Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar

Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 februarie 2023

Sistemul imunitar lucreaza pentru a ne mentine sanatosi si pentru a ne apara de agentii patogeni. Este un sistem complex care include o mare diversitate de substante si celule si poate fi afectat de multi factori, printre care si unele obiceiuri. Genele noastre, varsta si sexul, consumul anumitor medicamente, vremea sau faptul ca am trecut anumite boli sunt unii dintre factorii care pot afecta sistemul imunitar.  Sistemul imunitar poate fi afectat de stres, de calitatea si cantitatea somnului si mai ales de ceea ce mancam. Iata ce fapte pe care le facem zilnic nu ajuta deloc la mentinerea unui sistem imunitar puternicꓽ

Un consum redus de fructe si legume
Trebuie sa includem o cantitate generoasa de fructe si legume in dieta noastra pentru a intari sistemul imunitar. Acestea contin cantitati mari de vitamine, minerale si antioxidanti, iar acesti compusi sunt esentiali pentru a sustine reactiile sistemului imunitar si a lupta impotriva infectiilor. Fructele si legumele au, de asemenea, multe fibre solubile, un nutrient care este benefic pentru imunitate. Fibrele solubile sunt hrana pentru bacteriile care traiesc in interiorul intestinului nostru, iar un microbiom sanatos comunica cu sistemul nostru imunitar si il sustine, astfel incat sa poata lupta eficient impotriva infectiilor.

Abuz de alcool
Consumul excesiv de alcool poate avea un efect negativ asupra imunitatii noastre. Alcoolul poate suprima raspunsul imun al organismului la infectii, iar atunci cand alcoolul este implicat, poate dura mai mult pentru ca organismul sa recunoasca si sa raspunda la o infectie in curs de dezvoltare. Un alt mod in care alcoolul poate slabi sistemul imunitar este prin modificarea absorbtiei nutrientilor necesari, prin urmare, alcoolul inhiba absorbtia nutrientilor vitali, cum ar fi vitamina C si zincul, care sunt importanti pentru functionarea sistemului nostru imunitar. In plus, consumul de alcool poate interfera, de asemenea, cu simptomele bolii. Efectele consumului excesiv de alcool pot face ca simptomele sa dureze mai mult si sa fie mai severe decat ar putea fi.

Consum excesiv de zahar
Prea mult zahar in dieta noastra poate slabi in cele din urma sistemul nostru imunitar. Studiile au legat consumul regulat de alimente bogate in zahar adaugat cu functia imuna afectata, iar acest lucru se datoreaza faptului ca celulele albe din sange, care sunt celulele implicate in combaterea infectiilor, sunt afectate negativ de consumul excesiv de zahar, ceea ce le poate impiedica sa lupte eficient impotriva infectiilor.

Prea multa sare in dieta zilnica
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca in prezent exista un consum ridicat de sare,  aproximativ 5 g sau mai mult pe zi, ceea ce contribuie la cresterea tensiunii arteriale si la riscul de a dezvolta o boala de inima, precum si de a suferi un accident vascular cerebral. OMS recomanda sa se diminueze consumul de are, astfel incat sa fie mai mic de 5 g.

In plus fata de riscul crescut de hipertensiune arteriala, care implica un consum excesiv de sare, o dieta bogata in sodiu si in alimente procesate poate declansa inflamatia corpului si astfel sa se creasca riscul aparitiei bolilor cronice. Se crede, de asemenea, ca sarea inhiba unele dintre raspunsurile naturale ale corpului nostru daca este consumata in exces. Sarea poate suprima raspunsurile antiinflamatoare si chiar modifica flora intestinala, care are un rol important in functia imuna a corpului nostru.

Lipsa vitaminei D
Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru a sustine un sistem imunitar sanatos, iar asta se datoreaza proprietatilor sale antiinflamatorii, care sunt cunoscute pentru a imbunatati functia celulelor imune. Inainte de a incepe suplimentarea pe cont propriu, consultati medicul, insa cea mai ieftina si sanatoasa modalitatea de a suplini aportul de vitamina D este expunerea moderata la soare, folosind imbracaminte adecvata si creme cu factor de protectie solara.

O dieta care nu este variata
Lipsa varietatii de alimente poate provoca carente in organism, ceea ce, la randul sau, va conduce la deficiente in procesele noastre de baza, inclusiv in functionarea sistemului imunitar. De aceea, unele diete pot fi periculoase, deoarece elimina substantele nutritive necesare pentru sanatatea noastra. Unele minerale si vitamine necesare pentru sanatatea noastra pot disparea practic din dieta noastra daca avem obiceiuri alimentare nesanatoase, in multe cazuri din cauza lipsei de timp sau a ignorarii adoptarii unei diete sanatoase. Mancatul intr-un mod variat ne va ajuta sa ne mentinem corpul in forma si ne sporeste imunitatea.

Fumatul
Tutunul, alcoolul si alte substante, precum si un stil de viata foarte stresant pot fi cauze directe ale unei slabiri a sistemului imunitar, fapt ce se va reflecta in apararea organismului impotriva bolilor. In cazul tutunului, acest obicei nociv modifica conditiile normale ale cailor respiratorii (si ale membranelor mucoase ale acestora), impiedicand functionarea optima a acestora. Caile respiratorii se afla in prima linie de aparare in fata agentilor patogeni.

Sedentarismul
Sedentarismul este un mare dusman al sistemului nostru imunitar si, din pacate, este un obicei destul de raspandit. De obicei, vine asociat cu alti doi dusmani ai apararii noastre, stresul si alimentatia nesanatoasa. Corpul nostru este proiectat pentru un anumit nivel de activitate zilnica, iar eliminarea miscarii din rutina zilnica poate cauza instalarea diferitelor patologii. Inceperea sportului preferat sau a oricarei activitati fizice regulate va fi o modalitate simpla de a ne intari sistemul imunitar.

Lipsa somnului
O alta dificultate a timpului nostru este insomnia, adesea legata de sedentarism si stres. Dormim pentru a ne odihni si, de asemenea, pentru ca anumite functii ale corpului nostru sa aiba loc in timp ce restul corpului este in repaus. In plus, exista si anumiti hormoni legati de somn, care intervin si in buna functionare a sistemului imunitar. Adoptarea unor programe de somn rationale, evitarea meselor bogate chiar inainte de a merge la culcare sau oprirea privirii la ecranul telefonului mobil in ultima ora a zilei ne va ajuta sa dormim mai usor.

Abuzul de antibiotice
Antibioticele au fost aliati importanti in lupta impotriva infectiilor bacteriene. Dar abuzul de aceste substante impiedica sistemul nostru imunitar sa functioneze normal, in plus fata de crearea rezistentei in fata agentilor patogeni impotriva carora sunt utilizate antibioticele. Administrarea acestora trebuie sa se faca doar la indicatia unui medic. Nu in ultimul rand, este recomandat sa nu abuzam de suplimentele alimentare cu rol in sprijinirea sistemului imunitar, intrucat acesta trebuie sa ”invete” sa faca fata singur diferitelor situatii.

Care sunt organele responsabile de buna functionare a sistemului imunitar?

Timusul. Timusul este o glanda mixta care este localizata in spatele sternului, se dezvolta in copilarie si este activa pana la maturitate, cand incepe sa se micsoreze treptat. Timusul este responsabil de productia celulelor T, acele celule care lupta cu virusurile si infectiile si care, totodata, protejeaza organismul de afectiunile autoimune, acele afectiuni in care organismul isi ataca propriile tesuturi.

Maduva. Maduva osoasa este responsabila de producerea globulelor albe, acele globule care anihileaza agentii patogeni cu care intra in contact organismul. Acestea sunt, de fapt, produse din celule stem.

Ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici au rolul de a filtra limfa, de a produce si depozita celulele care lupta cu agentii patogeni, motiv pentru care, atunci cand in organism exista o infectie, acestia isi maresc considerabil volumul. Sunt localizati in zona gatului, in zona inghinala, la axila, in zona cervicala, toracica si abdominala.

Splina. Splina filtreaza sangele si elimina celulele rosii care trebuie inlocuite, dar produce si celule albe si este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Avand in vedere rolul sau extrem de important in imunitatea organismului este lesne de inteles ca persoanele care-si scot splina sunt mai expuse riscului de imbolnavire.

Amigdalele si apendicele. Amigdalele si apendicele au rolul de a sustine sistemul imunitar, din nou, puncam ca persoanele care sunt nevoite sa-si scoata aceste mici organe deosebit de importante in imunitate, se pot confrunta mai usor cu bolile. Amigdalele au rolul de a detecta virusurile patrunse in organism pe cale aeriana si de a activa sistemul imunitar, in timp ce apendicele, un organ considerat inutil pana in 2007, cand cercatatorii i-au evidentiat importanta in sustinerea imunitatii, are rolul de a proteja flora bacteriana benefica din tubul digestiv.

Tubul digestiv. Sistemul digestiv are rol in sustinerea imunitatii organismului, mai exact sistemul GALT, parte a sistemului imunitar, denumit si sistem mucos digestiv, se gaseste la nivelul tractului gastrointestinal si il protejeaza de petraunderea agentilor patogeni pe cale alimentatiei.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina