Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hallux valgus: Simptome, cum se pune diagnostic, metode de tratament

Hallux valgus: Simptome, cum se pune diagnostic, metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 februarie 2023 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Fiind un simptom al unei afectiuni progresive ale oaselor, monturile arata ca o umflatura osoasa, ele fiind amplasate la baza articulatiei degetelor mari de la picioare. Acestea sunt cunoscute sub denumirea medicala de hallux valgus, ele aparand din cauza unei probleme la nivelul structurii osoase de la nivelul talpilor, dar si al degetelor de la picioare. Talpile nu se mai aliniaza bine din cauza monturilor, iar acestea apar uneori chiar si la baza degetelor mici de la picioare.

Ce sunt monturile?

Monturile sunt o proeminenta osoasa, acestea iesind de obicei din partea degetului mare. Mai rar, acestea se pot forma si langa degetul mic de la picior, in acest caz ele avand numele de montura pitica. Sunt mai multi factori pe care ii putem controla pentru a evita aparitia acestora, dar si alti pasi pe care nu ii putem controla. O persoana poate fi mai vulnerabila la dezvoltarea monturilor fata de alta persoana. De multe ori, monturile sunt comune si sunt insotite de simptome normale. Exista insa si unele situatii in care monturile au manifestari severe, iar simptomele in acest caz sunt multiple. Monturile de mici dimensiuni limiteaza foarte mult posibilitatile de miscare ale articulatiei degetului mare.

Mobilitatea scazuta evolueaza blocand in timp articulatia degetelor, dar si crescand astfel riscul ca in partea de sus a articulatiei degetului mare sa apara un mont. Atunci cand monturile incep sa apara in timpul adolescentei, ele poarta denumirea de “juvenile”. Aceste monturi evolueaza insa lent, provocand si unele dureri undeva in jurul varstei de 40 de ani.

De ce monturile sunt mai comune la femei decat la barbati?

Monturile apar mult mai des in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, in special atunci cand femeile obisnuiesc sa poarte incaltaminte cu toc si ingusta in acelasi timp. Specialistii insa nu se pot pun de acord in ceea ce priveste cauza specifica a aparitiei monturilor, dar sunt cativa factori care pot duce la aparitia acestora. Au fost efectuate mai multe studii de la care s-a ajuns la concluzia ca problemele monturilor sunt transmise in familie. Monturile mai apar si in cazul pacientilor care se confrunta cu artrita reumatoidala. De asemenea, pacientii cu obezitate, precum si cei care au piciorul plat mai pot avea de-a face cu aceasta problema de sanatate.

Care sunt cauzele care duc la aparitia de hallux valgus?

In ceea ce priveste cauzele care duc la aparitia acestor monturi, exista o multime de teorii si studii care fac referire la ele. Exista insa o parere unanima in ceea ce priveste aparitia lor, aceasta fiind comportamentele sau antecedentele genetice sau externe. Acestea pot duce la aparitia unor monturi sau pot creea un teren propice pentru a dezvolta aparitia acestor probleme. Pe scurt, expertii au ajuns la concluzia ca anii de presiune anormala asupra articulatiei degetului, alaturi de un anumit tip de picior este lucrul care duce in mod obisnuit la formarea de monturi. Purtarea pantofilor care inghesuie degetele de la picioare pot duce si ei la aparitia monturilor pentru ca degetele sunt stranse intr-o pozitie inconfortabila.

Pantofii cu tocuri inalte sau cizmele de cowboy sunt foarte daunatoare picioarelor, acesti pantofi avand o cutie ingusta pentru varfuri si o panta inclinata. Panta face ca partea din fata a piciorului sa fie impinsa cu forta intr-o zona ingusta si anume in cea a degetelor de la picioare. Se adopta asadar o noua pozitie, iar degetele de la picioare ajung in acest fel sa fie stranse impreuna. In functie de factorii precum durata purtarii incaltamintei respective, de maturitatea scheletului, precum si de alti factori individuali, degetele pot adopta o noua pozitie nesanatoasa, lucru care duce la deformarea pe care o cunoastem sub numele de monturi.

