Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament

Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 octombrie 2024 Ultima actualizare: 14 martie 2025

Sistemul respirator furnizeaza oxigen celulelor corpului. Acest proces este esential, deoarece este imposibil sa traiesti fara suficient oxigen. In plus, sistemul respirator ne ajuta sa expiram dioxidul de carbon ca deseu. Prea mult dioxid de carbon in sange ar putea provoca probleme grave de sanatate. Astfel, schimbul de gaze in alveole este esential pentru sanatate. In tot acest proces plamanii au un rol vital. Ce sunt plamanii? Plamanii sunt o pereche de organe spongioase, regasite in piept. Cand este inhalat, aerul intra in plamani si oxigenul din acel aer trece in sange. In acelasi timp, dioxidul de carbon, un gaz rezidual, iese din sange in plamani si este expirat. Acest proces, numit schimb de gaze, este fundamental pentru viata. Altfel spus, plamanii sunt centrul sistemului respirator.

Sistemul respirator mai include si alte parti anatomice precum: traheea, muschii peretelui toracic, diafragma pulmonara, vasele de sange din plamani dar si alte tesuturi. Toate aceste componente permit respiratia si schimbul de gaze. Ca si configurare anatomica, plamanul drept este impartit in trei lobi, respectiv lobul din partea inferioara, superioara si mijlocie, prin fisuri oblice si orizontale. Plamanul stang este impartit in doi lobi, respectiv partea superioara si cea inferioara, insa prin fisura adanca. De asemenea, plamanul stang este relativ mai mic decat plamanul drept, deoarece prezenta inimii comprima intr-o oarecare masura frontiera anterioara a plamanului stang. Care sunt bolile care pot afecta plamanii si ce boli se pot ascunde in durerile de spate din zona plamanilor aflam impreuna din urmatorul material.

Dureri de spate: Cauze și simptome

Durerile de spate reprezinta o problema de sanatate frecventa si care poate afecta toate persoanele indiferent de sex, varsta, rasa, etnie. In functie de problema care le declanseaza, aceste dureri pot varia de la o senzatie de disconfort minim pana la dureri intense care pot limita semnificativ mobilitatea si calitatea vietii. 

Accidente si traumatisme

Cel mai cunoscut accident sau traumatism care poate afecta integritatea plamanilor si care poate cauza dureri acute de spate este contuzia pulmonara care poate aparea din cauza unui traumatism toracic. Contuzia pulmonara poate fi unilaterala (afectand un singur plaman) sau bilaterala (afectand ambii plamani), in functie de severitatea si mecanismul leziunii toracice. Contuzia pulmonara in majoritatea cazurilor are ca si simptom durerea toracica.

Infectii pulmonare

 Atunci cand vorbim de infectii pulmonare trebuie sa intelegem de ce apar, cum apar si unde se formeaza infectia pentru ca in functie de localizarea ei apare si boala aferenta. Infectia pulmonara poate atacat sistemic ambii plamani sau se poate instala doar intr-un singur plaman. Indiferent de forma infectiei cele mai afectate sunt alveolele pulmonare care se imflameaza si devin pline de lichid toxic sau puroi ceea ce blocheaza respiratia. Cele mai cunoscute infectii pulmonare care pot cauza dureri de spate sunt:

  • Daca infectia afecteaza bronhiile poarta numele de bronsita
  • Daca infectia ataca un lob pulmonar sau un intreg plaman poarta numele de pneumonie
  • Daca infectia ataca zone difuze ale plamanului poarta numele de pneumonie interstitiala
  • Daca infectia targeteaza doar o anumita regiune specifica dintr-un plaman poarta numele de abces pulmonar

Infectiile pulmonare pot fi cauzate nu doar de bacterii, ciuperci si virusuri, plamanii pot fi infectati si de agenti toxici (pesticide, substante chimice derivate din clor, alti agenti toxici, toxinele din tigari, etc.

Scolioza

Scolioza este o afectiune care se caracterizeaza prin curbarea anormala a coloanei vertebrale. Ea poate aparea de la varste fragede la copii dar se poate dezvolta ulterior si la adulti sau se poate instala la batranete. Aceasta boala cauzeaza atat dureri de spate cronice cat si probleme de respiratie pentru ca pozitia plamanilor in timpul schimbului de gaze este diferita fata de oamenii sanatosi. In plus, daca aceasta curbura este exagerata, poate provoca durere si poate face respiratia dificila inclusiv in timpul somnului cand persoana bolnava sta in pozitie orizontala. 

Embolie pulmonara

Poate ca putine persoane cunosc acest aspect dar embolia pulmonara provoaca aproape 400.000 de morti anual si este afectiunea considerata a treia cauza de mortalitate la nivel european. Cum apare aceasta boala? Ea  se produce atunci cand un tromb (cheag de sange), cel mai frecvent de la nivelul unei vene profunde, se desprinde si ajunge la nivelul plamanilor. Aici, din cauza calibrului mic al arterelor pulmonare, obtureaza complet sau partial vasele pulmonare in care ajunge. Sangele nu mai poate circula la acest nivel si, astfel, se instaleaza manifestarile trombembolismului. Lasat netratat acesta poate cauza stop cardio respirator pentru ca plamanii nu se mai oxigeneaza corect.

Hiperinflatie pulmonara

Aceasta afectiune cauzeaza dureri cronice sau acute in zona spatelui unde sunt localizati plamanii, sau dureri ascutite in zona pieptului la punctul de intrepatrundere a coastelor. In majoritatea cazurilor aceasta problema este asociata cu BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica)

Afectiuni cardiace

Durerile de spate cauzate de afectiuni cardiace au legatura in general cu afectiuni si blocaje ale aortei.

Cancer pulmonar

Putem sa vorbim de cancer pulmonar atunci cand la nivelul interior al plamanilor cresc tumori maligne. De obicei localizarea acestora se afla la nivelul arborelui bronsic, la nivelul bronhilor principale (cancerul bronho-pulmonar) sau pana la nivel alveolar cand vorbim strict de cancer pulmonar. Cancerul pulmonar poate fi unilateral sau bilateral (la nivelul ambilor plamani) sau poate fi localizat la nivelul unui singur lob temporal sau poate fi extins pe mai multi lobi.

dureri_pulmonaredureri_pulmonare

Arsuri in spate in zona plamanilor: Ce pot indica?

Daca apar senzatii de arsuri in spate in zona plamanilor inseamna ca in organism au loc anumite infectii respiratorii care pot declansa acest simptom. Cele mai comune boli care pot cauza asta pot fi: bronsita, pneumonia pneumococica, sau alte afecțiuni comune precum raceala sau gripa.

Plamanii si conexiunea lor cu durerea de spate

Lichid la plamani: Cauze si tratamente

Atunci cand vorbim de lichid la plamani vorbim practic de o boala numita pleurezie cunoscuta in popor ca si ,,apa la plamani,,  Aceasta afectiune apare in urma inflamatiilor foitelor pleurale care se umplu cu lichid. Aceste foite fac parte din membrana seroasa care acopera lobii plamanilor. Cele 2 foite delimiteaza un spatiu intre ele care poarta numele de cavitate pleurala. In mod fiziologic, cavitatea este tapetata cu o pelicula fina de lichid care permite alunecarea celor 2 foite in timpul respiratiei pentru asigurarea mobilitatii plamanilor. In conditii patologice precum afectiuni cardiace, procese tumorale la nivel pulmonar, infectii pulmonare virale si bacteriene, traumatisme, la nivelul cavitatii pleurale se pot depozita cantitati anormale de lichid care pot ingreuna tot procesul respirator si pot cauza dureri acute de spate.

Dureri toracice: Semne de alarma

Durerea toracica cunoscuta in popor drept junghi toracic, poate fi de la ascutita la cronica. In functie de intensitatea ei si de recurenta acesteia inseamna ca trebuie consultat un specialist pentru ca aceasta durere poate ascunde anumite infectii de la nivelul plamanilor.

Alte boli care afecteaza plamanii

Astm - Astmul este o boala respiratorie pe termen lung. Cand o persoana are o „criza astmatica” inseamna ca plamanii sai nu se extind suficient pentru a permite trecerea aerului. Aceste crize sunt de obicei cauzate de alergeni sau poluanti.

