Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cimicifuga racemosa: o planta care poate diminua simptomele menopauzei. Cum o recunosti

Cimicifuga racemosa: o planta care poate diminua simptomele menopauzei. Cum o recunosti

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 august 2024 Ultima actualizare: 28 august 2024

Cimicifuga racemosa sau cimicifuga racemosa, o planta din familia Ranunculaceae, originara din America de Nord. Este recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii, in special in tratarea simptomelor menopauzei. o planta cu radacini medicinale, a fost introdus de catre indienii americani catre colonistii europeni in secolul al XX-lea. Din acest punct, cimicifuga racemosa a devenit populara in tratarea diverselor probleme de sanatate in special pentru femei. Folosita in principal pentru simptomele menopauzei, precum bufeurile si sindromul premenstrual, cimicifuga racemosa a fost aplicat si in cazurile de sindrom premenstrual, acnee si osteoporoza. Totusi, utilizarile sale au fost mult mai variate, inclusiv pentru tratarea anxietatii, reumatismului sau a febrei.

Radacina plantei este valoroasa din punct de vedere medical, continand diverse substante chimice cu potentiale beneficii. Unele dintre aceste substante pot sprijini sistemul imunitar si pot reduce inflamatia, in timp ce altele pot avea influenta asupra nervilor si creierului, asemanator serotoninei, un neurotransmitator important. Utilizarea acestei plante are o istorie indelungata, fiind folosita de nativii americani pentru tratarea diverselor afectiuni, precum durerea musculo-scheletica, febra, tusea, pneumonie, travaliul lent si neregularitatile menstruale. Colonistii europeni au considerat cohoshul negru un tonic util pentru sanatatea reproducerii femeilor.

In prezent, planta este utilizata in special pentru tratarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpiratiile nocturne, uscaciunea vaginala, palpitatiile cardiace, tinitusul, vertijul, tulburarile de somn, nervozitatea si iritabilitatea. De obicei, menopauza survine in jurul varstei de 51 de ani si semnifica incetarea menstruatiei si incheierea perioadei fertile a femeii.

Compusi benefici din cimicifuga racemosa

Suplimentele alimentare obtinute din cimicifuga racemosa sunt obtinute din radacinile si rizomii sai. Aceste suplimente sunt disponibile sub diverse forme, inclusiv plante intregi sub forma de pulbere, extracte lichide si extracte uscate sub forma de pilule. Compozitia chimica a acestor preparate poate varia semnificativ, intrucat inca nu sunt identificati compusii specifici din cohoshul negru responsabili pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Printre substantele prezente in cimicifuga racemosa care pot contribui la efectele sale se numara glicozidele triterpene precum acteina, 23-epi-26-deoxiacteina si cimicifugozida, rasinile precum cimicifugina si derivatii acidului aromatic precum acizii cafeici, izoferici si fukinolici.

Cimicifuga racemosa este cel mai frecvent utilizata pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, precum bufeurile si transpiratiile nocturne. Studiile au demonstrat ca suplimentarea cu cohosh negru poate reduce frecventa si severitatea bufeurilor in randul femeilor aflate la menopauza. Utilizarea sa pentru reducerea bufeurilor in timpul menopauzei este raspandita in suplimentele pe baza de plante sub forma de capsule, pulberi si ceaiuri. Cu toate acestea, eficacitatea sa in aceasta privinta este contestata de cercetatori. Bufeurile, simptome frecvente in timpul menopauzei, pot provoca anxietate, senzatii de caldura, palpitatii si transpiratii abundente.

Fitochimicalele din cimicifuga racemosa pot avea un efect similar cu serotonina, care poate ajuta la reglarea temperaturii corpului si, astfel, sa reduca bufeurile. Cu toate acestea, nu toate tipurile de cimicifuga racemosa contin aceste fitochimicale. Studiile nu au furnizat dovezi concludente privind eficacitatea cohoshului negru in reducerea bufeurilor. Cimicifuga racemosa poate insa ajuta la ameliorarea altor simptome ale menopauzei, precum starea de spirit depresiva, oboseala si durerile corporale. Cu toate ca nu este o solutie constanta pentru bufeuri, cohoshul negru poate fi benefic pentru sprijinirea persoanelor care experimenteaza simptome de menopauza, avand efecte pozitive asupra durerii, oboselii si starii de spirit.

Cum te poate ajuta planta cimicifuga

Problem de Fertilitate

Exista cercetari care indica ca planta cimicifuga racemosa poate imbunatati eficacitatea medicamentelor de fertilitate, sporind sansele de a ramane insarcinate. Totusi, mai sunt necesare studii pentru a confirma acest efect.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Cimicifuga racemosa poate ajuta la reglarea ciclurilor menstruale si la imbunatatirea fertilitatii la femeile cu SOP.

Fibroame

Suplimentarea cu cohosh negru poate reduce dimensiunea fibroamelor uterine la femeile aflate in postmenopauza.

Sindrom premenstrual si tulburare disforica premenstruala

Cu toate ca nu exista dovezi solide, cohoshul negru poate avea un impact asupra acestor afectiuni. Cimicifuga racemosa are activitate estrogenica, insa cercetarile nu au ajuns la un consens cu privire la riscul de cancer de san asociat cu acesta. Unele studii indica o legatura scazuta intre cohoshul negru si cancerul de san, dar mai sunt necesare cercetari suplimentare.

Sanatate psihica

Cohoshul negru poate avea efecte benefice asupra sanatatii mintale la femeile aflate la menopauza, dar nu exista suficiente dovezi pentru a sustine cu fermitate aceasta afirmatie.

Poate imbunatati calitatea somnului si poate ajuta la pierderea in greutate

Desi exista putine dovezi ca planta cimicifuga racemosa poate imbunatati somnul sau managementul greutatii in menopauza, acesta poate contribui la ameliorarea simptomelor care duc la tulburari de somn sau cresterea in greutate. In ciuda beneficiilor potentiale, cimicifuga racemosa poate avea diverse interactiuni cu alte medicamente sau poate avea efecte adverse.

Atentionari de consum

Cimicifuga racemosa poate avea efecte secundare usoare, cum ar fi tulburari digestive, greata, eruptii cutanate, infectii, dureri musculare, dureri de san sau sangerari in afara ciclului menstrual. Cu toate acestea, exista si riscul unor efecte secundare mai severe, inclusiv leziuni hepatice grave. Din acest motiv, este important sa luati in considerare urmatoarele precautii:

Cohoshul negru a fost asociat cu cazuri severe de leziuni hepatice. Daca aveti boli hepatice sau luati alte suplimente sau medicamente care pot afecta ficatul, evitati consumul de cohosh negru.

Studii pe animale au indicat ca dozele mari de cimicifuga racemosa ar putea duce la afectarea globulelor rosii si, implicit, la anemie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte la om. Deoarece cimicifuga racemosa nu a fost pe deplin studiata, este posibil sa apara reactii adverse care nu sunt inca cunoscute in mod extins. In cazul in care intampinati probleme de sanatate sau neplaceri dupa administrarea de cohosh negru, consultati un profesionist medical.

Cimicifuga racemosa poate, de asemenea, interactiona cu estrogenul, hormonul feminin, in corpul uman. Pe de o parte, poate amplifica sau inhiba efectele acestui hormon, dar nu este un substitut direct al estrogenului. Uleiul de cimicifuga racemosa a demonstrat modeste beneficii in reducerea simptomelor menopauzei, dar aceste rezultate au fost observate in principal in legatura cu un produs specific, deci eficacitatea altor produse poate varia.

Trebuie mentionat ca femeile care sunt diagnosticate cu cancer de san ar trebui sa fie prudente in utilizarea cohosului negru, deoarece cercetarile nu au fost concluzive in privinta beneficiilor sale. Profilul de siguranta al plantei este, in general, bun pentru adulti, dar se poate asocia cu reactii usoare, precum deranjamente gastrice sau eruptii cutanate.

In plus, exista avertismente legate de posibile leziuni hepatice asociate cu administrarea plantei, insa cercetarile in aceasta directie sunt in desfasurare. Simptome precum icterul, oboseala sau urina inchisa la culoare pot indica leziuni hepatice, iar in astfel de cazuri administrarea plantei cimicifuga racemosa ar trebui sa fie intrerupta si va fi necesar un consult medical.

Ce este lumanarica si asemanari cu cimicifuga

Lumanarica este o planta medicinala folosita inca din trecut care este recunoscuta pentru modul in care se utilizeaza in scop terapeutic. Aceasta mai poarta si denumirea de coada lupului, lumanarea domnului sau coada mielului. Apare deseori in locurile necultivate. Creste si se dezvolta in zonele montante inalte, dar si pe crestele dealurilor sau pe marginea drumurilor de campie. Efectele teraputice ale acestor plante au fost decoperite de greci, care foloseau preparate cu lumanarica pentru bolnavii care nu se puteau opri din tusit. De-a lungul timpului au fost demonstrate calitatile deosebite ale acestei plante care se foloseste cu un real succes si in ziua de astazi.

Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si catifelat si sunt responsabili de aparitia iritatiilor. Frunzele sunt oval-alungite, au margini dintate si petioale lungi.

Florile de culoare galben intens au 5 petale iar fructele sunt capsule mici ovoide. Lumanarica se gaseste si la altitudini ridicate de peste 1500 m. In scop terapeutic sunt folosite plantele inflorescentele care pot fi recoltate in lunile iunie-septembrie. Florile se strang in zilele insorite si uscate iar culesul se face cu ajutorul unui echipament de protectie, pentru a evita aparitia iritatiilor cutanate.

Bibliografie:

Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future;

Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking in the Madikwe area of the North West Province of South Africa;

Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;

Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

Articole similare
Menopauza precoce sau Insuficienta ovariana prematura: De ce apare boala, cum se poate preveni Menopauza precoce sau Insuficienta ovariana prematura: De ce apare boala, cum se poate preveni

Desi nu exista o vindecare completa pentru insuficienta ovariana, exista optiuni de tratament disponibile pentru gestionarea simptomelor si pentru a ajuta la mentinerea sanatatii generale. In special, se pune accent pe tratarea cauzei ce a dus la un deficit de estrogen. Metodele de tratament pot include terapia de substitutie hormonala (TSH) pentru a compensa lipsa de estrogen si progesteron, suplimente de calciu si vitamina D pentru mentinerea sanatatii osoase, consiliere in privinta fertilitatii si posibilitatea utilizarii tehnologiilor de reproducere asistata, in cazul in care femeia doreste sa ramana insarcinata.

19 decembrie 2024
Edited 19 decembrie 2024
citește articolul
Util: Ce trebuie sa stii pentru gestionarea corecta a simptomelor menopauzei Util: Ce trebuie sa stii pentru gestionarea corecta a simptomelor menopauzei

Diagnosticarea menopauzei se poate face mai noi si prin testul Pico AMH Elisa, care iti spune clar daca intri la menopauza sau esti deja la menopauza. Se determina prezenta menopauzei prin analize de sange, testarea tiroidei, prin testarea ficatului, rinichilor, prezentei hormonilor sexuali. Plus ca la menopauza deja nu mai ai ovule eliberate lunar din ovare. Simptomele de la premenopauza si discutia despre menstruatiile din ultimul an pot sa conduca la diagnosticarea corecta.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Ghidul complet despre menopauza: ce este, care sunt simptomele si top recomandari Ghidul complet despre menopauza: ce este, care sunt simptomele si top recomandari

Menopauza inseamna pur si simplu sfarsitul menstruatiei. Pe masura ce o femeie imbatraneste, exista o scadere treptata a functiei ovarelor si a productiei de estrogen. In jurul perioadei in care o femeie implineste 40 de ani, acest proces accelereaza. Aceasta tranzitie este cunoscuta sub numele de perimenopauza.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate