Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere
Sanatatea ochilor este esentiala pentru a va bucura de o buna calitate a vietii. Din acest motiv, pentru a asigura o sanatate oculara optima, este important sa dobanditi obiceiuri sanatoase, inclusiv sa efectuati exercitii moderate si sa aveti dieta bogata in antioxidanti si Omega 3, in plus fata de controale oftalmologice regulate. Frecventa acestora va depinde de varsta, de sanatatea generala, de istoricul personal si familial al bolilor oculare, precum si de circumstantele si nevoile noastre vizuale. O buna examinare oftalmologica va permite diagnosticarea patologiilor oculare care pot progresa fara a prezenta simptome si, de asemenea, va descoperi aparitia sau cresterea defectelor de refractie sau a altor probleme vizuale. Aceasta prevenire este deosebit de importanta pentru unele categorii populationale, de exemplu, pentru persoanele care au diabet.
Care sunt principalele cauze ale pierderii vederii?
Exista mai multi factori care va pot afecta vederea, dar multe afectiuni pot fi tratate daca sunt depistate devreme. Cele mai importante cauze ale afectarii vizuale in prezent sunt:
Probleme de refractie: Cum ar fi miopia, astigmatismul si hipermetropia care nu sunt corectate. Adica, persoanele care au aceste afectiuni nu poarta ochelari sau lentile de contact care sa remedieze problema.
Glaucom: Cresterea presiunii oculare poate provoca orbire daca este lasata netratata. Deoarece este asimptomatic, pacientii nu observa la timp si, atunci cand se prezinta la consult, au deja o viziune mult mai scazuta.
Cataracta: Este cea mai comuna cauza de orbire, putand fi fi corectata prin interventie chirurgicala. Lipsa accesului la centrele oculare, a resurselor si teama de interventie chirurgicala sunt principalele motive pentru care oamenii nu sunt tratati.
Diabetul: Aceasta patologie cauzeaza retinopatia diabetica, care dauneaza vaselor de sange retiniene.
Boli corneene: Aceste patologii au o solutie datorita transplantului cornean.
Cum se pot preveni afectiunile oculare
Prevenirea problemelor de vedere incepe prin mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate, care sa includa alimente bogate in vitamine si minerale, precum si consumul adecvat de apa si evitarea fumatului. De asemenea, este important sa evitati obiceiurile care pot provoca tensiune oculara, cum ar fi cititul in lumina slaba sau petrecerea unui timp indelungat in fata calculatorului sau a dispozitivelor mobile. Pentru a preveni sau trata problemele de vedere, puteti face urmatoarele:
Efectuati controale regulate la oftalmolog, pentru a verifica daca exista probleme de vedere si pentru a le trata in stadii incipiente. Purtati ochelarii sau lentilele de contact prescrise de medicul oftalmolog, pentru a corecta problemele de vedere existente. Faceti exercitii pentru ochi, pentru a imbunatati tonusul muscular si pentru a preveni oboseala oculara. Exercitiile pot fi simple, precum focalizarea obiectelor la diferite distante sau rotatia ochilor in sensul acelor de ceasornic si in sens invers.
Mentineti o buna igiena oculara, curatand cu atentie ochii cu apa calda si evitand contactul cu substante iritante sau alergene. Consumati alimente bogate in nutrienti benefici pentru sanatatea oculara, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, zincul si omega-3. In plus, daca sunteti diabetic, hipertensiv sau aveti colesterol, grija asupra alimentatiei este deosebit de importanta.
Faceti pauze regulate atunci cand lucrati la computer sau la alte dispozitive electronice si mentineti distanta adecvata intre ochi si ecran.
Protejarea ochilor de soare, deoarece razele UV afecteaza nu numai pielea, ci si ochiul. Purtati palarii si ochelari cu filtre adecvate. Leziunile de la suprafata ochilor sunt legate de lumina soarelui, iar atunci cand lumina se reflecta pe zapada sau pe plaja, este important sa aveti grija de sanatatea ochilor si sa ii protejati. Nu fumati, deoarece acest obicei este daunator la toate nivelurile. Toxinele continute in tigari compromit vederea dincolo de roseata sau lacrimarea ce apare intr-un loc cu mult fum acumulat.
Utilizati protectiile potrivite la locul de munca. Unele profesii provoaca traume oculare, deci este esential sa purtati ochelari sau casca, ambele ori alte masuri de protectie. Acest sfat se aplica nu numai celor care lucreaza cu manipularea obiectelor, ci si celor care petrec multe ore in fata calculatorului. Includeti anumite alimente in dieta intrucat unele alimente ajuta la imbunatatirea sanatatii vizuale. O dieta bogata in legume care contin caroteni - cum ar fi dovleacul si morcovul - si luteina - cum ar fi broccoli - ajuta la intarzierea imbatranirii retinei in timp. Consumul de peste, cum ar fi somonul si pastravul, care contin un aport ridicat de omega 3, ajuta la stabilizarea suprafetei ochilor si la imbunatatirea calitatii lacrimilor.
Efectuati activitati in aer liber pentru ca toate spectrele de lumina sunt necesare pentru o dezvoltare vizuala adecvata. Mai multe studii din diferite parti ale lumii au aratat ca activitatile in aer liber sunt un factor de protectie pentru miopie. Prin urmare, recomandarea este sa petreceti cat mai putin timp in fata ecranelor si mai mult facand activitati in aer liber. Acest obicei ar trebui sa fie insuflat si copiilor.
Vizitati-va medicul oftalmolog in mod regulat, intrucat controalele preventive sunt cheia pentru prevenirea bolilor oculare si detectarea lor precoce.
Faceti o pauza de 20-30 de minute de la utilizarea ecranelor, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele si computerele si ridicati-va de pe scaun pentru a reduce tensiunea ochilor.
Controlati nivelul de zahar din sange, deoarece diabetul poate afecta vederea.
Pastrati-va ochii hidratati, mai ales atunci cand lucrati in fata calculatorului, amintiti-va sa clipiti des. De asemenea, este recomandat sa ventilati camera si, daca este necesar, sa utilizati umidificatoare. Daca inca suferiti de uscaciune a ochilor, puteti apela la solutii precum lacrimile artificiale, in plus fata de ajustarea cantitatii de apa bauta pe parcursul zilei.
Cand lucrati, cititi sau faceti orice alt efort vizual la distanta mica, asigurati-va ca aveti suficienta lumina pentru a preveni oboseala ochilor. Televizorul trebuie sa fie pozitionat intotdeauna la distanta.
Pentru a evita oboseala ochilor, tineti monitorul la cel putin 50 centimetri distanta de ochi si la un unghi de 90 de grade. Daca este posibil, utilizati un filtru sau un protector de ecran si reglati luminozitatea monitorului pentru a reduce intensitatea acestuia. In plus, exista si ochelarii care protejeaza vederea de computere. In cazul in care aveti deja probleme de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia, cataracta sau glaucomul, medicul oftalmolog va poate prescrie tratamente specifice, cum ar fi ochelari sau lentile de contact, interventii chirurgicale sau tratamente medicamentoase. Este important sa urmati instructiunile medicului si sa va prezentati la controale regulate, pentru a monitoriza progresul tratamentului.
Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor
Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar.
Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.
Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .
Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.
Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.
Ce este Keratoconul si cum poate afecta vederea
Keratoconul este o afectiune care afecteaza corneea, adica aceasta se subtiaza si se inconvoaie in forma de con. Keratoconul produce distorsiuni vizuale, conducand la scaderea vederii. In mod normal, corneea are o forma rotunda, insa in cazul keratoconului, se bombeaza sub forma unui con. Conditia poate aparea atat la un singur ochi, cat si la ambii, fiind mai comuna in adolescenta. In faza de debut, keratoconul cauzeaza o vedere in ceata, sensibiltate la lumina si distorsiunea imaginii. Poate evolua in timp, dupa care poate incetini pentru ca ulterior sa se stabilizeze.
Keratoconul este o afectiune oculara care poate progresa in timp, afectand corneea, stratul frontal al ochiului. Pentru unii pacienti, boala evolueaza rapid, determinand o deformatie brusca a corneei si aparitia cicatricilor. Acest lucru duce la distorsiuni si incetosarea vederii. Existenta unui istoric familial de keratoconus este importanta, deoarece boala poate fi mostenita genetic.
BIBLIOGRAFIE:
Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;
Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;
Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;
Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2003 Feb 1;
Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;
Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;