Pneumotoraxul - este o boala cunoscuta si sub denumirea populara de „plamanul prabusit”. Aceasta afectiune apare de obicei in urma unui accident sau a unui alt tip de traumatism si favorizeaza patrunderea aerului in spatiul pleural. 

BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica) - Dupa cum sugereaza si numele, este o boala obstructiva, ceea ce inseamna ca cei care sufera de aceasta au dificultati in eliminarea dioxidului de carbon. Bronsita cronica si emfizemul sunt doua tipuri de BPOC. Cea mai importanta cauza a BPOC este fumatul, desi una din patru persoane cu BPOC nu are istoric de fumat.  Poate ca ati observat ca nu puteti respira usor atunci cand urcati scarile, ca nu puteti alerga tot drumul cu copiii, desi candva nu intampinati astfel de probleme. Pe langa aceste lucruri, tusea sau infectiile respiratorii repetate sunt semnale de alarma care pot ascunde afectiuni pulmonare. Nu ignora aceste semne, mai ales daca sunteti fumator. Un simplu test de respiratie pulmonara numit spirometru poate detecta o problema pulmonara inainte ca aceasta sa se agraveze.  

Fumatul este o cauza a bolilor pulmonare, in principal a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), care include bronsita cronica si emfizemul. Ambele conditii urmeaza o progresie treptata a inrautatirii, ceea ce face extrem de important sa se opreasca sursa iritantului. Nu exista o modalitate mai buna de a opri sau de a incetini acest proces de renuntare. Expunerea la fumul de tigara irita si inflameaza caile respiratorii ale plamanilor, crescand excesul de mucus si fluxul de aer redus, conducand la debutul bronsitei cronice. In timp, tesutul pulmonar este distrus, ducand la emfizem, unde mai putin oxigen este schimbat prin sange, provocand dificultati de respiratie. Persoanele cu emfizem sunt capabile sa respire aerul, dar le este din ce in ce mai greu sa faca acest lucru. Emfizemul este ireversibil, dar sub supravegherea  unui medic, simptomele pot fi controlate si procesul bolii poate fi redus. 

probleme_cu_plamaniiprobleme_cu_plamanii

Durere in spate: Tipuri si caracteristici

Probleme cu plamanii: Cum afecteaza spatele?

Atunci cand exista probleme metabolice la nivelul plamanilor apar si dureri cronice sau acute la nivelul spatelui. Totodata, persoanele care au plamanii bolnavi manifesta si dificultati de respiratie. Dispneea sau senzatia de lipsa de aer poate fi un indiciu al unor probleme serioase la nivelul plamanilor sau inimii. Acest simptom poate varia de la o usoara inconvenienta la o urgenta medicala, in functie de cauza si severitatea sa. 

Cum poate afecta tusea plamanii. Cand trebuie sa consulti un specialist

Daca tusea seaca este insotita de dificultati de respiratie dupa fiecare episod si mai apar si alte simptome precum pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu pusee de sange si o durere ascutita in zona plamanilor, atunci trebuie consultat un medic specialist. In functie de mediul de declansare, de factorii de risc, de varsta, episoadele de tuse repetata pot ascunde boli care ne pot pune viata in pericol. Iar daca dupa fiecare moment de tuse avem senzatia de junghi intercostal sau durere in spate e clar ca trebuie sa facem o programare la imagistica pentru a avea o imagine cat mai clara asupra plamanilor.

Durerile de spate in zona plamanilor: Diagnostic si tratament


Durerile de spate care apar din cauza unor afectiuni pulmonare sunt de trei tipuri:

