Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 martie 2023

Laringele este organul vocii, dar este, de asemenea, o parte importanta a cailor respiratorii si este, de asemenea, un mecanism de protectie, deoarece impiedica trecerea alimentelor cu reflexul tusei si dinamica protectiei epiglotitei. Acesta are forma unei piramide triunghiulare inversate, formate din bucati cartilaginoase care sunt articulate si imbinate prin ligamente, muschi si acoperiti de o mucoasa constituita dintr-o serie de pliuri de tesut epitelial.

Unde se afla laringele si afectiunile asociate

Laringele se afla chiar deasupra traheei si continua cu orofaringele (portiunea gatului dupa cavitatea bucala). Laringele conduce aerul catre tractul respirator inferior si inchide caile respiratorii, in special in timpul inghitirii, pentru a preveni aspiratia alimentara. Este cunoscut sub numele de "caseta de voce" sau "organul de fonatie", deoarece gazduieste structura responsabila pentru producerea sunetului. Este destul de mobil pe gat si poate fi vazut si simtit miscandu-se in sus si inainte in timpul inghitirii. Laringele indeplineste trei functii principale si fundamentale pentru viata oamenilor, acestea fiind functia sfincter/respiratorie, inghitirea si fonatia.

Cele mai multe tulburari laringiene provoaca disfonie, care este tulburare de voce. O schimbare persistenta a vocii (de exemplu, > 3 saptamani) necesita vizualizarea corzilor vocale, inclusiv mobilitatea acestora. In timp ce vocea se schimba de-a lungul anilor, schimbarile bruste sau proeminente la adultii in varsta nu ar trebui sa fie considerate a fi rezultatul imbatranirii, iar evaluarea medicala este necesara.

Laringele este format dintr-o captuseala neteda, muschi si zone moi, umede. Acesta este situat in partea de sus a traheei, la baza limbii. Corzile vocale vibreaza pentru a produce sunet. Aerul care circula prin laringe vibreaza corzile vocale si le aduce mai aproape una de alta. Corzile vocale ajuta, de asemenea, la inchiderea laringelui atunci cand inghititi, impiedicandu-va sa inhalati alimente sau lichide. Daca corzile vocale se umfla, se dezvolta tumori in ele sau nu se pot misca asa cum ar trebui, ele nu pot functiona corect. Oricare dintre aceste situatii poate provoca o tulburare de voce. Multe lucruri pot provoca o tulburare de voce, inclusiv:

Consumul de alcool
Alergii
Afectiuni legate de creier si sistemul nervos, cum ar fi boala Parkinson sau accidentele vasculare cerebrale
Boala de reflux gastroesofagian
Raceli sau infectiile respiratorii
Traumatisme in partea din fata a gatului
Deshidratarea gatului
Probleme tiroidiene
Folosirea excesiva a vocii

Laringoscopia – investigatia laringelui

Laringoscopia este un examen al spatelui gatului, inclusiv al laringelui si se poate face in diferite moduri:

In laringoscopia indirecta, se utilizeaza o oglinda mica tinuta in partea din spate a gatului. Medicul proiecteaza o lumina pe oglinda pentru a vedea zona gatului. In laringoscopia fibrooptica (nasolaringoscopie), se utilizeaza un telescop mic, flexibil, fiind cel mai comun mod de a examina laringele. O laringoscopie poate fi, de asemenea, efectuata folosind o lumina stroboscopica. Utilizarea acestei lumini poate oferi specialistului mai multe informatii despre problemele cu laringele.

In laringoscopia directa, se utilizeaza un tub numit laringoscop. Instrumentul este plasat in partea din spate a gatului, iar aceasta procedura permite medicului sa se uite mai adanc in gat si sa elimine un obiect strain sau o proba de tesut pentru o biopsie. Testele pentru investigarea laringelui pot ajuta medicul sa diagnosticheze multe afectiuni care implica gatul si laringele si se pot recomanda daca aveti:

Respiratia urat mirositoare care nu dispare
Probleme de respiratie, cum ar fi respiratia zgomotoasa
Tuse prelungita (cronica)
Expectoratie de sange
Dificultate la inghitire
Durere de ureche care nu dispare
Sentimentul ca ceva este blocat in gat
Probleme respiratorii superioare pe termen lung la un fumator
Durere in gat care nu dispare
Probleme de voce care dureaza mai mult de 3 saptamani, cum ar fi raguseala, voce slaba sau lipsa vocei. Rezultatele anormale ale investigatiilor efectuate asupra laringelui se pot datora:

Refluxului acid care poate provoca roseata si umflarea corzilor vocale
Cancerul gatului sau laringelui
Noduli pe corzile vocale
Polipi (noduli benigni) in laringe
Inflamatie in gat
Subtierea muschilor si a tesuturilor din laringe

Ce se intampla cand laringele se umfla? Cand laringele devine inflamat, apare o afectiune cunoscuta sub numele de laringita. Laringita apare atunci cand corzile vocale si laringele devin iritate sau inflamate, ceea ce poate afecta capacitatea de a vorbi sunet si de a impiedica respiratia. Laringita poate fi cauzata de o infectie virala sau bacteriana, inhalarea de substante iritante, cum ar fi fumul de tutun, sau de iritarea cronica a corzilor vocale, cum se intampla in cazul cantaretilor.

Simptomele comune ale laringitei includ raguseala, afonie, dificultati la inghitire si dureri in gat. Tratamentul laringitei include, de obicei, medicamente pentru a reduce inflamatia si durerea, precum, iar in unele cazuri, poate fi necesar un tratament mai specific, in functie de cauza laringitei.

Afectiuni asociate cu laringele

Exista mai multe posibile afectiuni ale laringelui, printre care si urmatoarele:

Laringita: Laringita este o inflamatie a laringelui care poate provoca durere si dificultati la inghitire.
Cancerul laringian: Cancerul laringian apare atunci cand celulele din laringe se reproduc necontrolat si formeaza o tumoare. Afectiunea poate provoca dureri in laringe si in zona inconjuratoare.
Trauma: Trauma in zona laringelui, cum ar fi o lovitura sau o leziune, poate provoca durere in laringe.
Refluxul acid: Refluxul acid apare atunci cand acidul din stomac se reflecta in gat si laringe. Refluxul de acid poate provoca durere si dificultati la inghitire.
Noduli pe corzile vocale: Acestea sunt mici noduli benigni pe corzile vocale, fiind o afectiune des intalnita, in special la solistii vocali.
Polipi pe corzile vocale: Polipii sunt o patologie boala similara cu cea a nodulilor vocali, dar se caracterizeaza prin aparitia blisterelor. Persoanele care fumeaza frecvent au aceasta boala.
Papilomatoza laringiana: Aceasta este o boala in care tumorile cresc in interiorul laringelui sau corzilor vocale sau a tractului respirator care duce de la nas la plamani. Tumorile, care sunt cauzate de papilomavirusul uman se pot dezvolta foarte repede. Acest lucru poate provoca probleme de respiratie in cazul in care caile respiratorii sunt blocate. Papilomatoza laringiana poate afecta adultii, copiii si sugarii si multe cazuri apar la copii, de obicei inainte de varsta de trei ani.
Paralizia corzilor vocale: Aceasta problema de voce apare atunci cand una sau mai multe corzi vocale din laringe nu se deschid sau se inchid in mod corespunzator. In plus fata de afectarea vorbirii, paralizia corzilor vocale poate provoca tuse si dificultati de inghitire prin trecerea alimentelor si a fluidelor in trahee si plamani.

Ce este laringita si cum afecteaza ea laringele

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

Cea mai frecventa cauza a laringitei acute este o infectie virala, de multe ori similara cu cele care cauzeaza raceala sau gripa. Folosirea excesiva a corzilor vocale poate duce, de asemenea, la inflamarea laringelui. Laringita acuta poate fi cauzata si de difterie, o infectie bacteriana, dar doar in cazuri foarte rare, majoritatea populatiei fiind imunizata prin vaccinare.

Laringita cronica este, de obicei, cauzata de iritarea laringelui, care se poate produce in urma expunerii prelungite la diferiti factori precum boala de reflux gastroesofagian, infectii bacteriene, fungice sau parazitare, sinuzita cronica, tuse insotita de expectoratie abundenta, expunerea la iritanti inhalatori, consum ridicat de alcool si tutun, utilizarea excesiva a vocii sau folosirea unor medicamente.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...