Insomnia se poate trata?
In secolul vitezei, cand presiunea indeplinirii unor task-uri este tot mai mare si multi ne dorim sa fim competitivi, exista riscul sa ne imbolnavim de insomnie. Chiar daca se poate trata insomnia, este important inainte de toate sa o intelegem ca si afectiune si care sunt mecanismele care o declanseaza.
Fie ca vorbim de activitatea fizica care suprasolicita musculatura si din cauza febrei musculare si a crampelor nu mai putem dormi, sau pur si simplu ne dam seama ca vorbim despre insomnie si de o persoana care sufera de insomnie cand persoana se aseaza în pat si chiar daca tu incerci sa mergi la culcare somnul si confortul si linistea nu se lipesc de tine. Dacă ti se intampla ca timp de cel putin o luna sa nu poti dormi corect sau nu te poti odihni cum trebuie, într-o situație in care n-o poti controla si o vizita la un medic specialist trebuie sa alegi solutia care te va ajuta pe termen lung. Este timpul sa intelegi de ce s-a instalat insomnia in viata ta.
Cum putem descrie insomnia?
Insomnia este o tulburare a somnului care se manifesta prin dificultati de a procesa corect programul de somn, care consta in incapacitatea de a adormi rapid si de a avea un somn suficient, caracterizat prin treziri dese la ore anormale precum 3-4-5 dimineata cand somnul ar trebui sa fie adanc. Iar daca aceste momente au loc frecvent pe o perioada mai mare de timp la modul succesiv, insomnia poate duce la aparitia unor tulburari de concentrare grave. In cazuri cronice, insomnia poate contribui la cresterea in greutate, un nivel ridicat de stres si anxietate si chiar probleme de memorie.
Ce inseamnă un somn odihnitor?
Fiecare om e diferit și fiecare funcționează dupa anumite pattern-uri. Dar medicii specialisti spun ca persoanele adulte trecute de 20 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn zilnic, adolescentii (12-18 ani) trebuie sa doarma intre 8 si 10 ore, copiii intre 2 si 12 ani au nevoie de aproximativ 9-12 ore de somn, iar nou-nascutii si copiii pana in 2 ani trebuie sa doarma pana la 14 ore pe zi. In acest context, e simplu sa iti dai seama cand suferi de insomnie. Daca dormi 3-5 ore pe noapte, si chiar si pe acestea le dormi intrerupt, e clar ca suferi de insomnie.
Tipuri de insomnie
In functie de durata, insomnia poate fi de trei feluri:
insomnie temporara sau pasagera - simptomele nu dureaza mai mult de trei nopti;
insomnie acuta - mai este numita si insomnie pe termen scurt, iar simptomele persista saptamani intregi;
insomnie cronica - acest tip de insomnie poate dura de la cateva luni pana la cativa ani; cele mai multe cazuri care intra in aceasta categorie sunt provocate de alte probleme medicale, mai grave. Sau exista si cazuri cand insomnia cronica a fost diagnosticata dupa un accident care a afectat o portiune a creierului.
Care sunt cauzele insomniei?
Insomnia poate fi provocata de consumul de medicamente sau de alte substante , apare in cazul persoanelor care urmeaza tratamente medicale de durata pentru alte afectiuni, mai ales daca vorbim de antibiotice puternice care sunt administrate fara un probiotic. De asemenea, poate aparea si la persoanele care consuma cafea, energizante sau alcool in cantitati mari la ore tarzii.
Insomnia mai poate fi provocata de afectiuni medicale si aici intra mai multe tulburarile psihice, dar si alte afectiuni, cum ar fi artrita sau apneea. Sunt și cazuri când insomnia este declanșata de stres emotional, depresie, anxietate dar si de factori externi. Sunt persoane cu somn sensibil care nu se pot odihni din cauza zgomotelor oricat de firesti ar parea ele.
Cum poti combate insomnia?
Daca vrei sa ai un somn odihnitor si sa reduci episoadele in care nu poti sa dormi, e bine sa stii sa cauti sa consumi fructe si legume care contin melatonina precum ceapa verde, sparanghelul, bananele, ciresele si nucile sau sa consumi ceaiuri pe baza de plante care secrete melatonina. In plus, se recomanda o viata activa in timpul zilei, exercitii fizice cel putin 30 de minute zilnic. Atentie. Exercitiile fizice NU se recomanda dupa ora 17. Cautati sa izolati fonic camera daca va stiti cu un somn sensibil si folositi suplimente care contin melatonina sau alte substante care sa va ajute sa va odihniti. In plus, nu uitati ca insomnia ocazionalã poate fi cauzatã de zgomote, de temperaturi extreme sau de schimbãri ale mediului în care dormiţi. Aveti grija de sanatatea voastra.