Nutritie: Cafea, ceai sau cacao fierbinte pe stomacul gol dimineata?
Cafeaua se numara printre cele mai delicioase bauturi, fiind in topul clasamentului pentru revigorarea organismului. Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea poate conduce la anxietate, neliniste, palpitatii ale inimii si atacuri de panica agravate. Poate provoca chiar dureri de cap, migrene si hipertensiune arteriala la unii oameni. Din acest motiv, majoritatea expertilor sunt de acord ca 1-2 cesti de cafea pe zi sunt benefice, insa sa nu se depaseasca 400 mg de cofeina zilnica, desi aceasta valoare echivaleaza cu 4-5 cesti, ceea ce este destul de mult pentru organismul uman.
Deoarece efectele sale pot dura pana la 7 ore la adulti, cafeaua poate intrerupe somnul, mai ales daca este bauta la sfarsitul zilei. In cele din urma, cofeina poate traversa cu usurinta placenta, motiv pentru care femeile insarcinate nu au voie sa consume cafea, insa medicul poate recomanda o cantitate anume, mai ales femeilor care beau inainte de sarcina mai multa cafea. Multe persoane savureaza prima cafea pe nemancate, este insa acest comportament unul nociv?
Cafeaua stimuleaza productia de acid gastric
Cercetarile arata ca amaraciunea cafelei poate stimula productia de acid gastric. Ca atare, multi oameni cred ca aceasta irita stomacul, agraveaza simptomele tulburarilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. Daca nu ati mancat nimic inainte, cafeaua ar putea deteriora mucoasa stomacului, provocand astfel arsuri la stomac sau indigestie, deoarece acest lucru accelereaza productia de acid. Desi consumul de cafea pe stomacul gol nu este direct legat de indigestie, exista studii care sustin ca bautura promoveaza refluxul gastroesofagian si poate creste secretia de cortizol.
Oricum, deoarece studiile sunt inca destul de limitate, cel mai bine este sa verificati modul in care corpul reactioneaza la consumul de cafea. Pentru ca acest lucru variaza de la o persoana la alta, iar unele persoane sunt deosebit de sensibile la cofeina, daca o consuma pe nemancate.
Studiile care abordeaza efectele cafelei pe stomacul gol sunt inca foarte limitate si nu a fost posibila stabilirea unei relatii puternice intre consumul de cafea si problemele gastro-intestinale. Cel mai important lucru este sa verificati modul in care fiecare organism raspunde la consumul de cafea fara a fi ingerat anterior niciun aliment, deoarece fiecare persoana tolereaza alimente si bauturi intr-un mod diferit. Daca dupa ce ati baut cafeaua nu simtiti niciun disconfort, o puteti continua sa o savurati si pe stomacul gol. In caz de disconfort, ar trebui sa va ajustati obiceiurile.
Cafeaua stimuleaza productia de acid in stomac, care poate fi iritant pentru unii, in special pentru cei cu aciditate si reflux. Pentru unii oameni, senzatia poate fi chiar neplacuta daca cafeaua este consumata pe stomacul gol. Intr-un astfel de caz, se recomanda combinarea cafelei cu alimente care calmeaza aciditatea. Acestea includ banane coapte, ovaz, oua, fructe (nu citrice) si paine prajita din grau integral. Si retineti ca zaharurile sau topingurile adaugate la cafea sunt, de obicei, declansatoare de reflux si arsuri la stomac pentru unii oameni, motiv pentru care este recomandat sa consumati cafeaua doar cu lapte.
Cafeaua creste, de asemenea, contractiile muschilor colonului, determinand unii oameni sa mearga mai mult la baie. Desi pentru unii este un avantaj, pentru persoanele cu probleme gastro-intestinale preexistente, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau o inclinatie pentru diaree pot fi contraproductive. Cofeina, ca si stimulent, se crede ca joaca un rol in efectul laxativ al cafelei, desi alti compusi din bautura sunt probabil responsabili, de asemenea.
Ce spun specialistii in nutritie. Este sanatos sa consumi o ceasca de cafea pe stomacul gol?
Conform studiilor, aceasta bautura stimuleaza contractia vezicii biliare si activitatea motorie a colonului. Si, desi creste productia de acid gastric,cafeaua nu provoaca, in general, probleme digestive, cu exceptia cazului in care cineva prezinta sensibilitate la consumul sau sau sufera de probleme de aciditate. Cu toate acestea, cafeaua consumata pe stomacul gol poate cauza stimularea acidului clorhidric in tractul digestiv, iar acest fapt poate conduce la aparitia balonarii, a indigestiei, senzatiei de voma, precum sau la iritarea mucoasei gastrice. Desi cafeaua poate declansa productia de acid gastric, daca aveti alimente in stomac sau daca beti cafea cu lapte, acestea vor actiona ca un pansament care ajuta la neutralizarea acestui acid. Deci, consumul de cafea, mai ales daca este neagra, poate scadea pH-ul stomacului.
Desi un pH usor mai scazut nu reprezinta o problema pentru mucoasa stomacului, ar putea reprezenta o problema pentru mucoasa esofagului, deoarece este mult mai vulnerabila la deteriorarea acidului. In plus, unele studii au aratat ca bautura rezultata din cafea poate relaxa si deschide sfincterul, cel care leaga esofagul de stomac, ceea ce, teoretic, ar putea permite acidului gastric sa ajunga mai usor in esofag si sa provoace simptome neplacute precum arsurile la stomac.
Situatia poate fi evitata, iar pentru aceasta trebuie sa acordati atentie modului in care va simtiti dupa ce ati baut cafea pe stomacul gol si, de asemenea, sa verificati daca senzatiile dispar sau raman atunci cand mancati ceva. Daca tulburarile continua, atunci ar trebui sa reconsiderati renuntarea la acest obicei.
Laptele reduce aciditatea, motiv pentru care acesta este recomandat sa fie adaugat in cafea. Nu in ultimul rand, pe langa posibilele reactii adverse asupra stomacului, cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, consumul fiind asociat cu longevitatea, un risc mai mic de boli cardiovasculare și cu protecție împotriva multor tipuri de cancer.
In concluzie, desi teoretic, cafeaua ar putea provoca arsuri la stomac, in practica acest lucru nu apare intotdeauna, iar consumul de cafea este putin probabil sa provoace leziuni ale stomacului. Cu toate acestea, fiecare organism reactioneaza diferit atunci cand primeste cafea pe stomacul gol, de aceea se recomanda monitorizarea eventualelor simptome care apar odata cu acest obicei matinal.
Fiecare persoana trebuie sa ia in considerare simptomele pe care le are dupa ce consuma cafea. Daca se observa o arsura constanta in piept sau un gust acru in gura dupa servirea cafelei, poate fi util sa se reduca cantitatea consumata sau sa se ia in calcul administrarea unui medicament antiacid.
Poti inlocui cafeaua cu bauturile bazate pe cacao dimineata? Beneficii cacao pentru organism
Numita si ,,Bautura Zeilor"" de catre civilizatiile aztece, incase si olmece, bautura din cacao se prepara, potrivit dovezilor arheologice, inca din anul 1100 i.Hr., iar gustul placut al ciocolatei incanta si astazi majoritatea oamenilor. Dar dincolo de proprietatile organoleptice, s-a demonstrat ca boabele de cacao au numeroase beneficii pentru sanatate. In boabele de cacao se gasesc peste 300 de nutrienti, iar printre cei mai importanti se numara teobromina, cofeina, epicatechina, dopamina, flavonoide, vitamine si minerale, care ii confera acesteia actiune directa asupra mai multor sisteme ale corpului uman. Ce beneficii au boabele de cacao?
Actiune antidepresiva – boabele de cacao sunt considerate un antidepresiv natural, deoarece contin dopamina, feniletilamina si serotonina, substante care influenteaza pozitiv sanatatea mentala si dispozitia.
Antioxidant natural – exista studii care afirma ca boabele de cacao sunt cea mai buna sursa de antioxidanti, intrecand de departe ceaiul verde, vinul rosu sau coacazele. Astfel, cacaua protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, scade riscul aparitiei unor forme de cancer si ajuta la reglarea nivelului de colesterol.
Protectie cardiovasculara – gratie continutului de polifenoli, cacaua are actiune cardioprotectoare si favorizeaza scaderea tensiunii arteriale. In plus, este si o sursa de magneziu, care sustine rezistenta inimii si scare riscul formarii cheagurilor de sange.
Imbunatateste performantele cognitive – epicatechina din cacao este o substanta studiata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Printre proprietatile cele mai surprinzatoare se numara aceea de a imbunatati performantele cognitive la persoanele in varsta. De asemenea, se pare ca poate reduce riscul aparitiei diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, cancerului si accidentelor vasculare cerebrale. Dar pentru a beneficia de actiunea epicatechinei, se recomanda cumpararea boabelor intregi, deoarece aceasta este indepartata din cacao din cauza gustului amar.
Creste nivelul de energie – boabele de cacao sunt recunoscute pentru capacitatea de a reduce anxietatea, in acelasi timp cu sporirea nivelului de atentie, astfel ca o ceasca de cacao asigura aceeasi energie ca o ceasca de cafea, dar fara efectele nedorite ale acesteia.
Eficienta pentru reducerea greutatii corporale – mai multe cercetari implica boabele de cacao in imbunatatirea sensibilitatii la insulina, asta in contextul in care se pare ca exista o legatura intre obezitate si sindromul dismetabolic. Mai mult, efectul antidepresiv pe care il are cacaua din ciocolata neagra poate ajuta persoana sa-si urmeze cu mai multa usurinta dieta.