Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament
Malnutritia apare atunci cand dieta unei persoane nu ii ofera acesteia nutrientii de care ea are nevoie pentru o stare de sanatate cat mai optima. In ceea ce priveste simptomele, acestea pot varia destul de mult, scaderea in greutate fiind cel mai evident simptom. Pe langa acestea se mai numara si apetitul redus, iritabilitatea, precum si oboseala. Printre cauzele cel mai frecvent intalnite care pot duce la aparitia malnutritiei se numara alegerile alimentare nepotrivite. De asemenea, persoanele cu un venit mic nu isi pot procura alimentele de care au nevoie, iar diversele stari de sanatate fizica si psihica pot si ele sa provoace malnutritia.
Subnutritia este un tip de malnutritie, ea aparand atunci cand organismul nu primeste cantitatea suficienta de nutrienti necesari de care are nevoie pentru a functiona optim. Acest lucru poate duce la o crestere intarziata, dar si la o greutate mica. Daca o persoana nu obtine un echilibru de nutrienti pentru a functiona cat mai bine, acest lucru poate duce o afectare grava a sanatatii. In unele cazuri, chiar si viata unei astfel de persoane este pusa in pericol.
Ce este malnutritia si cum apare?
Malnutritia este un dezechilibru in aportul alimentar, ea aparand atunci cand o persoana are prea multa sau prea putina hrana sau nutrienti esentiali. O persoana care sufera de aceasta problema duce lipsa de substantele esentiale de care organismul are nevoie pentru a functiona optim. Daca nu mananca suficienta mancare in general sau mananca prea multa mancare fara anumiti nutrienti si nu se bucura de varietate, atunci si aceste persoane se pot confrunta cu malnutritia. Malnutritia poate duce la probleme de sanatate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. De asemenea, ea poate provoca o recuperare mai lenta dupa anumite boli sau rani, iar riscul de infectare este unul mai mare. Unele deficiente pot declansa si unele probleme de sanatate specifice.
Lipsa vitaminei A poate cauza probleme de vedere, in timp ce lipsa vitaminei C poate duce la scorbut. Desi scorbutul este o problema de sanatate destul de rara, aceasta poate aparea la persoanele care nu au o dieta variata caracterizata prin consumul de fructe si legume. Fructele si legumele proaspete, conservate sau congelate contin o cantitate optima de vitamina C, pe care orice persoana ar trebui sa o aiba in vedere. Persoanele cele mai expuse riscului de a face scorbut sunt varstnicii, cei care consuma alcool, copii mici, dar si unele persoane cu anumite afectiuni de sanatate mintala.
Malnutritia mai poate duce si la marasmus si anume o forma foarte severa de malnutritie. Marasmusul este o deficienta de proteine, aceasta fiind caracterizata printr-o pierdere partiala sau totala a energiei. Persoanele care sufera de marasmus au foarte putini muschi sau grasime pe corp. Un alt tip de malnutritie este supranutritia. Aceasta apare atunci cand o persoana ia mult mai multi nutrienti decat are nevoie. Rezultatul in acest fel este o acumulare de grasime corporala din excesul de nutrienti, lucru care duce in final la supraponderabilitate sau chiar la obezitate.
Supranutritia are mai multe implicatii asupra sanatatii si anume ca persoanele supraponderale sau obeze prezinta si un risc mai mare de a face diverse boli de inima sau a se confrunta cu o tensiune arteriala crescuta. De asemenea, aceste persoane se mai confrunta cu diabetul, cancerul sau cu un nivel al colesterolului destul de ridicat. Rata supranutritiei este in crestere la nivel mondial.
Care sunt simptomele malnutritiei?
Simptomele malnutritiei sunt diverse, unul dintre cele mai evidente fiind pierderea in greutate. Lipsa poftei de mancare sau a interesului pentru mancare mai scazut a unei persoane este un alt simptom al malnutritiei. Oboseala si iritabilitatea, precum si incapacitatea de concentrare sunt alte simptome foarte des intalnite ale malnutritiei. Senzatia de frig si depresia sunt alte simptome care pot aparea din cauza malnutritiei. De asemenea, persoanele care sufera de malnutritie au un risc mai mare de a se imbolnavi, iar timpul de vindecare este din acest punct de vedere unul mult mai mare. Timpul lung de vindecare al ranilor este un alt simptom pe care il au pacientii care se confrunta cu malnutritia.
Este o diferenta intre simptomele adultilor si cele ale copiilor?
La copii malnutritia se poate manifesta printr-o crestere in greutate mai scazuta. De asemenea, acestia pot avea de-a face cu oboseala si cu lipsa energiei. Ei se pot confrunta cu momente de iritabilitate, dar si de anxietate. Dezvoltarea copiilor intelectuala si comportamentala este una lenta, lucru care poate duce la dificultati de invatare.
Care sunt principalii factori de risc?
Adultii in varsta care se afla in spital sau sunt ingrijiti institutionalizat pot avea de-a face cu aceasta problema a malnutritiei. De asemenea, persoanele izolate social sau cele cu venituri mici pot fi si ele afectate de aceasta problema. Persoanele care se recupereaza sau cele care traiesc cu o boala sau o afectiune grava sunt de cele mai multe ori si ele afectate de aceasta problema de sanatate. In acelasi timp, persoanele care au dificultati in absorbtia nutrientilor, precum si cele cu tulburari alimentare cronice risca si ele sa fie afectate de malnutritie, ea fiind comuna si in aceste cazuri.
Cum se trateaza aceasta problema de sanatate?
Medicul este cel care diagnosticheaza malnutritia si concepe un plan de tratament pentru persoana respectiva. Persoana cel mai probabil va avea nevoie sa se intalneasca cu un dietetician, dar si cu alti profesionisti in domeniul sanatatii. Tratamentul depinde foarte mult si de severitatea malnutritiei, precum si de prezenta oricaror alte afectiuni sau complicatii. Printre cele mai cunoscute tratamente se numara screening-ul, precum si monitorizarea continua.
De asemenea, pacientul va primi si un plan alimentar care ar putea include administrarea de suplimente. Tratarea simptomelor specifice cum ar fi greata, precum si tratarea oricaror infectii care pot fi prezente sunt alte aspecte pe care doctorii le pot avea in vedere. Verificarea oricarei probleme la gura sau de inghitire sunt alte lucruri pe care un medic le poate verifica, astfel incat sa identifice rapid problema cu care se confrunta pacientul si motivul pentru care acesta este afectat de o astfel de problema de sanatate.
Legatura dintre anorexie si malnutritie
Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Se pare ca aceasta afectiune poate lovi indiferent de natura socioeconomica sau de etnie. In Statele Unite ale Americii, medicii au raportat cazuri de anorexie si la copii de 6 ani, iar dupa varsta de 12 ani deja este un subiect comun de discutie. Printre complicatiile la care poate duce anorexia se numara bolile cardiovasculare, aritmia, hipotensiunea, pierderea sarurilor minerale din sange (in special in cazul celor care folosesc laxative si medicamente), anemia, probleme gastrointestinale (in special constipatia), probleme renale, endocrine si complicatii ale sistemului osos.
Un tratament anorexie nervoasa la varsta mica se realizeaza prin indepartarea tuturor factorilor ce au intervenit in modificarea comportamentului copilului fata de alimentatia sa. Se vor stabili noi relatii si atitudini din partea celor ce se ocupa de copil, incercand corectarea tuturor greselilor de ingrijire si din alimentatie, precum si diferentele de ordin afectiv ce au contribuit la declansarea acestor stari conflictuale.
Pentru un tratament anorexie copii se vor respecta cu strictete pauzele intre pranzuri, se va pune accent pe unele deprinderi inaintea meselor, cum ar fi, de exemplu, spalarea mainilor, se va mentine o atmosfera de calm si intelegere, de dragoste retinuta si de autoritate blanda, de unitate de vedere si atitudine din partea familiei. In formele de anorexie severa, cand starile conflictuale sunt grave, determinate mai ales de componenta nevrotica a mamei, ca o prima masura se impune separarea copilului de mama, dupa cum in conditiile unor frustari afective este necesara prezenta permanenta a afectiunii acesteia.
Bibliografie:
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Acute diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021.
Anaphylaxis. American Academy of Allergy Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergies/anaphylaxis Accessed June 27, 2021.
Anaphylaxis. American College of Allergy, Asthma and Immunology. http://acaai.org/allergies/anaphylaxis. Accessed Nov. 20, 2016.
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Emergency treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021.
Lee SE. Management of anaphylaxis. Otolaryngology Clinics of North America. 2017; doi:10.1016/. Accessed June 27, 2021.