Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Neuropatie: Cum apare boala, metode de preventie si tratament

Neuropatie: Cum apare boala, metode de preventie si tratament

Data publicării: 31 iulie 2023

Neuropatia sau afectarea nervilor poate rezulta dintr-o gama larga de afectiuni, cum ar fi diabetul si chiar tratamente precum chimioterapia. De fapt, neuropatia, care este uneori denumita neuropatie periferica, nu este o singura stare de sanatate, ci mai degraba un termen folosit pentru a descrie o serie de probleme de sanatate care implica deteriorarea nervilor periferici, precum si simptomele acestor probleme. In timp ce grupul de afectiuni este ireversibil, puteti lua masuri pentru a ajuta la prevenirea neuropatiei sau a gestiona-o prin dieta, stil de viata si tratament. Acolo unde apare afectarea nervului determina tipul de neuropatie pe care il aveti.

Astfel, cand neuropatia implica deteriorarea unui singur nerv, se numeste mononeuropatie. Mononeuropatiile sunt adesea cauzate de compresia sau vatamarea unui nerv, cum ar fi sindromul tunelului carpian. Cel mai adesea, nervii multipli sunt afectati, iar atunci cand se intampla acest lucru, medicii se refera la afectarea nervului ca polineuropatie. Simptomele depind de faptul ca sunt implicati nervi autonomi, senzoriali sau motori - sau o combinatie a acestora.

Cum se simte durerea neuropatica?

Aceasta implica frecvent senzatii de ardere sau furnicaturi, dar poate da, de asemenea, senzatii de injunghiere, soc electric sau amortire. Disconfortul poate fi spontan sau provocat de un stimul care nu ar declansa in mod normal semnale de durere. Reactia la un stimul s-ar putea simti mai intensa decat in mod normal sau neobisnuita (parestezie). Deteriorarea nervilor, in cazul neuropatiei, poate avea multe cauze. Diabetul slab controlat reprezinta aproximativ 60 % din cazuri. Chimioterapia, HIV, zona zoster, boli renale, boli autoimune, boli infectioase, alcoolism, deficiente de nutrienti, tulburari ereditare si traume fizice sunt alte cauze. In 23 la suta din cazuri, cauza nu este cunoscuta.

Conditii de sanatate
Diabet zaharat slab controlat - cel mai frecvent tip de neuropatie in Statele Unite este neuropatia periferica diabetica, care afecteaza persoanele care au diabet cu zahar din sange slab controlat si reprezinta aproximativ 60 %  din totalul persoanelor cu neuropatie.
Neuropatie idiopatica - Cel de-al doilea grup cel mai mare de bolnavi de neuropatie sunt cei pentru care nu a fost identificata nicio cauza si, prin urmare, starea lor este cunoscuta sub numele de neuropatie periferica idiopatica.
Alcoolism cronic - Neuropatia alcoolica este considerata una dintre cele mai frecvente forme de neuropatie. Aproximativ 65% dintre cei diagnosticati cu tulburari de consum de alcool prezinta neuropatie, potrivit unei analize din ianuarie 2017.
Cancer - Concret, neuropatia periferica indusa de chimioterapie afecteaza doar o mica parte a populatiei cu neuropatie.
HIV / SIDA - Aproximativ 2% din cazurile de neuropatie totala sunt atribuite HIV / SIDA, care se pot datora efectelor virusului imunodeficientei umane sau medicamentelor utilizate pentru tratarea acestuia.
Conditii suplimentare de sanatate, inclusiv boli autoimune si evenimente de sanatate, cum ar fi traume fizice, sunt asociate cu neuropatie.

Factori dietetici
Deficientele de nutrienti, fie cauzate de malabsorbtie, alcoolism sau o dieta dezechilibrata, pot duce, de asemenea, la neuropatie.

Deficienta de vitamina B12 - O deficienta de B12 provoaca daune tecii de mielina care inconjoara si protejeaza nervii.
Deficienta de cupru - Aceasta deficienta de nutrienti este o alta cauza, desi mai rara, a neuropatiei. Carnea de vita, nucile si leguminoasele ofera cupru alimentar. Cu toate acestea, deficienta este de obicei rezultatul metabolismului sau malabsorbtiei individului, mai degraba decat a unei diete dezechilibrate.
Consumul excesiv de nutrienti - Poate duce, de asemenea, la neuropatie. De exemplu, prea mult B6 poate fi toxic pentru nervi.
Expunerea la toxinele din alimentele pe care tindem sa le consideram sanatoase, cum ar fi fructele de mare, poate duce si la neuropatie. De exemplu, pestele poate contine mercur.

Arsenicul, un alt metal greu, poate provoca, de asemenea, neuropatie daca este ingerat in cantitati mari. De obicei, acest lucru rezulta din expunerea la apa potabila care a fost expusa la deseurile industriale. Arsenicul poate fi gasit in orez brun si alb, dar nu la niveluri suficient de ridicate pentru a provoca leziuni nervoase.

Pentru a intelege cum actioneaza neuropatia in organism, este important sa stim ca sistemul nervos este impartit in doua partiꓽ sistemul nervos central — creierul si maduva spinarii — si sistemul nervos periferic, care transmite mesaje intre sistemul nervos central si restul corpului.

La randul sau, sistemul nervos periferic este impartit intr-un sistem nervos voluntar — sau somatic — care controleaza toate functiile de care suntem constienti si le putem controla in mod constient, cum ar fi membrele in miscare; si un sistem nervos involuntar — sau autonom — care nu poate fi directionat in mod constient, cum ar fi bataile inimii, respiratia si digestia. Deteriorarea sau perturbarea atat a nervilor periferici voluntari, cat si involuntari pot fi implicate in neuropatie. Nervii senzoriali si motori pot fi afectati.

