetice. Este dovedit faptul ca acestea produc efecte negative asupra mucoasei respiratorii. In plus, acestea expun plamanii la toxicitate, scad sistemului imunitar expunand astfel organismul la bacteriile daunatoare.

Bibliografie: 

[1]https://www.who.int/news/item/16-03-2021-new-brief-outlines-devastating-harms-from-tobacco-use-and-exposure-to-second-hand-tobacco-smoke-during-pregnancy-and-throughout-childhood;
[2] https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-smoking ;
[3]https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/smoking-and-infertility/;
[4]https://women.smokefree.gov/pregnancy-motherhood/quitting-while-pregnant/myths-about-smoking-pregnancy;
[5] https://www.verywellfamily.com/male-fertility-and-smoking-1960256;

Articole similare
Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii

Boala celiaca este o afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar.Ultimele statistici medicale vorbesc despre faptul ca pana in prezent, aproximativ 30% din populatie are una dintre genele celiace, dar doar 3% dintre acesti oameni dezvolta aceasta afectiune. Astfel, este clar ca alte cauze sunt in joc. Altfel spus, nu e suficient sa primesti aceste gene de la parinti. Daca ambele provin de la unul dintre parinti sansele sa se declanseze boala sunt mai mici decat in cazul in care primesti cate una diferita de la cate un parinte.  

23 septembrie 2022
Edited 6 iulie 2023
citește articolul
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare.

10 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul
Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam

Sistemul digestiv este vital pentru supravietuire - Afla cum functioneaza, cum recunosti afectiunile asociate acestuia si cum te poti proteja pentru a le preveni

25 mai 2020
Edited 13 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...