Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Imbatranirea celulara: ce inseamna si cum ne afecteaza?

Imbatranirea celulara: ce inseamna si cum ne afecteaza?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Imbatranirea este o etapa normala a vietii definita printr-un proces biologic care determina modificari functionale si de structura la nivel celular. Cauzele imbatranirii sunt genetice, insa se afla in stransa legatura si cu stilul de viata al fiecaruia. Exista o serie de teorii active si pasive care explica imbatranirea celulara, insa cea mai recunoscuta este teoria pasiva a radicalilor liberi.

Despre imbatranirea celulara

Pentru functionarea celulei este nevoie de oxigen, insa, acest aspect are si urmari negative. Aproximativ 2% din cantitatea de oxigen respirata este transformata in radicali liberi, substante daunatoare organismului care apar la nivelul mitrocondriilor si care au o reactivitate chimica deosebita. Acestia pentru a se stabiliza ataca celulele la nivel molecular producand un dezechilibru care poate crea mutatii sau poate produce moartea celulei. In general, radicalii liberi nu au viata lunga, insa exista si exceptii, radicalii cu stabilitate ridicata, care sunt cei mai periculosi pentru organismul uman. Conform „Teoriei mitocondriala a imbatranirii” publicata in Journal of the American Geriatrics Society, o singura inspiratie a oxigenului poate determina aparitia unui miliard de radicali liberi, care produc aproape instantaneu reactii daunatoare in lant. Aceste reactii sunt vinovate de procesul de degradare celulara, insa, cu toate acestea, in cantitati mici radicalii liberi sunt eficienti in tratarea infectiilor.

Cauzele imbatranirii premature

Speciile cele mai reactive ale radicalilor liberi de oxigen sunt responsabile de favorizarea procesului de imbatranire celulara si de aparitia bolilor. Acestea slabesc rezistenta tesuturilor, produc oxidarea lipidelor si proteinelor, afecteaza membrana si nucleul celulei si modifica structura ADN-ului, determinand declansarea diferitelor boli, inclusiv a cancerului. Productia exagerata de radicali liberi daunatori este numita stres oxidativ si primul organ afectat este creierul, determinand intr-un mod accentuat imbatranirea cerebrala. Cand nivelul de stres oxidativ este ridicat incepe degradarea organismului si, implicit, imbatranirea prematura.

Suplimente antiimbatranire

Imbatranirea prematura poate fi incetinita daca se actioneaza simultan pe doua directii principale: sport si dieta. Cercetarile in domeniu au concluzionat ca miscarea fizica combate oxidarea celulara prin capacitatea de a oxigena tesuturile, de a inlatura stresul si de a relaxa organismul. De asemenea, sportul este un aliat de baza al sistemului imunitar si ajuta la tonifierea si curatarea pielii. Pe de alta parte, dieta poate fi considerata o adevarata bagheta magica in lupta antiimbatranire, fiind unul dintre marile secrete ale longevitatii. Se recomanda introducerea in meniul zilnic a fructelor si legumelor, deoarece acestea sunt bogate in antioxidanti, substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi. Considerat cel mai puternic antioxidant, resveratrolul sa gaseste in strugurii negri si, in general, in fructele de culoare inchisa. De asemenea, aportul de antioxidanti se obtine cel mai sigur din suplimentele alimentare. Cel mai bun exemplu in acest sens este Revidox, un produs 100% natural, care, datorita resveratrolului din compozitie, combate semnele imbatranirii premature, protejeaza ADN-ul si ofera organismului nutrientii necesari pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si nervos. Este demonstrat ca Revidox are capacitatea de a reduce cu pana la 60% stresul oxidativ si de a creste calitatea antioxidanta a pielii cu pana la 89%.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina