Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Guta: ce este, simptome, cauze si tratament

Guta: ce este, simptome, cauze si tratament

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 decembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Guta este o afectiune de tipul artritei care apare ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor si articulatiilor. Cu toate ca barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte guta, si in cazul femeilor riscul creste dramatic dupa intrarea la menopauza. Guta apare cu precadere la articulatia de la degetul mare al piciorului, dar poate sa apara si la glezna, genunchi si maini, in special in zona incheieturilor.


Simptome guta


Cele mai frecvent intalnite simptome sunt durerea brusca si inflamatia locala, dar si sensibilitatea extrema la atingere. Simptomele gutei se manifesta cu precadere noaptea, iar persoana in cauza isi poate simti mainile si picioarele umflate, uneori si inrosite.


Cauzele gutei


Cauza principala a gutei este hiperuricemia, adica o concentratie mare de acid uric in sange, respectiv in urina. Mai exact, in 90% dintre cazurile de guta cauza este excretia deficitara a acidului uric si doar in 10% cauza este supraproductia acestuia. Aceste cristale de acid uric se acumuleaza in jurul incheieturii si provoaca aparitia gutei. Persoanele care consuma alcool sau sufera de boli ca hipertensiunea, diabetul si hipercolesterolemie (un nivel ridicat de colesterol in sange) sunt mult mai predispuse aparitiei gutei. Printre factorii de risc se numara si istoricul familial, guta avand si o componenta genetica, dar si varsta inaintata si sexul.


Tratament pentru guta


Preventia este extrem de importanta in acest caz, cu atat mai mult cu cat o analiza uzuala a urinei poate determina valori mari ale acidului uric, prin urmare, reducerea acestor depuneri in sistemul colector renal poate preveni instalarea gutei. In cazul in care s-a instalat guta, tratamentul are ca obiectiv reducerea simptomatologiei. Se recomanda administrarea tratamentelor medicamentoase prescrise de medic si a suplimentelor alimentare cu rol in ameliorarea inflamatiei si a durerii, si, totodata, care sa imbunatateasca mobilitatea articulatiilor.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina