Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ridiche neagra

Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ridiche neagra

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 iulie 2024 Ultima actualizare: 30 iulie 2024

O vedem si in supermarketurile de la noi, alaturi de ridichea alba si de ridichea „clasica” rosie, este foarte gustoasa, versatila, usor de preparat si de inclus in orice fel de salate sau mancaruri mai sofisticate. Discutam desigur despre ridichea neagra, leguma cu puteri terapeutice suprinzatoare careia s-ar putea sa nu ii fi dat suficienta atentie pana acum.

De sute de ani se tot foloseste in Asia pentru a trata numeroase afectiuni, in Europa a ajuns prin secolul 20. Sucul si extractul de ridiche neagra se ingereaza pe post de tonic pentru ficat, cu efecte benefice dovedite pana acum pentru tractul gastrointestinal. Leguma are proprietati antioxidante, elimina radicalii liberi periculosi si previne stresul oxidativ celular, stimuleaza rinichii, este diuretica, elimina toxinele din corp si ajuta in procesul de detoxifiere,

De ce este recomandat sa consumi ridiche neagra?

Plina de nutrienti esentiali, vitamine si minerale, ridichea neagra poate elimina pietrele de la vezica si rinichi, ajuta in procesul de productie de bila si ajuta si digestia, detoxifiaza ficatul intr-un mod mai eficient decat orice alte medicamente specifice, purifica si sangele. Sucul de ridiche neagra se consuma in special cand este foarte frig afara, in lunile de iarna, cand infectiile respiratorii ne dau tarcoale. Tusea, bronsitele se trateaza mai usor daca vei consuma regulat ridiche neagra. Proprietatile sale antimicrobiene si antibacteriene vor sprijni sistemul imunitar in lupta cu orice fel de infectii, estei protejat si de infectiile cu bacteria E.coli.

La exterior poate fi neagra sau chiar de culoare violet, mai este cunoscuta si ca ridichea spaniola, are dimensiuni mai mari decat o ridiche comuna rosie, gustul mai puternic, o vei identifica rapid in orice fel de retete. Textura tinde sa fie ceva mai tare ca la ridichile rosii, interiorul este alb, este crocant. Profiul nutritional este interesant cand discutam despre ridichea neagra. Avem fibre de calitate, vitamina C din belsug, un nivel moderat de fier, magneziu, potasiu, vitamina A, B, E in cantitati suficiente. Sa nu uitam de cupru, seleniu, zinc, antioxidanti, enzime. Ridichea neagra are si calorii putine, cam 10 calorii intr-o cescuta de ridiche rasa, deci o poti consuma cand te apuci de cure de slabire.

Ficat sanatos, sistem imunitar mai puternic cu ajutorul sucului de ridiche neagra

Ridichile negre incluse in meniurile zilnice sustin sanatatea pielii, proprietatile detoxifiante ale nutrientilor si vitaminelor B si E din ele fiind deja recunoscute pentru efectele foarte bune la nivelul pielii-se reduc inflamatiile locale, se previne stresul oxidativ celular si efectele radicalilor liberi, nu mai apar riduri asa de repede, punctele negre neplacute, pielea isi pastreaza fermitatea si elasticitatea. Functionarea ficatului este imbunatatita odata ce ai inceput sa mananci ridichi negre, glutationul este un antioxidant important din corp, responsabil pentru evitarea acumularii de prea multe toxine in ficat. Daca scade nivelul acestei substante in corp ridichea neagra poate ridica imediat nivelul si asa ne mentinem sanatosi si in forma.

Sistemul imunitar uman, greu incercat in pandemie, va avea de castigat cand avem mai mereu ridiche neagra in farfurie. De ce? Cantitatea mare de vitamina C continuta va contribui la eficienta sa, va incuraja productia de celule albe, prima linie de aparare a corpului impotriva patogenilor, bacteriilor si toxinelor. Metabolismul va fi imbunatatit si el. Se va evita hipetiroidismul si vor fi ameliorate simptomele, daca acesta s-a instalat deja si avem simptome specifice. Se vor echilibra nivelul hormonal si activitatea glandei tiroide in asa fel incat organismul sa nu aiba de suferit deloc si noi sa ne simtim cat mai bine.

Tensiunea arteriala si colesterolul in exces in sange nu vor mai pune probleme din momentul in care ne-am obisnuit sa mai mancam si ridiche neagra cruda sau gatita. Scazi nivelul colesterolului rau din sange mai usor, scade riscul de ateroscleroza, vasele de sange sunt protejate, nu mai apare nici AVC-ul sau atacul de cord. Studii recente au demonstrat si potentialul ridichii negre si substantelor din ea de a lupta cu diverse tipuri de cancer si de a preveni multiplicarea celulelor canceroase in corp. Scapi si de pietrele la rinichi si la vezica, de constipatie si de scaune greu de eliminat, peristaltismul este imbunatatit simtitor, sistemul digestiv functioneaza normal cand consumi ridichi negre in cantitati mai mari. Nu mai esti balonat, nu mai te confrunti cu aciditate excesiva.

