Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat?

Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat?

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 februarie 2020 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Nu credem că există copil care să nu fi auzit această afirmație de la părinți - 'Să nu înghiți guma de mestecat că ți se lipește de stomac''. Dar oare cât de periculoasă este guma de mestecat sau cât de inofensivă este pentru organism? Ca idee, o gumă de mestecat are în linii mari următoarele ingrediente:  Sorbitol, Maltitol, Mannitol, Xylitol, Acacia, Acesulfam de potasiu, Aspartam, Fosfat de calciu, Ceara din care se fac lumanari și Sterat de sodiu.

Prin urmare, o gumă de mestecat, deși este formată din substanțe sintetizate chimic, vorbim de substanțe care, chiar dacă nu se pot dizolva în sucul gastric, nu va rămâne în stomac. Altfel spus, chiar dacă guma de mestecat nu se poate digera, iar enzimele gastrice nu îi pot afecta structura, aceasta în schimb va „traversa” sistemul digestiv și va fi eliminată din organism. Practic, mitul cum că o gumă de mestecat se va lipi de stomac și va rămâne acolo, că va da dureri de cap pe termen lung, sunt doar non-sens-uri, afirmații menite să sperie copiii și să-i dezvețe de obiceiul de a mesteca guma pentru a le genera un sentiment de panică.

Guma de mestecat - ajutor sau pericol pentru organism?

Conform specialiștilor în domeniul medicinei dentare, guma fără zahăr poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Dacă folosești gumă de mestecat în mod obișnuit, îți recomandăm să eviți guma îndulcită cu zahăr industrial. Încearc-o pe cea îndulcită 100% cu xilitol, un îndulcitor natural din mesteacăn care nu conține zahăr sau aspartam și poate oferi chiar și o protecție naturală împotriva cariilor.

Guma de mestecat ajută, de asemenea, la creșterea producției de salivă, responsabilă cu eliminarea acizilor și resturilor alimentare rămase în gură, ce pot provoca apariția cariilor dentare și a bolii parodontale. Specialiștii în domeniu recomandă folosirea gumei de mestecat fără zahăr timp de 20 de minute după mese.

Altfel spus, putem să avem încredere în guma de mestecat când vine vorba de sănătate orală. mai ales în cazul în care am savurat o masă copioasă într-un loc public și avem nevoie de o alternativa la periajul clasic. Din păcate, s-a constatat totuși că în România mulți renunță la periaj și înlocuiesc acest obicei cu mestecatul gumei, lucru care a făcut să crească vânzările la acest produs, chiar și în rândul copiiilor.

Ce pericole ascunde guma de mestecat?

Nutriționiștii spun că guma de mestecat mentolată, poate provoca pofte pentru alimente nesănătoase și te va face să consumi mai puține fructe, potrivit unui studiu din 2019. Produsul chimic din compoziția gumei face ca fructele și legumele, să aibă un gust amar, lucru care face alimentele sănătoase mai puțin atrăgătoare.

În plus, folosirea prea des a gumei de mestecat la ore matinale poate da în timp crampe și dureri abdominale, iar mestecarea gumei pe stomacul gol pentru a acoperi halena poate duce în special la forme de gastrită.

În plus, ultimele studii au arătat că în vreme ce persoanele care mestecau gumă mâncau de mai puține ori pe zi, consumau în schimb mai multă mâncare la mesele pe care le luau. Altfel spus, chiar dacă renunțau la gustări pe timpul zilei, atunci când se așezau seara la masă consumau alimente bogate în carbohidrați față de cei care nu mestecau guma de mestecat.

Și asta nu e tot. Corpul nostru a fost proiectat pentru a activa digestia prin masticație. Însă masticația fără mâncare din cauza gumei de mestecat poate fi contraproductivă. Practic, atunci când mestecăm gumă trimitem către corp semnale fiziologice că va intra în organism ceva. Astfel enzimele și acidul sunt activate dar fac asta în gol pentru că nu vine niciun aliment. Acest lucru duce în timp la balonare, supraproducere de acid în stomac ceea ce poate însemna că organismul nu va mai putea secreta substanțele necesare atunci când chiar va avea nevoie de ele.

Îndulcitorii artificiali din guma de mestecat sunt de asemenea periculoși pentru sănătate. De exemplu aspartamul este metabolizat în corp în formeldehidă, substanță cunoscută ca și cancerigenă și care nu poate fi eliminată din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului făcut de ficat și rinichi. Formeldehidaeste strâns legată de tumori pe creier și creștere în greutate.

Altfel spus, consumul de îndulcitori artificiali distorsionează biochimia corpului făcându-ne să creștem în greutate. Cercetătorii britanici au arătat că îndulcitorii artificiali stimulează mai mult apetitul, crescând poftele de carbohidrați și stimulează celulele adipoase să acumuleze grăsimi.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...