Iritatiile de piele la bebelusi: de ce apar, cum se pot evita
Pielea bebelusilor este foarte sensibila si din acest motiv cei mici se pot confrunta adesea cu iritatii sau descuamari cauzate de uscarea excesiva. Pentru ca acestea sa nu mai apara este necesar sa se acorde o atentie adecvata produselor de ingrijire care intra in contact cu pielea bebelusului. Prin urmare, iritarea pielii la sugari este ceva comun pana la dezvoltarea epidermei si la formarea tuturor straturilor de piele.
Acest lucru apare ca urmare a faptului ca pielea are caracteristici speciale care o fac mai susceptibila la aparitia anumitor probleme. Principala caracteristica a pielii infantile este ca stratul cornos (stratul cel mai superficial al pielii) nu este pe deplin dezvoltat. Acest lucru duce la o epiderma mai subtire, iar pierderea de caldura si apa este mult mai mare decat la adulti. Ca urmare, pielea este mai vulnerabila la deshidratare si iritatie.
Pielea bebelusilor are un pH mai putin acid si o concentratie mai mica de lipide, deci este mai neprotejata impotriva agresiunilor externe. O alta caracteristica a pielii sugarilor este ca are putine glande sebacee, care sunt responsabile pentru producerea de sebum sau grasime naturala, care mentine hidratatare si lubrifiere la nivelul pielii. In plus, sistemul imunitar al bebelusilor este nedezvoltat complet, ceea ce creste riscul de a suferi afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi iritatiile.
In cele din urma, bebelusii au mai multe pliuri de piele in care transpiratia, murdaria sau produsele cosmetice care se acumuleaza in acele zone, pot irita pielea. Iritatia apare mai ales pe fese, axile sau gat, atunci cand bebelusul inca nu isi poate sustine singur capul. Cum putem evita aceste iritatii si care sunt cele mai bune solutii din farmacii afli din acest material.
Cauzele iritatiilor pielii la bebelusi
Soarele, hainele din material sintetic sau diferitele alergii pot fi responsabile de iritarea pielii bebelusilor, insa, cea mai comuna cauza este reprezentata de produsele de ingrijire a pielii. De cele mai multe ori, acestea au in componenta parfumuri, produse chimice si parabeni care nu sunt tolerate de piele, ba mai mult, pot deveni toxice pentru pielea micutilor. Fie ca vorbim de sampon, de gel de curatare, de crema de masaj sau de sapun, acestea trebuie alese in functie de ingredientele trecute pe eticheta.
O alta cauza a iritatiei pielii la bebelusi este detergentul cu care se spala hainele bebelusului, motiv pentru care trebuie optat pentru un detergent hipoalergenic, iar hainele trebuie clatite suplimentar. De asemenea, trebuie evitat balsamul de rufe care i-ar putea irita nu doar pielea, ci si nasul si gatul bebelusului. Totodata, este necesar sa se renunte la produsele clasice de curatenie si sa se opteze pentru cele nontoxice. O alta cauza a iritatiei pielii la bebelusi sunt servetelele umede. Acestea nu trebuie sa contina alcool si nici parfum.
Pielea bebelusilor se poate usca foarte usor daca se folosesc produse de ingrijire dure sau destinate adultilor, insa cauzele pot fi multiple. Aerul conditionat, aerul rece de afara sau, din contra, expunerea la razele solare poate usca pielea delicata a copiilor si crea disconfort la atingere. De asemenea, caldura exagerata din casa si gradul umezeala neadecvat pot contribui la deshidratarea pielii bebelusului. Clorul din piscina, sarea de baie sau imbaierea excesiva a bebelusului sunt factori cauzatori care afecteaza pielea. Daca se inlatura aceste cauze si pielea continua sa fie uscata, verificati eticheta hainelor, deoarece tesaturile dure, chiar daca sunt naturale, nu sunt tolerate de pielea bebelusilor.
Tipuri de iritatii frecvente intalnite la bebelusi
Iritatie cauzata de dermatita atopica
Este una dintre cele mai frecvente boli de piele la copii, asa ca nu va faceti griji. Unele dintre cele mai speciale simptome ale pielii atopice sunt mancarime, roseata, inflamatie si piele uscata. Nu putem spune ca exista o cauza exacta care cauzeaza acest tip de iritatie in pielea copilului. Cu toate acestea, exista anumiti factori care contribuie, cum ar fi factorii de mediu si genetici. Dermatita atopica poate aparea in diferite parti ale corpului, desi se gaseste de obicei in zonele in care exista falduri, cum ar fi fata si scalpul.
Eruptii cutanate cauzate de scutec
Copilul poate avea, de asemenea, eruptii cutanate din cauza conditiilor de umiditate si frecare ale copilului, precum si a contactului cu urina, fecalele si alte substante iritante din produsele de igiena. Aceasta dermatita apare in zona scutecului pentru o vreme, deci este important sa stiti cum si cand sa schimbati scutecul copilului. Poate aparea exact in abdomenul inferior, cum ar fi zona inghinala, fesele si organele genitale ale copilului, indiferent daca este baiat sau fata.
Iritarea pielii bebelusului din cauza transpiratiei
Este o alta iritatie majora pe pielea copilului. Odata cu schimbarile de temperatura, reactiile de aparare ale bebelusilor apar (transpiratia), mai ales cand este cald, deoarece bebelusii pot transpira mai mult. Deci, atunci cand bebelusii transpira mai mult decat in mod normal, propria lor transpiratie poate face pielea iritata. Cand porii devin iritati, apare o mica eruptie de cosuri, acestea sunt granite mici care apar in zonele in care caldura creste mai usor. Pielea poate parea mai rosie, atingerea este aspra si vedeti blistere mici. Aceste zone sunt, de obicei, faldurile coatelor, spatelui si trunchiului superior.
Este de obicei o iritatie temporara, deoarece atunci cand incalziti sau schimbati copilul, aceasta dispare de obicei. Cu toate acestea, daca vedeti ca acest lucru nu trece, cel mai bine este sa consultati un medic, astfel incat sa poata diagnostica ceea ce se intampla cu bebelusul.
Prevenirea iritatiilor
Pielea bebelusului poate fi expusa la oricare dintre aceste probleme ale pielii, dar luarea anumitor masuri poate impiedica acest lucru. Pentru ca pielea bebelusului sa nu fie ranita si iritata, ar trebui sa acordati atentie masurilor de igiena si hidratare. Pielea se va imbunatati cu usurinta atunci cand faceti o anumita ingrijire, deoarece epiderma are o rezistenta mai mare.
Folosirea cosmeticelor special concepute pentru bebelusi
Dupa baie, este recomandat sa se aplice o crema emolienta specifica pentru copii pe tot corpul. Daca este necesar, poate fi utilizată de mai multe ori pe zi in acele zone mai deshidratate sau cu exfoliere. De asemenea, la baita se recomanda folosirea gelurilor si sampoanelor speciale pentru bebelusi.
Schimbarea frecventa a scutecului
Este esential sa schimbati frecvent scutecul, ori de cate ori bebelusul il uda sau il murdareste. Produse de ingrijire constau din creme sau unguente care creeaza un strat protector in zona scutecului, izoland pielea de urina si fecale. In plus, printre cele mai eficiente ingrediente active pentru iritarea pielii la copii, oxidul de zinc iese in evidenta.
Acest lucru se datoreaza faptului ca are un efect antiinflamator, antimicrobian si astringent, precum si capacitatea de a regenera deteriorarea pielii in straturile mai superficiale. In ceea ce priveste care sunt cele mai bune scutece pentru copiii, acestea sunt cele extra-absorbante si care nu sunt exagerat de stranse, pentru a minimaliza posibila frecare cu pielea.
Cum poti preveni formarea iritatiilor de piele la bebelusi
Trebuie sa evitati sa infasurati copilul excesiv, deoarece acest obicei poate favoriza aparitia unei eruptii cutanate pe tot corpul. In mod similar, este de preferat sa folositi imbracaminte din materiale naturale si respirabile, cum ar fi bumbacul, pentru a preveni transpiratia excesiva. In ceea ce priveste spalarea hainelor bebelusului, trebuie utilizat un detergent special pentru bebelusi.
In articolul de fata ati observat care sunt cele mai frecvente iritatii ale pielii la bebelusi si cum ar trebui sa fie adaptata igiena si hidratarea copiilor, pentru a le preveni. Trebuie remarcat faptul ca orice iritatie a pielii la sugari trebuie sa apara fara febra. In caz contrar, poate fi un semn de suprainfectare a leziunilor, ca atare, se impune un consult medical de urgenta. In plus, daca aceasta conditie nu se imbunatateste sau apare cu tot cu ingrijirea indicata de medic, trebuie sa mergeti intotdeauna la pediatru, in principal, pentru a evita complicatiile si deoarece dermatita la sugari poate necesita tratamente suplimentare.
Pentru a preveni si trata iritatiile pielii bebelusilor se recomanda folosirea produselor destinate exclusiv copiilor, care sa aiba pe eticheta specificat faptul ca nu contin parabeni si substante toxice. De asemenea, informati-va daca produsul este hipoalergen si este testat dermatologic si oftalmologic, totodata, alegand varianta destinata pielii sensibile. Recomandarea nostra este gelul spumant ABCDerm de la Bioderma, deoarece, pe langa faptul ca intruneste toate recomandarile pediatrice, este destinat atat curatarii pielii cat si parului.
BIBLIOGRAFIE:
Payne D (March 2017). "Stop the rash: managing incontinence-associated dermatitis in the community". British Journal of Community Nursing;
Barthel W, Markwardt F (October 1975). "Aggregation of blood platelets by adrenaline and its uptake". Biochemical Pharmacology;
Shin HT (April 2014). "Diagnosis and management of diaper dermatitis". Pediatric Clinics of North America. Pediatric Dermatology. 61;
"What is diaper rash: What causes diaper rash?". MedicalBug. Retrieved 31 August 2012;
Chiou YB, Blume-Peytavi U (2004). "Stratum corneum maturation. A review of neonatal skin function". Skin Pharmacology and Physiology.