Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere

Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere

Sanatatea ochilor este esentiala pentru a va bucura de o buna calitate a vietii. Din acest motiv, pentru a asigura o sanatate oculara optima, este important sa dobanditi obiceiuri sanatoase, inclusiv sa efectuati exercitii moderate si sa aveti dieta bogata in antioxidanti si Omega 3, in plus fata de controale oftalmologice regulate. Frecventa acestora va depinde de varsta, de sanatatea generala, de istoricul personal si familial al bolilor oculare, precum si de circumstantele si nevoile noastre vizuale.

O buna examinare oftalmologica va permite diagnosticarea patologiilor oculare care pot progresa fara a prezenta simptome si, de asemenea, va descoperi aparitia sau cresterea defectelor de refractie sau a altor probleme vizuale. Aceasta prevenire este deosebit de importanta pentru unele categorii populationale, de exemplu, pentru persoanele care au diabet.

Care sunt principalele cauze ale pierderii vederii?

Exista mai multi factori care va pot afecta vederea, dar multe afectiuni pot fi tratate daca sunt depistate devreme. Cele mai importante cauze ale afectarii vizuale in prezent sunt:

Probleme de refractie: Cum ar fi miopia, astigmatismul si hipermetropia care nu sunt corectate. Adica, persoanele care au aceste afectiuni nu poarta ochelari sau lentile de contact care sa remedieze problema.
Glaucom: Cresterea presiunii oculare poate provoca orbire daca este lasata netratata. Deoarece este asimptomatic, pacientii nu observa la timp si, atunci cand se prezinta la consult, au deja o viziune mult mai scazuta.
Cataracta: Este cea mai comuna cauza de orbire, putand fi fi corectata prin interventie chirurgicala. Lipsa accesului la centrele oculare, a resurselor si teama de interventie chirurgicala sunt principalele motive pentru care oamenii nu sunt tratati.
Diabetul: Aceasta patologie cauzeaza retinopatia diabetica, care dauneaza vaselor de sange retiniene.
Boli corneene: Aceste patologii au o solutie datorita transplantului cornean.

Cum se pot preveni afectiunile oculare

Prevenirea problemelor de vedere incepe prin mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate, care sa includa alimente bogate in vitamine si minerale, precum si consumul adecvat de apa si evitarea fumatului. De asemenea, este important sa evitati obiceiurile care pot provoca tensiune oculara, cum ar fi cititul in lumina slaba sau petrecerea unui timp indelungat in fata calculatorului sau a dispozitivelor mobile. Pentru a preveni sau trata problemele de vedere, puteti face urmatoarele:

Efectuati controale regulate la oftalmolog, pentru a verifica daca exista probleme de vedere si pentru a le trata in stadii incipiente.
Purtati ochelarii sau lentilele de contact prescrise de medicul oftalmolog, pentru a corecta problemele de vedere existente.
Faceti exercitii pentru ochi, pentru a imbunatati tonusul muscular si pentru a preveni oboseala oculara. Exercitiile pot fi simple, precum focalizarea obiectelor la diferite distante sau rotatia ochilor in sensul acelor de ceasornic si in sens invers.
Mentineti o buna igiena oculara, curatand cu atentie ochii cu apa calda si evitand contactul cu substante iritante sau alergene.
Consumati alimente bogate in nutrienti benefici pentru sanatatea oculara, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, zincul si omega-3. In plus, daca sunteti diabetic, hipertensiv sau aveti colesterol, grija asupra alimentatiei este deosebit de importanta.
Faceti pauze regulate atunci cand lucrati la computer sau la alte dispozitive electronice si mentineti distanta adecvata intre ochi si ecran.
Protejarea ochilor de soare, deoarece razele UV afecteaza nu numai pielea, ci si ochiul. Purtati palarii si ochelari cu filtre adecvate. Leziunile de la suprafata ochilor sunt legate de lumina soarelui, iar atunci cand lumina se reflecta pe zapada sau pe plaja, este important sa aveti grija de sanatatea ochilor si sa ii protejati.
Nu fumati, deoarece acest obicei este daunator la toate nivelurile. Toxinele continute in tigari compromit vederea dincolo de roseata sau lacrimarea ce apare intr-un loc cu mult fum acumulat.

Utilizati protectiile potrivite la locul de munca. Unele profesii provoaca traume oculare, deci este esential sa purtati ochelari sau casca, ambele ori alte masuri de protectie. Acest sfat se aplica nu numai celor care lucreaza cu manipularea obiectelor, ci si celor care petrec multe ore in fata calculatorului. Includeti anumite alimente in dieta intrucat unele alimente ajuta la imbunatatirea sanatatii vizuale. O dieta bogata in legume care contin caroteni - cum ar fi dovleacul si morcovul - si luteina - cum ar fi broccoli - ajuta la intarzierea imbatranirii retinei in timp. Consumul de peste, cum ar fi somonul si pastravul, care contin un aport ridicat de omega 3, ajuta la stabilizarea suprafetei ochilor si la imbunatatirea calitatii lacrimilor.

Efectuati activitati in aer liber pentru ca toate spectrele de lumina sunt necesare pentru o dezvoltare vizuala adecvata. Mai multe studii din diferite parti ale lumii au aratat ca activitatile in aer liber sunt un factor de protectie pentru miopie. Prin urmare, recomandarea este sa petreceti cat mai putin timp in fata ecranelor si mai mult facand activitati in aer liber. Acest obicei ar trebui sa fie insuflat si copiilor.

Vizitati-va medicul oftalmolog in mod regulat, intrucat controalele preventive sunt cheia pentru prevenirea bolilor oculare si detectarea lor precoce.
Faceti o pauza de 20-30 de minute de la utilizarea ecranelor, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele si computerele si ridicati-va de pe scaun pentru a reduce tensiunea ochilor.
Controlati nivelul de zahar din sange, deoarece diabetul poate afecta vederea.

Pastrati-va ochii hidratati, mai ales atunci cand lucrati in fata calculatorului, amintiti-va sa clipiti des. De asemenea, este recomandat sa ventilati camera si, daca este necesar, sa utilizati umidificatoare. Daca inca suferiti de uscaciune a ochilor, puteti apela la solutii precum lacrimile artificiale, in plus fata de ajustarea cantitatii de apa bauta pe parcursul zilei.
Cand lucrati, cititi sau faceti orice alt efort vizual la distanta mica, asigurati-va ca aveti suficienta lumina pentru a preveni oboseala ochilor. Televizorul trebuie sa fie pozitionat intotdeauna la distanta.  

Pentru a evita oboseala ochilor, tineti monitorul la cel putin 50 centimetri distanta de ochi si la un unghi de 90 de grade. Daca este posibil, utilizati un filtru sau un protector de ecran si reglati luminozitatea monitorului pentru a reduce intensitatea acestuia. In plus, exista si ochelarii care protejeaza vederea de computere. In cazul in care aveti deja probleme de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia, cataracta sau glaucomul, medicul oftalmolog va poate prescrie tratamente specifice, cum ar fi ochelari sau lentile de contact, interventii chirurgicale sau tratamente medicamentoase. Este important sa urmati instructiunile medicului si sa va prezentati la controale regulate, pentru a monitoriza progresul tratamentului.

Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor. Secrete ascunse ale ochilor tai

Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar.

Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .

Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.

Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.

2 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.