Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Microclisme: ce sunt si cum functioneaza

Microclisme: ce sunt si cum functioneaza

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 mai 2023

Spre deosebire de alte medicamente, microclismele actioneaza destul de rapid, aproximativ intre 5 si 15 minute de la administrare. Pentru a folosi corect un astfel de medicament, persoana ce doreste sa il administreze trebuie sa se intinda pe o parte. Dupa ce persoana s-a asezat comod, trebuie sa introduca varful tubului cu solutie in rect, iar apoi trebuie sa apese treptat pe continut pana acesta se termina.

Este important ca in momentul in care doriti sa utilizati o microclisma sa cititi cu atentie insturctiunile de pe ambalajul produsului. De asemenea, daca aveti si alte probleme de sanatate sau folositi alte medicamente, este recomandat sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe administrarea microclismelor.

Cand si cum sa folosesti microclismele?

Microclismele sunt solutii lichide care se introduc in rect pentru a ajuta la eliminarea materiilor fecale si a altor materii din rect si colonul sigmoid. De obicei, microclismele sunt folosite pentru a ameliora constipatia usoara pana la moderata sau pentru a pregati pacientii inainte de diferite proceduri medicale, spre exemplu colonoscopia. In componenta microclismelor, in general, se afla o solutie salina, un lubrifiant si un agent ce stimuleaza contractia musculaturii intestinale, dar si alte ingredient, cum ar fi glicerina si uleiul de parafina. Alte substante ce se pot gasi in microclisme, in functe de producator sau de scopul lor terapeutic:

Bisacodil – Acesta este un laxativ ce are rol in a spori contractia musculaturii intestinale si eliminarea scaunului.
Docusatul de sodiu – Este o substanta ce ajuta la inmuierea materiilor fecale si are ca scop reducerea constipatiei.
Extract de plante – De obicei, se utilizeaza musetelul sau aloe vera, deoarece acestea au proprietati antiinflamatorii si calmante, astfel ajuta la reducerea discomfortului de la nivelul abdomenului.
Clorura de benzalconiu – Acesta este un antiseptic si este folosit deoarece ajuta la anihilarea bacteriilor si a altor microorganisme aflate in colon.
Uleiul de ricin – Acesta ajuta la miscarea scaunului de-a lungul tractului intestinal.
Aceste produse se gasesc si se pot cumpara din farmacii fara a fi necesara prescriptia unui medic. Este esential sa se citeasca instructiunile produsului si eticheta, cu mare atentie inainte de a folosi o microclisma. Pentru a va aigura ca produsul este unul ce va fi de folos, sigur si eficient se recomanda consultarea unui medic inainte de a fi pus in consum.

Cum functioneaza microclismele?
Microclismele functioneaza prin administrarea unei solutii lichide in rect, cu rol in stimularea peristaltismului, eliminarea materiilor fecale si a altor materii din rect si colon. In general, in componenta solutiei din microclisme se gaseste un agent osmotic, spre exemplu: saruri minerale sau o solutie de fosfat de sodiu. Acestea au rol in atragerea apei in intestine prin intermediul procesului de osmoza, imbunatatind volumul si consistenta scaunului.

Cum sa administrezi corect microclismele?
Administrarea corecta a microclismelor este foarte importanta deoarece trebuie evitate complicatiile, efectele adverse si pentru a va asigura ca isi indeplinesc scopul terapeutic. Cativa pasi in folosirea adecvata a microslismelor sunt urmatorii:

Pregatirea solutiei din microclisma – In general, tubul contine deja solutia, dar cititi prospectul si ambalajul pentru a fi mai siguri.
Curatarea mainilor – Pentru a preveni riscul de aparitie al infectiilor este absolut necesar ca mainile sa fie spalate cu apa si sapun.
Pregatirea zonei de administrare – Pentru a sta cat mai comod ar putea fi utila folosirea unei perne sau a unui prosop cu scopul de a va sprijini.
Temperatura substantei – Inainte de a scoate microclisma din amabalaj, trebuie sa verificati daca temperature solutiei este una confortabila pentru dumneavoastra. In cazul in care aceasta este prea rece sau prea calda, aceasta poate fi racita sau incalzita pana ajunge la o temperatura potrivita pentru dumneavoastra.
Inlaturarea ambalajului – Deschideti ambalajul, iar apoi inlaturati dopul de protectie situat pe tubul ce contine solutia.
Introducerea solutiei – Introduceti tubul cu grija in rect, apoi apasati treptat pe tub pentru a elimina tot lichidul in rect.
Eliminarea scaunului -  De la cateva minute de la administrarea solutiei veti simti nevoia de a utiliza toaleta pentru a elimina solutia si materiile fecale din rect si colon.
Spalarea mainilor si aruncarea ambalajului si celorlate materiale utilizate intr-un cos de gunoi menajer sunt absolut necesare.
De asemenea, in cazul in care va vine greu sa folositi o microclisma, se poate cere ajutorul unui asistent medical.

Ce se poate intampla daca nu se administreaza corect o microclisma?
Este foarte important ca inainte de a utiliza a microclisma sa se citesca prospectul si eticheta de pe cutia produsului. De asemenea, folosirea incorecta a microclismelor poate avea diverse efecte negative ce pot duce la unele complicatii. Cateva dintre aceste efecte sunt:

Iritarea rectului – In cazul in care tubul a fost introdus prea puternic sau solutia a fost prea concentrata pot aparea iritatii si inflamatii la nivelul rectului.
Ranirea rectului – Daca tubul cu solutia din microclisma este introdus fortat in rect sau tubul este cu varf ascutit pot aparea rani ale rectului sau ale colonului.
Infectii – Daca microclismele au fost contaminate cu diferite bacterii sau nu au fost sterile pot aparea infectii ale tractului intestinal sau ale altor organe.
Disconfort sau durere – Daca microclisma nu a fost adiministrata corect pot aparea senzatii de discomfort sau de durere in zona rectului.
Dezechilibre electrolitice – Daca folositi prea mult microclismele sau daca solutia este prea puternica, se poate ajunge la pierderi excesive de apa si electroliti, ce vor duce la dezechlibre electrolitice.
Daca aveti parte de orice senzatie neplacuta sau credeti ca ati folosit microclismele in mod incorect, trebuie contactat medicul dumneavoastra pentru evaluarea situatiei si oferirea unui tratament.

In concluzie, microclismele sunt solutii lichide folosite cu scopul de a elimina scaunul si alte materii ce se gasesc in rect si colon. Inainte de a pune in uz aceste substante se recomanda consultarea unui medic pentru a evita aparitia efectelor negative si folosirea inutila a acestora. Totodata este absolut necesar ca inainte de a administra microclismele sa se citeasca si sa se ia la cunostinta toate informatiile esentiale pentru a le folosi corect.

 

Articole similare
Boala Fabry: De ce apare, simptome, diagnostic Boala Fabry: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Fabry este o boala genetica de metabolism in care deficitul unei enzyme lizozomale -alfa-galactozidaza A (numita si ceramidetrihexosidaza) determina acumularea patologica a unor particule lipidice (globotriaosylceramide) in peretii vaselor de sange din intregul organism, cu afectarea in mod special a vaselor din piele, rinichi, inima, creier si sistem nervos. 

23 martie 2023
citește articolul
Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Behcet, numita si Sindrom Behcet sau Boala Drumului Matasii, este o afectiune rara ce cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism. Este o patologie cronica, caracterizata prin vasculita, ce va afecta atat vasele arteriale, cat si cele venoase.

23 martie 2023
citește articolul
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima).

3 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...