Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Infectia cu bacterii din genul Listeria: Cum apare, cum se trateaza si cum se poate evita

Infectia cu bacterii din genul Listeria: Cum apare, cum se trateaza si cum se poate evita

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 9 august 2024 Ultima actualizare: 9 august 2024

Listerioza reprezinta o boala infectioasa cauzat de bacteriile din genul Listeria, cel mai des intalnita dintre acestea fiind Listeria monocytogenes. Bacteria aceasta poate sa provoace infectii grave, in special la persoanele care au un sistem imunitar slabit, nou-nascutii, femeile insarcinate si persoanele in varsta. Listeria monocytogenes poate fi depistata in sol, plante, apa, animale si alimente contaminate. Infectia cu aceasta bacterie poate sa provoace o gama diversificate de simptome, printre care se regasesc si febra, durerile de cap, dureri musculare si, cateodata, simptome gastrointestinale, cum ar fi greata si diareea. In cazurile severe, aceste bacterii pot ajunge chiar si in sange si pot sa provoace infectii mai grave, spre exemplu septicemia sau meningita.

Un aspect preocupant al listeriozei este acela ca poate sa duca la aparitia unor complicatii foarte serioase in timpul sarcinii, inclusiv un avort spontan, nastere prematura sau infectia nou-nascutului. Astfel, este recomandat sa se evite consumul de alimente ce pot sa fie contaminate cu bacteria ce cauzeaza aceasta boala, de exemplu branzeturile nepasteurizate, carnea cruda sau insuficient gatita si produsele lactate nepasteurizate. Prevenirea infectiei cu bacteria implicata in aparitia bolii, duc la o atentie sporita in ceea ce priveste igiena alimentara, depozitarea corecta a alimentelor si evitarea consumului de alimente riscante, mai ales pentru persoanele care au un risc ridicat de aparitie al complicatiilor. In cazul in care apar simptome sugestive de listerioza, este necesar sa se solicite asistenta medicala cu scopul de a avea parte de un diagnostic si de un tratament adecvata.

Cum se contracteaza listerioza?

Listerioza poate contracta prin consumul de alimente contaminate cu bacterii din genul Listeria. Bacteriile acestea pot fi gasite in sol, plante, produse alimentare, animale, apa, astfel oamenii putand sa se infecteze prin ingestia de alimente contaminate. Cateva moduri prin care se poate contracta listerioza sunt urmatoarele:

Consumul de alimente contaminate 

Alimentele ce prezinta un risc ridicat de a fi contaminate cu bacteria ce cauzeaza listerioza includ produsele lactate nepasteurizate, branzeturile moi sau proaspete, carnea cruda sau insuficient gatita, unele produse procesate cum ar fi pateurile de ficat, salate gata preparate, fructele de mare crude sau partial preparate.

Transmitere verticala 

Femeile insarcinate pot sa transmita bacteriile din genul Listeria fatului in timpul sarcinii, fapt ce poate duce la infectia nou-nascutului sau chiar la aparitia unui avort spontan.

Contactul cu solul contaminat sau cu animalele care sunt infectate 

Persoanele pot fi expuse la bacterii din genul Listeria prin lucruri din gradina sau contactul cu solul contaminat, dar si prin expunere la animale infectate cu aceste bacterii.

Contact cu persoane infectate 

Cu toate ca se intampla mai rar, listerioza poate fi transmisa si de la o persoana infectata la una care nu este infectata, mai ales in cazul in care se face contactul cu secretii sau lichide ale corpului care contin bacterii Listeria. Este necesar de subliniat faptul ca, majoritatea persoanelor consuma alimente contaminate fara a dezvolta simptome de listerioza, insa persoanele care au un sistem imunitar slabit, precum femeile insarcinate, nou-nascutii si persoanele in varsta prezinta un risc ridicat de a dezvolta infectii grave in urma expunerii la bacterii din genul Listeria.  Cu scopul de a preveni infectia, este indicat sa se ia masuri de igiena alimentara adecvate si sa evite consumul alimentelor care prezinta un risc crescut de contaminare cu bacterii.

Cum se trateaza listerioza?

Tratamentul listeriozei consta in administrarea de antibiotice cu scopul de a combate infectia bacteriana. In cele mai multe cazuri, pacientii care sufera de listerioza necesita spitalizare cu scopul de a fi administrate corespunzator antibioticele si pentru a fi monitorizati adecvat din punct de vedere medical. Antibioticele utilizate pentru a trata listerioza includ ampicilina si gentamicina. Doctorul va determina ce antibiotic sau combinatii de antibiotice este adecvata in functie de severitatea infectiei pe care o prezentati, eventualele alergii sau contraindicatii, dar si starea de sanatate a dumneavoastra. Tratamentul cu antibiotice trebuie administrat conform recomandarilor medicului si trebuie finalizat in intregime, chiar daca simptomele incep sa dispara.