Nu doar incaltamintea nepotrivita poate provoca monturi, persoanele care se confrunta cu aceasta problema avand de-a face si in familie cu o astfel de problema si anume ca au avut rude care s-au confruntat cu ea. Forma, dar si structura picioarelor este de vina pentru aceasta problema de sanatate, de aceea persoanele care dezvolta monturi trebuie sa se confrunte si cu aceste lucruri. Daca picioarele tale fac parte din ceea ce ai mostenit de la parinti, atunci nu ai prea multe lucruri de facut din acest punct de vedere.

Un studiu recent a demonstrat chiar si ca un numar de 88% dintre persoanele cu monturi aveau antecedente in familie. Persoanele care sufera de artrita reumatoidala sunt foarte predispuse la aparitia monturilor, precum si la alte afectiuni neuromusculare cum ar fi poliomielita.

Cum se poate trata hallux valgus?

Odata ce au aparut, indiferent de cauza lor, monturile nu dispar si chiar daca sunt extirpate chirurgical nu exista nicio garantie ca nu vor reveni. In plus operatia poate fi periculoasa pentru ca pot fi atinsi anumiti centri nervosi care pot paraliza tot piciorul sau pot crea dificultati de a merge corecte. Prin urmare, tratamentele care exista in prezent se concentreaza mai mult pe ameliorarea simptomelor si mai putin pe vindecarea completa a monturilor.

Tampoane pentru monturi sau banda textila din bumbac pentru monturi: Tampoanele pentru monturi se elibereaza fara prescriptie medicala si ele sunt destinate pentru a amortiza zona din partea exterioara a talpii piciorului si pentru a usura durerea. De asemenea, puteti folosi banda medicala pentru a mentine piciorul in pozitia corecta. Monturile de obicei apar fie pe partea stanga a piciorului din stanga sau pe partea stanga a piciorului din dreapta, rareori apar pe calcai sau intre degete.

Incaltaminte adecvata: Trecerea la pantofi cu degete largi si adanci poate elimina presiunea de pe degetele de la picioare. Este posibil sa puteti folosi un dispozitiv de intindere pentru a largi pantofii pe care ii aveti deja. E important sa purtati incaltaminte comoda, iar daca aveti un picior mai lat sa evitati incaltamintea stramta sau cu varf ascutit. Din aceasta cauza monturile au o predispozitie mai mare la femei decat la barbati pentru ca acestea obisnuiesc sa poarte incaltaminte incomoda cu toc sau alte modele o perioada mare de timp la birou si nu numai si asta deregleaza forma piciorului in timp.

Dispozitive ortopedice: Insertiile de pantofi sau ortezele te pot ajuta la controlul problemelor de aliniere a oaselor, cum ar fi pronatia, care ar putea contribui la formarea monturilor. De asemenea, puteti plasa un distantier intre degetul mare si celalalte degete. Unii oameni gasesc usurare purtand o atela noaptea pentru a mentine degetul mare drept.

Analgezice: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), atat orale cat si topice, pot fi combinate cu pachete de gheata care ajuta la durere si umflaturi si scaderea umflaturilor din zona picioarelor.

Kinetoterapie: Kinetoterapia si terapia cu ultrasunete pot rupe aderenta tesuturilor moi pentru a reduce durerea si inflamatia. De fapt, exista exercitii care pot ajuta la imbunatatirea fortei musculare din jurul monturilor si pot imbunatati usor in timp alinierea. Chiar daca nu pot vindeca monturile pot ajuta la diminuarea volumului osos al acestora.

Injectii: Injectiile cu steroizi pot reduce durerea si inflamatia, dar pot fi, de asemenea, daunatoare daca sunt utilizate prea des sau sunt injectate in articulatii direct. Acesta este adesea un tratament tardiv al monturilor dar e important sa nu exageram pentru ca abuzul de steroizi pot duce la dereglari in organism.

Bibliografie:

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bunions. (https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/);
The American College of Foot and Ankle Surgeons. Bunions. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/bunions);
American Podiatric Medical Association. What Is a Bunion? (https://www.apma.org/bunions);
Merck Manual. Bunion. (https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/foot-problems/bunion);
U.S. National Library of Medicine. Bunion. (https://ghr.nlm.nih.gov/condition/bunion);

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...