Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Jamaican Tangelo: Un fruct hibrid, bogat in Vitamina C si antioxidanti

Jamaican Tangelo: Un fruct hibrid, bogat in Vitamina C si antioxidanti

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023

Jamaican Tangelo sau fructul Ugli este un fruct ce se regaseste in climatul tropical, fiind o sursa incredibila de vitamina C, fibre si alti nutrienti, cum ar fi pectina si cumarina. Gustul sau este unul unic, dulce, dar acid, deoarece fructul este o combinatie intre mandarina si grapefruit. Desi ”ugly” in limba engleza inseamna ”urat”, ugli fruit are numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi cresterea imunitatii si sustinerea sanatatii inimii, printre altele.

Proprietati si beneficii oferite de Jamaican Tangelo

In domeniul nutritional, ugli fruit are, ca toate citricele, o lista abundenta de beneficii. Se remarca prin continutul ridicat de vitamina C, care ofera 70% din cantitatea zilnica recomandata. Aceasta vitamina este celebra pentru actiunea sa antioxidanta, deoarece lupta impotriva daunelor cauzate de actiunea radicalilor liberi si protejeaza sistemul imunitar, prevenind aparitia infectiilor, racelilor sau gripei. Ugli fruit contine, de asemenea, cantitati interesante de vitamina A, care ajuta vederea si intervine in functionarea optima a organelor.

De asemenea, acest fruct este lipsit de grasimi si colesterol, are un nivel ridicat de apa si este sarac in calorii, deoarece ofera aproximativ 45 kcal la 100 de grame de produs. Acest lucru il face un diuretic excelent si un bun aliat al celor care doresc sa isi mentina o alimentatie sanatoasa.

Fibra este o alta componenta remarcabila a acestui fruct exclusiv, care ofera 8% din cantitatea zilnica recomandata. Prin urmare, consumul sau este ideal pentru cei care sufera de constipatie, pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece regleaza nivelul de glucoza din sange si chiar pentru a preveni bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer sau boli respiratorii.

Este, de asemenea, o sursa excelenta de polifenoli si flavonoide, compusi fitochimici care se remarca prin activitatea lor antioxidanta, anticanceroasa, antiinflamatoare, antivirala si antialergica. Aceste substante au chiar efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, asa cum s-a concluzionat intr-un studiu. Acesti compusi prezinta efecte vasodilatatoare, sunt capabili sa imbunatateasca profilul lipidic si sa atenueze oxidarea lipoproteinelor cu densitate scazuta (colesterol LDL). De asemenea, au efecte antiinflamatorii clare, iar acesti compusi sunt, la randul lor, capabili sa moduleze procesele de apoptoza in endoteliul vascular.

In ceea ce priveste mineralele continute in ugli fruit, acesta include in principal calciu, din care furnizeaza 2% din cantitatea zilnica recomandata, si potasiu. Dupa cum se stie, acesti micronutrienti sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii muschilor si oaselor, prevenind patologiile asociate, cum ar fi osteoporoza.

Aliat in pierderea kilogramelor
Ugli are un numar mic de calorii si nu contine carbohidrati sau grasimi, ceea ce il face un aliat pentru cei care incearca sa piarda in greutate, impreuna cu o dieta echilibrata si o rutina de exercitii fizice. Nu doar numarul scazut de calorii al acestui fruct este cel care ajuta. Prezenta fibrelor in fructul ugli este, de asemenea, o cheie in pierderea in greutate. Dietele bogate in fibre sunt esentiale pentru mentinerea unei greutati sanatoase sau pentru pierderea in greutate, daca este necesar.

Un motiv pentru aceasta este ca fibrele va ajuta sa va simtiti plini pentru o perioada mai lunga de timp dupa masa, astfel incat sa puteti astepta mai mult pentru a manca din nou, fara a va fi foame imediat. Aportul ridicat de fibre poate, de asemenea, sa scada absorbtia toxinelor in intestin si sa imbunatateasca secretia de hormoni in tractul digestiv.

