Intrebari si raspunsuri cu si despre parul tau
Parul este la fel de sensibil ca restul organismului. Daca nu avem grija de el, daca nu primeste suficiente vitamine, minerale este mai predispus la matreata, la cadere sau alte probleme. Dintre acestea, matreata este poate una dintre cele mai cunoscute probleme ale parului. Problema pielii scalpului nu tine cont de varsta, sex si nu are neaparat legatura cu igiena.
Altfel spus, daca te speli pe cap des dupa ureche cu produse fara o relevanta medicala si nu tratezi situatia la radacina, nu actionezi asupra pielii scalpului si nu ai cum sa scapi de matreata. In plus, pielea capului este unica la fiecare. Ca structura, ca aspect, iar firele noastre de par au in molecula lor si ADN-ul nostru. Prin urmare, orice modificari la nivel hormonal au loc in organismul nostru se rasfrang si asupra scalpului si implicit al parului. Fie ca vorbim de un scalp gras sau un scalp uscat, exista mai multe tipuri de matreata.
Cum spuneam, aparitia matretii are legatura cu mai multi factori posibili. Persoanele care au de exemplu un par gras si uleios, din cauza dermatitei seboreice, fac si matreata. Totodata, sunt persoane care au parul uscat si pielea scalpului uscata si pot sa faca matreata din cauza unei ciuperci numite Malassezia, care poate dauna scalpului si poate provoca cresterea in exces a celulelor de la nivelul scalpului. Desi cauzele matretii nu sunt nici azi pe deplin cunoscute, se stie in schimb ca barbatii au sanse cu pana la 67% mai mari sa aiba probleme cu matreata de-a lungul vietii decat femeile. Dar mai multe raspunsuri cu si despre probleme legate de par in randurile care urmeaza.
Ar trebui sa-mi schimb samponul antimatreata dupa un tratament mai indelungat?
NU. Șampoanele anti-mătreață sunt eficiente pentru fiecare utilizare, deoarece sunt produse cosmetice sau dermatocosmetice dezvoltate special pentru a lupta împotriva mătreții și a dermatitei seboreice a scalpului pe termen lung. Nu există o rezistență a fungilor din flora microbiană a scalpului la șampoane, astfel încât dacă șamponul funcționează și nu există niciun alt motiv pentru a-l schimba, se recomandă continuarea tratamentului.
Anotimpurile sau schimbarile bruste de temperatura pot influenta aparitia matretii?
DA. Variațiile climatice sau sezonalitatea pot influența aspectul și severitatea mătreții. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că factorii externi, dar și obiceiurile pe care le avem în raport cu vremea, pot amplifica mătreața. De exemplu, purtarea unei pălării sau a unei căciuli cu care vrem să ne protejăm capul de frig ar putea accelera fenomenul, pe măsură ce microorganismele de la nivelul scalpului se vor înmulți mult mai rapid din pricina căldurii de la nivelul scalpului. Tot din cauza mediului mai cald obținut prin purtarea unui accesoriu vestimentar dedicat iernii, pielea capului ajunge să se usuce mai mult decât în restul anului.
Pot “sa iau” matreata de la o alta persoana?
NU. Apariția mătreții poate avea legătură cu un dezechilibru apărut la nivelul scalpului din cauza Malazzesiei, o modificare a compoziției sebumului și a unei bariere modificată a scalpului.
Contraceptivele pot influenta aparitia matretii?
Da. Anumite anticoncepționale pot crește secreția sebacee și pot induce sau agrava mătreața și dermatita seboreică a scalpului. Există soluții pe care le poți discuta cu dermatologul sau ginecologul tău.
Caderea parului poate avea o cauza hormonala?
DA. În termeni medicali, căderea ireversibilă a părului poartă numele de alopecie androgenică. Aceasta este cel mai des întâlnit motiv pentru pierderea podoabei capilare, care afectează până la 70% din bărbați și 40% din femei. Așa cum îi spune și numele, afecțiunea se datorează hormonilor masculini, care poartă numele de androgeni și care există și în organismul femeilor, în doze mult mai mici.
Alopecia androgenică se poate intensifica în perioada menopauzei și este strâns legată de modificările hormonale care au loc în această etapă a vieții. Administrarea pilulelor contraceptive și perioada de după naștere pot reprezenta alte cauze ale căderii părului la femei, care însă se diminuează în timp, fiind temporare și reversibile.
Tatăl meu este chel, inseamna ca voi fi si eu?
DA și NU
Alopecia androgenică este, practic, o asociere a doi factori principali:
Acțiunea hormonilor masculini (androgeni) la rădăcina firelor de păr și predispoziția ereditară a părului. Ereditatea are un rol incontestabil în faza de debut a alopeciei, însă influența sa nu este una absolută. Tocmai de aceea, nu toți membri familiei vor fi afectați în egală măsură de această afecțiune. Dacă tatăl tău e chel, șansele ca tu să rămâi fără păr sunt de 50-50.
Caderea parului poate fi o problema temporara?
DA. Căderea bruscă și abundentă a părului poartă numele de telogen effluvium. În această afecțiune, părul în faza telogenă crește până la 30% sau mai mult și acest lucru se întâmplă de obicei la aproximativ 3 luni după declanșarea acesteia. Cauzele instalării includ experimentarea unor traume severe, a unor boli, a unei perioade cu stres ridicat sau a pierderii cuiva drag.
De asemenea, pierderea bruscă în greutate prin urmarea unei diete drastice, nașterea, schimbările climatice severe sau expunerea la poluare, tulburările hormonale, un anumit tratament medicamentos ori probleme severe de piele pot conduce către instalarea acestei afecțiuni. Acest tip de cădere a părului este temporar, ceea ce înseamnă că părul își reia ciclul natural de creștere odată ce cauza a fost eliminată sau tratată.