Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Planta de cicoare: Beneficii pentru organism, reguli de consum

Planta de cicoare: Beneficii pentru organism, reguli de consum

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 octombrie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Atunci cand vorbim de plante medicinale, nu putem sa nu ne gandim si la multimea de plante medicinale din Romania. Tara noastra este cunoscuta pentru bogatia de plante si arbusti cu proprietati terapeutice. Potrivit ultimelor cifre, in Romania exista in prezent aproape 1000 de specii de plante medicinale, iar multe dintre ele sunt folosite inca de pe vremea tracilor. De la coada racului la coada șoricelului, de la coada calului la ciubotica cucului, plantele medicinale cresc peste tot, inclusiv pe marginea drumurilor din zonele rurale. Unele remedii au fost descoperite de tarani intamplator sau le-au mostenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-au preluat de slavi.

Daca proprietatile anumitor plante au fost identificate dupa ani de cercetare, alte plante medicinale au fost folosite din intuitie populara. Astfel, in unele zone rurale, impotriva viermelui de galbeaza sunt folosite plante cu flori galbene, precum musetelul sau rostopasca, contra hemoragiilor sunt culese specii cu flori sau fructe rosii, contra bolilor de inima specii cu frunze sau fructe cordiforme, contra umflaturilor plante cu fructe veziculoase ori tulpini cu noduri proeminente. Printre aceste plante se numara si cicoarea. Care sunt beneficiile ei si cum se poate consuma corect descopera in acest material.

Cicoarea este o planta cu flori albastre dispuse pe tulpina si ramuri, ale carei proprietati curative sunt cunoscute de pe vremea dacilor. Cicoarea este una dintre plantele des intalnite in tara noastra, care creste in mod spontan atat la marginea campiilor, pe pasuni, poienite, pajisti dar si la marginea drumurilor de tara si nu numai. Rezista destul de bine la praf si canicula si nu este deloc pretentioasa. Pentru a folosi proprietatile ei curative la capacitate maxima se recomanda ca recoltarea plantei se face in timpul infloririi, in prima parte a zilei, pentru a nu se inchide florile, in lunile incepand din luna august pana in luna octombrie. De la aceasta planta, in scop fitoterapeutic se utilizeaza planta, fara partile lemnoase ale tulpinii dar si radacina.

Radacinile se vor recolta in lunile septembrie sau octombrie. Planta are actiune febrifuga, hipotensiva, are efect colagog, laxativ dar si diuretic. Cicoarea contine principii amare, inulina, acid cichoric si poate fi un inlocuitor 100% pentru cafea. Din radacini se obtine o licoare, inlocuitor natural pentru cafea care combate astenia. Herbagetica ofera in produsul sau pulbere de radacina de cicoare de 180 mg si extract brut de cicoare de aproape 60 mg.

 

Beneficiile plantei de cicoare. Valorile nutritionale ale plantei

Cicoarea poate fi cultivata in regiunile temperate. Anumite parti ale plantei, precum semintele, radacinile si partile uscate ale sale, ce se afla deasupra pamantului, sunt utilizate pentru fabricarea medicamentelor. Cicoarea este utilizata pentru:

  •   Imbunatatirea sanatatii ficatului;
  •   Imbunatatirea sanatatii inimii;
  •   Impotriva constipatiei;
  •   Ameliorarea umflaturilor.

Cicoara continue zinc, magneziu, mangan, calciu, fier, potasiu, dar si vitamine precum A, B6, E, C si K. Aceste elemente sunt principalele ce stau in spatele beneficiilor cicoarei. Asadar, 100 de grame de radacina de cicoare va continue:

  •   80 de grame de apa:
  •   303 kJ energie;
  •   Proteine 1,4 grame;
  •   Lipide 1,4 grame;
  •   Carbohidrati 17,51 grame.

Din care minerale:

  •   Calciu – 41 mg;
  •   Fier – 0,8 mg;
  •   Magneziu – 22 mg;
  •   Potasiu – 290 mg;
  •   Fosfor – 61 mg;
  •   Seleniu – 0.7 microg;
  •   Mangan – 0,23 mg;
  •   Zinc – 0,33 mg;
  •   Sodiu – 50 mg.

Iar vitamine:

  •   C – 5 mg;
  •   B1 – 0,04 mg;
  •   B2 – 0,03 mg;
  •   B3 – 0,4 mg;
  •   B5 – 0,32 mg;
  •   B6 – 0,24 mg.

Este important sa stim ceea ce contine cicoarea pentru a intelege de ce are atatea beneficii asupra organismului. Cicoarea a fost folosita inca din antichitate pe post de inlocuitor pentru cafea. Este recunoscuta pentru prorietatile sale terapeutice. Cicoarea are influenta si asupra sanatatii inimii. Inulina, prezenta in cicoare, este benefica pentru sistemul digestiv, reduce nivelul de colesterol rau, adica LDL. 

Asadar, cicoarea are beneficii nenumarate asupra organismului. Datorita inulinei, cicoarea mai este utilizata si in procesele de scadere a greutatii. Cicoarea reduce continutul de zahar din sange. Cercetatorii au descoperit ca inulina din cicoare stimuleaza metabolizarea carbohidratilor, reducand nivelul de zahar din sange. Cicoarea ajuta si la reducerea inflamatiilor.

Radacinile cicoarei sunt utilizate pentru atenuarea artritei, mai exact a simptomelor sale. Dupa cum am specificat si in paragraful anterior, combate inflamatia. Acelasi lucru il va face si in acest caz: va combate inflamatia cauzata de catre osteoartrita. Cicoarea se va gasi in meniul dietelor specifice scaderii in greutate. Fibrele prezente in radacina cicoarei vor regla poftele de mancare. Asadar, se va reduce aportul de calorii, fapt ce trimite organismul spre pierderea in greutate.

Alte beneficii ale cicoarei sunt:

  •   Fortifica sistemul imunitar;
  •   Stimuleaza productia de bila:
  •   Are proprietati antibacteriene;
  •   Are proprietati antifungice;
  •   Reduce ritmul cardiac;
  •   Combate tahicardia;
  •   Distruge parazitii intestinali.

Radacina de cicoare a fost utilizata de secole atat in scopuri culinare cat si medicale. 

Legatura dintre animale si proprietatile curative ale plantelor

Probabil multi cunosc povestea lui Kaldi, acel pastor de capre etiopian din secolul al IX-lea care a descoperit cafeaua cand a observat cat de entuziasmate deveneau caprele sale dupa ce mancau boabele de cafea dintr-o planta si care alergau toata noaptea si nu mai doreau sa doarma. Desi nu exista dovezi scrise ci mai mult povestea a circulat pe cale orala in regiunea de nord a Nord-Vest a tarii africane, ideea ca animalele au descoperit plante benefice omului are un sambure de adevar. Oamenii au observat inca din Antichitate, ca o serie de animale precum ursul, cainele, pisica, nevastuica, mistretul, cerbul, randunica, acvila, uliul, porumbelul, gaita, mierla, potarnichea, turtureaua, gaina, ciocanitoarea, consumau, atunci cand erau bolnave, diverse specii de plante.

Ce povesti spune Romania atunci cand vorbim de plante medicinale

In prezent, Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride. Din cele aproape 4.000 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei. Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator.

Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice, si exista si azi sate unde se cultiva plante ca acum 200 de ani intr-un mediu neintinat de tehnologizare si poluare.

Ce trebuie sa stim despre plantele medicinale din Romania 

Cand vorbim de plante cu proprietati curative, trebuie sa fim atenti la anumite aspecte. De exemplu, plantele care cresc pe campii au nevoie de multa lumina, iar cele care cresc in padurile de la munte au nevoie de mai multa umiditate. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme buna, insorita, dar nu in toiul caniculei si nici cand ploua abundent.

In zonele urbane este bine sa evitam sa culegem plante medicinale din zona cailor ferate sau din parcuri pentru ca sunt pline de praf si alte particule toxice, lucru care le anihileaza proprietatile curative. Studiile de laborator au dovedit ca infuziile realizate din aceste plante sunt incarcate de metale toxice si ne afecteaza grav sanatatea.

Pufulita este o planta cu flori mici extrem de raspandita in multa tari din Europa Centrala si de Est, Asia de Nord-Est, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea vailor raurilor, precum si pe langa marginile lacurilor de munte. Tulpina sa poate ajunge la o inaltime maxima de 80 de cm si este acoperita cu perisori fini. Frunzele acestei plante sunt cu design lanceolat, iar florile sunt mici si au o culoare care variaza intre roz-deschis pana la violet deschis.

Florile si semintele acestei plante contin diferite tipuri de taninuri, acid cafeic, acid ursolic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine si opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. Datorita multitudinilor de substante active, planta are numeroase intrebuintari si beneficii in situatii precum decongestionarea nazala, are efect astringent puternic, proprietati antiinflamatorii, este dezinfectanta, stimuleaza secretia bilei lenese, si este un reconstituent al celulelor hepatice si un ajutor in cazul prostatei.

Altfel spus, planta se recomanda ca adjuvant pentru afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal. Alevia ofera acest produs sub forma de plicuri de ceai care pot fi folosite atat pentru infuzii, cataplasme sau consum.

 

Afinul este un arbust cu fructe mici, de culoare inchisa, albastrui. Afinul se intalneste in zona Subcarpatilor, mai ales pe versantii cu umiditate crescuta si temperatura moderata. Frunzele se recolteaza de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie, iar fructele din luna iulie pana in august. Fructele contin taninuri, acizi organici, substante antibacteriene si antiseptice, dar si un echivalent vegetal al insulinei (mirtilina). Ce este interesant este faptul ca proprietatile curative ale afinului se mentin chiar si dupa ce fructele sunt uscate. Frunzele au proprietati antibiotica, iar consumul lor contribuie la modificarea favorabila a florei intestinale.

Extractele concentrate din afin sunt ideale pentru vedere, mentin sanatatea retinei si protejeaza vasele capilare de la nivelul ochiului, vasele capilare sanguine din piele și mucoase, normalizeaza permeabilitatea si rezistenta capilarelor sanguine la nivelul circulatiei perferice, sustin microcirculatia sanguina si au efect antioxidant. Produsul oferit de Dacia Plant contin 500 mg de concentrat din fructe de afin.

 

Alte povesti cu alte plante medicinale din toata lumea

1. Musetelul se stie ca poate sa calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Specialistii spun ca ceaiul de musetel coaguleaza sangele daca este combinat cu aspirina, medicamente antidepresive sau anticoagulante;

2. Ceaiul de sunatoare este contraindicat in cazul in care iei medicamente pentru raceala. De asemenea, sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu medicamentele antidepresive;

3. Ceaiul de ginkgo biloba care este folosit pentru imbunatatirea circulatiei si a capacitatii de concentrare, subtiaza sangele si nu trebuie consumat in combinatie cu alte medicamente si o cantitate prea mare de timp;

4. Ceaiul de echinaceea este foarte bun pentru tratarea racelilor, insa nu trebuie consumat de cei care sufera de astm, artrita reumatoida, diabet de tip 1 pentru ca poate provoca dureri abdominale si crampe musculare;

5. Ceaiul de ginseng, folosit pentru imbunatatirea sistemului imunitar, este periculos pentru cei care sufera de diabet, intrucat poate scadea nivelul de zahar din sange cu multe peste limitele normale daca este consumat mult timp;

6. Sofranul reduce inflamatiile si durerile cauzate de artrita, dar nu trebuie combinat cu anticoagulantele, pentru ca poate provoca sangerari interne.

7. Ceaiul de lemn dulce, recomandat pentru indigestie, nu trebuie combinat cu alte diuretice sau laxative, pentru ca afecteaza drastic nivelul de potasiu din organism.

8. Menta este contraindicata celor care sufera de hipotensiune, hernie, arsuri la stomac, aciditate scazuta a sucului gastric.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee

  • Journal of Animal Science: "Feeding with chicory roots reduces the amount of odorous compounds in colon and rectal contents of pigs.";
  • Journal of Biosciences: "Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition.";
  • Journal of Food Science: "Roasted Chicory Aroma Evaluation by Gas Chromatography/Mass Spectrometry/Olfactometry.";
  • Journal of Nutrition: "Dietary Chicory Inulin Increases Whole-Body Bone Mineral Density in Growing Male Rats," "The Water-Soluble; Extract of Chicory Influences Serum and Liver Lipid Concentrations, Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentrations and Fecal Lipid;
  • Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects.";
  • Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking people in the Madikwe area of the North West Province of South Africa.";
  • Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;
  • Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina