Gustul amar din gura: cauze, boli asociate, tratament si preventie
Gustul amar, pe langa cel dulce, sarat si acru face parte din capacitatea noastra de a identifica cu ajutorul limbii si gurii textura anumitor preparate. In plus, gustul amar sau senzatia de gust amar care apare dupa ce mancam alimente picante excesiv sau acre este un lucru natural, normal si firesc, o reactie a papilelor noastre gustative. Dar sunt momente cand acest gust pare ca vine ,,din interior" iar atunci lucrurile nu mai sunt asa cum trebuie sa fie iar organismul trimite practic un semnal de alarma, mai ales daca aceasta senzatie e urmata de o aparenta rancezeala a gustului sau acesta are tenta metalica. Care sunt bolile asociate acestui simptom, cand trebuie sa mergem la medic si cum putem preveni astfel de situatii, descopera in acest material.
Ce este sindromul de gust amar si de ce apare
Probabil stiti deja ca atunci cand vorbim de gust amar acestea incepe, ca sa spunem asa, acolo unde constituentii chimici ai alimentelor si fluidelor ingerate interactioneaza cu proteinele receptorului sau canalele ionice situate pe suprafetele apicale ale celulelor epiteliale specializate numite celule receptoare ale gustului (TRC). Potentialul de a descoperi amaraciunea in compusii cu gust amar si in multe alimente este individualizat, iar genetic, alelele din membrul receptor al gustului 2 TAS2R38 au fost legate de acesta. Oamenii cu aceste alele sensibile la amaraciune s-au dovedit a fi mai putin probabil sa consume alcool, de exemplu sau bere, probabil din cauza gustului amar al alcoolului.
Dar cand acest gust provine din interiorul organismului, cand noi nu am interactionat recent cu un aliment sau n-am testat nimic, inseamna ca el ascunde anumite boli si apare din cauza unor dezechilibre ale aparatului digestiv sau modificari hormonale in cazul femeilor. Inclusiv igiena orala precara poate determina aparitia de gust amar.
Care sunt bolile asociate cu gustul amar
Gura uscata - Gura uscata cunoscuta si sub numele de xerostomie, apare atunci cand gura nu produce suficienta saliva. Deoarece saliva ajuta la reducerea bacteriilor din gura, a avea mai putina saliva inseamna ca mai multe bacterii pot supravietui. Persoanele cu xerostomie simt o senzatie lipicioasa si uscata in gura. Acest lucru ar putea fi cauzat de factori precum medicamentele, tulburarile preexistente sau consumul de tutun. O persoana poate avea gura uscata si daca are nasul infundat, deoarece respiratia pe gura o poate usca. Pe scurt, o scadere a productiei de saliva ar putea fi cauzata de prezenta unor modificari la nivelul centrelor salivare ale sistemului nervos central. In acest tip de denaturare, vor fi implicate simptome precum anxietatea, depresia sau psihoza, desi anumite boli organice, cum ar fi Alzheimer, sindromul postmenopauza sau tumorile cerebrale pot fi sursa acestei disfunctii salivare.
Un alt motiv pentru disfunctia in procesul de sinteza salivara este derivat din modificarile sistemului nervos autonom. La acest nivel, inervatia periferica poate fi modificata prin utilizarea anumitor tratamente farmacologice, cum ar fi citostaticele, printre altele, si prin administrarea radioterapiei si chirurgiei in regiunile capului si gatului. In cazul radioterapiei, se stie cum radiatiile ionizante pot provoca modificari ale glandelor, gradul si severitatea acestora fiind direct proportionale cu intensitatea si timpul de expunere la radiatii. Dozele de radiatii mari vor provoca disfunctii glandulare severe. Gustul amar asociat xerostomiei apare deseori la persoanele care trec printr-un tratament agresiv anticancer. Chimioterapia si radioterapia provoaca uscaciunea gurii prin deteriorarea glandelor salivare. Chimioterapia provoaca uscaciune in gura, facand saliva mai groasa. Cu toate acestea, acest simptom este de obicei temporar si dispare la doua pana la opt saptamani dupa terminarea tratamentului. Radioterapia la nivelul capului, fetei sau gatului poate provoca, de asemenea, uscaciunea gurii. Cu toate acestea, dupa terminarea radioterapiei, poate dura sase luni sau mai mult pentru ca glandele salivare sa inceapa sa produca din nou saliva. Unii oameni observa o imbunatatire a gurii uscate in primul an dupa tratamentul cu radiatii.
- Igiena dentara deficitara - Igiena orala precara, spalatul rar pe dinti sau fumatul excesiv, pot provoca, de asemenea, un gust amar in gura. De asemenea, poate provoca o crestere a cariilor, infectii si boli ale gingiilor sau gingivite. Multe probleme dentare comune pot fi evitate prin periajul regulat si folosirea atei dentare. Unii oameni pot descoperi, de asemenea, ca folosirea unei rape de gura fara alcool cu clorhexidina ajuta la ameliorarea unor simptome.
- Sarcina - Femeile care trec prin sarcina pot manifesta un gust amar sau metalic in gura si asta din cauza unor dereglari hormonale. Senzatia de gust amar poate persista in anumite cazuri si in perioada de lauzie. Hormonii din organism fluctueaza in timpul sarcinii. Aceasta variatie poate afecta simturile, ceea ce poate provoca pofte specifice si poate face ca unele alimente sau mirosuri sa para dezgustatoare.
- Menopauza - De asemenea, femeile care trec prin menopauza pot manifesta senzatia de gust amar in gura. Acest lucru s-ar putea datora nivelurilor mai scazute de estrogen din organism, care poate duce la o afectiune secundara, cum ar fi sindromul gurii uscate.
Problemele biliare pot determina senzatia de gust amar. Poate ca nu toti cunosc localizarea bilei sau rolul ei pentru organism, dar sarurile biliare in digestie au un rol esential si cand apar probleme la bila, in momentele in care s-au depozitat in structuri prea multe substante, pot aparea pietre la fiere. Litiaza biliara sau pietrele la fiere afecteaza la nivel global peste 800.000.000 de oameni. Iar persoanele care au o bila lenesa sau dischinezie biliara sufera de aceasta afectiune in numar mult mai mare. In momentul in care se simte in gura un gust amar puternic e semn ca ai o boala asociata cu bila/fierea. De ce apare boala? Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura directa intre alimentatia dezorganizata bogata in grasimi animale, in dulciuri rafinate, lipsa de activitate fizica sunt factori care duc spre probleme la fiere. Cei supraponderali sau obezi au un risc mai mare de litiaza biliara iar Romania s-a modificat semnificativ procentul acestor pacienti. Romania ocupa locul III ca numar de supraponderali in Europa, iar 25% dintre romani fiind obezi, asta inseamna ca in urmatorii ani vor creste numarul de cazuri de litiaza biliara.
Boala de reflux gastroesofagian poate determina senzatia de gust amar si apare atunci cand cantitatea de continut gastric care refuleaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecinta depasirii mecanismelor normale antireflux. Leziunile esofagiene apar ca urmare a dezechilibrului intre factorii de aparare ai mucoasei esofagiene (barierele antireflux, clearance-ul luminal esofagian, rezistenta tisulara) si factorii de agresiune continuti in fluidul de reflux (acid clorhidric si pepsina, saruri biliare, enzime pancreatice). Boala de reflux gastroesofagian poate sa apara la orice varsta, fiind mai frecventa la adultii peste 40 ani. Ambele sexe sunt in mod egal afectate, barbatii avand insa o incidenta mai mare a complicatiilor. Boala de reflux gastroesofagian este intalnita la 25 - 75 % din femeile insarcinate, simptomele debutand de regula in cursul sarcinii si disparand curand dupa nastere. In cazul de leziuni esofagiene induse de refluxul gastroesofagian, pot aparea complicatii la 4% in populatia generala, crescand odata cu varsta. Tendinta actuala este de sporire a acesteia din cauza stresului, abuzului de alcool, fumatul si a alimentatiei nasanatoase.
Cum se poate trata gustul amar involuntar? Preventie
In functie de boala sau problema care determina aparitia senzatiei de gust amar, si tratamentul difera. De exemplu, in caz de probleme biliare se recomanda ceaiul de anghinare. Anghinarea are un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Totodata, dupa ce savuram un ceai de aghinare, e bine sa ne odihnim cel putin 30-40 minute culcati pe partea dreapta, pentru a stimula secretia bilei si a ajuta ficatul. Alte plante cu efecte tonice amare sunt cicoarea si papadia, care ne stimuleaza digestia si secretia de bila. La fel de bun este si armurariul care este un hepatoprotector si hepatoregenerator excelent si ne ajuta sa scapam de gustul amar. In caz de reflux gastric sau probleme biliare, pentru a preveni aparitia gustului amar trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri:
- Reduceti consumul de grasimi: Alimentatia bogata in grasimi si alimente prajite tind sa creasca riscul de a se produce boala de reflux;
- Evitati mesele copioase: deoarece acestea cresc riscul de hiperaciditate. Mai mult decat atat este bine sa consumam in timpul zilei cantitati reduse de alimente precum nuci, caju, fructe confiate, legume. In ceea ce priveste cina, se recomanda consumul unei mici cantitati deoarece se pare ca simptomele se intensifica seara;
- Reduceti consumul total de calorii daca se doreste si scaderea in greutate – tinand cont de faptul ca obezitatea poate favoriza producerea refluxului;
- Evitati consumul de alimente cu 3 ore inainte de culcare;
- Evitati consumul de ciocolata sau alte dulciuri bogate in zahar si alte substante;
- Evitati consumul de cafea. Cafeaua cu sau fara cofeina poate determina aparitia refluxului gastroesofagian;
- Evitati consumul de iritanti cunoscuti – Alcool, menta, bauturi carbogazoase, sucuri de citrice si produse pe baza de rosii deoarece toate pot agrava boala. Aceste produse pot fi consumate in functie de toleranta indivizilor;
- Se recomanda miscarea. Este chiar indicat sa facem o plimbare dupa o masa copioasa deoarece poate sa produca reducerea cantitatii de suc gastric si sa grabeasca procesul digestiei;
- Renuntati la consumul de tutun. Tutunul determina o crestere a riscului de reflux;
- Evitati purtarea hainelor stramte in regiunea abdominala;
- Reduceti stresul. Multe patologii digestive, implicit si bolaa de reflux au fost asociate cu cresterea nivelelor de stres. Astfel, un control al nivelului de stres ar putea duce la reducerea simptomelor precum si la imbunatatirea starii de sanatate.
Bibliografie:
Hummel, T., Landis, B. N., & Hüttenbrink, K.-B. (2012, April 26). Smell and taste disorders. GMS Current Topics in Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery;
Jimson, S., Rajesh, E., Krupaa, R. J., & Kasthuri, M. (2015, April). Burning mouth syndrome. Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, 7(Suppl 1);
Risso, D. S., Howard, L., VanWaes, C., & Drayna, D. (2015, December). A potential trigger for pine mouth: A case of a homozygous PTC taster. Nutrition Research;
Snyder, D. J., & Bartoshuk, L. M. (2016, June). Oral sensory nerve damage: Causes and consequences. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders;
Villa, A., Connell, C. L., & Abati, S. (2015). Diagnosis and management of xerostomia and hyposalivation. Therapeutics and Clinical Risk Management;