Iritatie pe pielea bebelusului: cauze si tratament
Pielea bebelusilor, nefiind matura, este foarte sensibila si din acest motiv este supusa cu mare usurinta aparitiei iritatiilor. Pentru evitarea neplacerilor cauzate de acestea trebuie acordata o deosebita atentie produselor de ingrijire a pielii care trebuie, obligatoriu, sa corespunda cu nevoile bebelusilor si sa fie dedicate acestora.
Cauzele iritatiilor pe pielea bebelusului
Cauza cea mai des incriminata de iritatiile pielii la bebelusi este scutecul sau pempersul folosit, deoarece acesta, odata udat, cu toate ca are o capacitate mare de absorbtie, daca nu este schimbat imediat, va provoca roseata si usturime pe pielea micutului. De asemenea, hainele din material sintetic si din material rigid pot irita suplimentar pielea bebelusului, insa o cauza comuna este si detergentul folosit care, daca este prea dur, afecteaza pielea. Se recomanda un detergent hipoalergenic si o clatire suplimentara a hainelor bebelusului, fara a folosi, insa, balsam de rufe, de asemenea, responsabil de iritatiile pielii si, in plus, de iritarea cailor respiratorii. In multe cazuri, responsabile de iritarea pielii sunt chiar produsele de ingrijire folosite pentru igiena micutului. Acestea trebuie alese intotdeauna in functie de ingredientele trecute pe eticheta si evitatea acelea care au in componenta parfumuri, parabeni si produse chimice, deoarece acestea nu sunt tolerate de pielea sensibila a copilului. Servetelele umede pot fi si ele responsabile, motiv pentru care trebuie alese doar acelea fara parfum si fara alcool. Se recomanda expunerea cu prudenta la soare a copiilor si optarea pentru produse de curatenie nontoxice.
Tratament pentru iritatii de piele la bebelusi
Intr-o oarecare masura, iritatiile pielii la bebelusi sunt absolut normale, atata timp cat nu se manifesta agresiv si nu determina un disconfort grav bebelusului. In cazurile extreme se recomanda un consult de specialitate la medicul pediatru. Tratarea iritatiilor pe pielea bebelusilor se poate face acasa, folosindu-se un unguent special, asa cum este Bepanthen, care este recomandat micutilor, acesta grabind vindecarea arsurilor si a leziunilor cutanate. De asemenea, de o reala importanta este ritualul in sine de ingrijire. Scutecul trebuie schimbat de cate ori este nevoie, iar pielea trebuie spalata bine si lasata sa se se usuce inainte de aplicarea unui nou scutec. In aceasta etapa se poate folosi ceai de musetel sau apa in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu, ambele avand efect benefic in tratarea iritatiilor pielii.