Indigestia alimentara la copii: ce este?
In majoritatea cazurilor, deranjul stomacal apare episodic, din cauze punctuale si trece de la sine sau cu minime masuri de redresare. De altfel, statisticile arata ca doar 10% dintre persoanele cu indigestie solicita ajutor medical.
Despre indigestia alimentara
Dispepsia non-ulceroasa, cum mai este numita, in termeni de specialitate, indigestia alimentara, este una dintre cele mai intalnite afectiuni intestinale. Indigestia ne deranjeaza stomacul, de obicei, atunci cand mancam prea mult deodata sau prea repede, fara sa mestecam suficient, ori cand nu ne prieste vreun aliment dintre cele consumate. Insa, in zilele noastre, si luarea mesei intr-un context stresant, oboseala accentuata, consumul excesiv de alcool si fumatul in timpul mesei ori imediat dupa aceea sunt factori care afecteaza tot mai des digestia.
De asemenea, la orice varsta, obezitatea, prin presiunea pe care o creeaza in abdomen, se asociaza adesea cu aparitia indigestiilor si refluxului gastro-esofagian.
Simptome indigestie alimentara
Disconfortul in partea de sus a abdomenului, deasupra buricului – senzatia de greutate si de apasare in stomac –, senzatia de greata – insotita sau nu de varsaturi –, eructatiile, balonarea, flatulenta, diareea sunt cateva dintre manifestarile cu care se poate confrunta o persoana care face o indigestie.
Iar daca simptomele de indigestie alimentara nu dispar nici atunci cand persoana in cauza isi schimba stilul de viata – mesteca bine fiecare imbucatura de mancare, nu mai ia masa in conditii de stres, exclude alimentele despre care stie ca nu-i cad bine etc.– si sunt excluse si alte cauze, se recomanda o evaluare medicala.
probiotice pentru copii, de ce au nevoie de ele
Indigestia alimentara la copii
In cazul copiilor mici, episoadele de indigestie apar mai ales pe fondul intolerantelor si alergiilor alimentare pe care acestia le dezvolta. Insa si o serie de medicamente administrate in mod curent copiilor – antiinflamatoarele non-steroidiene, de exemplu – favorizeaza aparitia indigestiilor, drept pentru care este important ca prescrierea sa se faca doar in urma unui consult medical detaliat.
De obicei, simptomele apar imediat dupa masa si, fara a fi severe, creeaza disconfort puternic, amendat de micuti prin reprize de plans care nu se vor incheia decat dupa ce li se va administra un remediu pentru calmarea colicilor. In conditiile in care apar simptome severe – copilul vomita mult timp, transpira excesiv, inghite si respira cu dificultate – si, ca urmare, pierde sau nu mai ia in greutate, parintii trebuie sa se prezinte cu el cat mai repede la medic.