Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament
Gura noastra este mult mai complicata decat ne inchipuim. Ea are nevoie de umiditate si de o functionare perfecta a organelor din interiorul ei ca sa ne ajute sa ne hranim si sa vorbim, sa respiram corect. Saliva are un rol extrem de important in cavitatea bucala umana.
Ea umezeste gura si o curata, mentine dintii sanatosi, elimina resturile de mancare ramase dupa masa, ajuta si la digestia mancarii. De asemenea tot saliva previne infectiile controland nivelul bacteriilor din gura si ciupercile ce pot exista la nivelul sau. Daca nu ai suficienta saliva in gura apare senzatia de „gura uscata” si disconfort.
Xerostomia - de ce apare?
Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine. Se poate intampla sa scada nivelul de saliva din cauza medicamentelor, antihistaminice, decongestionante sau din alte motive pe care le vom vedea pe parcursul acestui articol.
Lipsa salivei din cavitatea bucala duce imediat la halitoza, respiratie urat mirositoare, la senzatii neplacute, la problema de igiena orala, carii, probleme dentare serioase, boli ale cavitatii bucale, probleme cu lucrarile dentare existente, probleme de inghitire si de vorbire. Intalnim simptomul de gura uscata in special la adultii in varsta, unul din cinci adulti vor fi afectati.
Cauzele comune ale gurii uscate sunt medicamentele, cele pentru anxietate, depresie, cele pentru incontinenta urinara sau vezica hiperactiva, pentru tensiune arteriala crescuta, terapiile cu radiatii. Alte cauze ale gurii uscate ar putea fi: deshidratarea, respiratia pe gura pe timp de noapte, nasul infundat, diabetul, boala Alzheimer, sindromul Sjogren, boala autoimuna ce forteaza corpul sa atace glandele ce ajuta la umezirea gurii, intalnita frecvent la femeile aflate la menopauza. Se mai adauga deteriorari ale nervilor locali, stilul de viata, eliminarea chirurgicala a glandelor salivare, stresul permanent si anxietatea.
Simptomatologia asociata gurii uscate este foarte simplu de identificat. Pe langa halitoza avem si dureri de gat, dificultati in timpul hranirii, raguseala, senzatia de uscaciune in nas, sete mai mare, dureri de buze, limba, gura, probleme cu identificarea gustului, piele si ochi uscati, iritatii ale pielii, dureri de incheieturi.
Tratamentele pentru gura uscata urmaresc cresterea productiei de saliva, prevenirea deteriorarii dintilor, evitarea respiratiei urat mirositoare si disconfortul. Se pleaca de la evitarea decongestionantelor si antihistaminicelor, de la consumul mai mare de apa cu medicamente sau in general, administrarea medicamentelor dimineata pana la asigurarea unei igiene orale perfecte.
Igiena orala este baza daca vrei sa scapi de gura ucsata. Dintii se vor peria de doua ori pe zi, se va folosi apa de gura fara alcool, eviti si cariile si problemele gingivale asa. Ca sa incurajezi productia de saliva poti sa mesteci guma fara zahar sau sa sugi o bomboana fara zahar, cuburi de gheata, aceste actiuni dublate de consumul de apa pe tot parcursul zilei.
La nevoie folosesti si saliva artificiala care ajuta enorm la productia mai mare de saliva, preferi apa de gura si pasta de dinti speciale pentru gura uscata, balsamul de buze, umidificatoare pentru gura mai ales daca apare problema gurii uscate mai ales noaptea. Vizitele la dentist si rezolvarea oricaror probleme dentare, tratarea bolilor care au ca simptom gura uscata, controalele medicale frecvente si analizele, toate vor fi de folos daca te confrunti frecvent cu acest simptom neplacut.
Ce trebuie sa eviti daca te confrunti cu gura uscata si cand vom merge de urgenta la medic?
Sunt de evitat total mancarea acida, sarata, uscata, condimentata, picanta, cu mult zahar, bauturi cu mult zahar, alcoolul, cofeina, bauturile acidulate, fumatul, apa de gura cu alcool sau peroxid. Si cel mai important: incearca, daca poti, sa respiri mai mult pe nas decat pe gura. Terapiile pentru „repararea” glandelor salivare vor avea efecte foarte bune in viitor, dar pana atunci poti sa faci analize de sange, sa masori nivelul de saliva produsa ca sa determini cauzele exacte ale gurii uscate. Doar in functie de rezultate se vor stabili si tratamentele pe care le vei avea de urmat.
Gestionarea eficienta a gurii uscate depinde in primul rand de dentist, dupa va fi implicat si internistul, care va indentifica in mod corect daca discutam de un simptom al unor afectiuni multiple din corp. Vizitele la ambii specialisti vor aduce un diagnostic corect si vor rezolva rapid, prin tratamente targetate, toate problemele care ar putea duce la senzatia de gura uscata.
Este cazul sa ne alarmam cand senzatia de gura uscata este permanenta, cand apar probleme grave la inghitire, vorbire, cand nu mai putem face aproape nimic din cauza ei si cand halitoza este extrem de puternica si de nesuportat. Interventia de urgenta si testarea glandelor salivare si a productiei de saliva din gura ar putea fi de folos pentru pacientii care sufera de ceva vreme de un astfel de simptom.
Desi nu este un simptom ingrijorator, gura uscata poate fi un semnal clar al multor afectiuni si nu ar trebui sa il neglijam. Fii atent la modul in care se manifesta simptomul, vezi daca ai cantitate mai mare sau mai mica de saliva, ce fluctuatii sunt, simte de fiecare data cat de usor vorbesti sau mananci, inghiti, pentru a sti exact ce sa ii spui medicului si sa oferi o descriere a simptomatologiei.
Descrierea corecta a senzatiei si a simptomatologiei este primul pas spre vindecare si spre un tratament care va avea si rezultatele dorite. In lipsa ei medicul nu are cum sa isi dea seama, chiar si dupa n teste, ce se intampla cu adevarat in gura pacientului.
Data viitoare cand te mai confrunti cu gura uscata nu trece atat de repede peste simptom si incepe sa notezi, sa tii un jurnal al datilor cand se intampla asa ceva si daca simptomatologia se permanentizeaza in anumite situatii. Te ajuti si pe tine si medicul la care vei merge va sti ce are de facut si va putea sa isi bazeze diagnosticarea pe un set de simptome sau descrieri relevante si obiective.
Concluzii. Boli cauzate de functionarea eronata a glandelor salivare
Xerostomia
Gura se poate usca, de asemenea pe masura ce se inainteaza in varsta, desi in astfel de cazuri, uscaciunea este mai frecventa atunci cand se ia un medicament care provoaca uscarea gurii, decat prin procesul de imbatranire in sine. Saliva ofera o protectie naturala considerabila impotriva cariilor dentare, astfel incat o cantitate inadecvata de saliva poate duce la mai multe carii, in special in radacinile dintelui. Daca saliva este insuficienta, pot aparea chiar si dificultati de vorbire si inghitire. Ca si alte organe, glandele salivare pot fi, de asemenea, afectate de anumite boliꓽ
Sindromul Sjögren
Sindromul Sjögren este o modificare a sistemului imunitar care il face sa atace glandele salivare si lacrimale, desi uneori le ataca si pe cele sebacee. De asemenea, poate afecta alte organe ale corpului (plamani, ficat, pancreas, creier), afectiunea aparand in principal la femei, iar primele simptome apar de obicei in jurul varstei de 40-50 de ani. Acest sindrom este de obicei asociat cu alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupus.