Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intoxicatia cu detergenti: De ce trebuie evitata, complicatii, riscuri pentru sanatate

Intoxicatia cu detergenti: De ce trebuie evitata, complicatii, riscuri pentru sanatate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 aprilie 2023 Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Intoxicatia cu detergenti este o afectiune serioasa si potential fatala, care apare atunci cand substantele chimice din detergent sunt ingerate sau inhalate in cantitati mari. Produsele de uz casnic sunt prima cauza de intoxicare prin consumul neintentionat la copiii sub 2 ani, din totalul intoxicatiilor din copilarie. Acestea apar de obicei la copiii sub 3 sau 4 ani, atunci cand acestia au acces cu usurinta la locurile in care sunt depozitate aceste produse.

Ce produse cauzeaza cel mai des intoxicatia cu detergenti?

In special detergenti de rufe, pentru masina de spalat vase, inalbitori, agenti de curatare a podelelor si odorizanti de aer. Pot exista, de asemenea, otraviri cu pesticide, insecticide sau produse de intretinere a gospodariei sau gradinii. Lasarea acestor produse in locuri accesibile, cum ar fi dulapurile la nivelul solului, de exemplu sub chiuveta, sau scoaterea lor din recipientul original pentru a le stoca intr-o sticla de apa sau soda, faciliteaza acest tip de otravire.

Ce rani pot provoca intoxicatiile cu detergenti la nivel de stomac si intestine?

Multe produse de curatat de uz casnic sunt in general non-toxice si, in plus, din cauza gustului lor rau, copiii inghit adesea cantitati minime care nu provoaca probleme majore. Uneori, mai ales daca sunt caustice, substantele cauzeaza ardere si pot provoca leziuni la nivelul gurii, gatului sau pielii. Cele mai frecvente simptome ar fi cresterea nivelului de salivare, varsaturi, dureri in gat cu dificultati de inghitire sau respingere a alimentelor. In cazuri mai severe, acestea pot provoca leziuni mai grave si pot provoca probleme de respiratie sau dureri in piept sau burta.

Simptomele otravirii cu detergent

Persoana in cauza poate avea unele semne si simptome a caror severitate poate varia in functie de cantitatea ingerata sau inhalata si de varsta persoanei. Principalele semne si simptome care indica intoxicatia cu detergent sunt:

Salivare excesiva;
Dureri abdominale, greata si diaree;
Varsaturi si, in unele cazuri, sange;
Dificultati de respiratie;
Fata albastruie si palida, la fel buzele si unghiile;
Frisoane si transpiratie;
Senzatie de agitatie;

Daca un copil nu a fost observat ca a ingerat detergent, dar are unele dintre simptome sau recipientul produsului este deschis, parintii trebuie sa suspecteze o posibila intoxicatie cu acel produs si ar trebui sa actioneze imediat, solicitand ajutor medical.

Ce se intampla in organism atunci cand este ingerat un detergent

Detergentii de rufe sau de spalat vase contin mai multe ingrediente in compozitia lor, cum ar fi hipocloritul de sodiu, amoniul, hidroxidul de sodiu, acidul acetic, acidul clorhidric, colorantii si solventii, care servesc la dizolvarea petelor, inalbirea hainelor si indepartarea grasimii. Astfel, incat atunci cand acest produs este ingerat, poate provoca diverse daune corpului. In functie de tipul de detergent si de cantitatea ingerata, pot provoca daune, cum ar fi:

Iritarea gatului, ochilor sau nasului;
Arsuri in esofag;
Scaderea tensiunii arteriale;
Vatamarea cailor respiratorii;
Alterarea pH-ului sangelui, cauzand deteriorarea organelor;
Arsuri ale pielii;
Ulcere gastrice.

Cum poate fi evitata o astfel de otravire?

