Myrciaria dubia: Un arbore cu proprietati importante pentru imunitate
Camu Camu, un arbust care se gaseste in padurile inundate ale Amazonului iar mai nou devine tot mai popular in randul alimentelor sanatoase. Este un arbust de 3-5 m inaltime, intalnit in Peru si Brazilia, are flori mici, cerate, cu petale albe si aroma dulceaga. Aceasta planta este inrudita cu eucaliptul si ienibaharul. Are fructe micute, asemanatoare cireselor care contin o cantitate foarte mare de vitamina C. Pudra de camu are mai multa vitamina C decat orice aliment de pe planeta, si-anume de 60 de ori mai mult decat o portocala. Fructele sale au diametrul de aproximativ 3 cm, coaja lucioasa rosie sau purpurie si o pulpa zemoasa, dulce si acrisoara.
Valori nutritionale ale arbustului Camu Camu
Fructele de camu sunt astazi renumite pentru continutul puternic de vitamina C naturala, aproximativ 2-3% din greutatea fructelor proaspete. Pe langa vitamina C, fructele de camu reprezinta si o importanta sursa de carotenoide (luteina, beta-caroten si zeaxantina, antioxidanti foarte importanti pentru sanatatea ochilor), minerale (mangan si cupru), aminoacizi (valina, leucina si serina) si flavonoide (antociani, flavonoli si flavanoli). Cand ajung la maturitate, fructele incep sa piarda din continutul de vitamina C in favoarea aromei lor, respectiv a continutului de flavonoide. 100 de grame de fructe de camu contin:
Proteine: 0.4 gr
Grasimi: 0.2 gr
Vitamina C: 2145 mg (3575% din DZR)
Mangan: 2.1 gr (106% din DZR)
Cupru: 0.2 mg (10% din DZR)
Fier: 0.5 mg (3% din DZR)
Magneziu: 12.4 mg (3% din DZR)
Calciu: 15.7 mg (2% din DZR)
Potasiu: 83.8 mg (2% din DZR)
Zinc: 0.4 mg (2% din DZR)
Proprietatile medicinale ale fructelor de Camu
Acestea se remarca prin actiuni: antioxidante, nutritive si astringente si se remarca prin urmatoarele intrebuintari terapeutice
antioxidant – inhiba radicalul DPPH si ajuta la protejarea organismului de boli;
antidepresiv –este un ajutor eficient in atacurile de panica sau in ADHD (boala deficitului de atentie);
antiherpetic –o planta eficace cu fitonutrienti antiherpetici ce are si un rol antidepresiv;
in cazuri de gingivita, parodontoza, glaucom, cataracta, astm, hepatita, ateroscleroza, osteoartrita, infertilitate, boala Parkinson.
In Brazilia, camu este folosit deseori pentru intarirea firul de par, il protejeaza impotriva factorilor externi si ii da stralucire si vitalitate, iar in zona Amazonului este considerat un afrodiziac.
Beneficii pentru sanatate
Imbunatateste imunitatea
Antioxidantii si cantitatea mare de vitamina C din fructele de camu le transforma intr-un supliment de nutrienti foarte necesari in caz de raceala sau gripa. Acesta este foarte folositor pentru apararea organismului impotriva diverselor infectii. In plus, camu sustine sanatatea sistemului intestinal, blocheaza radicalii liberi si alti patogeni care pot afecta negativ organismul.
Imbunatateste functionarea ficatului
Continutul bogat de vitamina C si antioxidanti este benefic pentru sustinerea functiilor ficatului. Persoanele care sufera de boli hepatice precum ciroza, administrarea de vitamina C vor avea rezultate pozitive. L-metilmalatul din camu este cel responsabil pentru sanatatea ficatului.
Imbunatateste starea de spirit
Nivelul ridicat de vitamina C ajuta creierul sa produca mai multa serotonina, ceea ce duce la imbunatatirea starii de spirit de aceea camu este un remediu eficient pentru pacientii cu depresie asociata cu niveluri scazute de serotonina.
Imbunatateste sanatatea orala
Datorita antioxidantilor puternici si a componentelor antivirale ale acestui fruct, camu are beneficii evidente impotriva bolilor gingivale precum gingivita.
Remediile bogate in antioxidanti ajuta la reducerea radicalilor liberi, care sunt factori inflamatori ce cauzeaza probleme gingivale si parodontale.
Sprijina sanatatea cardiovasculara
Inflamarea este o cauza principala ce cauzeaza multe boli legate de varsta, precum boli de inima, diabet, Alzheimer si artrita. Camu are actiune antiinflamatoare puternica ce ajuta la protejarea inimii si a arterelor, imbunatatind glicemia si raspunsul la insulina. In plus, faciliteaza imbunatatirea vasodilatatiei si a tensiunii arteriale in randul adultilor tineri.
Ajuta la protejarea vederii si a sanatatii ochilor
Fructul camu poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra problemelor oculare, care apar destul de frecvent odata cu inaintarea in varsta.
Asadar, fructele de Camu camu sunt folosite in caz de:
infectii virale (herpes, leziuni herpetice, zona zoster, raceala);
afectiuni oculare (cataracta, glaucom);
astm;
ateroscleroza, osteoartrita;
dureri de cap, sindromul oboselii cronice, depresie;
gingivita;
slabiciune a organismului;
nevoia de intretinere a sanatatii gingiilor, a ochilor si a pielii;
imunitate slabita ca antioxidant si pentru sustinerea sistemului imunitar.
Doze si mod de administrare al pudrei de Camu camu
Cea mai populara forma este pulberea de camu camu, care se poate adauga la bauturi si smoothie-uri sau se poate amesteca cu diverse alimente precum fulgi de ovaz si iaurt. In plus, poate fi presarata cereale sau utilizata in produse coapte, desi gatirea acesteia distruge de obicei o parte dintre fitonutrienti. Pudra de camu se poate folosi si in inghetate, iaurturi congelate si alte dulciuri, pentru gustul sau acrisor si pentru capacitatea de colorare. Se recomanda doar utilizarea a 2-3 lingurite pe zi, amestecate cu apa, suc sau piureuri de fructe si legume.
Printre beneficiile pentru sanatate ale pulberii de camu camu se numara:
Vitamina C: camu camu contine de 30 de ori mai multa vitamina C decat portocalele, ceea ce ajuta la sustinerea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii pielii.
Antioxidanti: pulberea de camu camu este bogata in antioxidanti, cum ar fi polifenolii si antocianinele, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Antiinflamator: camu camu contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp si la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si bolile de inima.
Sanatatea ochilor: camu camu contine luteina si zeaxantina, doua antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si previn pierderea vederii legata de varsta.
Sanatatea cerebrala: compusii din camu camu pot ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale si la prevenirea deteriorarii cognitive asociate cu imbatranirea.
Pulberea de camu camu poate fi adaugata in smoothie-uri, sucuri sau alte bauturi pentru a obtine o doza sanatoasa de vitamine si antioxidanti. Este important sa cumparati pulbere de camu camu de la surse de incredere si sa urmati instructiunile de dozare recomandate de producator.
Reactii adverse ale consumului de Camu camu
Acest fruct natural nu provoaca, de obicei, efecte secundare excesive, insa in anumite situatii poate provoca reactii adverse. Atunci cand este consumat in doze mari poate duce la aparitia diverselor afectiuni, cum ar fi: probleme digestive precum greata, diaree si varsaturi, dar si probleme ale rinichilor. De asemenea, poate afecta in mod negativ sistemul digestiv la persoanele sensibile la ulcere. In plus, nu se recomanda pentru cei care au cancer si fac chimioterapie sau pentru femeile insarcinate, deoarece poate avea efecte daunatoare in timpul sarcinii.
Beneficiile untului de cupuacu, extras dintr-un arbore amazonian inrudit cu arborele Camu-Camu
Untul de cupuacu contine o mare cantitate mare de fitosteroli, iar acestea actioneaza ca antiinflamatori pentru piele, fiind un agent de curatare a radicalilor liberi, acizilor grasi Omega 3 si 6. Stimuleaza procesele de vindecare ale pielii si reda elasticitatea tesutului dermic. La fel ca si fructele arborelui de cacao, untul de cupuacu contine Vitamina A, vitamina E, Vitamina C, vitamina B12, acid folic si antioxidanti.
Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfectiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de dupa plaja si in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formeaza o bariera protectoare asupra pielii, protejand-o de raze UV, frig, produse chimice si dezhidratare si ofera pielii un aspect moale, placut, elastic.
Se recomanda folosirea de produse pe baza de cupuacu dupa epilat, deoarece hidrateaza in profunzime pielea uscata si foarte uscata si retine colagenul si elastina in tesut. Vorbim de un produs ideal pentru regenerarea pielii, pentru a elimina pielea uscata de pe calcaie si a ajuta vindecarea mainilor crapate. Untul de cupuacu este ideal si pentru tratamentele legate de par. Produsele care folosesc acest ingredient ajuta la hidratarea in profunzime a firul de par si se recomanda pentru tratamentul parului degradat, vopsit si lipsit de stralucire. Substantele active din untul de cupuacu ofera elasticitate si stralucire parului si penetreaza foliculii de par, mentinand parul puternic.