Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Ce este Gliquidona si cum te poate ajuta in gestionarea diabetului de tip 2

Util: Ce este Gliquidona si cum te poate ajuta in gestionarea diabetului de tip 2

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 martie 2025 Ultima actualizare: 5 martie 2025

Gliquidona este un medicament inovator din clasa sulfonilureelor, folosit in gestionarea diabetului zaharat de tip 2. Acesta actioneaza blocand selectiv canalele de potasiu dependente de ATP (KATP), un proces esential pentru reglarea secretiei de insulina. Odata cu blocarea acestor canale, celulele beta pancreatice sufera o depolarizare. Acest fenomen declanseaza deschiderea canalelor de calciu sensibile la variatiile de voltaj, facilitand astfel un aflux crescut de ioni de calciu in celula.  Rezultatul? O stimulare puternica a eliberarii de insulina, esentiala pentru controlul nivelurilor de glucoza din sange. Gliquidona nu doar ca amelioreaza simptomele diabetului, dar contribuie activ la mecanismul natural al corpului de reglare a insulinei.

Diabetul zaharat de tip 2, in formele sale usoare si moderate, necesita o abordare atenta in managementul sau, mai ales cand nu este complicat de cetoacidoza. Adesea, pacientii cu aceasta forma de diabet sunt sfatuiti sa adopte schimbari semnificative in stilul de viata, precum dieta echilibrata si exercitiile fizice regulate, ca prim pas in controlul nivelului glicemiei.  In situatiile in care aceste ajustari ale stilului de viata nu reusesc sa ofere rezultate satisfacatoare in mentinerea unui control glicemic adecvat, interventia medicala devine necesara. Tratamentul medicamentos poate fi initiat pentru a ajuta la gestionarea eficienta a nivelurilor de zahar din sange, astfel incat pacientii sa poata duce o viata normala si sanatoasa, reducand riscurile asociate acestei conditii.

Eficacitatea actiunii gliquidonei

Gliquidona este un medicament eficace in controlul glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, avand un mecanism de actiune bine definit. Prin stimularea celulelor beta, gliquidona incurajeaza secretia de insulina, esentiala pentru reglarea nivelului de zahar din sange. Acest proces nu numai ca restaureaza capacitatea de raspuns initiala la insulina in conditii de crestere a glicemiei, dar si amplifica faza secundara de secretie a insulinei, oferind un control mai bun postprandial.

Pe langa controlul glicemic, gliquidona dispune de proprietati microvasculare notabile. Reducerea aderentei si agregarii plachetare, impreuna cu scaderea markerilor de activare plachetara, cum ar fi beta tromboglobulina si thromboxane B2, imbunatateste functia fibrinolitica a endoteliului vascular. Aceste efecte contribuie la normalizarea proceselor vasculare, esential pentru prevenirea complicatiilor pe termen lung ale diabetului. Un alt aspect valoros al tratamentului cu gliquidona este impactul sau asupra evolutiei retinopatiei diabetice nonproliferative si mentinerea functiei renale in nefropatia diabetica. Este remarcabil faptul ca, in ciuda administrarii pe termen lung, functia renala ramane stabila, iar proteinuria si controlul tensional sunt eficient gestionate. 

rani_superficialerani_superficiale

Ghid de dozare si ajustare pentru tratamentul antidiabetic

Pentru pacientii sub 65 de ani, tratamentul antidiabetic incepe cu o doza initiala de un comprimat pe zi. In functie de raspunsul glicemic observat, doza poate fi ajustata. Este recomandat ca orice crestere a dozei sa fie facuta in trepte de cate un comprimat, respectand un interval minim de 14 zile intre ajustari, pentru a monitoriza adecvat efectele. Pe parcursul tratamentului de mentinere, doza zilnica poate varia intre unul si trei comprimate. In situatii exceptionale, doza poate fi crescuta pana la patru comprimate, distribuite in doua doze pe zi, standardul fiind de doua comprimate zilnic. Pentru pacientii de peste 65 de ani sau cei considerati a fi la risc ridicat, tratamentul incepe cu o abordare mai precauta. Initial, se administreaza jumatate de comprimat pe zi, cu posibilitatea de a creste doza progresiv, asigurandu-se ca fiecare ajustare respecta un interval de cel putin 14 zile si ca nivelurile de glucoza din sange sunt monitorizate indeaproape.

In cazul pacientilor cu probleme nutritionale, schimbari majore in starea generala, consum caloric neregulat, insuficienta renala sau hepatica, este ideal sa se inceapa tratamentul cu cea mai mica doza posibila. Ajustarile dozei trebuie abordate cu prudenta extrema pentru a preveni orice reactie hipoglicemica. In situatia in care pacientii sunt deja sub tratament cu alti agenti hipoglicemianti orali, acest medicament poate fi introdus fara o perioada de tranzitie necesara. In cazul inlocuirii unei sulfoniluree cu o semi viata lunga, cum ar fi clorpropamida, este esentiala o monitorizare atenta a pacientului pentru cateva saptamani, pentru a evita riscul suprapunerii efectelor terapeutice si a aparitiei hipoglicemiei.

Contraindicatii si efecte adverse posibile

Gliclazida prezinta restrictii si riscuri care necesita prudenta. Utilizarea acesteia este contraindicata pentru pacientii cu hipersensibilitate la gliclazida sau alte medicamente din clasele sulfonilureice si sulfonamide. De asemenea, nu este recomandata pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1, in conditii de cetoza severa, acidoza sau precoma diabetica, precum si pentru cei cu insuficienta renala sau hepatica severa. Este important de notat ca gliclazida nu ar trebui asociata cu miconazolul oral, nici cu medicamente precum fenilbutazona si danazol, datorita potentialului crescut de efecte adverse. Consumul de alcool trebuie evitat in timpul tratamentului cu acest medicament. Gliclazida este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii. Referitor la efectele adverse, cel mai comun este hipoglicemia, care poate varia ca severitate. Alte reactii adverse includ diverse tulburari digestive precum greata, dispepsia, diareea si constipatia. Mai rar, pot aparea reactii cutanate, cum ar fi pete pe piele, mancarimi, urticarie si eruptii maculopapulare. 

cum_sa_acoperi_defectele_de_pe_tencum_sa_acoperi_defectele_de_pe_ten

Efecte hematologice precum anemia, leucopenia si trombocitopenia au fost raportate. Monitorizarea functiei hepatice este esentiala, deoarece au fost semnalate cazuri rare de crestere a enzimelor hepatice si hepatita. Tratamentul trebuie intrerupt imediat daca apare icterul colestazic. Intreruperea medicamentului duce la disparitia simptomelor adverse. Pentru a asigura o ingrijire medicala optima, este esential sa comunicati deschis cu medicul sau farmacistul despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv cele fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare sau produsele fitoterapeutice.

Aceasta transparenta ajuta la evitarea interactiunilor nedorite intre medicamente si asigura eficacitatea tratamentului prescris. Este important sa evitati utilizarea oricaror medicamente sau suplimente pe durata sarcinii si a perioadei de alaptare fara a consulta un specialist. Aceste perioade sunt delicate, iar administrarea medicamentelor fara supraveghere medicala poate afecta atat sanatatea mamei, cat si pe cea a copilului.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, inima este inclinata spre partea dreapta.

25 septembrie 2024
Edited 25 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome

Progeria, denumita si imbatranirea prematura, este o boala genetica rara. In termeni de specialitate ea se numeste Hutchinson - Gilford. Unul din 8 milioane de bebelusi poate sa sufere de progerie, conform statisticilor.

19 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Scleroza multipla: de ce apare boala, metode de tratament Scleroza multipla: de ce apare boala, metode de tratament

Scleroza multipla este cunoscuta ca si o boala progresiva, care afecteaza sistemul nervos central. Inca nu se cunosc cauzele care declanseaza scleroza multipla, însă este considerata ca fiind o boala autoimuna.

16 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.