Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tot ce trebuie sa stii despre artrita reumatoida

Tot ce trebuie sa stii despre artrita reumatoida

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 februarie 2023 Ultima actualizare: 17 februarie 2023

Artrita reumatoida este o tulburare inflamatorie cronica care poate afecta mai mult decat articulatiile. La unii oameni, conditia poate deteriora diferite sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plamanii, inima. Aceasta afectiune se incadreaza in categoria tulburarilor autoimune, care se declanseaza atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile organismului. 

Spre deosebire de uzura produsa de osteoartrita, artrita reumatoida afecteaza mucoasa articulatiilor si provoaca umflaturi dureroase, care pot provoca in cele din urma eroziunea osoasa si deformarea articulatiilor. De asemenea, artrita reumatoida poate afecta si alte parti din corp, asa cum am mentionat anterior. In timp ce noile medicamente au imbunatatit foarte mult optiunile de tratament, artrita reumatoida severa poate provoca in continuare dizabilitati fizice.

Cauze ale artritei reumatoide

Sistemul imunitar, de obicei, ajuta la protejarea corpului de infectii sau boli. In artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca tesutul sanatos din articulatii. De asemenea, poate provoca probleme medicale si la nivelul inimii, plamanilor, nervilor, ochilor si pielii. Medicii nu cunosc cu exactitate cauza aparitiei, desi pare sa fie o componenta genetica. In timp ce genele nu provoaca artrita reumatoida, ele va pot face mai predispus sa reactionati la factorii de mediu, cum ar fi infectia cu anumite virusuri si bacterii, care pot declansa boala.

Factori de risc

Conditiile care se asociaza unui risc mai mare de aparitie a artritei reumatoide pot include:

Sexul feminin – Ca atare, femeile sunt mai predispuse in a avea aceasta afectiune
Varsta - Artrita reumatoida poate aparea la orice varsta, dar cel mai adesea incepe la varsta mijlocie.
Istoric familial - Daca un membru al familiei are artrita reumatoida, riscul pentru a avea boala poate fi mai mare.
Fumatul creste riscul de a dezvolta artrita reumatoida, mai ales daca aveti o predispozitie genetica pentru a dezvolta boala. Fumatul pare, de asemenea, sa fie asociat cu o severitate.
Persoanele supraponderale par sa aiba un risc crescut de a dezvolta artrita reumatoida.

Simptome artrita reumatoida

Artrita reumatoida apare adesea mai intai in maini, incheieturi, picioare si genunchi. Poate afecta mai multe articulatii in acelasi timp, pe ambele parti ale corpului. De exemplu, ambele incheieturi pot fi dureroase si rigide. Articulatiile degetelor de la maini si de la picioare pot fi unele dintre primele locuri care prezinta durere si rigiditate. In timp, artrita reumatoida poate afecta alte articulatii, cum ar fi maxilarul, umerii si soldurile.

Simptomele artritei reumatoide pot fi urmatoarele:

Articulatii dureroase, umflate, in special in maini, picioare si genunchi.
Dificultate in miscarea articulatiilor.
Rigiditate si dureri articulare, in special dupa somn si dupa inactivitate, de regula
Febra.
Oboseala.
Maini rosii si umflate.
Umflaturi dure (numite noduli reumatoizi) chiar sub piele, in apropierea articulatiilor
Pierderea apetitului
Articulatii sensibile si fierbinti

La inceput, artrita reumatoida tinde sa afecteze mai intai articulatiile mai mici, in special cele care se unesc cu degetele de la maini si de la picioare. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele se raspandesc adesea la incheieturi, genunchi, glezne, coate, solduri, picioare, coapse si umerii. Semnele si simptomele artritei reumatoide pot varia in intensitate si pot chiar sa apara si sa dispara. Perioadele de activitate crescuta a bolii, numite focare, alterneaza intre perioadele de remisiune relativa, cand umflarea si durerea se disipa sau dispar. De-a lungul timpului, artrita reumatoida poate provoca deformarea articulatiilor. 

Tratamentul artritei reumatoide are ca scop ameliorarea simptomelor, reducerea durerii, prevenirea daunelor viitoare si imbunatatirea calitatii vietii. Este important sa discutati cu specialistul despre ce optiuni de tratament va recomanda. Acestea pot include medicamente, interventii chirurgicale si modificari ale stilului de viata. Pentru cazurile usoare, medicul va poate sugera sa luati medicamente fara prescriptie medicala pentru a reduce inflamatia. Acestea includ aspirina, ibuprofen sau naproxen. Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), deoarece au scopul de a reduce durerea si umflarea. Aceste medicamente au unele efecte secundare si trebuie luate cu precautie.

Medicamentele care controleaza sistemul imunitar (numite imunosupresoare) pot fi, de asemenea, utilizate pentru a lupta impotriva artritei reumatoide. Cand aveti aceasta afectiune, sistemul imunitar este scapat de sub control, iar aceste medicamente va vor readuce la normal. Cu toate acestea, ele pot afecta capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la infectii.

Medicul poate prescrie, de asemenea, un steroid, cum ar fi prednison. Steroizii pot reduce durerea si umflarea, in timp ce incetinesc deteriorarea articulatiilor. Cu toate acestea, acestia pot fi utilizate numai pentru o perioada scurta de timp. Cu cat utilizati mai mult steroizi (mai multe luni sau ani), cu atat mai putin eficienti vor deveni. Steroizii au efecte secundare, cum ar fi vanatai usoare, subtierea oaselor, cataracta si diabetul.

Medicamentele antireumatice sunt, de asemenea, de ajutor, acestea facandu-si efectul mai lent, ca atare, poate dura cateva saptamani pana sa va simtiti mai bine. Medicul va poate face un test de sange pentru a va asigura ca aceste medicamente sunt sigure pentru dumneavoastra. Unele dintre aceste medicamente nu trebuie luate daca sunteti gravida. Pentru cazurile severe sau cele care nu pot fi tratate eficient cu medicamente, interventia chirurgicala poate fi o optiune. Procedurile pot include corectarea unei deformari sau inlocuirea unei articulatii, iar efectele interventiei chirurgicale pot ajuta la ameliorarea durerii si la recastigarea miscarii articulatiilor. Discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile interventiei chirurgicale. Exista modificari ale stilului de viata pe care le puteti face pentru a ajuta la prevenirea aparitiei artritei reumatoideꓽ

Pierdere in greutate daca sunteti supraponderal.
Mentineti o dieta sanatoasa.
Renuntati la fumat.

De asemenea, efectuati exercitii fizice regulate, insa trebuie sa le faceti usor. Acest lucru poate intari muschii din jurul articulatiilor si poate reduce oboseala. Exercitiile aerobice in apa si mersul pe jos sunt exercitii bune de incercat. Daca simtiti durere intr-o noua articulatie in timp ce faceti exercitii, opriti-va si odihniti-va. Discutati cu medicul daca durerea persista.

Totodata, caldura relaxeaza muschii tensionati, iar frigul amorteste durerea. O modalitate de a aplica caldura este sa faceti un dus sau o baie fierbinte de 15 minute. Tratamentele reci includ pachete de gheata sau inmuierea articulatiilor in apa rece. Nu utilizati aceste metode daca aveti o circulatie slaba. Nu in ultimul rand, incercati sa reduceti stresul asupra articulatiilor afectate.

Oasele carpiene si cum pot fi afectate de artrita reumatoida

Carpianul os (ossa carpi sau ossa carpalia) formeaza legatura dintre antebratul oasele si oasele metacarpiene (ossa metacarpalia). Osul carpian la om este format din opt oase dispuse pe doua randuri. Randul proximal (aproape de corp) este compus, incepand din partea degetului mare, din scafoid os (Os scaphoideum), osul lunat (Os lunatum), osul triunghiular (Os triquetum) si osul de mazare (Os pisiforme). Oasele carpiene distale (departe de corp), de asemenea incepand de la degetul mare, sunt osul poligonal mai mare (Os trapezium), osul poligonal mai mic (Os trapezoideum), osul capitat (Os capitatum) si osul carligat (Os hamatum).

Cele opt oase carpiene nu au cavitate in interiorul lor, spre deosebire de oasele lungi. Forma lor este in cea mai mare parte patrata sau dreptunghiulara, nu au ax osos, iar substanta osoasa este spongioasa. Extern, acestea sunt inconjurate de o tesut conjunctiv piele (periost) si cartilaj. Oasele individuale sunt conectate stabil intre ele cu ligamente, ceea ce nu permite o mobilitate prea mare. Vazute din lateral, oasele carpiene se curbeaza intr-un arc usor spre partea din spate a mainii.

Acest lucru creeaza tunelul carpian pe partea palmei, un fel de canelura osoasa. Aceasta structura osoasa este conectata proximal la raza, la fel ca si osul semilunar. Osul triunghiular isi primeste numele din forma sa triunghiulara. Este in legatura articulata cu osul de mazare, care este cel mai mic os al carpului. Este unul dintre oasele sesamoide si este atasat la un tendon muscular. Osul poligonal mare al randului distal formeaza articulatia degetului mare cu primul os metacarpal.

Osul mic poligonal este situat intre scafoid iar al doilea metacarpal. Cel mai mare os al carpului este osul capitat. Osul carligat isi primeste numele de la un carlig osos mic (hamulus) care indreapta spre palma si este palpabil prin piele. Ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor este inextensibil si poate actiona ca o banda compresiva pe nervul median.

Prin tunel trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median. Acesta asigura sensibilitatea pe fata a degetelor (degetul mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar). Cresterea volumului elementelor din tunel sau ingustarea tunelului din diferite cauze duce la o crestere a presiunii, care afecteaza structurile dinauntru. Nervul median este mai sensibil decat tendoanele, intra in ischemie si determina aparitia simptomelor tipice de tunel carpian.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina