Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie

Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 aprilie 2023 Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Aluminiul este un element chimic utilizat frecvent in industria alimentara, farmaceutica, cosmetica, electronica si in constructii. In mod normal, aluminiul nu este toxic si este prezent in multe alimente, apa si sol. Cu toate acestea, exista unele preocupari cu privire la efectele pe termen lung ale expunerii la acest metal.

Intoxicatia cu aluminiu poate fi cauzata de expunerea indelungata la cantitati ridicate de aluminiu, cum ar fi inhalarea pulberilor de aluminiu sau consumul de alimente sau lichide care contin cantitati mari de aluminiu. Aluminiul poate fi, de asemenea, absorbit prin piele. Simptomele intoxicatiei pot include dureri de cap, oboseala, dureri musculare, pierderea memoriei, confuzie, iritabilitate si insomnie. In cazurile severe, pot aparea si convulsii sau coma.

Pentru a evita intoxicatia cu aluminiu, este important sa limitati expunerea la acesta prin evitarea alimentelor si bauturilor care contin aluminiu adaugat, cum ar fi conservantii alimentari sau aditivii, si prin utilizarea de produse cosmetice si de igiena personala care nu contin aluminiu. De asemenea, este important sa evitati inhalarea de praf de aluminiu sau contactul direct cu acesta, mai ales daca lucrati in industria metalurgica sau a constructiilor. In cazul in care sunteti expus la aluminiu la locul de munca, asigurati-va ca purtati echipament de protectie adecvat.

In cazul in care suspectati ca ati fost expus la aluminiu si aveti simptome de intoxicatie, adresati-va imediat medicului. Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor si poate include monitorizarea starii de sanatate, administrarea de tratamente pentru a reduce simptomele sau eliminarea completa a sursei de expunere la aluminiu.

Intoxicatia cu aluminiu – surse de expunere si patologii asociate cu acest metal

Aluminiul este omniprezent in viata noastra de zi cu zi, insa odata ce se acumuleaza in creier, in cantitati insemnate, neuronii supusi excesului de aluminiu sufera de o scadere a activitatii enzimatice acetilcolinesteraza si o scadere semnificativa a acidului ribonucleic. Prin acumularea in cortex si hipocamp, aluminiul este considerat a induce necroza astrocitelor progresive in sistemul nervos central. Aceste zone guverneaza procesele de memorie, iar imbatranirea creierului este accentuata de acumularea de aluminiu.

In boala Alzheimer, care este o dementa degenerativa, se observa ca neuronii pacientilor afectati contin o concentratie de aluminiu mult mai mare decat in mod normal. Un numar mare de date experimentale sustin interventia aluminiului in dezvoltarea leziunilor cerebrale caracteristice bolilor degenerative ale sistemului nervos Alzheimer, desi importanta specifica a acestui factor in raport cu factorii genetici, nutritionali sau imunologici sau posibila lor actiune sinergica este necunoscuta.

O concentratie prea mare de aluminiu ar fi implicata in aceste conditii:

Boala Alzheimer
Boala Parkinson
Scleroza multipla
Cancer
Miopatii
Epilepsie
Anemie
Oboseala generala
Aluminiul in industria alimentara
Procesarea alimentelor duce la prezenta aluminiului in multe alimente si la cresterea nivelului acestui metal in sange. Aluminiul se poate regasi in:

deserturi;
bauturi racoritoare;
fructe confiate,
produse lactate, inclusiv branza topita;
preparate pe baza de albus de ou;
produse din cereale;
sare;
agenti de inalbire pentru tratarea fainii;
supe la plic
produse de brutarie
Contaminare prin contact
Exista, de asemenea, contaminarea alimentelor prin contact. Aluminiul poate intra in alimente prin vase de aluminiu, ustensile de bucatarie, role de folie de aluminiu de uz casnic pentru a proteja alimentele sau tavi de folie de aluminiu pentru cuptor. In timpul depozitarii termice umede, alimentele din folie de aluminiu tind sa se degradeze si sa elibereze oxizii de alumina.

In plus, gatirea pestelui in folie de aluminiu cu adaugarea de lamaie elibereaza, sub efectul combinat al caldurii si acidului citric, o cantitate mare de citrat de aluminiu. Studiile coreleaza raspandirea aluminiului in alimente in timpul gatitului cu boli ale tractului digestiv. Acest lucru este adevarat, deoarece aciditatea mediului creste solubilitatea aluminiului, care trece mai usor prin bariera intestinala pentru a ajunge in plasma sanguina. Cutiile nevopsite sau slab lacuite prezinta aceleasi riscuri.

Aluminiu in compozitia medicamentelor antiacide
Pentru a ameliora afectiunile cauzate de aciditatea gastrica, medicamentele destinate neutralizarii acesteia (familia de antiacide sau bandaje gastrice) utilizeaza saruri de aluminiu, adesea hidroxid de aluminiu. Un pH acid si o captuseala inflamata a stomacului faciliteaza absorbtia aluminiului de catre organism.

Alte surse ce contin aluminiu
Aluminiul poate fi gasit in si in deodeorante, antiperspirante, cosmetice, aditivi alimentari.

Deoarece aluminiul se gaseste in aproape toate alimentele, in apa, aer si sol, oamenii pot fi expusi la niveluri ridicate de aluminiu atunci cand:

Consuma alimente care contin niveluri ridicate de aluminiu
Inhaleaza praful de aluminiu in aer la locul de munca
Traiesc in medii prafuite
Participa la prelucrarea aluminiului
Locuiesc in apropierea anumitor zone de deseuri periculoase
Abuz de vaccinuri care contin aluminiu

Simptome ale intoxicatiei cu aluminiu

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, nu inseamna neaparat ca acestea se datoreaza toxicitatii aluminiului. Aceste simptome pot fi cauzate de alte conditii de sanatate mai putin grave. Daca aveti oricare dintre ele, consultati medicul dumneavoastra, mai ales daca aveti boli de rinichi sau sunteti sub tratament cu dializa.

Slabiciune musculara
Dureri osoase
Fracturi care nu se vindeca, in special in coaste si pelvis
Alterarea starii de spirit
Osteoporoza prematura
Anemie
Absorbtia deteriorata a fierului
Imunitate scazuta
Deformari ale coloanei vertebrale

Pentru a vedea ce simptome cauzeaza aluminiul in corpul nostru este necesar sa stim ca aluminiul are o anumita predilectie pentru a actiona asupra unui numar de organe si, ca urmare, aceasta actiune a aluminiului va declansa o serie de simptome sau probleme de sanatate, in special in aceste organe si sisteme: sistem digestiv, nervos, sistem urinar (in special rinichii), ficat si piele.

Cele mai comune simptome ale intoxicatiei cu aluminiu sunt: anorexia, astenia, dementa senila, ataxia, hiperactivitatea, spasticitate, modificari ale caracterului, paralizie motorie, crampe abdominale, greata, transpiratie excesiva, pierderea sensibilitatii localizate, anemie, epuizare, lipsa poftei de mancare.

Valorile ridicate ale aluminiului regasit in firul de par din par sunt aproape intotdeauna asociate cu tulburari ale metabolismului calciu-magneziu. Un exces din acest metal provoaca o scadere a activitatii enzimatice acetilcolinesteraza si, in acelasi timp, o scadere a nivelului de acid ribonucleic, un astfel de deficit produce o crestere a sintezei proteinelor care provoaca formarea de filamente inactive in interiorul neuronilor.

Aluminiul incorporat in organism nu poate fi eliminat; cu toate acestea, poate fi antagonizat cu terapia pe termen lung cu: magneziu, calciu, vitamina B6, vitamina A, dar cu siguranta cel mai important ar fi siliciul. Acesta din urma previne absorbtia aluminiului si ii permite eliminarea.

In prezent, exista un numar mare de studii in intreaga lume care au aratat ca aportul de siliciu este asociat cu o excretie crescuta a aluminiului in urina si cu o concentratie mai mica de aluminiu in organism. Pe langa siliciu, microalgele marine sunt o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati, vitamine si minerale, precum si alte substante care au o putere mare de detoxifiere, ajutand ficatul sa detoxifice organismul de toxine si metale grele, pentru a putea fi eliminate prin cale renala (urina).

Cat de periculoasa este intoxicatia cu cadmiu. Asemanari intre cadmiu si aluminiu

Cadmiul este un metal greu prezent in atmosfera ca urmare a proceselor naturale, cum ar fi emisiile vulcanice sau eroziunea rocilor si mineralelor, precum si in aplicatiile industriale in metalurgie, arderea combustibililor fosili, incinerarea deseurilor organice, fabricarea pigmentilor.

In apa si aer, formele solubile de cadmiu sunt cele mai mobile, in timp ce in sol este mult mai putin mobil si poate aparea intr-o maniera solubila si insolubila, formand complexe cu constituenti ai solului, atat cu caracter organic, cat si anorganic. In acest fel, acest metal poate contamina culturile agricole si se poate acumula in animalele terestre si marine. Organismele, cum ar fi crustaceele si ciupercile, sunt acumulatoare naturale de cadmiu. Prin urmare, in ultima veriga a lantului alimentar, oamenii sunt expusi la acest metal atunci cand mananca legume si carne provenita de la animale terestre si acvatice care contin cadmiu.

De asemenea, se gaseste in urmatoarele produse: baterii, acoperiri metalice, materiale plastice, anumite aliaje de metale, ingrasamant, tigari. Toxicitatea cadmiului apare atunci cand o persoana inhaleaza niveluri ridicate de cadmiu in aer sau consuma alimente sau bauturi care contin niveluri ridicate de cadmiu. Cadmiul este un metal natural care se gaseste de obicei in mediu ca un mineral combinat cu alte elemente (de exemplu, oxigen, clor, sulf). Expunerea la cadmiu, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, poate duce la probleme grave de sanatate. Daca banuiti ca ati fost expus la cadmiu, contactati imediat medicul.

Ce trebuie sa stii pentru a evita o intoxicatie mortala cu cadmiu

Bibligrafie:

Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;
Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;
Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;

Articole similare
Intoxicatia cu histamina: Cum o recunosti, cum se poate preveni Intoxicatia cu histamina: Cum o recunosti, cum se poate preveni

Histamina este un compus care apartine grupului aminelor biogene, produs de o mare diversitate de bacterii care decarboxileaza aminoacidul esential histidina. In alimentele cu continut ridicat de acest aminoacid, cum ar fi produsele lactate, carnea si pestele, se poate forma histamina, atunci cand conditiile de temperatura ridicata si aciditate scazuta o permit.

20 aprilie 2023
Edited 20 aprilie 2023
citește articolul
Intoxicatia cu cadmiu: Cat este de periculoasa pentru organism, tipuri de tratament Intoxicatia cu cadmiu: Cat este de periculoasa pentru organism, tipuri de tratament

Cadmiul este un metal greu prezent in atmosfera ca urmare a proceselor naturale, cum ar fi emisiile vulcanice sau eroziunea rocilor si mineralelor, precum si in aplicatiile industriale in metalurgie, arderea combustibililor fosili, incinerarea deseurilor organice, fabricarea pigmentilor.

19 aprilie 2023
Edited 20 aprilie 2023
citește articolul
Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism

Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica.

19 aprilie 2023
Edited 19 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...