  • Durerea de spate acuta: Acest tip de durere apare brusc si dureaza cateva zile pana la cateva saptamani. Este adesea cauzata de o leziune sau un efort excesiv si tinde sa se amelioreze de la sine cu ingrijire adecvata la domiciliu. Durerea acuta poate varia de la o senzatie de disconfort usor pana la o durere intensa care limiteaza temporar mobilitatea. Desi poate fi alarmanta, durerea acuta are de obicei un prognostic bun, cu recuperare completa in majoritatea cazurilor.
  • Durerea de spate subacuta: Durerea subacuta persista intre 4 si 12 saptamani. Acest tip de durere reprezinta o etapa intermediara intre durerea acuta si cea cronica. In aceasta perioada, tesuturile afectate continua procesul de vindecare, dar simptomele pot fluctua in intensitate. Gestionarea adecvata a durerii subacute este cruciala pentru prevenirea tranzitiei catre durerea cronica. Abordarea terapeutica poate include o combinatie de tratamente conservatoare si interventii mai specifice, in functie de cauza subiacenta si de evolutia simptomelor.
  • Durerea de spate cronica: Durerea cronica este definita ca o durere care persista mai mult de 12 saptamani, chiar si dupa tratarea cauzei initiale. Acest tip de durere poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, afectand atat functionalitatea fizica, cat si starea psihologica a persoanei. Durerea cronica necesita o abordare multidisciplinara, care poate include tratamente medicamentoase, fizioterapie, tehnici de gestionare a durerii si, in unele cazuri, interventii chirurgicale. Managementul durerii cronice se concentreaza nu doar pe ameliorarea simptomelor, ci si pe imbunatatirea functionalitatii si a calitatii vietii pacientului.

Diagnosticarea corecta a durerilor de spate este esentiala pentru stabilirea unui plan de tratament eficient. In cazul durerilor de spate musculare se recomanda antiinflamatoarele nesteroidiene. Pentru dureri mai severe, medicii pot prescrie analgezice opioide, dar acestea sunt utilizate cu precautie din cauza riscului de dependenta. In cazurile grave atunci cand vorbim de cancer pulmonar sau avarii ireversibile a lobilor pulmonari se recomanda interventia chirurgicala si extirparea zonelor pulmonare afectate.

lichid_la_plamanilichid_la_plamani

Ma doare spatele in zona plamanilor: Cand sa consulti un medic

Daca durerile de spate au o recurenta extinsa pe mai multe zile si se simt acute trebuie consultat un medic specialist care va asculta plamanii persoanei bolnave si va palpa zonele pe care bolnavul le sesizeaza ca fiind dureroase. Totodata acesta va solicita teste de imagistica care includ: radiografia toracica, bronhoscopia, spirometria, oximetria, angiograma, teste de reversibilitate bronsica si o ecocardiograma. Lavajul bronhoalveolar este de asemenea important pentru a depista bolile care se pot manifesta la nivel pulmonar.

Evaluarea durerii de spate si optiuni de tratament

Examinarea fizica este primul lucru pe care trebuie sa il facem daca simtim o durere cronica in spate. Daca durerea apare imediat dupa ce ne-am trezit e vital sa palmam zona dureroasa, poate am dormit intr-o pozitie incomoda si s-a blocat un muschi sau avem un spasm muscular. Daca durerea s-a declansat dupa o cazatura e important sa palmam zona dureroasa sa nu fie o leziune sau o fractura a unei coaste. Aceasta examinare preliminara dupa ce e efectuata de noi sau cineva care se afla in proximitatea noastra trebuie continuata cu vizita la  medic specialist care va intelege si va determina sursa durerii. 

Dupa acest pas trebuie facute teste neurologice daca durerea de spate nu are o sursa fizica sau un istoric recent legat de o leziune sau accident. Durerea de spate poate implica sistemul nervos si circuitul de nervi care pleaca de la coloana vertebrala spre creier si spre zona musculara din spate. Pentru a intelege daca exista o cauza neurologica a durerii de spate se recomanda Testul Lasègue, care implica ridicarea piciorului intins, poate indica o iritare a nervului sciatic. Se pot efectua teste de coordonare si echilibru pentru a evalua si sanatatea maduvei spinarii. 

Dupa determinarea acestor teste sau concomitent cu efectuarea acestora se recomanda o serie de investigatii imagistice care pot oferi informatii detaliate despre structurile anatomice ale coloanei vertebrale, a coastelor si a muschilor intercostali.  Radiografiile sunt adesea primul pas, oferind imagini ale oaselor si pot evidentia modificari degenerative, fracturi sau dezalinierea vertebrelor. Tomografia computerizata (CT) ofera imagini mai detaliate ale structurilor osoase si poate fi utila in detectarea herniilor de disc sau a stenozei spinale. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este cea mai sensibila metoda pentru vizualizarea tesuturilor moi, inclusiv a discurilor intervertebrale, ligamentelor si maduvei spinarii. 

Remedii naturale pentru durerea de spate: Solutii eficiente

Remedii naturale pentru durerea de spate

Atunci cand vorbim de dureri de spate, se recomanda urmatoarele tipuri de remedii naturale in functie de intensitatea acesteia si de localizarea ei:

  • Uleiul esential de menta - menta are un efect tonic pentru intreg organismul si datorita efectului sau vasodilatator ajuta la relaxarea vaselor de sange din plamani si facilitateaza oxigenarea creierului si a intreg corpului. Totodata folosita ca si crema are efect emolient si de calmare a durerilor de spate;
  • Turmericul - Ingredientul activ din compozitia turmericului, curcumina, are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante. De aceea se poate folosi in ceaiuri sau tincturi pentru a curata traheea si plamani de germeni sau alte microorganisme care pot pune in pericol sanatatea plamanilor;
  • Ceaiul de sunatoare - Planta de sunatoare are un complex de uleiuri volatile, flavonoide, hiperina, acizi organici (cafeic, clorogenic), taninuri, derivati antracenici (hipericina, pseudohipericina), rezine, colina, betacaroten si fitoncide. Datorita acestor substante are efect sedativ pentru durerile de spate atat administrata sub forma de ceai sau sub forma de crema aplicata usor pe spate; 
  • Sucul de ananas - Se stie ca ananasul contine bromelaina, o enzima care are printre altele un efect de stimulare a microcirculatiei. Prin urmare ajuta la vascularizarea corecta a plamanilor si faciliteaza transportul mai rapid al oxigenului din plamani spre restul organismului. Totodata sucul de ananas are efect antiinflamator datorita acestei enzime si poate ajuta in caz de dureri de spate.

Remedii naturale pentru a avea grija de plamani

Daca vrem sa avem grija de plamani si sa prevenim instalarea unor infectii respiratorii putem introduce in alimentatia noastra o serie de plante cu efecte benefice precum:

  • Ghimbirul -  Radacina de ghimbir contine o multime de vitamine si minerale care au grija de plamanii tai. 100 de grame de radacina uscata de ghimbir contine pana la 5 mg de vitamina C in stare pura cu rol antiinflamator si booster pentru sistemul imunitar, 0,6 mg Fier pentru a facilita transportul de oxigen de la plamani spre creier si celelalte organe si pentru mentinerea in parametrii a hematiilor, 0,2 mg de Riboflavina (Vitamina B2), 43 mg de magneziu, 13 mg de sodiu si 415 mg de potasiu;
  • Uleiul de eucalipt - Printre multe beneficii oferite de uleiul de eucalipt, cele mai cunoscute dintre ele au legatura cu sanatatea plamanilor, pentru ca frunzele de eucalipt prelucrate au efecte antimicrobiene, antibacteriene, sunt un adjuvant expectorant, au rol mucolitic si sunt un decongestionant nazal;
  • Ceaiul de echinaceea - Florile de echinaceea transformate in ceai contin o multime de substante benefice pentru plamani precum:  vitamina A, vitamina E, un complex de vitamine B dar si minerale esentiale ca de exemplu calciu, sodiu, potasiu si fier. In plus planta este bogata in uleiuri volatile, glicoproteine si flavonoizi cu rol antiinflamator si expectorant;
  • mierea de salcam sau poliflora - Mierea este unul dintre cele mai vechi remedii folosite pentru a avea grija de sanatatea pulmonara, fiind un aliment recomandat inca din Antichitate pentru ca mierea de albine are cele mai puternice efecte antiinflamatorii. Altfel spus, mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile in gat provocate de inflamatii la nivelul gatului sau raceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii si este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.

Sfaturi pentru plamani sanatosi

Obiceiurile sanatoase de viata, cum ar fi activitatea fizica si fumatul, pot ajuta la prevenirea leziunilor pulmonare si a bolilor. Puteti urma acesti pasi pentru a va proteja plamanii de leziuni sau boli: Renuntati la fumat sau nu incepeti sa fumati. Evitati fumatul pasiv prin evitarea locurilor in care fumatul este permis. Rugati-va prietenii si familia sa nu fumeze acasa sau in masina in prezenta dumneavoastra.

  • Incercati sa mentineti o greutate sanatoasa -  Modelele alimentare nesanatoase si lipsa activitatii fizice pot duce la excesul de greutate si obezitate, care, la randul sau, pot duce la apnee in somn. Cercetarile au aratat ca pierderea in greutate poate reduce apneea de somn la persoanele care sunt, de asemenea, diagnosticate cu obezitate.
  • Fiti activi fizic - Activitatea fizica va poate intari inima si plamanii pentru a lucra mai eficient. Miscarea poate reduce, de asemenea, riscul de leziuni pulmonare sau boli. Limitati expunerea la poluarea aerului exterior prin verificarea indicelui extern de calitate a aerului inainte de a participa la activitati in aer liber (exista aplicatii mobile care afiseaza nivelul de poluare). Efectuati rutine de exercitii care va intaresc ritmul respirator, deoarece activitatea fizica face plamanii mai puternici. Exercitiile de respiratie inainte de culcare vor ajuta la oxigenarea corpului si la relaxarea corpului. Puteti integrati usturoiul in dieta, deoarece acest aliment are efecte foarte pozitive asupra sanatatii plamanilor, eliminand materialele nocive care se acumuleaza in peretii sai, deschizand bronhiile si permitandu-va sa respirati mai bine.
  • Aveti grija la calitatea aerului din interiorul locuintei - Reduceti poluarea aerului din interior, asigurandu-va ca locurile in care locuiti si lucrati sunt bine ventilate si curatate in mod regulat pentru a preveni acumularea de alergeni, praf si mucegai. De asemenea, puteti indeparta produsele care produc vapori sau gaze, cum ar fi lichide puternice de curatare si aerosoli. De asemenea, curatati constant filtrele aparatelor de aer conditionat.
  • Hidratarea - Hidratati-va optim zilnic, iar un numar de 8 pahare de apa pe zi sunt vitale pentru organism si implicit pentru organe. De fapt, deshidratarea este considerata un factor de risc pentru bolile respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita cronica. La fel ca ficatul sau rinichii, plamanii trebuie, de asemenea, sa fie "curatati" pentru a elimina impuritatile. 

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2022;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 2023;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol, 2018; 

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 2021; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2018;

Ahmed, T., Enam, S. A., and Gilani, A. H. Curcuminoids enhance memory in an amyloid-infused rat model of Alzheimer's disease. Neuroscience 6-9-2020; 

Ahmed, T., Gilani, A. H., Hosseinmardi, N., Semnanian, S., Enam, S. A., and Fathollahi, Y. Curcuminoids rescue long-term potentiation impaired by amyloid peptide in rat hippocampal slices. Synapse 2021;

Al Zanbagi, N. A. and Zelai, N. T. Two methods for attenuating Toxoplasma gondii tachyzoites RH strain by using ethanol extract of Curcuma longa. J Egypt Soc.Parasitol. 2018;

Ali, B. H., Al Wabel, N., Mahmoud, O., Mousa, H. M., and Hashad, M. Curcumin has a palliative action on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Fundam.Clin Pharmacol 2021;

Allam, G. Immunomodulatory effects of curcumin treatment on murine schistosomiasis mansoni. Immunobiology 2019;

Alves, L. V., Temporal, R. M., Cysne-Finkelstein, L., and Leon, L. L. Efficacy of a diarylheptanoid derivative against Leishmania amazonensis. Mem.Inst.Oswaldo Cruz 2023;

Articole similare
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima). Scleroza sistemica provoaca o acumulare de tesut cicatricial in plamani si boli pulmonare interstitiale, producand dispnee in timpul exercitiilor fizice. Implicarea vaselor de sange care alimenteaza plamanii (peretii vaselor se ingroasa) reduce cantitatea de sange care circula prin ele. 

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate

Traheea este o parte a sistemului respirator. Organele din sistemul respirator transporta aer bogat in oxigen la plamani, eliminand dioxidul de carbon din plamani. Cand respirati, aerul trece prin nas si laringe si apoi prin trahee.

27 martie 2023
citește articolul
Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii

Desi mucusul este foarte neplacut, acesta are anumite proprietati benefice pentru organism.  Astfel, are rol de protectie, prevenind patrunderea germenilor, a prafului, polenului si a bacteriilor in plamani, acestea oprindu-se in interiorul nasului.

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.