Optiuni terapeutice pentru neuropatie

In unele cazuri, corectarea starii de baza care a provocat neuropatie poate permite recuperarea sau regenerarea nervilor. De exemplu, nu toate cazurile de neuropatie indusa de chimioterapie sunt permanente. Unele tipuri de neuropatie, cum ar fi neuropatia diabetica, sunt ireversibile, iar scopul tratamentului este de a ameliora simptomele si de a preveni deteriorarea ulterioara. Detectarea si tratarea afectiunii de baza care a provocat afectarea nervilor este esentiala pentru prevenirea ranilor ulterioare.  Exista o mare varietate de tratamente si medicamente pentru neuropatie, in functie de tipul de afectare nervoasa si de severitatea simptomelorꓽ

Medicamente
Medicamentele antidepresive si anti-convulsii sunt adesea adoptate in schemele de tratament pentru neuropatie. Antidepresivele au un efect asupra unora dintre neurotransmitatori precum norepinefrina si serotonina, care pot avea un efect asupra durerii.

Optiuni de antidepresive care pot ajuta la tratarea neuropatiei:

Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei - care restabilesc echilibrul chimic in celulele nervoase ale creierului.

Inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei - care inhiba producerea si eliberarea de neurotransmitatori specifici, inclusiv serotonina si norepinefrina.

Inhibitori ai recaptarii norepinefrinei - care inhiba reutilizarea neurotransmitatorilor dopamina, serotonina si norepinefrina.

Modulatoarele receptorilor serotoninei - care cresc nivelul de serotonina si norepinefrina din creier disponibile pentru a transmite semnale altor nervi.

Medicamentele anti-convulsii sunt o alta clasa de medicamente care se considera eficiente in tratarea neuropatiei.

Chirurgie
Chirurgia poate fi utila pentru a elibera presiunea asupra unui nerv si poate fi utilizata pentru a trata daunele cauzate de sindromul tunelului carpian si neuropatia diabetica.

Stimularea nervului
Neuromodularea este o alta optiune terapeutica si implica plasarea unui electrod de-a lungul unui nerv periferic. Aceasta metoda este utila pentru oprirea esentiala a semnalelor de durere.

Terapii alternative si complementare
Cercetarile asupra terapiilor alternative pentru simptomele neuropatice au aratat rezultate notabile. Cannabidiol (CBD), derivat din aceeasi planta de sativa de canabis care produce marijuana si canepa, a fost utilizat in tratamentul durerilor neuropatice cronice, non-canceroase, dar sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra eficacitatea acestuia.

Sfaturi pentru plamani sanatosi

Obiceiurile sanatoase de viata, cum ar fi activitatea fizica si fumatul, pot ajuta la prevenirea leziunilor pulmonare si a bolilor. Puteti urma acesti pasi pentru a va proteja plamanii de leziuni sau boli: Renuntati la fumat sau nu incepeti sa fumati. Evitati fumatul pasiv prin evitarea locurilor in care fumatul este permis. Rugati-va prietenii si familia sa nu fumeze acasa sau in masina in prezenta dumneavoastra.

Incercati sa mentineti o greutate sanatoasa -  Modelele alimentare nesanatoase si lipsa activitatii fizice pot duce la excesul de greutate si obezitate, care, la randul sau, pot duce la apnee in somn. Cercetarile au aratat ca pierderea in greutate poate reduce apneea de somn la persoanele care sunt, de asemenea, diagnosticate cu obezitate.

Fiti activi fizic - Activitatea fizica va poate intari inima si plamanii pentru a lucra mai eficient. Miscarea poate reduce, de asemenea, riscul de leziuni pulmonare sau boli. Limitati expunerea la poluarea aerului exterior prin verificarea indicelui extern de calitate a aerului inainte de a participa la activitati in aer liber (exista aplicatii mobile care afiseaza nivelul de poluare).

Reduceti poluarea aerului din interior, asigurandu-va ca locurile in care locuiti si lucrati sunt bine ventilate si curatate in mod regulat pentru a preveni acumularea de alergeni, praf si mucegai. De asemenea, puteti indeparta produsele care produc vapori sau gaze, cum ar fi lichide puternice de curatare si aerosoli. De asemenea, curatati constant filtrele aparatelor de aer conditionat.
Luati masuri de precautie impotriva gripei sezoniere si a pneumoniei, iar in acest sens, vaccinarea este o solutie. Utilizati echipament de protectie daca lucrati intr-o industrie cu expunere la praf,  alergeni, vapori chimici sau alte surse de poluare. Adoptati o dieta bogata in fructe si legume, deoarece datorita nutrientilor prezenti in acestea, se sustine sanatatea intreg organismului.

Bibliografie:

National Institutes of Health. Intracranial Hemorrhage. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443867/);
American Stroke Association. (https://www.stroke.org/en/about-stroke/types-of-stroke/hemorrhagic-strokes-bleeds);
Brain Aneurysm Foundation. (https://bafound.org/about-brain-aneurysms/brain-aneurysm-basics/brain-aneurysm-statistics-and-facts/);
The Joint Cerebrovascular Section of the American Association of Neurological Surgeons and the Congress of Neurological Surgeons. Cerebrovascular Diseases. 

Articole similare
Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor

Picioarele rosii sunt o urmare fireasca a unei afectiuni inflamatorii cronice confundata de multe ori cu banala celulita. Cauzele principale sunt bolile venoase cronice, edemele cronice sau boli dermatologice manifestate mai degraba la picioare. Dintre toti pacientii care au o astfel de problema pana la 33% ajung sa fie diagnosticati gresit si sa sufere in realitate de un anumit tip de celulita.

4 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate? Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate?

Inotul ajuta la reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui. Stimuleaza circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare si intareste ligamentele articulare.

4 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

4 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...