Este necesar sa se acorde o atentie sporita si ridicata pacientilor care prezinta un risc crescut de aparitie al unor complicatii, spre exemplu femeile insarcinate, persoanele in varsta si cei cu un sistem imunitar slabit. In cazul femeilor insarcinate, tratarea listeriozei este absolut esentiala pentru a preveni transmiterea bacteriei la fat si cu scopul de a evita aparitia unor complicatii grave care sunt asociate infectiei din timpul sarcinii.

Prevenirea listeriozei este la fel de esentiala precum este si tratamentul. Este indicat sa se evite consumul alimentelor ce prezinta un risc crescut de contaminare cu bacterii din genul Listeria, spre exemplu produsele lactate nepasteurizate alimente procesate care pot contine bacterii din acest gen, branzeturi moi nepasteurizate, carne cruda sau gatita insuficient.  In aceeasi masura, trebuie sa se acorde atentie igienei alimentare, inclusiv spalarea mainilor si a ustensilelor de bucatarie inainte de a fi utilizate alimentele.

De ce este important sa ne protejam de bacteriile Listeria?

Este necesar sa va protejati de bacteriile din genul Listeria, mai ales pentru ca acestea pot duce la aparitia unor infectii serioase care pot uneori chiar fi fatale, in special la persoanele cu risc crescut, spre exemplu persoanele in varsta, cei cu sistem imunitar slabit, nou-nascutii sau femeile insarcinate. Cateva motive pentru care este crucial sa va protejati de Listeria sunt urmatoarele:

 

Complicatii grave in sarcina 

Infectia cu aceasta bacterie in timpul sarcinii poate duce la aparitia unui avort spontan, infectii grave care pot sa fie asupra nou-nascutului sau chiar decesul fatului.

Infectii severe la persoanele cu sistem imunitar scazut 

Persoanele cu un sistem imunitar slabit, spre exemplu pacientii cu boli cronice, cei care sunt infectati cu HIV sau SIDA, cei care urmeaza terapii imunosupresoare sunt mai susceptibili sa dezvolte infectii grave si complicatii in cazul in care sunt expusi la aceste bacterii.

Potentialul pentru epidemii alimentare 

Bacteria vinovata de aparitia listeriozei poate sa apara in alimente cum ar fi carnea cruda, produse gata preparate si lactate nepasteurizate. Consumul de alimente contaminate poate duce la aparitia unor epidemii de imbolnaviri, lucru ce poate afecta oameni din diferite regiuni si poate cauza un impact semnificativ asupra sanatatii publice.

 

Bibliografie:

Acral peeling skin syndrome. Genetics Home Reference. http://ghr.nlm.nih.gov/condition/acral-peeling-skin-syndrome. Accessed March 27, 2015.

Exfoliative dermatitis. Merck Manual Professional Edition. http://www.merck.com. Accessed March 25, 2015.

Tinea Pedis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

 Atopic dermatitis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

Contact dermatitis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

Drug eruptions. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

Dry skin. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

Jock itch. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.

Articole similare
Trombocitopenia autoimuna, o afectiune rara a sangelui: cauze, simptome si tipuri de tratament sange-in-fiole

Trombocitopenia autoimuna este o afectiune rara a sangelui caracterizata prin scaderea numarului de trombocite din sange cauzata de sistemul imunitar care ataca si distruge propriile celule sanguine. Trombocitele sunt celulele responsabile pentru coagularea sangelui si pentru oprirea sangerarii.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Pancitopenia sau scaderea brusca a celulelor sanguine din maduva osoasa si sange Pancitopenia sau scaderea brusca a celulelor sanguine din maduva osoasa si sange

Tratamentul pancitopeniei depinde de cauza specifica care sta la baza acesteia. In primul rand, este important sa se identifice cauza pancitopeniei printr-o evaluare medicala amanuntita si prin efectuarea de teste suplimentare, cum ar fi analizele de sange, biopsia maduvei osoase si alte investigatii medicale relevante. Daca pancitopenia este cauzata de o boala a maduvei osoase, cum ar fi aplazia medulara sau mielodisplazia, tratamentul poate include administrarea de medicamente care stimuleaza productia de celule sanguine, transfuzii de sange pentru a corecta nivelurile scazute si transplant de celule stem hematopoietice in cazurile grave.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Dislipidemie: Cauze, diagnostic si solutii pentru nivelurile anormale de lipide din sange Dislipidemie: Cauze, diagnostic si solutii pentru nivelurile anormale de lipide din sange

Dislipidemia este o concentratie crescuta de lipide (colesterol, trigliceride sau ambele) sau o concentratie scazuta de colesterol lipoproteic bogat (HDL). Este legata de stilul de viata, genetica, boli (cum ar fi nivelurile scazute de hormon tiroidian sau boli de rinichi), medicamente sau o combinatie a acestor factori.

14 iunie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina