Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Medicii spun: Un sfert din populatia Romaniei sufera de o forma de alergie!

Medicii spun: Un sfert din populatia Romaniei sufera de o forma de alergie!

Data publicării: 9 decembrie 2021 Ultima actualizare: 16 octombrie 2023

Alergiile se caracterizeaza prin raspunsul sistemului imunitar la anumite substante care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substante sunt cunoscute sub numele de alergeni.

Alergiile pot fi sezoniere, agravandu-se in anumite perioade, cum ar fi alergiile declansate de polen primavara, sau perene, persoana afectata suferind pe tot parcursul anului. Alergenii comuni includ polenul, praful, parul de animale, mucegaiul, intepaturile de insecte si diferite tipuri de alimente, dintre care cele mai incriminate sunt ouale, scoicile, nucile si cereale.

Simptomele alergiilor

Cand sistemul imunitar identifica o substanta pe care o considera periculoasa pentru sanatate, elibereaza un compus chimic, numit histamina, care incearca indepartarea sau distrugerea corpului strain patruns in organism. Astfel apar o serie de simptome, cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor si cailor respiratorii. Reactiile alergice pot fi usoare, moderate sau severe.

Reactiile alergice usoare includ eruptii cutanate, mancarime localizata, congestie, reactii alergice care nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Simptomele moderate se caracterizeaza prin extinderea si la alte parti ale corpului, precum mancarime si dificultati de respiratie. Cele mai periculoase sunt reactiile alergice severe care presupun prezenta anafilaxiei, cand viata este pusa in pericol, deoarece, daca nu se intervine prompt, se ajunge la deces.

Manifestarile alergiei constau in dermatita atopică, rinoree, prurit, stranut, inflamatie, ameteala, respiratie dificila. In anumite cazuri, pot aparea simptome si la nivelul tractului digestiv, precum varsaturi, crampe stomacale si diaree.

Tu stiai ca?

  •  1 din 4 adulti si fiecare al treilea copil sufera de rinita alergica;
  • 1 din 5 copii sufera de astm alergic;
  • 25% dintre copiii romani sufera de dermatita atopica;
  • 2% dintre adulti si 10% dintre copii sunt diagnosticati cu alergii alimentare;
  • 1.120.000 de romani adulti au o alergie medicamentoasa;

 

Prof. Dr. Carmen Panaitescu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica trage un semnal de alarma legat de incidenta bolilor alergice in Romania: “Se estimeaza ca incidenta bolilor alergice este in crestere, ca si in toate tarile UE, aproximativ 8 milioane de romani (adulti si copii) sufera de o forma de alergie. Este important de mentionat ca cele mai multe afectiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, atat din perspectiva vietii sociale cat si profesionale, generand costuri semnificative la nivelul sistemului de sanatate publica si al societatii. Sistemele de ingrijire a sanatatii se confrunta cu costuri ridicate pentru managementul pacientilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de ingrijire a sanatatii, farmacoterapie, absente de la locul de munca si pierderea productivitatii”.

Prevalenta, dar si complexitatea si severitatea bolilor alergice este in continua crestere la nivel mondial, afectand in special copiii si tinerii. In Europa, se estimeaza ca unul din 4 europeni sufera de o afectiune alergica si se preconizeaza ca in viitorii 5 ani unul din doi europeni va fi alergic. In cifre, povara acestor boli este uriasa: 300 de milioane de pacienti cu astm, 400 de milioane cu rinita alergica, 200-250 de milioane cu alergii alimentare si peste 10% din populatie cu reactii alergice la medicamente. Mai mult, afectiunile alergice pot evolua spre forme severe, amenintatoare de viata, asa cum este anafilaxia.

In aceste conditii, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica este angrenata in elaborarea strategiei nationale de management al bolilor alergice, promovand o abordare multidisciplinara, in concordanta cu recomandarile internationale. In aceasta perioada pandemica, ne aducem contributia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de sanatate pentru pacientii alergici dar si pentru solutionarea potentialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti COVID-19, conform recomandarilor internationale. Avand in vedere importanta cercetarii, sustinem dezvoltarea retelei nationale de centre de cercetare in alergologie, in paralel cu intarirea legaturilor cu societatile profesionale internationale”, Prof. Dr. Carmen Panaitescu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

In perioada 10-11 decembrie 2021 este organizata Scoala de iarna a Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica, in format hibrid, unul dintre evenimentele importante ale SRAIC, aflat la a doua editie, ce va fi axat pe Aplicarea ghidurilor de tratament in practica alergologica.Tematica abordata se adreseaza medicilor si cercetatorilor care practica in domeniul alergologiei si imunologiei clinice, dar si celor din specialitatile conexe, interesati in managementul optim al pacientilor cu afectiuni alergice si, implicit, in ameliorarea calitatii vietii acestora. In vedereaprezentarii dimensiunii academice a alergologiei romanesti, va avea loc in 10 decembrie 2021 prima masa rotunda a SRAIC sub egida Academiei de Stiinte Medicale, cu focus pe promovarea progreselor in directia inovativa a medicinei personalizate, sub titlul Medicina de precizie in alergologia si imunologia romaneasca.

Prevalenta alergiilor in Romania - analiza

Rinita alergica are o prevalenta estimata in randul adultilor de 20%-25%, deci afecteaza tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii sufera de aceasta forma de afectiune, considerata cea mai frecventa afectiune cronica a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele fata de care exista sensibilizare (de tip indoor – ca de exemplu acarienii din praful de casa, sporii de fungi, scuamele de animal sau outdoor – ca de exemplu polenurile de copaci timpurii) sau la intercurente;

Astmul alergic are o prevalenta in populatia adulta de 5% si mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. Studiile actuale publicate in Romania evidentiaza ca pana la 40% dintre pacientii cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitanta, cu simptome nocturne, afectarea activitatilor zilnice uzuale, exacerbari frecvente – dintre care unele necesita interventie medicala specializata in serviciile de urgenta sau spitalizare si au risc de deces.

Dermatita atopica are o prevalenta in populatia adulta de 3%-5% si mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil sufera de aceasta afectiune cutanata, uneori cu forme severe, greu de tratat;

Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 2% dintre adulti, si 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari si copii mici, la care reactiile alergice apar majoritar la cateva alergene - lapte, soia, grau si ou (care se remit in timp) si la nuci si fructe de mare (care pot dura toata viata). Manifestarile pot fi usoare, dar si severe, amenintatoare de viata, atunci cand evolueaza spre anafilaxie.

Alergiile medicamentoase afecteaza tot mai multe persoane, datele sunt greu de sistematizat, dar se apreciaza ca afecteaza intre 5%-7% dintre adulti si 3%-4% dintre copii. Si in acest caz, manifestarile pot fi usoare, dar si severe, amenintatoare de viata, atunci cand evolueaza spre anafilaxie;

Urticaria cronica afecteaza tot mai multe persoane, respectiv 3-4% dintre adulti si 2% dintre copii. Deoarece nu sunt date de prevalenta in Romania, ne raportam la literatura de specialitate, care indica faptul ca in orice moment intre 0,5-1% din populatie sufera de urticarie cronica spontana, dintre care au un raspuns favorabil la terapia antihistaminica intr-un procent variabil, intre 20 si 50%, restul necesitand terapii inovative.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică este în momentul de față o organizație profesională cunoscută, respectată și într-o continuă dezvoltare. Grupurile de lucru ale SRAIC, focusate pe principalele tipuri de afecțiuni și terapii din domeniu, sunt active și promovează cele mai noi date legate de diagnosticul și tratamentul bolilor alergice, inclusiv prin organizarea de conferințe și simpozioane și prin articolele publicate în revista noastră, Alergologia.

Articole similare
Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Laringele este organul vocii, dar este, de asemenea, o parte importanta a cailor respiratorii si este, de asemenea, un mecanism de protectie, deoarece impiedica trecerea alimentelor cu reflexul tusei si dinamica protectiei epiglotitei.

10 ianuarie 2025
Edited 10 ianuarie 2025
citește articolul
Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate

Mandibula nu este articulata cu oasele adiacente ale craniului prin suturi, ci printr-o articulatie sinoviala numita temporomandibulara. Caracteristicile unice ale acestei articulatii permit maxilarului sa ramana fixat pe craniu, in timp ce, in acelasi timp, este capabil sa efectueze diverse miscari de rotatie si translatie care ne permit sa mestecam, sa vorbim si sa efectuam alte activitati.

25 septembrie 2024
Edited 25 septembrie 2024
citește articolul
Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aceste membrane poarta denumirea de meninge. Boala poate afecta atat adultii, cat si copiii iar daca nu este tratata corespunzator poate duce si la deces.

26 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate