Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Gura noastra este mult mai complicata decat ne inchipuim. Ea are nevoie de umiditate si de o functionare perfecta a organelor din interiorul ei ca sa ne ajute sa ne hranim si sa vorbim, sa respiram corect. Saliva are un rol extrem de important in cavitatea bucala umana.

Ea umezeste gura si o curata, mentine dintii sanatosi, elimina resturile de mancare ramase dupa masa, ajuta si la digestia mancarii. De asemenea tot saliva previne infectiile controland nivelul bacteriilor din gura si ciupercile ce pot exista la nivelul sau. Daca nu ai suficienta saliva in gura apare senzatia de „gura uscata” si disconfort.

Xerostomia - de ce apare?

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine. Se poate intampla sa scada nivelul de saliva din cauza medicamentelor, antihistaminice, decongestionante sau din alte motive pe care le vom vedea pe parcursul acestui articol.

Lipsa salivei din cavitatea bucala duce imediat la halitoza, respiratie urat mirositoare, la senzatii neplacute, la problema de igiena orala, carii, probleme dentare serioase, boli ale cavitatii bucale, probleme cu lucrarile dentare existente, probleme de inghitire si de vorbire. Intalnim simptomul de gura uscata in special la adultii in varsta, unul din cinci adulti vor fi afectati.

Cauzele comune ale gurii uscate sunt medicamentele, cele pentru anxietate, depresie, cele pentru incontinenta urinara sau vezica hiperactiva, pentru tensiune arteriala crescuta, terapiile cu radiatii. Alte cauze ale gurii uscate ar putea fi: deshidratarea, respiratia pe gura pe timp de noapte, nasul infundat, diabetul, boala Alzheimer, sindromul Sjogren, boala autoimuna ce forteaza corpul sa atace glandele ce ajuta la umezirea gurii, intalnita frecvent la femeile aflate la menopauza. Se mai adauga deteriorari ale nervilor locali, stilul de viata, eliminarea chirurgicala a glandelor salivare, stresul permanent si anxietatea.

Simptomatologia asociata gurii uscate este foarte simplu de identificat. Pe langa halitoza avem si dureri de gat, dificultati in timpul hranirii, raguseala, senzatia de uscaciune in nas, sete mai mare, dureri de buze, limba, gura, probleme cu identificarea gustului, piele si ochi uscati, iritatii ale pielii, dureri de incheieturi.

Tratamentele pentru gura uscata urmaresc cresterea productiei de saliva, prevenirea deteriorarii dintilor, evitarea respiratiei urat mirositoare si disconfortul. Se pleaca de la evitarea decongestionantelor si antihistaminicelor, de la consumul mai mare de apa cu medicamente sau in general, administrarea medicamentelor dimineata pana la asigurarea unei igiene orale perfecte.

Igiena orala este baza daca vrei sa scapi de gura ucsata. Dintii se vor peria de doua ori pe zi, se va folosi apa de gura fara alcool, eviti si cariile si problemele gingivale asa. Ca sa incurajezi productia de saliva poti sa mesteci guma fara zahar sau sa sugi o bomboana fara zahar, cuburi de gheata, aceste actiuni dublate de consumul de apa pe tot parcursul zilei.

La nevoie folosesti si saliva artificiala care ajuta enorm la productia mai mare de saliva, preferi apa de gura si pasta de dinti speciale pentru gura uscata, balsamul de buze, umidificatoare pentru gura mai ales daca apare problema gurii uscate mai ales noaptea. Vizitele la dentist si rezolvarea oricaror probleme dentare, tratarea bolilor care au ca simptom gura uscata, controalele medicale frecvente si analizele, toate vor fi de folos daca te confrunti frecvent cu acest simptom neplacut.

Ce trebuie sa eviti daca te confrunti cu gura uscata si cand vom merge de urgenta la medic?

Sunt de evitat total mancarea acida, sarata, uscata, condimentata, picanta, cu mult zahar, bauturi cu mult zahar, alcoolul, cofeina, bauturile acidulate, fumatul, apa de gura cu alcool sau peroxid. Si cel mai important: incearca, daca poti, sa respiri mai mult pe nas decat pe gura. Terapiile pentru „repararea” glandelor salivare vor avea efecte foarte bune in viitor, dar pana atunci poti sa faci analize de sange, sa masori nivelul de saliva produsa ca sa determini cauzele exacte ale gurii uscate. Doar in functie de rezultate se vor stabili si tratamentele pe care le vei avea de urmat.

Gestionarea eficienta a gurii uscate depinde in primul rand de dentist, dupa va fi implicat si internistul, care va indentifica in mod corect daca discutam de un simptom al unor afectiuni multiple din corp. Vizitele la ambii specialisti vor aduce un diagnostic corect si vor rezolva rapid, prin tratamente targetate, toate problemele care ar putea duce la senzatia de gura uscata.

Este cazul sa ne alarmam cand senzatia de gura uscata este permanenta, cand apar probleme grave la inghitire, vorbire, cand nu mai putem face aproape nimic din cauza ei si cand halitoza este extrem de puternica si de nesuportat. Interventia de urgenta si testarea glandelor salivare si a productiei de saliva din gura ar putea fi de folos pentru pacientii care sufera de ceva vreme de un astfel de simptom.

Desi nu este un simptom ingrijorator, gura uscata poate fi un semnal clar al multor afectiuni si nu ar trebui sa il neglijam. Fii atent la modul in care se manifesta simptomul, vezi daca ai cantitate mai mare sau mai mica de saliva, ce fluctuatii sunt, simte de fiecare data cat de usor vorbesti sau mananci, inghiti, pentru a sti exact ce sa ii spui medicului si sa oferi o descriere a simptomatologiei.

Descrierea corecta a senzatiei si a simptomatologiei este primul pas spre vindecare si spre un tratament care va avea si rezultatele dorite. In lipsa ei medicul nu are cum sa isi dea seama, chiar si dupa n teste, ce se intampla cu adevarat in gura pacientului.

Data viitoare cand te mai confrunti cu gura uscata nu trece atat de repede peste simptom si incepe sa notezi, sa tii un jurnal al datilor cand se intampla asa ceva si daca simptomatologia se permanentizeaza in anumite situatii. Te ajuti si pe tine si medicul la care vei merge va sti ce are de facut si va putea sa isi bazeze diagnosticarea pe un set de simptome sau descrieri relevante si obiective.

Concluzii. Boli cauzate de functionarea eronata a glandelor salivare

Xerostomia

Gura se poate usca, de asemenea pe masura ce se inainteaza in varsta, desi in astfel de cazuri, uscaciunea este mai frecventa atunci cand se ia un medicament care provoaca uscarea gurii, decat prin procesul de imbatranire in sine. Saliva ofera o protectie naturala considerabila impotriva cariilor dentare, astfel incat o cantitate inadecvata de saliva poate duce la mai multe carii, in special in radacinile dintelui. Daca saliva este insuficienta, pot aparea chiar si dificultati de vorbire si inghitire. Ca si alte organe, glandele salivare pot fi, de asemenea, afectate de anumite boliꓽ

Sindromul Sjögren

Sindromul Sjögren este o modificare a sistemului imunitar care il face sa atace glandele salivare si lacrimale, desi uneori le ataca si pe cele sebacee. De asemenea, poate afecta alte organe ale corpului (plamani, ficat, pancreas, creier), afectiunea aparand in principal la femei, iar primele simptome apar de obicei in jurul varstei de 40-50 de ani. Acest sindrom este de obicei asociat cu alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupus.

3 aprilie 2023
Related posts
Artarul: Ce proprietati medicinale are pentru ten si dantura Artarul: Ce proprietati medicinale are pentru ten si dantura

Artarul este un arbore din familia Sapindaceae, cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Acesta contine o varietate de substante nutritive si fitochimice, cum ar fi vitamina C, flavonoidele, acidul galic, quercetina si acidul elagic.

6 martie 2023
citește articolul
Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament

Un articol despre dentitia la copii, despre importanta igienei orale inca de la primele luni, despre fenomenul de eruptie dentara si cum poate fi el ameliorat cu produsele potrivite.

11 aprilie 2022
citește articolul
Cum alegi apa de gura pentru dantura ta Cum alegi apa de gura pentru dantura ta

Apa de gură cu fluor este, de fapt, o apă de gură cu un conținut de 0,05 fluorură de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnică ajută aceste persoane să-și remineralizeze dantura și să o mențină într-o stare bună de sănătate.Fluorul este un mineral care ajută smalțul dinților întărindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor în diferite forme.

22 mai 2020
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.