Melasma: De ce apare si cum se poate trata
Melasma sau Hiperpigmentarea pielii este o problema frecventa a tenului, care apare atunci cand pe piele apar zone de pigmentare neregulata, adica zone mai intunecate care de obicei arata ca niste pete. Aceste pete sau zone intunecate sunt concentrate in anumite zone ale pielii, oferindu-i acesteia un aspect neregulat si inestetic. Petele pigmentare pot avea dimensiuni si culori diferite (de obicei rosiatice sau maro).
Tipuri de hiperpigmentare
In general, se disting trei tipuri de cazuri:
Pete legate de imbatranire si efectele soarelui, cunoscute sub numele de lentigo solar
Melasma, care, atunci cand este legata de modificarile hormonale ale sarcinii, este, de asemenea, numita popular "masca de sarcina"
Hiperpigmentare post-inflamatorie, de obicei este legata de acnee.
Amintiti-va ca numai un specialist va poate evalua cazul si poate determina tipul de hiperpigmentare si tratamentul acesteia.
Hiperpigmentarea legata de varsta
Petele hiperpigmentare care apar odata cu varsta sunt legate de expunerea la soare si imbatranirea naturala a pielii. Pentru a le preveni, trebuie sa evitam expunerea excesiva la soare (nu asteptati sa apara soarele, ci aplicati zilnic creme cu factor de protectie solara, indiferent de anotimp), iar in sezonul cald optati pentru un factor mai mai de protectie (50).
Mentinerea pielii hidratate si bine ingrijite ajuta, de asemenea, sa o faca pregatita pentru mai mult timp pentru a depasi agresiunile externe. Datorita asocierii lor cu expunerea la soare, petele legate de varsta apar adesea mult mai frecvent in zonele cele mai expuse, cum ar fi fata, gatul, decolteul, bratele si mainile.
Melasma
Melasma este o modificare a pielii care produce zone mari de hiperpigmentare, de obicei pe fata. Tinde sa fie concentrata in special pe obraji, frunte, buza superioara si podul nasului, dar poate aparea si pe alte parti ale corpului, cum ar fi bratele. Cresterea productiei de melanina este responsabila pentru melasma, deoarece melanina este pigmentul natural produs de piele. Se crede ca o crestere a acesteia in cazurile de melasma este legata de modificarile nivelurilor hormonale, cu incidenta speciala in cazul femeilor in timpul perioadei de gestatie si in timpul utilizarii contraceptivelor orale. Este o greseala sa credem ca melasma este o modificare suferita exclusiv de femei, deoarece cazurile apar si la barbati (desi mult mai putin frecvente).
Hiperpigmentare post-inflamatorie
Cand o leziune a pielii sau o trauma a pielii se vindeca, aceasta poate lasa o zona hiperpigmentata. Acest lucru este cunoscut sub numele de "hiperpigmentare post-inflamatorie" si este foarte frecvent la persoanele care au suferit cazuri de acnee. Hiperpigmentarea localizata poate fi cauzata deꓽ
Leziuni ale pielii
Inflamarea pielii
Reactii la lumina soarelui
Hiperpigmentarea poate rezulta din leziuni, cum ar fi taieturi si arsuri, sau din inflamatia cauzata de tulburari cum ar fi acneea si lupusul. Unii oameni dezvolta hiperpigmentare in zonele pielii care au fost expuse la lumina soarelui. Unele plante (inclusiv lime, telina si patrunjel) contin compusi care fac unele tipuri de piele mai sensibile la efectele luminii ultraviolete. Hiperpigmentarea generalizata este de obicei cauzata deꓽ
Modificari hormonale
Unele boli interne
Medicamente si metale grele
Modificarile hormonale pot creste productia de melanina si pot intuneca pielea, cum ar fi in boala Addison, in timpul sarcinii sau in utilizarea contraceptivelor hormonale. O tulburare hepatica poate duce, de asemenea, la cresterea productiei de melanina. Unele cazuri de hiperpigmentare nu sunt cauzate de melanina, ci de alte substante pigmentate care nu sunt de obicei prezente in piele. Boli cum ar fi hemocromatoza si hemozideroza, cauzate de un exces de fier in organism, pot provoca hiperpigmentare. Unele medicamente si metale aplicate pe piele, ingerate sau injectate, pot provoca hiperpigmentare. Hiperpigmentarea cauzata de medicamente si metale greleꓽ
Unele medicamente antineoplastice sau chimioterapeutice utilizate pentru tratarea cancerului
Anumite antidepresive triciclice
Unele metale grele (cum ar fi argintul, aurul si mercurul, care pot fi otravitoare)
Zonele de hiperpigmentare sunt de obicei larg raspandite, dar unele medicamente pot afecta in mod specific anumite zone. De exemplu, unii oameni dezvolta reactii fixe la medicamente, in care anumite medicamente (de exemplu, anumite antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si barbiturice provoaca formarea de pete rosii sau blistere in acelasi loc pe piele, de fiecare data cand medicamentul este luat. Aceste reactii duc in cele din urma la hiperpigmentarea pielii afectate.