Exista un tip de fibre care se gaseste in mod specific in fructele citrice, cunoscut sub numele de pectina, care are mai multe beneficii dovedite, inclusiv ajutorul pierderii in greutate. Intr-un studiu, pectina a dovedit a reduce pofta de mancare, imbunatatirea satietatii si energizarea organismului.

Jamaican Tangelo imbunatateste functia sistemului imunitar
La fel ca majoritatea citricelor, fructele ugli sunt o mare sursa de antioxidanti, inclusiv (dar fara a se limita la) vitamina C.  Antioxidantii sunt nutrienti importanti, deoarece lupta impotriva daunelor pe care le pot face excesul de radicali liberi organismului. Din pacate, stilul de viata nesanatos si dieta saraca in nutrienti ofera o expunere nefiresc de mare la radicalii liberi care provoaca stres oxidativ in organism. 

Mutatiile si bolile cauzate de radicalii liberi includ ucigasi majori, cum ar fi cancerul, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale.  Vitamina C este un antioxidant foarte popular, si cu 70% din valoarea zilnica recomandata in doar jumatate de fruct ugli, veti obtine cu siguranta cresterea functiei imunitare. Vitamina C stimuleaza productia de celule albe din sange in timp ce le protejeaza de oxidare.

Ajuta la combaterea diabetului
Prezenta fibrelor in fructele ugli ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase de zahar din sange. Un alt mod in care fructele ugli pot fi utile in combaterea diabetului zaharat este prezenta pectinei citrice pe care am mentionat-o mai devreme. Un studiu a sugerat ca pectina gasita in mod specific in fructele citrice poate fi utila in ameliorarea simptomelor diabetului de tip II. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca pectina scade activitatea enzimelor care descompun amidonul si zaharul in sistemul digestiv, ajutand la protejarea impotriva nivelurilor ridicate de zahar din sange.  

Bun pentru inima
Ugli fruit are, de asemenea, grija de sanatatea inimii, protejand-o de boli sau functii anormale, datorita in mare parte incarcaturii sale antioxidante ridicate. In plus, prezenta pectinei si a fibrelor este, de asemenea, compatibila cu sanatatea sistemului cardiovascular. Pectina s-a dovedit a reduce nivelurile de colesterol in mod specific la cei cu risc de boala coronariana atunci cand este introdusa in dieta fara alte modificari dietetice sau de rutina. Nivelurile de colesterol sunt strans legate de bolile de inima, deci este important sa se mentina niveluri sanatoase de colesterol pentru a proteja inima de afectiuni.  

O dieta bogata in fibre este, de asemenea, asociata cu un risc redus de boli de inima. Cu cat aportul de fibre este mai pronuntat, cu atat este mai putin probabil ca o persoana sa fie expusa riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala si alti factori ai bolilor de inima, inclusiv sindromul metabolic. Acesta este motivul pentru care populatia mediteraneana are o rata atat de scazuta a bolilor de inima in comparatie cu occidentalii.

Poate reduce riscul de cancer
In plus fata de antioxidantii sai care lupta impotriva cancerului, ugli fruit contine, de asemenea, alte substante nutritive care sunt cunoscute pentru a proteja impotriva cancerului. Pe deoparte, pectina provoaca apoptoza (moartea celulara programata) in celulele cancerului de colon in anumite conditii si poate fi un adjuvant la o dieta conceputa pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului de colon.

Jamaican Tangelo contine Biotina. Ce este aceasta vitamina si care sunt beneficiile ei pentru organism

Vitamina H, sau biotina, sau Vitamina B7 apare in nomenclatorul de specialitate ca o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Practic, printr-o relatie simbiotica cu vietate unicelulara, organismul uman poate beneficia de proprietatile benefice ale acestei vitamine.

Ca idee, Vitamina H se gaseste in carnea pasarilor crescute la sol in curte precum pui, bibilica, rata, gasca, apare in cantitate substantiala in organe vitale precum ficat si rinichi la animale precum vitel, curcan, apare in produse lactate de vaca precum lapte, branza si unt, o mai gasim in galbenusul de ou de gaina, in stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi.

Biotina exista si in fructe precum avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, dar si in legume precum mazare verde sau conopida. Vitamina B7 apare si in structura germenilor de grau, in tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.