Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ramson sau usturoiul salbatic: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism

Ramson sau usturoiul salbatic: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 august 2023 Ultima actualizare: 10 august 2023

Usturoiul salbatic este o planta erbacee perena ce face parte din familia Aliaceae,  acesta fiind cunoscut sub denumirea sa stiintifica de Allium ursinum sau leustean. In mod natural aceasta planta creste in paduri umbroase si umede din Europa si Asia de Vest. Acesta este inrudit cu usturoiul cultivat, cunoscut sub denumirea de Allium sativum, insa prezinta caracteristici diferite. Usturoiul salbatic are frunze lanceolate, lungi si verzi, ce se aseamana cu cele ale ridichii. Frunzele prezinta un miros puternic de usturoi si un gust intens. In primavara, usturoiul salbatic produce flori albe sau roz, grupate sub forma de umbrela. Florile sunt comestibile si au, bineinteles, gust de usturoi.

Partile comestibile ale usturoiului salbatic sunt frunzele si florile, care pot fi, de asemenea, utilizate si pe post de ingrediente in diverse preparate culinare. Fata de usturoiul cultivat, gustul usturoiului salbatic este mai putin intens, insa totusi diferit. Acesta poate fi adaugat la salate, sosuri, paste sau alte feluri de mancare cu scopul de a le oferi un gust delicios. In afara de utilizarea sa culinara, usturoiul salbatic prezinta si proprietati medicinale. Acesta este considerat a fi un antibiotic natural si se crede ca ar avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar. In aceeasi masura, usturoiul contine substante antioxidante si compusi sulfurici care pot avea efecte antiinflamatorii si anticancerigene.

In momentul in care doriti sa faceti rost de usturoi salbatic, trebuie sa o faceti din surse sigure, sau sa-l recoltati cu mare atentie, pentru ca acesta poate fi cu usurinta confundat cu o planta otravitoare sau cu alte specii de plante cu miros similar. Inainte de a-l pune in consum pentru proprietatile sale medicinale, este recomandat sa se discute cu un medic specialist sau un profesionist in plante medicinale pentru a avea parte de informatii, sfaturi si indicatii adecvate nevoilor dumneavoastra.

 

 

Care sunt proprietatile medicinale ale acestuia?

Usturoiul salbatic prezinta diferite proprietati medicinale, asemanatoare cu cele ale usturoiului salbatic. In componenta sa se regasesc o varietate de substante active si compusi benefici pentru sanatate. Cateva dintre cele mai cunoscute proprietati medicinale ale usturoiului salbatic sunt urmatoarele:

Antibiotic natural - In alcatuirea usturoiului salbatic se gasesc compusi sulfurati, de exemplu alicina, care prezinta proprietati antibacteriene si antivirale. Substantele acestea pot contribui la combaterea infectiilor si la intarirea sistemului imunitar. Protectia sistemului cardiovascular - Prin consumul de usturoi salbatic se poate ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange si la scaderea tensiunii arteriale, acest lucru fiind benefic pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator.

Proprietati antiinflamatorii - Alte substante care se gasesc in usturoiul salbatic pot prezenta potential antiinflamator, de exemplu alicina si quercetina. Cu ajutorul acestora se poate contribui la reducerea inflamatiei in organism, astfel oferind beneficii in afectiuni inflamatorii, spre exemplu artrita sau bolile inflamatorii intestinale. Antioxidant puternic - Usturoiul salbatic este bogat in antioxidanti, spre exemplu flavonoidele si vitamina C,  care au rolul de a neutraliza radicalii liberi si de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ. Aceste proprietati antioxidante pot ajuta la diminuarea riscului de aparitie a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.

Proprietati antimicrobiene - In mod traditional, usturoiul salbatic a fost folosit cu scopul de a trata infectiile respiratorii si ale tractului urinar. Substantele active care se gasesc in usturoiul salbatic pot inhiba cresterea bacteriilor si a fungilor, astfel avand un efect antimicrobian. Este esential de luat la cunostinta faptul ca, beneficiile pentru sanatate ale usturoiului salbatic sunt in continua cercetare, si pentru a demonstra cu certitudine eficacitatea proprietatilor sale  este nevoie de mai multe studii. De asemenea, inainte de a incepe un tratament pe baza de usturoi salbatic este indicat sa consultati un specialist in plante medicinale sau un medic. Acesta va poate oferi informatii cu privire la tratament, si daca acesta este potrivit nevoilor dumneavoastra.

 

De ce este considerat usturoiul salbatic a fi un ajutor natural pentru imunitate si sanatate?

Usturoiul salbatic este considerat a fi un ajutor natural pentru imunitate si sanatate multumita continutului sau bogat in substante active si compusi benefice. Cateva dintre principalele motive pentru care acesta este asociat cu imbunatatirea imunitatii si mentinerea sanatatii sunt urmatoarele:

Compusi sulfurici - In usturoiul salbatic se gasesc numerosi compusi sulfurici, de exemplu alicina, care au proprietati  antibacteriene,  antifungice si antivirale. Prin consumul de usturoi salbatic, aceste substante pot contribui la combaterea infectiilor si la intarirea sistemului imunitar. Efecte antiinflamatorii - In componenta usturoiului salbatic se afla compusi cu potential antiinflamator. Cu ajutorul acestor substante se poate contribui la reducerea inflamatiilor in organism, se poate contribui la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor asociate cu inflamatia cronica.

Antioxidanti - In usturoiul salbatic se gasesc numerosi antioxidanti,  spre exemplu flavonoidele si vitamina C, care au rolul de a neutraliza radicalii liberi si de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ.  Datorita acestei proprietati antioxidante, consumul de usturoi poate contribui la intarirea sistemului imunitar si poate ajuta la prevenirea aparitiei de boli cronice.
Proprietati cardioprotectoare - Aceasta planta poate prezenta efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare, spre exemplu contribuie atat la diminuarea nivelului de colesterol, cat si la scaderea tensiunii arteriale. Astfel, prin mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, usturoiul salbatic poate ajuta la intarirea generala a sanatatii si a sistemului imunitar.

Trebuie mentionat faptul ca, usturoiul salbatic este un panaceu si nu poate inlocui un stil de viata sanatos si ingrijirea medicala corespunzatoare. Inainte de a incepe un tratament pe baza de usturoi salbatic, este recomandat sa discutati cu un medic cu scopul de a primi informatii suplimentare cu vedere la tratamentul pe care doriti sa il urmati. Doua dintre cele mai cunoscute situatii in care este recomandat sa se consume usturoi salbatic sunt urmatoarele:

Imbunatatirea imunitatii - Prin consumul de usturoi salbatic se poate contribui la intarirea sistemului imunitar, lucru datorat proprietatilor sale antimicrobiene si antioxidante.
Prevenirea bolilor cardiovasculare - Una dintre principalele proprietati ale usturoiului salbatic este cea de a fi un  bun cardioprotector, astfel poate fi inclus in dieta cu scopul de a mentine sanatatea inimii si a sistemului circulator.

Sarea Epsom: Cum o recunosti, aplicatii si beneficii pentru sanatate

Sarea Epsom este un mineral pur compus din magneziu si sulfat. Magneziul si sulfatul sunt absorbite imediat in piele, baile cu sare Epsom sunt perfecte ca sa te bucuri de toate beneficiile sale pentru sanatate. Magneziul regleaza peste 325 de enzime din corpul uman, reduce inflamatia si ajuta la o mai buna functionare a musculaturii si a nervilor, este prevenita intarirea arterelor. Pe de alta parte, sulfatii din sarea Epsom imbunatatesc absorbtia nutrientilor, elimina toxinele din corp si reduc migrenele, durerile de cap. De-a lungul timpului sarea Epsom s-a folosit in gospodarie, gradinarit, in medicina, dar si in cosmetica, pentru curatare. Prima data s-a gasit in apele din orasul Epsom, Anglia. Inca din secolul 17 oamenii profitau la maximum de proprietatile sale. Intr-o vreme era cel mai popular remediu natural din Anglia.

Aplicatiile si folosirile sarii Espsom sunt numeroase si diferite. De exemplu, poti utiliza sarea Epsom pe post de medicament pentru durere. Magneziul si alti compusi sunt absorbiti prin piele, te scapa de tensiunea musculara si de durere, scapi de toxinele din corp si inflamatia se reduce si ea. Se poate pune in cada si cat timp faci baie te vei bucura de toate beneficiile sale. Sarea Epsom este un bun somnifer si te scapa de stres. Scufundarea in apa cu aceasta sare stimuleaza productia de serotonina, vei dormi mai bine, nu vei mai fi atat de stresat, sistemul nervos se va relaxa. Plus ca vei scapa de ciupercile piciorului si de senzatia de picioare grele. Pentru cei care sufera de constipatie si balonarea sarea Epsom este cel mai bun laxativ. Se dizolva o lingurita de sare Epsom intr-un pahar cu apa si se bea incet.

Bibliografie:

Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'"
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."

Articole similare
Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum

Consumul de cirese este bun pentru corpul nostru, si mai mult atunci cand vine vorba de un fruct pe care il vom gasi doar in timpul sezonului de recoltare, ceea ce il face un produs proaspat prin excelenta. In afara de aroma sa excelenta, contine multe proprietati sub forma de beneficii pentru sanatate.

9 iulie 2024
Edited 9 iulie 2024
citește articolul
Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina

Ulmul nu este un simplu copac, ci o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru. Acesta isi merita pe deplin denumirea de arbore minune pentru ca face adevarate minuni din punct de vedere medical.

6 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Ube, o leguma filipineza cu un gust deosebit si o culoare unica ar putea sa ne ajute sa avem mereu un sistem imunitar puternic. Ube face parte din familia Dioscoreaceae, este originar din Africa si Asia, din Filipine, este cultivat mai mult in zone tropicale si subtropicale. Sunt peste 600 de specii de ube, doar 15-20 sunt comestibile.

5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.