In functie de medicament sau metal si de zona in care este concentrata pe piele, hiperpigmentarea poate fi de culoare violet, albastru-negru, galben-maro, argintiu sau gri. Pe langa piele, dintii, unghiile, albul ochilor si mucoasa gurii pot fi, de asemenea, pigmentate. Cu multe dintre aceste medicamente, hiperpigmentarea dispare adesea dupa oprirea medicamentului, dar poate dura mai mult pentru a disparea la persoanele cu piele mai inchisa la culoare. Uneori, indiferent de culoarea pielii, hiperpigmentarea este permanenta.
Cum se poate trata hiperpigmentarea?
Utilizati creme cu protectie solara
Expunerea excesiva la razele UV poate accentua petele pigmentare, astfel incat sa limitati cat mai mult posibil timpul petrecut la soare si sa va obisnuiti sa purtati o protectie solara cu spectru larg in fiecare zi.
La recomandarea medicului, puteți utiliza diferiți activi
Serurile imbogatite cu antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, pot lupta impotriva petelor pigmentare si pot stimula pielea radianta.
Optiunile populare includ:
Alfa hidroxi acizi, cum ar fi glicolici, lactici, citric, malic sau acid tartric
Acid azelaic
Acid kojic
Acid salicilic
Vitamina C (sub forma de acid l-ascorbic)
Acizii faciali actioneaza prin exfolierea sau indepartarea stratului superior al pielii. De fiecare data cand exfoliati pielea, apar noi celule ale pielii care le inlocuiesc pe cele vechi. Procesul ajuta si la obtinerea unei piele mai netede. Acizii functioneaza bine pentru hiperpigmentarea usoara in tonuri mai deschise ale pielii. Cautati un continut mai mic de acid, deoarece cele mari pot creste riscul de efecte secundare.
Retinoizi
Derivati din vitamina A, retinoizii sunt printre cele mai vechi ingrediente de ingrijire a pielii, iar asta si deoarece structura lor moleculara mica le permite sa patrunda adanc in piele si sa trateze straturile de sub epiderma. Retinoizii pot fi siguri pentru toate tonurile pielii, dar ar trebui sa verificati cu dermatologul daca aveti pielea mai inchisa la culoare si intentionati sa utilizati aceste produse pe termen lung. De asemenea, este important sa retineti ca retinoizii sunt utilizati mai des pentru a trata ridurile decat hiperpigmentarea, ceea ce inseamna ca retinoizii nu pot fi cel mai bun tratament de prima linie.
Peeling chimic
Peeling-urile chimice sunt extrem de importante pentru sanatatea pielii tale. Fiind o optiune de tratament eficienta pentru majoritatea tipurilor si problemelor tenului, peelingul medical imbunatateste tonul, textura, liniile fine si ridurile, eruptiile cutanate si petele maronii. Frica de a pleca cu o fata rosie care doare impiedica multe persoane sa experimenteze incredibilele beneficii ale acestui tratament ce poate ”sterge” ani de pe fata. Realitatea experimentata dupa peeling este o piele stralucitoare si sanatoasa.
Peeling-ul chimic este un tratament facial complex, cu traditie si eficienta garantata, deoarece imbunatateste aspectul pielii de pe fata, gat, decolteu sau de pe maini. Daca iti doresti o piele mai fina, mai luminoasa, mai tanara, fara pete sau ten neuniform, fara linii fine, riduri sau acnee, atunci este cazul sa iei in considerare beneficiile uimitoare ale acestui tratament minim invaziv.
Multi nu cunosc faptul ca peeling-ul chimic unul dintre cele mai vechi procedee cosmetice din lume si a fost realizat in Egiptul antic, in Grecia si Imperiul Roman pentru a ajuta oamenii sa obtina o piele mai fina si mai frumoasa. Astazi, peelingul chimic facial este popular deoarece ofera rezultate aproape imediate si poate fi efectuat in clinicile specializate.
E normal ca atunci cand vrei sa faci un peeling chimic sa cauti pe internet peeling chimic pret sau sa cauti recomandari de peeling facial. Evident ca e foarte important momentul pe care il alegi pentru acest procedeu pentru ca e important la un peeling chimic inainte si dupa ( peeling chimic before and after) cum reactioneaza tenul.
Evident ca pentru majoritatea dintre noi conteaza procedura de exfoliere chimica fata si cat costa un peeling chimic facial daca nu cumva e mai accesibil decat un peeling facial acasa fara suport si consultanta specializata. Fie ca ii spui facial peeling, peeling tca, tca peeling tot procesul este chimic.
In cadrul acestuia, medicul foloseste acizi in concentratii mai puternice pentru a trata zona dorita a pielii. Acestia reduc aspectul de hiperpigmentare prin indepartarea epidermei, iar versiunile care sunt mai puternice pot penetra, de asemenea, stratul mijlociu al pielii, pentru a produce rezultate mai evidente. Numai un dermatolog este instruit pentru a diagnostica natura si cauzele petelor pigmentare si daca este vorba de o simpla hiperpigmentare sau o alta problema. Prin urmare, solutiile amintite in acest articol se vor administra doar sub recomandarea medicului dermatolog!