Majoritatea intoxicatiilor cu produse de uz casnic ar putea fi usor evitate prin luarea unor masuri preventive. Iata cateva sugestii:

Pastrati detergentul si alte produse de curatare intr-un loc sigur, inchise cu cheie si in afara zonelor de acces ale copiilor;
Folositi manusi de protectie, masca si aerisiti bine zona in timpul utilizarii produselor de curatare;
Urmati intotdeauna instructiunile de pe eticheta produsului si nu combinati niciodata produse diferite de curatare, deoarece acestea pot produce substante toxice in combinatie;
In cazul in care aveti animale de companie, asigurati-va ca acestea nu au acces la produsele de curatare.
Depozitati produsele de curatare imediat dupa utilizare, pentru a preveni ridicarea acestora de catre copil.
Depozitati aceste produse in locuri greu accesibile pentru copii, cum ar fi in dulapuri superioare, sub incuietoare si cheie sau cu o incuietoare de siguranta pentru dulapuri.
Nu lasati produsele de curatare in fata copiilor, mai ales daca au culori stralucitoare.
Nu le depozitati in alte recipiente decat cele originale si, mai presus de toate, in sticle de apa sau bauturi racoritoare. Acest lucru poate deruta copiii.
Cumparati produse de uz casnic cu capac de siguranta.
Educarea copilului cu privire la scopul produselor, facandu-l sa vada si sa inteleaga astfel ca aceste produse nu sunt pentru consum.

Tratamentul intoxicatiei cu detergenti

Este important sa va pastrati calmul. Initial, nu este recomandat sa beti apa sau lapte pana cand situatia nu este evaluata de un profesionist, deoarece utilitatea acestor lichide depinde de componentele toxice ingerate. Indepartati imbracamintea patata cu produsul toxic. In caz de contact cu ochii sau pielea, spalati cu multa apa. Pastrati produsul responsabil pentru presupusa otravire, astfel incat sa poata fi identificat de catre medic.

In cazul unei intoxicatii cu detergenti, apelati imediat un medic sau la serviciul unic pentru urgente (112). Daca substanta a fost inhalata, mutati-va intr-o zona bine ventilata, iar in cazul in care substanta a fost inghitita, incercati sa clatiti gura cu apa si sa provocati varsaturi, cu exceptia cazului in care pacientul este inconstient sau prezinta simptome severe;

Nu administrati niciodata lapte sau alte lichide, deoarece acestea pot agrava intoxicatia;
Urmariti cu atentie semnele de insuficienta respiratorie sau circulatorie si acordati primul ajutor, daca este necesar, inainte de sosirea ajutorului medical de urgenta.
Tratamentul depinde de tipul de produs care a fost inhalat/ingerat, cantitate, precum si de simptome. Se pot utiliza dispozitive pentru masurarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a cantitatii de oxigen, a functiei cardiace. Medicul specialist va fi cel mai in masura sa prescrie cele mai eficiente metode de tratare. In plus, in timpul tratamentului, medicul poate recomanda:

Medicamente pentru prevenirea varsaturilor, cum ar fi metoclopramida sau carbunele activ;
Spalarea stomacului pentru a elimina produsul toxic;
Terapia serica intravenoasa pentru mentinerea echilibrului apei si electrolitilor;
Medicamente pentru a trata convulsiile, daca exista si, daca este necesar, medicamente pentru a mentine ritmul cardiac stabil;
Purtarea unei masti de oxigen pentru a va ajuta sa respirati mai bine sau alte dispozitive, dupa caz.
Este important sa fiti constienti de semnele si simptomele intoxicatiei cu detergenti, precum tuse, dificultati de respiratie, varsaturi, diaree, iritatii ale pielii sau ochilor si sa actionati rapid in caz de urgenta, apeland numarul unic pentru urgente (112).

Ce este histamina si care sunt simptomele intoxicatiei cu histamina

Histamina este un compus care apartine grupului aminelor biogene, produs de o mare diversitate de bacterii care decarboxileaza aminoacidul esential histidina. In alimentele cu continut ridicat de acest aminoacid, cum ar fi produsele lactate, carnea si pestele, se poate forma histamina, atunci cand conditiile de temperatura ridicata si aciditate scazuta o permit. Formarea histaminei in alimente este asociata cu o calitate slaba a materiilor prime, o igiena slaba in procesul de fabricatie sau o refrigerare inadecvata in timpul depozitarii si distributiei alimentelor.

Consumul de alimente cu concentratii mari de histamina provoaca oamenilor o afectiune usoara care genereaza mancarime, roseata faciala si dureri de cap, numita "otravire cu histamina". La persoanele cu deficiente in metabolizarea acestei amine poate fi asociata o imagine mai serioasa, cunoscuta sub numele de "intoleranta la histamina".

Intoxicatia cu histamina a fost asociata cu consumul de peste albastru (ton, sardine, hamsii) si alimente fermentate (branza, carnati, vin). Odata ce histamina este generata in alimente, aceasta rezista la orice tip de tratament termic (gatit, sterilizare) si temperatura de depozitare (refrigerare si congelare), astfel incat prezenta sa nu poate fi eliminata. Principala masura de control a productiei de histamina este calitatea materiilor prime si igiena in prelucrarea, depozitarea si manipularea alimentelor pentru a evita contaminarea cu bacterii producatoare de histamina, atat in industria alimentara, cat si acasa.

Cum recunosti intoxicatia cu histamina

Bibliografie:

Bernardi A, Jimenez-Barbero J, Casnati A, De Castro C, Darbre T, Fieschi F, Finne J, Funken H, Jaeger KE, Lahmann M, Lindhorst TK, Marradi M, Messner P, Molinaro A, Murphy PV, Nativi C, Oscarson S, Penades S, Peri F, Pieters RJ, Renaudet O, Reymond JL, Richichi B, Rojo J, Sansone F, Schaffer C, Turnbull WB, Velasco-Torrijos T, Vidal S, Vincent S, Wennekes T, Zuilhof H, Imberty A. Multivalent glycoconjugates as anti-pathogenic agents. Chem Soc Rev. 2013;
Chen VB, Arendall WB, 3rd, Headd JJ, Keedy DA, Immormino RM, Kapral GJ, Murray LW, Richardson JS, Richardson DC. MolProbity: all-atom structure validation for macromolecular crystallography. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Cheng LW, Onisko B, Johnson EA, Reader JR, Griffey SM, Larson AE, Tepp WH, Effects of purification on the bioavailability of botulinum neurotoxin type A. Toxicology. 2008;
Couesnon A, Pereira Y, Popoff MR. Receptor-mediated transcytosis of botulinum neurotoxin A through intestinal cell monolayers. Cell Microbiol. 2008;
Emsley P, Lohkamp B, Scott WG, Cowtan K. Features and development of Coot. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Gu S, Jin R. Assembly and function of the botulinum neurotoxin progenitor complex. Curr Top Microbiol Immunol. 2013;
Gu S, Rumpel S, Zhou J, Strotmeier J, Bigalke H, Perry K, Shoemaker CB, Rummel A, Jin R. Botulinum neurotoxin is shielded by NTNHA in an interlocked complex. Science. 2012;

Articole similare
Intoxicatia cu pesticide: Cat de periculoasa este pentru organism, metode de tratament Intoxicatia cu pesticide: Cat de periculoasa este pentru organism, metode de tratament

 Simptomele intoxicatiei cu pesticide pot include greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, slabiciune, tremur, convulsii si chiar coma. Daca suspectati ca ati fost expus la pesticide si prezentati simptomele mentionate, este important sa solicitati imediat asistenta medicala. Pentru a preveni intoxicatia cu pesticide, este important sa respectati intotdeauna instructiunile de utilizare ale produsului si sa utilizati echipamentul de protectie adecvat, cum ar fi manusile si mastile de protectie.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie

Intoxicatia cu aluminiu poate fi cauzata de expunerea indelungata la cantitati ridicate de aluminiu, cum ar fi inhalarea pulberilor de aluminiu sau consumul de alimente sau lichide care contin cantitati mari de aluminiu. Aluminiul poate fi, de asemenea, absorbit prin piele. Simptomele intoxicatiei pot include dureri de cap, oboseala, dureri musculare, pierderea memoriei, confuzie, iritabilitate si insomnie. In cazurile severe, pot aparea si convulsii sau coma.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism

Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina