Prebiotice si Probiotice: Ce sunt, cum se deosebesc si ce rol au
Ce sunt probioticele? Ce sunt prebioticele? Sunt cateva intrebari pe care le auzim atunci cand devenim parinti. Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor.
Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului. Introducerea lor in formula de lapte are rolul de a crea un echilibru in intestinele bebelusului si de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infectii.
Practic, atunci cand vorbim de prebiotice copii sau probiotice adulti ne gandim la bacterii atent selectionate care sa ne ajute la digestie. De ce avem nevoie de ele, cum le deosebim si cum sa le folosim corect vom descoperi in materialul urmator.
Ce sunt elementele probiotice?
Ce sunt elementele prebiotice?
Prebiotice si probiotice - cum le deosebim?
Ce rol are un prebiotic?
Prebiotice belelusi - cum le alegi?
Cum alegi probioticele in sarcina?
Alimente prebiotice si prebiotice naturale. Ce sunt probioticele
Cand ai nevoie de prebiotice adulti
Ce probiotic se ia cu antibiotic
Cand pot aparea complicatii la probiotice si prebiotice
Ce sunt elementele probiotice?
Lacium sau procombo, care sunt cele mai bune probiotice? Cand cautam probiotice ieftine ne uitam in acelasi timp si dupa probiotice beneficii. Ca alegem linex sau eubiotic, sau atunci cand noi cautam medicamente pentru flora intestinala sau probiotice pentru flora intestinala ne uitam atent la ingrediente.
Altfel spus, atunci cand cautam top cele mai bune probiotice, ne uitam la repere precum probiotic pret sau probiotic capsule, pentru ca ne intereseaza produse gen probiotic spor sun pareri sau optibac probiotic pret.
Totodata este important de stiut faptul ca exista fructe si legume ce contin probiotice. Mai mult decat atat, daca avem probleme digestive in sezonul de iarna cand nu exista fructe si legume in aceeasi cantitate ca primavara si vara, e vital sa stim de la inceput durata tratamentului cu pro combo, eubiotic sau linex.
Putini stiu de exemplu ca exista probiotice colon iritabil, probiotice fara lactoza, probiotice pentru antibiotice, dar avem totodata si iaurturi probiotice exemple.
tu stii sa alegi formula de lapte potrivita pentru copilul tau?
Ce sunt elementele prebiotice?
Prebioticele, ca si probioticele, sunt elemente importante atunci cand este vorba de o sanatate de fier. Prebioticele sunt, de cele mai multe ori, fibre numite oligozaharide ce nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv. Chiar daca nu sunt digerate, acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice.
Cele mai cunoscute prebiotice sunt:
– inulina
– fructo-oligozaharide (FOS)
– galactooligozaharide (GOS)
Prebiotice si probiotice - Cum le deosebim?
Prebioticele sunt fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune si au efecte benefice asupra florei intestinale. Probioticele sunt microorganisme ce se gasesc in alimentele pe care le consumam, raman intacte in timpul digestiei si apoi ajung la nivelul intestinelor, unde participa la descompunerea alimentelor.
Efectul prebiotic reprezinta cresterea activitatii bacteriilor benefice prezente la nivelul intestinelor.
Prebioticele stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice ca bifidobacteria, lactobacillus si astfel impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene.
Dupa ce sunt consumate, prebioticele ajung la nivelul intestinului gros si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice.
Datorita prebioticelor creste volumul materiei prezente in intestinul gros si astfel creste li frecventa eliminarii acesteia.
Datorita acestui efect, prebioticele previn constipatia si ajuta persoanele ce sufera de aceasta afectiune.
In lipsa prebioticelor absorbtia de calciu este redusa si astfel acestea favorizeaza absorbtia calciului la nivelul colonului si reduc sansele de aparitie a osteoporozei.
Diferite studii au aratat ca prebioticele pot ajuta la prevenirea cancerului. Cercetarile continua, dar exista asteptari mari in ceea ce priveste capacitatea prebioticelor de a preveni diferite tipuri de cancer.
Pentru ca prebioticele nu sunt absorbite, acestea pot fi consumate de diabetici fara sa fie afectat nivelul de glucoza din sange sau nivelul de insulina.
Diabeticii trebuie insa sa fie atenti pentru ca alimentele ce contin prebiotice pot contine si alte glucide ce pot afecta starea lor de sanatate.
Prebioticele pot ajuta persoanele ce sufera de diabet pentru ca acestea incetinesc absorbtia nutrientilor si astfel pancreasul produce insulina intr-un ritm constant, nivelul de glucoza din sange crescand treptat si nu brusc.
Ce rol are un probiotic?
Rolul unui probiotic nu este nici azi pe deplin cunoscut. Se presupune ca legatura stransa intre bacterii si diferite boli digestive a dus la studii amanuntite despre viata acestor bacterii. In mod particular prezenta anumitor specii bacteriene poate activa o serie de mecanisme inflamatorii, metabolice si nutritionale capabile de a promova dezvoltarea tumorala la un anumit nivel atunci cand stilul lor simbiotic este influentat de o alimentatie proasta, abuzul de alcool, tutun sau stres.
ai nevoie de ajutor ca sa ramai gravida?
Prebiotice bebelusi - cum le alegi?
Probioticele ajuta la colonizarea cu bacterii bune. Prebioticele hranesc bacteriile bune si le ajuta sa isi indeplineasca menirea :). Astfel, copilul tau va avea un sistem digestiv gata sa functioneze optim. De asemenea, bacteriile bune ajuta si la intarirea sistemului imunitar si la functionarea optima generala a intreg organismului.
Trebuie stiut faptul ca exista deja preparate care pot fi excelente ca prebiotice - Varza murata si alte muraturi, Iaurt, kefir si lapte batut, Masline, Branza de vaci fermentata, Tofu, Lapte de soia, Ciocolata neagra.
Cum alegi probioticele in sarcina?
Administrarea probioticelor pe durata sarcinii si a alaptarii poate fi utila si sugarilor, intrucat bacteriile benefice pot fi transmise de la mama la fat prin contact direct cu microflora vaginala materna pe durata nasterii si prin laptele matern pe durata alaptarii.
Un studiu clinic recent a analizat 130 mame care si-au suplimentat dieta cu bifidobacterii, administrate de doua ori pe zi, cu o luna inainte de nastere. Dupa nastere, nou-nascutilor li s-a administrat un produs probiotic timp de sase luni. Rezultatele au demonstrat ca suplimentarea a redus semnificativ riscul dezvoltarii afectiunilor alergice la sugari.
Probioticele pot fi benefice si pentru sanatatea femeilor insarcinate. Infectiile materne pot creste riscul nasterii premature cu 30%-50%.2 A fost sugerat faptul ca probioticele pot contribui atat la reducerea riscului aparitiei infectiilor datorita capacitatii de a inhiba patogenii, cat si la reducerea inflamatiei.
O alta afectiune care poate fi ameliorata prin administrarea de probiotice este diabetul zaharat gestational (DZG). Acesta este definit ca o forma de intoleranta la glucoza ce poate sa apara pe parcursul sarcinii in aproximativ 7% dintre cazuri. Aceasta afectiune poate genera aumite tulburari hipertensive si poate necesita nasterea prin interventie de cezariana.
Femeile cu DZG pot fi expuse si unui risc inalt de aparitie a diabetului dupa nastere, in timp ce nou-nascutii pot prezenta un risc inalt de a dezvolta obezitate pe parcursul vietii. Un studiu clinic desfasurat pe 256 de femei a demonstrat ca suplimentarea cu probiotice a redus riscul de aparitie a DZG.
Alimente prebiotice si prebiotice naturale
Cand vorbim de flora noastra intestinala este esential sa intelegem faptul ca prebioticele si probioticele impreuna lucreaza cel mai bine. Bacteriile bune se lipesc, se ataseaza de bacteriile rele si se elimina impreuna. Astfel, tine cont de faptul ca tu trebuie in mod constant sa iti iei bacterii bune si sa le asiguri un mediu propice.
Prebiotice naturale pentru copii si adulti: Ceapa, praz, usturoi, Andive, Gulii, Sfecla rosie, Sparanghel, Banane, Grau integral sau Bors.
Cand ai nevoie de prebiotice adulti
Rolul probioticelor este foarte important pentru copii dar mai ales pentru adulti. Aceste produse creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organism la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastrointestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil.
De asemenea, probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si biotina si ajuta organismul sa se detoxifice de substante nocive precum amoniacul, colesterolul sau excesul de hormoni.
Printre factorii perturbatori ai florei benefice se numara: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuprofenul, aspirina si indometacinul, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate).
Ce probiotic se ia cu antibiotic
La intrebarea ce probiotic se ia cu antibiotic trebuie sa fim atenti la mai multi factor inainte de a da un raspuns relevant si elocvent pentru situatia ceruta. Dincolo de cazuistica diferita, de varsta, dozaje, prevalenta, riscuri de alergii trebuie retinut faptul ca antibioticul trebuie administrat intotdeauna pana la incheierea perioadei pentru care a fost prescris. Tratamentul cu antibiotice dureaza in general de la 5 -7 pana la 10 zile. Totusi, exista exceptii cand tratamentul dureaza 3 zile sau luni intregi, in functie de diagnostic.
Utilizarea corecta, cantitatea de substanta activa continuta si timpul de administrare sunt stabilite de medic in functie de infectia respectiva, tinand cont de eventualele alergii sau afectiuni preexistente. Dupa cateva zile de la inceperea tratamentului, simptomatologia se amelioreaza si de multe ori suntem tentati sa intrerupem administrarea antibioticului.
Si pentru ca nu toti microbii au fost distrusi, bacteriile ramase, fiind si cele mai rezistente, pot determina agravarea bolii. Ultimele tablete de antibiotic ramase elimina si cele mai agresive bacterii pentru ca la inceputul tratamentului, medicamentul inhiba mai intai bacteriile vulnerabile si pe masura continuarii lui vor fi distruse si bacteriile rezistente.
In concluzie, administrarea antibioticului trebuie respectata conform perioadei prescrise de medic. Doar asa vor fi eradicate toate bacteriile evitandu-se recidiva bolii si aparitia rezistentei bacteriene.
Cand pot aparea complicatii la probiotice si prebiotice
Atunci vorbim de sistemul digestiv trebuie sa avem mare grija cum dozam medicamentele de tip probiotice si prebiotice. Fie ca vorbim de prebiotice adulti sau prebiotice bebelusi, de alimente prebiotice sau probioticele in sarcina, e important sa fim atenti la dozaj chiar si atunci cand vorbim de prebiotice naturale.
Fie ca ne intereseaza subiecte precum lacium probiotic pareri, probiotice si prebiotice secom sau poate ca noi cautam cele mai bune probiotice pentru candida, este vital sa nu exageram cu dozajul.
De la linex probiotice la probiotic in sarcina, de la probiotice adulti pret e important sa stim ca sunt situatii cand avem si situatii de genul probiotice efecte secundare.
Altfel spus, atunci cand vrem sa gasim medicamente protectie flora intestinala, dincolo de criteriul pret probiotice trebuie sa fim atenti si la alte aspecte. De la optibac probiotic prospect la hepiflor sau linex, de la activit probiotic prospect la totul despre procombo, de la procombo pareri la probiotice naturale adulti, trebuie sa fim atenti la perioada si la cat timp se iau probiotice si sa evitam sa cautam cele mai bune probiotice forum in loc sa apelam la un specialist.
Unii oameni considera ca prebioticele (sursa de hrana pentru probiotice) pot provoca disconfort minor, balonare sau vant in primele cateva zile de la administrare. Cu toate acestea, flatulenta este doar un semn ca bacteriile bune ale organismului sunt stimulate si aceste simptome ar trebui sa dispara, cu timpul.
Ca atare, beneficiile luarii prebioticelor depind, in general, de disconfortul minor pe care il puteti intalni initial. In cazul in care simptomele nu scad dupa cateva zile, luati in considerare reducerea dozei de prebiotice, inainte de a o creste din nou, treptat.
Un studiu clinic recent a confirmat ca orice balonare initiala si gaz ar trebui sa se rezolve, in cele din urma, si ca luarea de prebiotice ar trebui, in timp, sa scada efectiv simptomele de flatulenta.
Rezultatele au aratat ca, dupa doua saptamani, s-a inregistrat o scadere a productiei de gaze de catre bacteriile intestinale rezidentiale, pentru ca ele pareau sa se adapteze si sa produca mai putin gaz, o mare parte din acesta fiind metabolizat si absorbit.
Acest lucru a dus la mai putina balonare si gaze, sugerand ca un consum regulat de prebiotice ar putea contribui efectiv la reglarea metabolismului intestinal al gazelor.
Trebuie retinut faptul ca probioticele nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni medicale grave, de exemplu cei care sunt grav imunosupresati, au pancreatita, sunt in UTI, au melaena, au cateter central venoase, sugari cu sindrom de intestin scurt sau la pacienti cu rani deschise dupa o interventie chirurgicala majora, cu exceptia cazului in care medicul supravegheaza tratamentul.
tot ce ai nevoie sa stii despre primul an din viata copilului tau
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/
https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.20110803100342323