Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Laringele este organul vocii, dar este, de asemenea, o parte importanta a cailor respiratorii si este, de asemenea, un mecanism de protectie, deoarece impiedica trecerea alimentelor cu reflexul tusei si dinamica protectiei epiglotitei. Acesta are forma unei piramide triunghiulare inversate, formate din bucati cartilaginoase care sunt articulate si imbinate prin ligamente, muschi si acoperiti de o mucoasa constituita dintr-o serie de pliuri de tesut epitelial. Laringele se afla chiar deasupra traheei si continua cu orofaringele (portiunea gatului dupa cavitatea bucala). Laringele conduce aerul catre tractul respirator inferior si inchide caile respiratorii, in special in timpul inghitirii, pentru a preveni aspiratia alimentara. Este cunoscut sub numele de "caseta de voce" sau "organul de fonatie", deoarece gazduieste structura responsabila pentru producerea sunetului. Este destul de mobil pe gat si poate fi vazut si simtit miscandu-se in sus si inainte in timpul inghitirii. Laringele indeplineste trei functii principale si fundamentale pentru viata oamenilor, acestea fiind functia sfincter/respiratorie, inghitirea si fonatia.
Cele mai multe tulburari laringiene provoaca disfonie, care este tulburare de voce. O schimbare persistenta a vocii (de exemplu, > 3 saptamani) necesita vizualizarea corzilor vocale, inclusiv mobilitatea acestora. In timp ce vocea se schimba de-a lungul anilor, schimbarile bruste sau proeminente la adultii in varsta nu ar trebui sa fie considerate a fi rezultatul imbatranirii, iar evaluarea medicala este necesara. Laringele este format dintr-o captuseala neteda, muschi si zone moi, umede. Acesta este situat in partea de sus a traheei, la baza limbii. Corzile vocale vibreaza pentru a produce sunet. Aerul care circula prin laringe vibreaza corzile vocale si le aduce mai aproape una de alta. Corzile vocale ajuta, de asemenea, la inchiderea laringelui atunci cand inghititi, impiedicandu-va sa inhalati alimente sau lichide. Daca corzile vocale se umfla, se dezvolta tumori in ele sau nu se pot misca asa cum ar trebui, ele nu pot functiona corect. Oricare dintre aceste situatii poate provoca o tulburare de voce. Multe lucruri pot provoca o tulburare de voce, inclusiv:
- Consumul de alcool
- Alergii
- Afectiuni legate de creier si sistemul nervos, cum ar fi boala Parkinson sau accidentele vasculare cerebrale
- Boala de reflux gastroesofagian
- Raceli sau infectiile respiratorii
- Traumatisme in partea din fata a gatului
- Deshidratarea gatului
- Probleme tiroidiene
- Folosirea excesiva a vocii
Laringoscopia – investigatia laringelui
Laringoscopia este un examen al spatelui gatului, inclusiv al laringelui si se poate face in diferite moduri:
In laringoscopia indirecta, se utilizeaza o oglinda mica tinuta in partea din spate a gatului. Medicul proiecteaza o lumina pe oglinda pentru a vedea zona gatului. In laringoscopia fibrooptica (nasolaringoscopie), se utilizeaza un telescop mic, flexibil, fiind cel mai comun mod de a examina laringele. O laringoscopie poate fi, de asemenea, efectuata folosind o lumina stroboscopica. Utilizarea acestei lumini poate oferi specialistului mai multe informatii despre problemele cu laringele.
In laringoscopia directa, se utilizeaza un tub numit laringoscop. Instrumentul este plasat in partea din spate a gatului, iar aceasta procedura permite medicului sa se uite mai adanc in gat si sa elimine un obiect strain sau o proba de tesut pentru o biopsie. Testele pentru investigarea laringelui pot ajuta medicul sa diagnosticheze multe afectiuni care implica gatul si laringele si se pot recomanda daca aveti:
- Respiratia urat mirositoare care nu dispare
- Probleme de respiratie, cum ar fi respiratia zgomotoasa
- Tuse prelungita (cronica)
- Expectoratie de sange
- Dificultate la inghitire
- Durere de ureche care nu dispare
- Sentimentul ca ceva este blocat in gat
- Probleme respiratorii superioare pe termen lung la un fumator
- Durere in gat care nu dispare
Probleme de voce care dureaza mai mult de 3 saptamani, cum ar fi raguseala, voce slaba sau lipsa vocei. Rezultatele anormale ale investigatiilor efectuate asupra laringelui se pot datora:
- Refluxului acid care poate provoca roseata si umflarea corzilor vocale
- Cancerul gatului sau laringelui
- Noduli pe corzile vocale
- Polipi (noduli benigni) in laringe
- Inflamatie in gat
- Subtierea muschilor si a tesuturilor din laringe
Ce se intampla cand laringele se umfla? Cand laringele devine inflamat, apare o afectiune cunoscuta sub numele de laringita. Laringita apare atunci cand corzile vocale si laringele devin iritate sau inflamate, ceea ce poate afecta capacitatea de a vorbi sunet si de a impiedica respiratia. Laringita poate fi cauzata de o infectie virala sau bacteriana, inhalarea de substante iritante, cum ar fi fumul de tutun, sau de iritarea cronica a corzilor vocale, cum se intampla in cazul cantaretilor. Simptomele comune ale laringitei includ raguseala, afonie, dificultati la inghitire si dureri in gat. Tratamentul laringitei include, de obicei, medicamente pentru a reduce inflamatia si durerea, precum, iar in unele cazuri, poate fi necesar un tratament mai specific, in functie de cauza laringitei.
Afectiuni asociate cu laringele
Exista mai multe posibile afectiuni ale laringelui, printre care si urmatoarele:
- Laringita: Laringita este o inflamatie a laringelui care poate provoca durere si dificultati la inghitire.
- Cancerul laringian: Cancerul laringian apare atunci cand celulele din laringe se reproduc necontrolat si formeaza o tumoare. Afectiunea poate provoca dureri in laringe si in zona inconjuratoare.
- Trauma: Trauma in zona laringelui, cum ar fi o lovitura sau o leziune, poate provoca durere in laringe.
- Refluxul acid: Refluxul acid apare atunci cand acidul din stomac se reflecta in gat si laringe. Refluxul de acid poate provoca durere si dificultati la inghitire.
- Noduli pe corzile vocale: Acestea sunt mici noduli benigni pe corzile vocale, fiind o afectiune des intalnita, in special la solistii vocali.
- Polipi pe corzile vocale: Polipii sunt o patologie boala similara cu cea a nodulilor vocali, dar se caracterizeaza prin aparitia blisterelor. Persoanele care fumeaza frecvent au aceasta boala.
- Papilomatoza laringiana: Aceasta este o boala in care tumorile cresc in interiorul laringelui sau corzilor vocale sau a tractului respirator care duce de la nas la plamani. Tumorile, care sunt cauzate de papilomavirusul uman se pot dezvolta foarte repede.
Acest lucru poate provoca probleme de respiratie in cazul in care caile respiratorii sunt blocate. Papilomatoza laringiana poate afecta adultii, copiii si sugarii si multe cazuri apar la copii, de obicei inainte de varsta de trei ani. Paralizia corzilor vocale: Aceasta problema de voce apare atunci cand una sau mai multe corzi vocale din laringe nu se deschid sau se inchid in mod corespunzator. In plus fata de afectarea vorbirii, paralizia corzilor vocale poate provoca tuse si dificultati de inghitire prin trecerea alimentelor si a fluidelor in trahee si plamani.
Ce este laringita si cum afecteaza ea laringele
Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala. Cea mai frecventa cauza a laringitei acute este o infectie virala, de multe ori similara cu cele care cauzeaza raceala sau gripa. Folosirea excesiva a corzilor vocale poate duce, de asemenea, la inflamarea laringelui. Laringita acuta poate fi cauzata si de difterie, o infectie bacteriana, dar doar in cazuri foarte rare, majoritatea populatiei fiind imunizata prin vaccinare. Laringita cronica este, de obicei, cauzata de iritarea laringelui, care se poate produce in urma expunerii prelungite la diferiti factori precum boala de reflux gastroesofagian, infectii bacteriene, fungice sau parazitare, sinuzita cronica, tuse insotita de expectoratie abundenta, expunerea la iritanti inhalatori, consum ridicat de alcool si tutun, utilizarea excesiva a vocii sau folosirea unor medicamente.
Originile mioblastomului granular sau Tumora lui Abrikosov, o boala care poate ataca laringele
Originea acestei boli este incerta. Ce se stie pana astazi este ca medicul rus Abrikossoff, in 1926 a descris un tip de tumoare care provine din muschi. Mai tarziu, studiile imunohistochimice au aratat pozitivitate pentru CD68 (Kp1), ceea ce a permis clasificarea acestuia ca tip de tumora Schwannian-Originanet. In aceasta serie de cazuri, tumorile sunt unice, iar majoritatea leziunilor sunt noduli solitari care apar sub tesutul conjunctiv. Ulcerul nu este de obicei prezent, insa in situatia descoperita atunci de medicul rus a fost semnul clinic care a condus la suspiciunea de carcinom spinocelular. Carcinomul cu celule scuamoase de pe gura apare mai des in portiunea laterala posterioara a limbii si poate prezenta caracteristici clinice similare. Ocazional, CGT poate imita carcinomul scuamos, in principal atunci cand suprafata leziunii este ulcerata din cauza traumatismelor locale.
Aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui. Pe langa fibromul traumatic, atunci cand se evalueaza un diagnostic diferential trebuie luate in considerare alte cateva posibilitati, cum ar fi neurofibromul, schwannomul, tumorile minore ale glandelor salivare, limfoamele si epulisul congenital la nou-nascuti. Exista putine informatii despre rezultatele fie ale radiatiilor, fie ale chimioterapiei pentru a determina daca aceste modalitati sunt eficiente. Poate fi dificil sa distingem formele maligne de cele benigne de GCT prin microscopie cu lumina; chiar si mitozele rare, pleomorfismul nuclear usor si spindling-ul celulelor neoplazice ar trebui raportate ca caracteristici atipice care cresc posibilitatea dezvoltarii agresive. Dovezile histologice ale infiltratiei tumorale aparente in tesutul din jurul tumorii este o constatare obisnuita in leziunile maligne.
Bibliografie:
Niederhuber JE, et al., eds. Cancer of the head and neck. In: Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Flint PW, et al., eds. Malignant tumors of the larynx. In: Cummings Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 7th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Head and neck cancers. National Comprehensive Cancer Network. https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed Oct. 2, 2020;
Laryngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/hp/adult/laryngeal-treatment-pdq;
Hypopharyngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. Accessed Nov. 17, 2020;
AskMayoExpert. Oropharyngeal carcinoma, HPV positive, stage III to IV: Evaluation and treatment (adult). Mayo Clinic; 2019;
Sun L, et al. Dietary flavonoid intake reduces the risk of head and neck but not esophageal or gastric cancer in US men and women. The Journal of Nutrition. 2017;
Matovia C, et al. Integrative medicine in head and neck cancer. Otolaryngology — Head and Neck Surgery. 2017;