Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism

Intoxicatia cu plumb este cauzata de respiratia sau inghitirea plumbului. Protejarea copiilor impotriva expunerii la plumb este importanta pentru sanatatea pe tot parcursul vietii. Copiii sub 6 ani sunt expusi riscului de otravire cu plumb si deoarece au tendinta de a-si pune mainile sau alte obiecte in gura. Acest lucru poate fi o problema daca ceea ce intra in gura este contaminat cu praf de plumb. Copiii cu risc mai mare de expunere la plumb au parinti care sunt expusi la plumb la locul de munca sau traiesc in proprietati vechi si prost intretinute sau in zone cu instalatii sanitare invechite.
De ce plumbul e atat de toxic pentru organism, chiar si la nivel molecular
Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica. Plumbul este un metal greu care se gaseste in natura sub forma de minerale si se poate regasi in multe locuri din mediul inconjurator. Iata cateva exemple:
- Apa potabila: plumbul poate fi prezent in sistemul de apa potabila din cauza conductelor din plumb folosite in trecut sau din alte surse de poluare;
- Vopsele: plumbul a fost utilizat in vopsele in trecut si poate fi inca prezent in vopselele mai vechi;
- Baterii: bateriile auto si alte tipuri de baterii contin adesea plumb;
- Munitie: proiectilele si gloantele contin plumb;
- Produse cosmetice: unele produse cosmetice, cum ar fi fardurile de ochi, pot contine plumb;
- Praful din casa: praful din casa poate contine particule de plumb din vopselele vechi, conductele de apa sau alte surse de poluare;
- Unele profesii duc la intoxicatii cu plumb: de exemplu, reparatii auto, minerit, fabricarea vopselei, a bateriilor;
Este important sa fim constienti de potentialele surse de expunere la plumb si sa luam masuri de precautie pentru a reduce riscul de intoxicare.
Simptome ale intoxicatiei cu plumb
Intoxicatia cu plumb poate fi cauzata de inhalarea vapori sau particule de plumb sau de ingestia acestuia. Simptomele intoxicatiei cu plumb pot varia in functie de nivelul de expunere si de durata expunerii, dar pot include:
- Dureri abdominale, crampe si varsaturi
- Dureri de cap, ameteli si confuzie
- Oboseala, slabiciune si scaderea energiei
- Schimbari de comportament, inclusiv iritabilitate sau agitatie
- Pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate
- Insomnie sau somnolenta excesiva
- Dureri musculare si articulare
- Anemie
- Probleme renale si hepatice
- Dificultati de concentrare si scaderea performantei cognitive
Sfaturi pentru a preveni intoxicatia cu plumb
Intoxicatia cu plumb este o problema serioasa de sanatate care poate avea efecte grave asupra creierului si a altor organe importante. Iata cateva sfaturi utile pentru a preveni intoxicatia cu plumb:
- Evitati expunerea la sursele de plumb: Plumbul poate fi gasit in vopseaua veche, in apa contaminata, in alimente sau in alte surse. Incercati sa evitati contactul cu aceste surse, mai ales daca sunt vechi sau deteriorate.
- Spalati-va pe maini si pe fata: Dupa ce ati intrat in contact cu surse de plumb, spalati-va pe maini si pe fata cu apa si sapun pentru a elimina orice urma de plumb.
- Purificati-va apa: Daca apa din zona in care locuiti este cunoscuta ca fiind contaminata cu plumb, incercati sa o purificati prin metode precum filtrarea.
- Consumati alimente sanatoase: Alimentele bogate in fier, calciu si vitamina C pot ajuta la prevenirea absorbtiei plumbului in organism. Consumati alimente sanatoase si evitati alimentele procesate sau fast-food-ul.
- Pastrati locuinta curata: Plumbul poate fi gasit in vopseaua veche sau in praful din casa. Asigurati-va ca locuinta este curata.
- Protejati-va copiii: Copiii sunt mai predispusi la intoxicatia cu plumb decat adultii. Asigurati-va ca acestia nu au acces la surse de plumb si nu intra in contact cu vopsea veche sau alte surse periculoase.
- Purificati aerul din casa: Plumbul poate fi prezent si in aerul din casa. Utilizati purificatoare de aer sau schimbati filtrele de aer conditionat pentru a reduce expunerea la plumb.
Spalati-va mainile si jucariile. Spalati-va pe maini dupa ce va jucati in aer liber, inainte de a manca si inainte de a merge la culcare. In acest fel, praful sau solul contaminat vor avea mai putine sanse de a ajunge pe maini si, in cazul copiilor, in gura. Spalati jucariile in mod regulat. Curatati suprafetele cu praf. Stergeti podeaua cu un mop umed si stergeti mobilierul, ramele ferestrelor si alte suprafete cu praf.
Scoateti-va pantofii inainte de a intra in casa. Acest lucru va va reduce riscul de a intra in casa cu sol contaminat cu plumb. Lasati apa rece sa curga. Daca instalatia sanitara contine tevi sau fitinguri de plumb, lasati apa rece sa curga timp de cel putin un minut inainte de utilizare. Nu utilizati apa calda de la robinet atunci cand gatiti sau pregatiti laptele praf pentru bebelusi.
Incercati sa lasati copiii sa se joace cat mai putin cu solul. Oferiti-le in schimb o ladita sau un alt instrument pe care sa il umpleti cu nisip si care poate fi acoperit atunci cand nu este utilizat. Daca locuinta are vopsea pe baza de plumb, verificati vopseaua decojita in mod regulat si remediati problemele imediat. In cazul in care aveti suspiciuni ca ati putea fi expus la plumb sau aveti simptome care ar putea fi asociate cu intoxicatia cu plumb, adresati-va medicului pentru a primi sfaturi si recomandari.
Intoxicatia cu plumb este o afectiune care apare atunci cand nivelul de plumb din organism devine prea ridicat. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman. Acesta poate afecta diferite sisteme din organism, inclusiv sistemul nervos, sistemul renal si sistemul cardiovascular. Intoxicatia cu plumb poate fi cauzata de inhalarea vaporilor sau particulelor de plumb sau de ingestia acestuia prin alimente sau apa contaminata, vopsele, baterii si alte surse.
Simptomele intoxicatiei cu plumb pot varia in functie de nivelul de expunere si de durata expunerii, dar pot include dureri abdominale, dureri de cap, oboseala, pierderea poftei de mancare, dificultati de concentrare, probleme renale si hepatice. Pentru a preveni intoxicatia cu plumb, este important sa evitati sursele de expunere, cum ar fi apa contaminata sau alimentele care contin niveluri ridicate de plumb. De asemenea, este important sa pastrati locuintele curate si sa evitati inhalarea prafului care poate contine particule de plumb.
Cat de periculoasa este intoxicatia cu cadmiu. Asemanari intre cadmiu si plumb
Cadmiul este un metal greu prezent in atmosfera ca urmare a proceselor naturale, cum ar fi emisiile vulcanice sau eroziunea rocilor si mineralelor, precum si in aplicatiile industriale in metalurgie, arderea combustibililor fosili, incinerarea deseurilor organice, fabricarea pigmentilor.
In apa si aer, formele solubile de cadmiu sunt cele mai mobile, in timp ce in sol este mult mai putin mobil si poate aparea intr-o maniera solubila si insolubila, formand complexe cu constituenti ai solului, atat cu caracter organic, cat si anorganic. In acest fel, acest metal poate contamina culturile agricole si se poate acumula in animalele terestre si marine. Organismele, cum ar fi crustaceele si ciupercile, sunt acumulatoare naturale de cadmiu. Prin urmare, in ultima veriga a lantului alimentar, oamenii sunt expusi la acest metal atunci cand mananca legume si carne provenita de la animale terestre si acvatice care contin cadmiu.
De asemenea, se gaseste in urmatoarele produse: baterii, acoperiri metalice, materiale plastice, anumite aliaje de metale, ingrasamant, tigari. Toxicitatea cadmiului apare atunci cand o persoana inhaleaza niveluri ridicate de cadmiu in aer sau consuma alimente sau bauturi care contin niveluri ridicate de cadmiu. Cadmiul este un metal natural care se gaseste de obicei in mediu ca un mineral combinat cu alte elemente (de exemplu, oxigen, clor, sulf). Expunerea la cadmiu, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, poate duce la probleme grave de sanatate. Daca banuiti ca ati fost expus la cadmiu, contactati imediat medicul.
Bibligrafie:
Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;
Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;
Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;