Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Postat in: Sanatatea ta

Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza

Lumanarica este o planta medicinala folosita inca din trecut care este recunoscuta pentru modul in care se utilizeaza in scop terapeutic. Aceasta mai poarta si denumirea de coada lupului, lumanarea domnului sau coada mielului. Apare deseori in locurile necultivate.

Creste si se dezvolta in zonele montante inalte, dar si pe crestele dealurilor sau pe marginea drumurilor de campie. Efectele teraputice ale acestor plante au fost decoperite de greci, care foloseau preparate cu lumanarica pentru bolnavii care nu se puteau opri din tusit. De-a lungul timpului au fost demonstrate calitatile deosebite ale acestei plante care se foloseste cu un real succes si in ziua de astazi.

Caracteristici generale 
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si catifelat si sunt responsabili de aparitia iritatiilor. Frunzele sunt oval-alungite, au margini dintate si petioale lungi.

Florile de culoare galben intens au 5 petale iar fructele sunt capsule mici ovoide. Lumanarica se gaseste si la altitudini ridicate de peste 1500 m. In scop terapeutic sunt folosite plantele inflorescentele care pot fi recoltate in lunile iunie-septembrie. Florile se strang in zilele insorite si uscate iar culesul se face cu ajutorul unui echipament de protectie, pentru a evita aparitia iritatiilor cutanate.

Lumanarica pamantului: proprietati medicinale
Compozitia chimica a plantei ii confera proprietati curative deosebite. Florile contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante flavonoide, mucilagii, tanin, rezine si zaharuri. De asemenea, in compozitia lor se afla si substante saponozide, aucubozide, harpagozide si minerale, dar si elemente policolozide. Datorita substantelor chimice complexe ce se afla in lumanarici se remarca proprietatile expectorante, antiinflamatoare, analgezice, sudorifice, diuretice, anticatarale, antihistaminice si depurative.

Beneficii pentru sanatate ale florilor de Lumanarica

In trecut, florile si frunzele plantei au fost folosite pentru o larga diversitate de afectiuni, precum: tuse, bronsita, astm, constipatie, dureri, inflamatii, migrene, somn sau guta iar cu timpul s-au descoperit si mai multe beneficii.

Trateaza afectiunile aparatului respirator.
Preparatele terapeutice cu flori de lumanarica se dovedesc a fi foarte eficiente in tratarea bronsitelor, guturaiului, a gripelor, raceli comune, a penumoniilor, congestiilor pulmonare, angina, trahee si tuberculoza. Aceasta planta este cel mai puternic expectorant si antiinflamator natural. Reprezinta un real ajutor in decongestionarea cailor respiratorii si in eliminarea secretiilor vascoase.

De asemenea, este un medicament natural foarte eficient pentru indepartarea celor mai mici urme de secretii de la nivelul plamanilor, impiedicand astfel formarea secretiilor noi. Preparatele cu lumanarica sunt recomandate si in tratarea astmului si bronsitei cronice.

Trateaza cistitele si infectiile urinare.
Lumanarica actioneaza ca antiseptic si antiinflamator la nivelul aparatului urinar, ameliorand inflamatiile si atenuand durerile, la nivelul vezicii urinare.

Este benefica in tratarea bolilor intestinale.
Ceaiurile de lumanarica au efecte antispastice si analgezice la nivelul intestinului. Ajuta la eliminarea apei si a substantelor toxice, favorizand astfel absorbtia la nivel intestinal.

Preparatele terapeutice impiedica caderea parului.
Baile cu infuzie concentrata reprezinta un remediu eficient impotriva alopeciei. Acestea imbunatatesc circulatia capilarelor si au efect tonic asupra radacinilor parului. Terapiile naturiste cu flori de lumanarica sunt extrem de apreciate de persoanele care se confrunta cu aceasta problema.

Trateaza furuncurile si alte leziuni ale pielii.
Cataplasmele si compresele cu flori de lumanarica se remarca prin actiunea antiinflamatoare, calmanta si antiseptica asupra pielii. Acestea au un efect rapid care se mentine pentru lunga durata. De asemenea, pruritul, abcesele si arsurile cutanate pot fi tratate cu ajutorul acestor flori galbene miraculoase.

Lumanarica pamantului: mod de utilizare si remedii
Florile de lumanarica pot fi folosite in diferite preparate terapeutice insa tratamentul cu aceste preparate naturale se face doar la indemnul medicului specialist. Iata sub ce forme se poate utiliza:

Ceai de lumanarica
Ceaiul de lumanarica este foarte bun pentru ficat, hemoroizi si in perioada de sarcina.Infuzia de flori de lumanarica se face prin adaugarea unei linguri cu varf de plante uscate si maruntite in 200 ml de apa clocotita. Petalele se amesteca bine si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara si se consuma caldut.

Macerat la rece
Acest preparat se face doar in perioada de vara cand florile sunt proaspete. Petalele galbene trebuie zdrobite si acoperite cu un strat redus de apa. Amestecul se lasa la macerat 12 ore, dupa care se strecoara. Maceratul la rece nu permite pierderea substantelor active din flori, pastrand toate beneficiile plantei. Preparatul se consuma dupa-masa si este foarte eficient in tratarea de raceli, raguseli, gripe si viroze respiratorii.

Tinctura
Tinctura poate fi obtinuta prin amestecarea petalelor uscate cu alcool alimentar, folosind 2 parti petale uscate si 3 parti alcool. Amestecul se agita bine si se lasa la odihnit 2 saptamani. Apoi tinctura se filtreaza si se depoziteaza in recipiente sterile. Se consuma cate 20-25 de picaturi dizolvate in apa de doua sau trei ori pe zi.

Cataplasma
Cataplasma are efect emolient, antiinflamator si bactericid si se obtine prin amestecarea a 50 g de petale uscate cu 100 ml de lapte dulce. Preparatul se pune pe foc mic timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se pune iar pe foc cateva minute. In solutia obtinuta se adauga argila, pana se obtine o pasta de consistenta medie iar amestecul format se lasa la racorit. Apoi se intinde pe fasa sterila si se pune pe zona afectata.Se lasa sa actioneze 30-60 de minute dupa care se indeparteaza cu apa calduta si se observa imediat efectul. Repetati aceasta procedura de doua -trei ori pe zi.

Baile cu flori de lumanarica
Baile cu flori impiedica caderea parului. Solutia se obtine din 100 g petale uscate amestecate cu 2l de apa clocotita. Preparatul se fierbe la foc mic 5 minute, dupa care se filtreaza iar solutia se poate utiliza imediat ce s-a racorit putin.

Uleiul de lumanarica
Uleiul este extras din floarea sau frunzele plantei si reprezinta un remediu eficient pentru durerile de urechi, eczeme si alte afectiuni ale pielii. Picaturile reduc in mod considerabil durerea.

Ce trebuie sa stim despre plantele medicinale din Romania. Cum recunosti pufulita, o planta cu flori colorate la fel ca florile de lumanarica

Cand vorbim de plante cu proprietati curative, trebuie sa fim atenti la anumite aspecte. De exemplu, plantele care cresc pe campii au nevoie de multa lumina, iar cele care cresc in padurile de la munte au nevoie de mai multa umiditate. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme buna, insorita, dar nu in toiul caniculei si nici cand ploua abundent.

In zonele urbane este bine sa evitam sa culegem plante medicinale din zona cailor ferate sau din parcuri pentru ca sunt pline de praf si alte particule toxice, lucru care le anihileaza proprietatile curative. Studiile de laborator au dovedit ca infuziile realizate din aceste plante sunt incarcate de metale toxice si ne afecteaza grav sanatatea.

Pufulita este o planta cu flori mici extrem de raspandita in multa tari din Europa Centrala si de Est, Asia de Nord-Est, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea vailor raurilor, precum si pe langa marginile lacurilor de munte. Tulpina sa poate ajunge la o inaltime maxima de 80 de cm si este acoperita cu perisori fini. Frunzele acestei plante sunt cu design lanceolat, iar florile sunt mici si au o culoare care variaza intre galben pal pana la roz-deschis si violet deschis.

Florile si semintele acestei plante contin diferite tipuri de taninuri, acid cafeic, acid ursolic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine si opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. Datorita multitudinilor de substante active, planta are numeroase intrebuintari si beneficii in situatii precum decongestionarea nazala, are efect astringent puternic, proprietati antiinflamatorii, este dezinfectanta, stimuleaza secretia bilei lenese, si este un reconstituent al celulelor hepatice si un ajutor in cazul prostatei.

Ce este cicoarea si cum o recunosti

Bibliografie:

Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future;
Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking people in the Madikwe area of the North West Province of South Africa;
Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;
Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

10 aprilie 2023
Related posts
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii

Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala. 

21 martie 2023
citește articolul
Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice

Galbenele sunt o specie de plante de cultura anuala, rar bianuala, inalta de 40–80 cm, bogat ramificata, pubescenta, cu miros balsamic puternic. Galbenelele pot fi cultivate pretutindeni in Romania, fara sa apara probleme de clima sau de sol.

18 ianuarie 2022
citește articolul
Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten

Sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

3 ianuarie 2022
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.