Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gutiera dentara: ce rol are, cum se alege si cum se ingrijeste

Gutiera dentara: ce rol are, cum se alege si cum se ingrijeste

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 14 februarie 2024 Ultima actualizare: 16 februarie 2024

Gutiera dentara este un dispozitiv medical utilizat in stomatologie pentru a proteja si corecta pozitia dintilor, gingiilor sau maxilarelor. Aceasta este fabricata dintr-un material flexibil si transparent, de obicei din plastic, care se muleaza pe dintii pacientului. Gutierele dentare pot fi personalizate pentru fiecare pacient, luand in considerare forma si alinierea specifica a dintilor acestuia. Exista mai multe tipuri de gutiere dentare, fiecare cu propriul sau scop si beneficii: gutiere pentru protectia dintilor, pentru corectia dintilor, gutiere de albire a dintilor, gutiere de protectie a articulatiei temporomandibulare, dar si gutiere pentru tratamentul apneei in somn

Gutierele dentare trebuie sa se potriveasca perfect pe dintii pacientului pentru a fi eficiente si confortabile. De obicei, sunt confectionate din materiale de calitate medicala, care sunt sigure pentru utilizare in cavitatea orala. Pacientii trebuie sa urmeze instructiunile dentistului privind purtarea si ingrijirea gutierelor pentru a se asigura ca beneficiaza de toate avantajele acestor dispozitive dentare.

Ce rol are gutiera dentara

Aceasta joaca mai multe roluri importante in stomatologie, in functie de tipul de gutiera si scopul pentru care este utilizata. Principalele roluri ale gutierelor dentare:

Protectia dintilor: Gutierele dentare pot fi utilizate pentru a proteja dintii impotriva uzurii si a leziunilor. Gutierele de protectie sunt adesea purtate in timpul somnului pentru a preveni scrasnirea dintilor (bruxismul), care poate duce la deteriorarea smaltului dentar si a dintilor.

Corectarea aliniamentului dintilor: Gutierele ortodontice sunt utilizate in tratamentul ortodontic pentru a corecta aliniamentul si pozitia dintilor. Acestea pot fi purtate inainte sau dupa aparatul dentar fix pentru a imbunatati rezultatele tratamentului si pentru a mentine alinierea corecta a dintilor.

Albirea dintilor: Gutierele speciale pentru albirea dintilor sunt utilizate pentru a aplica geluri de albire pe dinti, asigurand o distributie uniforma a substantei chimice si protejand gingiile.
Tratamentul apneei in somn: Gutierele pentru tratamentul apneei obstructive in somn sunt concepute pentru a mentine deschisa calea respiratorie in timpul somnului, reducand sau eliminand episoadele de oprire a respiratiei in timpul somnului.

Protectia articulatiei temporomandibulare: Acestea sunt utilizate pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea afectiunilor articulatiei temporomandibulare, care provoaca disfunctionalitati ale maxilarelor si dureri faciale.

Gutierele dentare au rolul de a proteja si de a imbunatati sanatatea dentara si a maxilarelor, de a corecta probleme dentare si de a imbunatati calitatea somnului in cazul apneei obstructive. Este important ca gutierele sa fie confectionate personalizat pentru fiecare pacient, pentru a se potrivi perfect si pentru a fi eficiente si confortabile in utilizare. De asemenea, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile dentistului cu privire la purtarea si ingrijirea gutierelor, pentru a se asigura ca beneficiaza de toate avantajele acestor dispozitive dentare.

 

Cum se alege gutiera dentara

Alegerea gutierei dentare potrivite depinde de scopul pentru care este utilizata si de nevoile specifice ale fiecarui pacient. Aceste dispozitive pot fi personalizate pentru fiecare persoana pentru a se potrivi perfect cu forma si alinierea dintilor. Pasi si aspecte importante de luat in considerare in procesul de alegere a gutierei dentare:

Consultatie cu dentistul: Incepeti prin programarea unei consultatii cu un dentist sau un ortodont pentru a discuta motivele pentru care doriti sa utilizati gutiera dentara. Dentistul va va evalua sanatatea orala, va identifica nevoile dvs. specifice si va va oferi recomandari cu privire la tipul de gutiera potrivit pentru dvs.

Tipul de gutiera: Exista mai multe tipuri de gutiere dentare, fiecare cu propriul scop. De exemplu, daca aveti probleme cu bruxismul (scrasnirea dintilor), veti avea nevoie de o gutiera de protectie pentru a preveni uzura dintilor. Daca doriti sa corectati aliniamentul dintilor, va fi necesara o gutiera ortodontica. In functie de nevoile dvs., dentistul va va ghida spre alegerea corecta.

Personalizarea gutierei: Gutierele dentare personalizate sunt cele mai eficiente si confortabile. Dentistul va lua amprente ale dintilor dvs. pentru a crea o gutiera care sa se potriveasca perfect cu forma si alinierea dintilor pentru a fi o gutiera corecta.

Materiale: Asigurati-va ca gutiera este confectionata din materiale de calitate medicala, care sunt sigure pentru utilizare in cavitatea orala si nu contin substante toxice sau alergene. Materialele din care este realizata gutiera trebuie sa fie non-toxice si sa nu cauzeze iritatii ale gingiilor sau ale tesuturilor orale.

Confort si ajustare: Asigurati-va ca gutiera se simte confortabila si nu provoaca disconfort sau durere in timpul utilizarii. Este important sa puteti purta gutiera corect si sa va puteti ajusta la ea fara dificultati.

Instructiuni si intretinere: Asigurati-va ca primiti instructiuni clare de la dentist cu privire la purtarea si ingrijirea gutierei. Urmati cu strictete instructiunile pentru a va asigura ca beneficiati de toate avantajele dispozitivului.

Cum se ingrijeste o gutiera dentara

Ingrijirea corecta a gutierei dentare este esentiala pentru a asigura igiena si functionalitatea acestui dispozitiv medical. Urmand cateva sfaturi simple, veti putea mentine gutiera curata, fara miros neplacut si in conditii optime de utilizare. Dupa fiecare utilizare, clatiti gutiera cu apa calduta pentru a indeparta resturile de alimente sau alte impuritati. Asigurati-va ca apa curge pe toate partile gutierei pentru o curatare completa. Folositi o cantitate mica de sapun neutru si o periuta moale pentru a curata suprafata gutierei. Evitati folosirea sapunurilor sau pastelor de dinti abrazive, deoarece acestea pot zgaria sau deteriora gutiera. Nu expuneti gutiera la apa fierbinte sau la temperaturi ridicate, deoarece aceasta poate deforma materialul din care este realizata.

Nu folositi substante chimice agresive si evitati astfel utilizarea solutiilor cu alcool, clor sau altor substante chimice agresive pentru curatarea gutierei, deoarece acestea pot afecta materialul si pot cauza reactii adverse. Atunci cand nu o purtati, depozitati gutiera in cutia speciala furnizata de dentist sau in alta cutie de depozitare curata. Asigurati-va ca gutiera este complet uscata inainte de a o depozita.

Exista solutii speciale de curatare pentru gutiere dentare disponibile in comert. Dupa curatarea initiala cu apa si sapun, puteti sa folositi aceste solutii pentru o igienizare mai profunda a gutierei, conform instructiunilor producatorului. Nu lasati gutiera la soare sau in zone expuse la caldura, deoarece aceasta poate afecta materialul si forma gutierei. Verificati gutiera periodic pentru a depista orice semne de uzura, crapaturi sau alte deteriorari. In cazul in care gutiera prezinta probleme, adresati-va dentistului pentru reparatii sau inlocuire. Urmand aceste sfaturi de ingrijire, veti putea pastra gutiera dentara in conditii optime, evitand acumularea de bacterii si prelungind durata de viata a dispozitivului. Nu uitati sa cereti sfaturi suplimentare de la dentistul dumneavoastra cu privire la igienizarea si intretinerea gutierei dentare.

 

Cum alegi apa de gura in functie de tipul de gutiera pe care il folosesti. Tipuri de apa de gura

Exista mai multe tipuri de apa de gura in functie de anumite ingrediente si de rolul pe care acestea vor sa-l rezolve. Ca idee, fie ca vorbim de apa de gura Listerine sau de apa de gura Anaftin, in functie de anumite substante avem si apa de gura antiseptica, apa de gura cu clorhexidina, apa de gura cu fluor sau apa de gura care elimina in timp placa bacteriana.

Antiseptica si antibacteriana

Apă de gură care conține substanțe antibacteriene precum clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, timolul și triclosanul, și se folosește împotriva bacteriilor care cauzează gingivita, placa bacteriană și halitoza au un regim special de administrare. De aceea, alegem acest tip de apă de gură ca măsură de combatere a infecțiilor bucale și afecțiunilor gingivale.

Antibacteriana terapeutica 

Apa de gură terapeutică este cea care se prepară numai după prescripția medicului. Aceasta are o acțiune antibacteriană și antiseptică mai puternică și deci conține substanțe mai concentrate. O astfel de apă poate conține antibiotice, antiinflamatoare, antifungice și chiar elemente antiacide, toate pentru un efect mai puternic.

Apa de gură cu fluor

Apa de gură cu fluor este, de fapt, o apă de gură cu un conținut de 0,05 fluorură de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnică ajută aceste persoane să-și remineralizeze dantura și să o mențină într-o stare bună de sănătate. Fluorul este un mineral care ajută smalțul dinților întărindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor în diferite forme, în convingerea că aceștia vor avea o dentiție mai sănătoasă. S-a dovedit însă că fluorul nu protejează gingiile de inflamații și nu acționează împotriva plăcii bacteriene, motiv pentru care acesta nu poate înlocui periajul și ața dentară.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2003 Feb 1;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Totul despre plamani: cum sa ai grija de sanatatea lor Totul despre plamani: cum sa ai grija de sanatatea lor

Sistemul respirator furnizeaza oxigen celulelor corpului. Acest proces este esential, deoarece este imposibil sa traiesti fara suficient oxigen. 

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina