Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Alimente bogate in Vitamina C. Cum le recunoastem

Nutritie: Alimente bogate in Vitamina C. Cum le recunoastem

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 februarie 2023

Vitamina C este un nutrient esential, ce joaca rolul unui antioxidant si mentine sistemului imunitar in parametrii optimi. In plus, stimuleaza productia naturala de colagen a organismului. In lipsa unui aport corespunzator de vitamina C, organismul uman ar avea de suferit. Din fericire, exista o larga varietate de alimente bogate în vitamina C care au un gust foarte bun si se pot gasi cu usurinta. Un plan alimentar cat mai variat va ajuta sa obtineti un aport zilnic optim al acestei vitamine minune.

Ce este VITAMINA C si cum a fost descoperita?

In alta ordine de idei, Vitamina C (acid ascorbic sau L-300) este esentiala pentru ca o persoana sa fie sanatoasa. Vitamina C este vitala pentru absorbtia mineralelor in corp, actioneaza ca un antioxidant si produce colagen, mentine dantura sanatoasa. Importanta Vitaminei C a inceput sa fie inteleasa odata ce oamenii au inceput sa circule masiv pe mari si oceane. Din secolele XV pana in jurul anului 1700 cand au avut loc cele mai importante descoperiri si rute maritime, s-a constatat ca marinarii se imbolnaveau din cauza carentei de Vitamina C.

Boala de care sufereau se numea scorbut. Sunt mii de cazuri documentate de decese de marinari, pirati si naufragiati care mureau pentru ca din cauza scorbutului le cadeau dintii, aveau rani purulente, pantecaraie iar pielea incepea sa se dezintregreze. Primele cercetari asupra acestei vitamine au fost empirice. Exista povestea unui explorator care a scapat de scorbut, el si echipajul sau dupa ce a ascultat sfatul unui indian care le-a recomandat consumul de radacina a unui copac. Ulterior s-a descoperit ca acea planta era bogata in vitamina C.

Alimente bogate in vitamina C

Vitamina C este solubila in apa, astfel ca nu poate fi stocata in organism. Asadar, organismul are nevoie in mod constant de doze mici de vitamina C pentru a putea functiona normal. Iata care sunt alimentele bogate in vitamina C care ar trebui consumate zilnic:

Coacaze negre, fructe cu numeroase beneficii pentru organism
Coacazele negre sunt fructe de padure gustoase si rafinate. Acestea au o aroma dulce acrisoara si ofera multiple beneficii organismului. Acestea se consuma si ca remediu impotriva anemiilor, dar actioneaza ca un stimulent al sistemului imunitar. Aceste fructe contin cea mai mare cantitate de vitamina C  de aceea sunt foarte indicate pentru sanatate. 100 g de coacaze negre ofera in jur de 180 mg de vitamina C. Pe langa acest aport important, coacazele mai contin minerale esentiale precum potasiu, calciu, fosfor si magneziu.

Ardeiul rosu, leguma des intalnita in bucatariile noastre
Ardeiul rosu este o leguma versatila, care poate fi folosita in diverse preparate, avand o concentratie foarte bogata de vitamina C. Ardeiul rosu are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante si tonice. O cantitate de 100 g de ardei rosu asigura organismului 128 mg de vitamina C. Acesta mai contine si vitamina A, betacaroten, potasiu, fosfor, magneziu si calciu.

Kiwi, o sursa importanta de vitamine
Aceste fructe delicioase si sanatoase sunt renumite pentru efectele benefice asupra sanatatii inimii si asupra mentinerii unei vederi sanatoase. 100 g de kiwi ofera 92 mg de vitamina C, 312 mg potasiu si 34 mg calciu si fosfor.

Portocalele contin o multime de nutrienti benefici
Portocalele reprezinta o sursa importanta de vitamina C si de multi alti nutrienti benefici.  O portocala de 100 g are 53 de g de vitamina C si este bogata in calciu, potasiu, zinc, fosfor, magneziu si vitamina B9.

Capsunile, poate cele mai populare fructe ale verii
Capsunile sunt foarte bune si dulci si au o aroma deosebit de parfumata. Acestea prezinta o mulțime de beneficii pentru organism contribuind la stimularea imunitatii, mentinerea unei vederi sanatoase, reducerea inflamatiilor si ajuta la combaterea ridurilor. 100 g de capsuni ofera 59 de g de vitamina C si cantitati semnificative de vitamina B9, calciu, potasiu, fosfor si magneziu.

Broccoli, un aliment complex
Broccoli este un aliment complex care se remarca prin numeroase proprietati benefice pentru organism. Consumul regulat de broccoli imbunatateste tensiunea arteriala, mentine sanatatea oaselor, a ochilor, si a inimii. 100 g de broccoli consumati inseamna 89 g vitamina C, precum si 63 g vitamina B9, 18 mg vitamina B4, 33 g. sodiu, 316 g. potasiu,  66 g fosfor, 47 g. calciu si 21 g. magneziu. Avand in vedere cantitatile impresionante de vitamine si minerale, trebuie integrat cu regularitate in alimentatie.

Patrunjelul poate oferi mai mult decat o aroma placuta. 
Patrunjelul reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina C, jucand un dublu rol atat de planta culinara, cat si medicinala, datorita numeroaselor proprietati benefice pentru organism: antioxidant, detoxifiant, diuretic si antispastic. 100 de grame de patrunjel, ofera 133 mg de vitamina C dar si o cantitate importanta de calciu, potasiu, magneziu, fosfor si sodiu.

Conopida, mult mai populara decat broccoli
Conopida face parte din aceeasi familie ca si broccoli, insa se foloseste mult si des in bucatarie. Aceasta leguma este foarte sanatoasa si poate fi integrata in diverse preparate. Consumul regulat de conopida sustine sanatatea creierului, o buna digestie si contribuie la sanatatea ficatului si a inimii. 100 g de conopida ofera 48 mg de vitamina C, 44 mg vitamina B4, 22 mg calciu, 44 mg. fosfor, 299 mg potasiu si 30 mg sodiu.

Rosiile pot aduce beneficii si pentru aspectul fizic
Rosiile sunt foarte gustoase si sanatoase si pot fi folosite intr-o multime de preparate apetisante in orice sezon. Consumul de rosii aduce beneficii pentru frumusete (piele, par, unghii) si sustine sanatatea inimii, a rinichilor si a oaselor.  100 g de rosii, ofera 23 g de vitamina C si cantități bogate de vitamina B4, calciu, potasiu, sodiu, fosfor si magneziu.

Macesele, extrem de bogate in vitamina C
Macesele sunt fructe mici si dulci care se numara printre cele mai cunoscute alimente bogate in vitamina C. 6 macese furnizeaza 119 mg de vitamina C.

Ardeii iuti, foarte nutritivi
Ardeii iuti au un gust intepator, dar sunt extrem de nutritivi. Un ardei iute verde contine 109 mg de vitamina C fata de un ardeiul iute rosu care contine 65 mg.

Guave, fructul cu pulpa roz
Acest fruct tropical cu pulpa roz este foarte bogat in vitamina C. O singura guava contine 126 mg de vitamina C si ofera organismului cantitati impresionante de licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

Sucul de lamai, mai mult decat o bautura racoritoare
O lamaie intreaga, cu tot cu coaja contine 83 mg de vitamina C iar sucul de lamaie are efect antioxidant. Sucul de lamaie este cunoscut pentru gustul sau acru si nivelul sau ridicat de acid citric. De asemenea, este o sursa bogata de vitamina C si poate fi utilizat pentru diverse scopuri medicinale, inclusiv imbunatatirea digestiei si intarirea sistemului imunitar.

Ardei gras galben, cel putin la fel de bogat precum cel rosu
Continutul de vitamina C al ardeilor grasi se mareste pe masura ce acestia se maturizeaza. 75 de grame de ardei galben asigura 137 mg de vitamina C, o cantitate dubla fata de cea care se gaseste in ardeii grasi verzi. Consumul acestor alimente bogate in vitamina C este esential pentru sanatatea ochilor si poate ajuta la protejarea impotriva avansarii cataractei. In plus, sustin buna functionarea a organelor corpului avand grija de sanatatea organismului, oferindu-i un plus de energie si vitalitate.

Bibliografie:

Kaushansky K, et al., eds. Folate, cobalamin, and megaloblastic anemias. In: Williams Hematology. 10th ed. McGraw Hill; 2021. https://accessmedicine.mhmedical.com;
Pernicious anemia. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pernicious-anemia. Accessed Aug. 18, 2021;
2020-2025 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://www.dietaryguidelines.gov;
Means RT, et al. Treatment of vitamin B12 and folate deficiency. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Aug. 18, 2021;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina