Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dislipidemie: Cauze, diagnostic si solutii pentru nivelurile anormale de lipide din sange

Dislipidemie: Cauze, diagnostic si solutii pentru nivelurile anormale de lipide din sange

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 iunie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Dislipidemia este o concentratie crescuta de lipide (colesterol, trigliceride sau ambele) sau o concentratie scazuta de colesterol lipoproteic bogat (HDL). Este legata de stilul de viata, genetica, boli (cum ar fi nivelurile scazute de hormon tiroidian sau boli de rinichi), medicamente sau o combinatie a acestor factori. Poate produce ateroscleroza, care duce la angina, infarct miocardic, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica.

Grasimile importante (lipidele) din sange

Desi exista mai multe tipuri de lipide, cele mai cunoscute sunt colesteroul si trigliceridele. Colesterolul este o componenta esentiala a membranelor celulare, a creierului si a celulelor nervoase si a bilei, care contribuie la absorbtia de grasimi si vitamine solubile in grasimi de catre organism. Colesterolul face posibila sintetizarea vitaminei D si a diferitilor hormoni, cum ar fi estrogenii, testosteronul si cortizolul. Corpul uman este capabila sa produca singur tot colesterolul de care are nevoie, insa aceste lipide se pot obtine si din alimentatie.

Trigliceridele, prezente in adipocite (celule adipoase), odata descompuse, sunt utilizate pentru a obtine energia necesara pentru a efectua diferitele procese metabolice, inclusiv cresterea corpului. Trigliceridele sunt produse in intestin si ficat din molecule de grasime mai mici, numite acizi grasi. Unele tipuri de acizi grasi sunt produse de organism in sine, in timp ce altele sunt obtinute din alimente. Lipoproteinele sunt particule de proteine si alte substante. Acestea transporta grasimi, cum ar fi colesterolul si trigliceridele, care, prin ele insele, nu pot circula liber in sange. Exista diferite tipuri de lipoproteine, inclusivꓽ

Lipoproteine cu densitate mare (HDL)
Lipoproteine cu densitate scazuta (LDL)
Lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL)

Concentratia de lipoproteine si, prin urmare, de lipide, in special lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) colesterol, creste usor pe masura ce o persoana imbatraneste. Valorile sunt, de obicei, ceva mai mari la barbati decat la femei, dar la femei acestea incep sa creasca dupa menopauza. Concentratia crescuta de lipoproteine din cauza varstei provoaca dislipidemie.

Riscul de a dezvolta ateroscleroza creste pe masura ce concentratia de colesterol total (inclusiv LDL, HDL si VLDL) creste, chiar daca concentratia nu este suficient de mare pentru a fi considerata dislipidemie. Ateroscleroza afecteaza arterele care alimenteaza inima (care cauzeaza boala arteriala coronariana), creierul (care duce la accident vascular cerebral) si restul corpului (care duce la boala arteriala periferica). Prin urmare, avand un nivel ridicat de colesterol total este, de asemenea, un factor de risc pentru atac de cord sau accident vascular cerebral.

 

Cauze ale dislipidemiei

Factorii care cauzeaza dislipidemia sunt clasificati inꓽ

Factori genetici (ereditari)
Factori secundari (stilul de viata si alte cauze)

Atat cauzele primare, cat si cele secundare contribuie la dislipidemie in grade diferite. De exemplu, o persoana cu hiperlipidemie mostenita poate avea niveluri chiar mai mari de lipide daca are si cauze secundare de hiperlipidemie. Cauzele primare (factorii genetici) implica mutatii genetice care determina organismul sa produca prea mult colesterol LDL sau trigliceride sau sa nu poata elimina aceste substante. Unele cauze implica productia insuficienta sau eliminarea excesiva a colesterolului HDL. Cauzele primare tind sa fie mostenite si, prin urmare, apar la diferiti membri ai aceleiasi familii.

Niveluri mai ridicate de colesterol si trigliceride sunt observate in dislipidemia primara, care interfereaza cu metabolismul corpului si eliminarea lipidelor. Tendinta de a avea colesterol HDL neobisnuit de scazut poate fi, de asemenea, mostenita. Posibilele consecinte ale dislipidemiei primare includ ateroscleroza prematura, care poate duce la angina sau infarct miocardic. Boala arteriala periferica este, de asemenea, o consecinta si de multe ori duce la scaderea fluxului de sange la picioare, cu durere in timpul mersului. Pe de alta parte, nivelurile foarte ridicate de trigliceride pot provoca pancreatita.

Cauzele secundare contribuie la multe cazuri de dislipidemie. Cea mai importanta cauza secundara a dislipidemiei este un stil de viata sedentar, cu un aport excesiv de calorii totale, grasimi saturate, colesterol si grasimi trans. Alte cauze secundare comune includ si urmatoarele:

Diabetul zaharat
Consum de alcool in cantitati mari
Hipotiroidism
Utilizarea anumitor medicamente

Compozitia genetica a fiecarei persoane influenteaza viteza cu care organismul produce, utilizeaza si elimina aceste grasimi. De asemenea, morfologia corpului nu prezice intotdeauna nivelurile de colesterol. Uneori, in ciuda faptului ca sunt supraponderali, nivelurile de colesterol sunt scazute, la fel cum unii oameni slabi din punct de vedere al greutatii, pot avea valori ridicate. Consumul de prea multe calorii si consumul de prea mult alcool pot duce la o crestere a concentratiei de trigliceride.

Unele tulburari determina cresterea nivelului lipidelor din sange. Diabetul zaharat slab controlat sau boala renala cronica pot creste concentratia colesterolului total sau a trigliceridelor. Unele hepatopatii (in special ciroza biliara primara) si hipoactivitatea glandei tiroide (hipotiroidism) duc la niveluri ridicate de colesterol total. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi estrogenii (luati pe cale orala), contraceptivele orale, corticosteroizii, retinoizii, diureticele tiazidice (intr-o anumita masura), ciclosporina, tacrolimusul si medicamentele antivirale utilizate pentru tratarea virusului imunodeficientei umane (HIV) si SIDA pot duce la cresterea nivelului de colesterol si/sau trigliceride. 

Fumatul, infectia cu HIV, diabetul slab controlat sau tulburarile renale (cum ar fi sindromul nefrotic) contribuie la scaderea colesterolului HDL. Unele tipuri de medicamente, de exemplu steroizii anabolizanti si beta-blocantele, reduc nivelul colesterolului din HDL.

 

Diagnostic

Nivelurile colesterolului total, colesterolului LDL, colesterolului HDL si  atrigliceridelor (profilul lipidic) sunt masurate prin teste de sange. Deoarece consumul de alimente sau bauturi poate creste temporar concentratia de trigliceride, trebuie sa postiti timp de cel putin 12 ore inainte de recoltarea probei de sange. Masurile pentru echilibrarea grasimilor din sange includ si urmatoareleꓽ

Pierdere in greutate
Practicarea exercitiilor fizice regulate
Reducerea consumului de grasimi saturate din dieta
Uneori, medicul poate prescrie medicamente (agenti de scadere a lipidelor)

De obicei, cel mai bun tratament este sa pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal, sa renuntati la fuma, sa reduceti cantitatea totala de grasimi saturate si colesterol care sunt consumate, sa practicati mai multe exercitii fizice si, daca este necesar, sa luati un medicament pentru scaderea lipidelor. Exercitiile fizice regulate ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor si la cresterea colesterolului HDL. Un exemplu este mersul rapid timp de cel putin 30 de minute pe zi.

O dieta saraca in grasimi saturate si colesterol scade nivelul colesterolului LDL. Cu toate acestea, persoanele cu concentratii mari de trigliceride trebuie, de asemenea, sa evite consumul de cantitati mari de zahar (fie in alimente sau bauturi), faina rafinata (cum ar fi cea utilizata in majoritatea produselor de patiserie comerciale) si alimente cu amidon (cum ar fi cartofii si orezul).

Tratamentul cu medicamente care scad lipidele depinde nu numai de concentratia lipidelor, ci si de existenta unei boli coronariene, a diabetului sau a altor factori de risc pentru boala coronariana. Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la persoanele cu boala coronariana sau diabet zaharat poate fi redus prin utilizarea medicamentelor de scadere a lipidelor numite statine. La persoanele cu niveluri foarte ridicate de colesterol sau alti factori de risc pentru atac de cord sau accident vascular cerebral, administrarea de medicamente care scad lipidele poate ajuta, de asemenea.

Medicamentele de scadere a lipidelor nu numai ca ajuta la scaderea nivelului lipidelor, ci si la prevenirea bolii coronariene. Este necesar sa se trateze orice afectiune care provoaca sau este un factor de risc pentru cresterea nivelului de colesterol. Prin urmare, persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa monitorizeze cu atentie nivelurile de glucoza din sange. Bolile de rinichi, bolile hepatice si hipotiroidismul sunt, de asemenea, tratate. 

 

 

Ce este pancitopenia si ce similitudini are cu dislipidemia

Pancitopenia este o afectiune caracterizata de niveluri scazute al tuturor celor trei tipuri de celule sanguine: globule rosii, globule albe si trombocite. Nivelurile acestor celule se reduc in urma unor conditii specifice. Celulele rosii din sange furnizeaza oxigen tesuturilor din intregul corp. O proteina esentiala numita hemoglobina ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigen. Un nivel de globule rosii sau hemoglobina mai mic decat cel normal poarta denumirea de anemie.

Globulele albe (leucocitele) ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Neutrofilele reprezinta cel mai frecvent tip de globule albe din corp. Un nivel mai scazut decat cel normal al globulelor albe din sange se numeste leucopenie, in timp ce un nivel redus de neutrofile se numeste neutropenie. Trombocitele ajuta la coagularea sangelui, un proces vital prin care acestea mentin sub control sangerarile. Un nivel mai mic decat cel normal de trombocite se numeste trombocitopenie.Persoanele care au pancitopenie se confrunta, de obicei, cu semne si simptome asociate cu unele sau cu toate aceste afectiuni, in functie de cat de scazute sunt nivelurile celulelor sanguine.

Pancitopenia este caracterizata prin scaderea numarului tuturor celor trei tipuri principale de celule sanguine din maduva osoasa si din sange: globule rosii (eritrocite), globule albe (leucocite) si trombocite. Acest lucru poate duce la anemie (scaderea numarului de globule rosii), leucopenie (scaderea numarului de globule albe) si trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite). Pancitopenia este o afectiune caracterizata prin scaderea numarului tuturor celor trei tipuri principale de celule sanguine din maduva osoasa si din sange: globule rosii (eritrocite), globule albe (leucocite) si trombocite.

Bibliografie:

Ahmed, T., Enam, S. A., and Gilani, A. H. Curcuminoids enhance memory in an amyloid-infused rat model of Alzheimer's disease. Neuroscience 6-9-2010; View abstract.

Ahmed, T., Gilani, A. H., Hosseinmardi, N., Semnanian, S., Enam, S. A., and Fathollahi, Y. Curcuminoids rescue long-term potentiation impaired by amyloid peptide in rat hippocampal slices. Synapse 2011;65(7):572-582. View abstract.

Al Zanbagi, N. A. and Zelai, N. T. Two methods for attenuating Toxoplasma gondii tachyzoites RH strain by using ethanol extract of Curcuma longa. J Egypt Soc.Parasitol. 2008;38(3):965-976. View abstract.

Ali, B. H., Al Wabel, N., Mahmoud, O., Mousa, H. M., and Hashad, M. Curcumin has a palliative action on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Fundam.Clin Pharmacol 2005;19(4):473-477. View abstract.

Allam, G. Immunomodulatory effects of curcumin treatment on murine schistosomiasis mansoni. Immunobiology 2009;214(8):712-727. View abstract.

Alves, L. V., Temporal, R. M., Cysne-Finkelstein, L., and Leon, L. L. Efficacy of a diarylheptanoid derivative against Leishmania amazonensis. Mem.Inst.Oswaldo Cruz 2003;


Instrumente utile:

Articole similare
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.