Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament
Postat in: Mama si copilul

Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce presupune cresterea glicemiei sau a glucozei din sange la un nivel ce poate afecta intregul organism. De cele mai multe ori diagnosticul de diabet zaharat se pune in urma unor analize de rutina unde se observa o glicemie crescuta. Diabetul zaharat reprezinta la ora actuala o problema mondiala de proportii uriase. Din pacate stilul de viata dezechilibrat, preferinta pentru activitatile sedentare si nu numai, au dus la cresterea numarului mondial al persoanelor ce sufera de diabet zaharat.

Diabetul zaharat la copii este o boala cronica care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Insulina este un hormon esential pentru a ajuta glucoza sa intre in celulele corpului pentru a fi folosita ca sursa de energie. In absenta insulinului, nivelul de glucoza din sange creste, ceea ce poate duce la complicatii grave, cum ar fi afectiuni ale ochilor, rinichilor si nervilor.

Tipuri de diabet zaharat la copii

Tipul 1 sau insulino-dependent
Apare la copii si tineri cu o greutate normala si isi are originea in distrugerea celulelor B pancreatice, datorita anticorpilor produsi de organism. Pacientul nu mai produce insulina sau o produce in cantitati insuficiente. Boala se manifesta cu niveluri foarte ridicate de glucoza in sange, 300-500 mg / dl si de obicei, este necesar sa se interneze pacientul, deoarece este o situatie de risc metabolic. Acest tip de diabet cauzeaza productia inadecvata de insulina de catre pancreas. Cand se intampla acest lucru, organismul nu metabolizeaza zaharul in mod corespunzator, determinand-o sa se acumuleze in sange.

Primele simptome: Cresterea frecventei urinare, sete, oboseala si scadere in greutate. Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 10 ani si este cauzat de o reactie autoimuna care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

Tipul 2
De obicei, apare la adulti, desi a crescut semnificativ la copiii supraponderali si tineri. In acest caz, problema consta in faptul ca insulina produsa nu este foarte activa si trebuie produsa din ce in ce mai mult pentru a obtine acelasi efect, iar acest lucru duce la epuizarea pancreasului. Insulina va fi probabil necesara pentru a trata boala in viitor, dar acesti pacienti pot fi initial ajutati cu alte medicamente.

In diabetul de tip 2, valorile limita apar in controale si, de obicei, sunt necesare teste suplimentare pentru a-l diagnostica. De obicei, este tratat in ambulatoriu. Prevalenta acestui tip de diabet a crescut din cauza obezitatii infantile. Primele simptome: Sunt similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar apar mult mai treptat. Zonele intunecate ale pielii pot fi, de asemenea, vazute, in special langa gat sau axile.

Diabetul zaharat de tip 2 este mai putin frecvent la copii si este adesea asociat cu obezitatea si inactivitatea fizica. In acest caz, pancreasul produce insulina, dar celulele corpului nu pot utiliza eficient insulina. Initial, diabetul zaharat de tip 2 poate fi tratat cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata. In unele cazuri, poate fi necesara administrarea de medicamente orale sau insulina.

Indiferent de tipul de diabet zaharat, este important sa se primeasca tratamentul adecvat si sa se beneficieze de monitorizarea si ingrijirea medicala adecvata. De asemenea, este important ca parintii si ingrijitorii sa fie educati cu privire la semnele si simptomele diabetului zaharat si sa stie cum sa raspunda in caz de urgenta.

Simptome pentru diabetul zaharat la copii
Simptomele diabetului zaharat la copii pot include:

Sete excesiva si urinare frecventa
Oboseala si slabiciune
Pierdere inexplicabila in greutate
Foame excesiva
Vedere incetosata
Infectii frecvente, cum ar fi infectiile tractului urinar si infectiile fungice
Rani care se vindeca greu
Simptome diabet zaharat de tip 1
In unele cazuri, copiii nu au simptome de diabet, iar afectiunea este descoperita prin teste de sange sau urina din alte motive. Daca un copil are simptome, acesta:

Va urina mai mult
Va avea o sete excesiva si va simti nevoia de a bea mai multe lichide decat de obicei
Va fi mai obosit
Va pierde in greutate

Simptome diabet zaharat de tip 2

Urinare crescuta - Cand exista exces de zahar in sange, organismul excreta o parte din el in urina. Sete accentuata - Acest lucru se datoreaza faptului ca urinarea frecventa poate provoca deshidratare, provocand sete. Oboseala - Atunci cand organismul nu utilizeaza in mod eficient zaharul din sange, un copil poate dezvolta oboseala. Disconfortul emotional si fizic de a trai cu cele mai grave efecte ale diabetului poate provoca, de asemenea, sentimente persistente de oboseala.

Vedere incetosata.
Modificari ale culorii pielii - Rezistenta la insulina poate duce la dezvoltarea unei afectiuni a pielii care poate provoca intunecarea anumitor zone ale pielii. Aceasta afecteaza adesea axilele si spatele gatului.

Vindecarea lenta a ranilor.
Cu cat este diagnosticat mai devreme un diabet de tip 1, cu atat mai putine vor fi complicatiile si cu atat mai repede va avea loc stabilizarea metabolica. In ceea ce priveste diabetul de tip 2, acesta este mai putin frecvent si este intotdeauna strans legat de obezitate, cu exceptia cazurilor foarte specifice.

Cauze
Se crede ca factorii genetici si de mediu joaca un rol important in dezvoltarea bolii. Factorii de risc pentru diabetul zaharat la copii includ istoricul familial de diabet, obezitatea si un stil de viata sedentar.

Cauze diabet zaharat de tip 1
In diabetul de tip 1, sistemul imunitar al organismului ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Organismul nu mai poate produce insulina.

Cauze diabet zaharat de tip 2
La un copil sau adult cu diabet zaharat de tip 2, organismul nu produce suficienta insulina sau dezvolta rezistenta la insulina, atunci cand celulele devin mai putin sensibile la efectele acestui hormon.

Tratament pentru diabet zaharat la copii
Desi nu exista niciun remediu pentru diabet, copiii cu aceasta boala pot avea o copilarie si adolescenta normala daca pastreaza boala sub control.

Pentru diabetul de tip 1: Insulina este intotdeauna cel mai bun tratament pentru acest tip de diabet, insa copiii vor fi, de asemenea, atent monitorizati de catre medicul curant.

Pentru diabetul de tip 2: Poate fi controlat prin schimbari ale stilului de viata, cu o dieta si un plan de exercitii fizice si poate necesita sprijinul unor medicamente.

Amintiti-va ca, daca observati oricare dintre semnele de avertizare la copilul dumneavoastra, cum ar fi: pierderea in greutate, sete sau frecventa urinara crescuta, mergeti imediat la medicul pediatru pentru a exclude diabetul zaharat. Tratamentul diabetului zaharat la copii include monitorizarea nivelului de glucoza din sange, administrarea de insulina si/sau alte medicamente, ajustarea dietei si cresterea activitatii fizice.

De asemenea, este esential sa se controleze nivelul de colesterol si tensiunea arteriala si sa se acorde o atentie speciala igienei dentare si ochilor. Este important sa se ia in considerare faptul ca diabetul zaharat la copii necesita o abordare atenta si integrata, care implica intreaga familie si o echipa medicala specializata.

Alternative sanatoase la zaharul procesat hipercaloric

Poliolii sunt zaharuri alcoolice, sunt substante chimice din grupul de alcooli polihidrici. Aceasta inseamna ca au mai multe grupe OH intr-o singura molecula. Poliolii au un gust dulce, motiv pentru care sunt folositi de industria alimentara ca substitut pentru zaharuri simple: fructoza si glucoza. Continutul lor caloric este foarte scazut, deoarece variaza intre 0,2 si 2,6 calorii.

Principala caracteristica a poliolilor este si faptul ca nu cresc nivelul de zahar din sange. Prin urmare, produsele care se bazeaza pe ele pot fi utilizate pe o dieta scazuta glicemica. Cei mai cunoscuti polioli folositi in industria alimentara sunt: eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.

Cea mai importanta caracteristica a acestor compusi este ca bacterile din gura nu fermenteaza acesti tip de alcooli asa cum fac cu produsele care contin zahar alb. De aceea multe paste de dinti sau gume de mestecat contin polioli pentru ca nu cresc aciditatea in zona cavitatii bucale. Eritritolul contine doar 0,2 calorii pe gram, in timp ce xilitolul ofera 2,4 calorii pe gram. Pentru referinta, zaharoza - sau zaharul de masa - contine 4 calorii pe gram.

Mai multe alternative de indulcitori 100% naturali

Bibliografie:

Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 7, 2022; Classification and diagnosis of diabetes: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care. 2022;

Papadakis MA, et al., eds. Diabetes mellitus. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2022. 61st ed. McGraw Hill;

Diabetes risk factors. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html; Cunningham FG, et al. Diabetes mellitus;

Williams Obstetrics. 25th ed. McGraw-Hill Education; 2018. Diabetes and DKA (ketoacidosis). American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones; Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. Complementary and alternative medicine for diabetes;

9 mai 2023
Related posts
Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate

Grasimile trans sunt un tip de grasime nesanatoasa care se gaseste in alimente procesate, prajite si coapte. Aceste grasimi sunt create prin procesul de hidrogenare, care transforma uleiurile lichide in grasimi solide. Desi nu sunt intotdeauna prezente in cantitati mari in alimente, consumul regulat de grasimi trans poate avea efecte negative asupra sanatatii.

9 mai 2023
citește articolul
Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort

O banana sau un pahar cu lapte sunt cele mai indicate. In acest fel, tesuturile musculare se vor reface foarte bine dupa efort si te vei putea antrena cu bine ziua urmatoare fara sa acuzi oboseala sau dureri musculare.

8 mai 2023
citește articolul
Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau.

17 august 2022
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.