Potasiul din ridichile negre este excelent pentru sistemul nervos si pentru sistemul muscular, si tot ridichea neagra este buna si cand apar arsuri, rani usoare, probleme cutanate-scapi usor si de punctele negre sau de orice alte pete, de acnee, de eczemele care mai apar pe piele. Nu mai ai matreata, parul nu mai cade in cantitati atat de mare, firele de par devin mai rezistente daca te folosesti de proprietatile ridichilor negre, circulatia la nivelul scalpului este mai buna. Firul de par este hranit in profunzime, regenerarea firelor de par este mai simpla. Nu mai ai atat sebum secretat la nivelul scalpului, parul nu mai este asa de gras, de uscat. Plus ca nu risti sa ai scorbut, aparut de la deficienta prea mare de vitamina C, se reduce inflamatia articulara si oasele vor deveni mai rezistente si mai puternice.

Magneziul si potasiul din ridichea neagra te vor ajuta sa gandesti mai rapid si sa iei mai rapid o decizie, te concentrezi mai usor si ai si o gandire mai limpede oricand ai nevoie de ea, functiile cognitive si memoria sunt imbunatatite simtitor. Poti sa mananci ridichi negre crude in salate, alaturi de morcov sau de mere, de salata, orice legume langa ele merg foarte bine. Si chipsurile la cuptor sau la gratar din ridichinele negre sunt foarte bune, poti sa sotezi ridichile negre, sa le pui in supe, in preparate cu o bucatica de carnica, in tocanite, merg bine si alaturi de ierburi aromatice si de branzeturi, de cartofi copti deliciosi.

Nu ai limite la cantitatile consumate, dar ai grija daca ai hemoroizi sau alte probleme rectale, anale pentru ca s-ar putea sa le agraveze ca orice ridiche. Discuta cu medicul si cu nutritionistul tau inainte de a le include in dieta si incearca sa le consumi mai mult crude ca sa te bucuri de toate beneficiile oferite de substantele active din ele si de nutrienti, vitamine sau minerale.

Ridichea Daikon, o leguma inrudita cu ridichea neagra. Ce beneficii are pentru organism

Vitamina C din ridichea alba Daikon este excelenta pentru functionarea normala a organismului, pentru sistemul imunitar, ajuta la repararea si la cresterea tesuturilor importante din organism. Un antioxidant puternic, vitamina C reduce stresul oxidativ, previne efectele nocive ale radicalilor liberi si ajuta pielea sa arate mai bine indiferent de varsta. Folatii sunt implicati in incurajarea cresterii si dezvoltarii celulare, este stimulata productia de celulele rosii din sange, dar si sinteza ADN-ului. In sarcina, folatii devin foarte importanti in timpul dezvoltarii si cresterii bebelusului in uter.

In studiile stiintifice realizate pe ridichea alba Daikon s-a descoperit ca antioxidantii puternici continuti au si rol antiinflamator, pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase. Compusii biologici activi sunt cei care te-ar putea tine departe de forme grave de cancer. Slabesti si mai usor daca incluzi in meniul zilnic si cantitati moderate de ridiche alba Daikon. Ai multe fibre la dispozitie in fiecare portie din aceasta ridiche minunata, te simti „plin”, pofta de mancare nu revine imediat, scapi si de colesterolul in exces si ai si o digestie mai buna, previi constipatia, balonarea. Stocarea grasimii in corp nu va mai fi o problema pentru ca nivelul insulinei va fi in parametri normali odata ce ai inceput sa consumi ridichea alba Daikon.

Scade riscul aparitiei bolilor de inima, eviti diabetul, bolile neurodegenerative, speranta de viata poate sa se maresca la cei care vor manca ridichea alba Daikon. Plus ca substantele active din aceasta ridiche pot sa previna inflamatia ficatului, ulcerele, problemele cu stomacul, infectiile urinare. Cu efecte puternice antimicrobiene si antibacteriene, ridichea alba Daikon protejeaza vasele de sange si incurajeaza repararea lor rapida in cazul in care apar probleme locale.

BIBLIOGRAFIE:

Ali SI, Gopalakrishnan B, Venkatesalu V. Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties ofAchillea millefoliumL.: A Review. Phytotherapy Research. 2017;

Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. International Journal of Molecular Sciences. 2021;

Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2017;

Hajhashemi M, Ghanbari Z, Movahedi M, Rafieian M, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine: The Official Journal of the Europen NJ an Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians. 2018;

Firouzabadi M, Pourramezani N, Balvardi M. Comparing the Effects of Yarrow, Honey, and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2020;

Articole similare
Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament

Febra galbena este cauzata de un virus care este transmis de muscaturile de tantari. Puteti obtine aceasta boala daca sunteti muscat de un tantar infectat cu virusul. Oricine poate avea febra galbena, dar persoanele in varsta au un risc crescut de infectie grava. Daca o persoana este muscata de un tantar infectat, simptomele se manifesta de obicei intre 3 si 6 zile mai tarziu. Transmiterea este cauzata doar de muscatura anumitor specii de tantari infectati. Nu se transmite prin contact personal, obiecte, etc

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament

Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Anorexia daca nu e depistata la timp duce la malnutritie.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Sanatate mintala: Legatura dintre halucinatii si diferite tulburari psihice Sanatate mintala: Legatura dintre halucinatii si diferite tulburari psihice

Catalepsia in asociere cu halucinatiile sunt afectiuni care pot proveni din alte boli, cum ar fi boala Parkinson, epilepsia, anumite tulburari psihologice - cum ar fi schizofrenia - si consumul de droguri dure, cum ar fi cocaina.

2 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina