Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Cum putem depista deficitul de magneziu la copii. Semne la care parintii trebuie sa fie atenti

Nutritie: Cum putem depista deficitul de magneziu la copii. Semne la care parintii trebuie sa fie atenti

Postat in: Mama si copilul
Data publicării: 17 februarie 2025 Ultima actualizare: 19 februarie 2025

Magneziul este un mineral vital care joaca un rol crucial in sanatatea si dezvoltarea generala a copiilor. In ciuda importantei sale, deficienta de magneziu este adesea trecuta cu vederea, ceea ce poate duce la diverse probleme de sanatate. In calitate de painte, recunoasterea semnelor deficitului de magneziu si intelegerea beneficiilor suplimentelor poate ajuta la asigurarea bunastarii copilului dumneavoastra.

De ce avem nevoie de magneziu. Beneficiile magneziului la copii

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru buna functionare a organismului. Acest mineral este responsabil de o multime de procese metabolice si regleaza cele mai importante activitati pentru buna functionare a corpului uman.

Ce beneficii are magneziul pentru copii?

  •  Reglarea sistemului nervos: Magneziul joaca un rol in modularea sistemului nervos, reducand hiperactivitatea si imbunatatind concentrarea;
  • Functia creierului si procesele cognitive: Magneziul ajuta creierul sa trimita si sa primeasca mesaje eficient, sustinand memoria, concentrarea si invatarea;
  • Dezvoltarea oaselor: ajuta la cresterea si rezistenta corespunzatoare a oaselor alaturi de calciu si vitamina D;
  • Productia de energie: ajuta la transformarea alimentelor in energie, ajutand copiii sa ramana activi si plini de energie pe tot parcursul zilei;
  • Functia musculara: Magneziul previne crampele musculare si sustine functia musculara sanatoasa;
  • Somn si relaxare: promoveaza un somn odihnitor prin reglarea neurotransmitatorilor care echilibreaza activitatea cerebrala;
  • Sanatatea digestiva: Ajuta la prevenirea constipatiei si sustine o digestie sanatoasa;

Principalele motive pentru suplimentarea cu magneziu in randul copiilor

Asadar, magneziul este esential pentru functionarea creierului, concentrarea si echilibrul emotional al copiilor, contribuind la reducerea stresului, anxietatii si hiperactivitatii, imbunatatind in acelasi timp nivelul de somn si de energie si de asemenea, sustine oasele puternice, sanatatea muschilor, digestia, imunitatea si functia inimii, este important sa ne asiguram ca aportul acestuia in organism este adecvat.

Copiii pot avea nevoie de cantitati crescute de magneziu in perioadele de crestere rapida, activitate fizica ridicata, stres, somn insuficient sau cand se confrunta cu perioade solicitante din punct de vedere scolar. De asemenea, pot beneficia de suplimentarea cu magneziu în timpul unor boli, al perioadei de recuperare sau atunci cand dieta lor nu contine suficiente alimente bogate in magneziu.

magneziu

De ce apare lipsa de magneziu la copii. Cum depistam deficitul de magneziu

Semne pentru parinti care pot anunta carenta de magneziu

Deoarece magneziul este implicat in multiple procese fiziologice, o deficienta se poate manifesta in diferite moduri. Iata cateva semne cheie pe care parintii ar trebui sa le caute:

  • Probleme de concentrare: Magneziul este esential pentru funcționarea creierului, iar deficiența acestuia poate afecta memoria, concentrarea și performanța cognitive, afectand rezultatele scolare; 
  • Crampe musculare: Magneziul ajuta muschii sa se relaxeze. Deficiența poate duce la spasme musculare, crampe sau chiar dureri in crestere;
  • Oboseala si epuizare: Daca cel mic se trezeste obosit observati semne de epuizare fizica desi nu a depus niciun efort, e un posibil semn de deficit de magneziu;
  • Probleme de somn: Daca are somnul intrerupt sau manifesta episoade acute de insomnie, nu poate adormi usor, lipsa de magneziu din corp poate afecta calitatea somnului;
  • Irascibilitate: Daca micutul manifesta episoade de anxietate si irascibilitate fara un motiv anume exista sanse sa aiba un nivel scazut de magneziu in organism. 

Ce trebuie sa mananci cand ai lipsa de magneziu. Cura de magneziu

Necesarul zilnic de magneziu in organism variaza de la 30 mg pe zi in cazul nou-nascutilor si ajunge undeva la 240 mg pe zi in cazul copiiilor de pana in 13 ani, potrivit publicatiei rupahealth.com. Pentru a atinge acest nivel, dincolo de suplimentele alimentare e important sa include in alimentatie anumite fructe si legume pentru a satisface acest necesar biologic.

Alimente bogate in magneziu pentru copii

Atunci cand vorbim de alimente bogate in magneziu, acest mineral il gasim in diferite specii de peste precum: Macroul, somonul, halibutul sau tonul. De exemplu  macroul contine 85 mg de Magneziu la 100 grame de carne. Iar celelalte specii de peste contin procente similare cuprinse intre 75 si 85 de mg de magneziu la 100 de grame de carne.

O sursa excelenta de magneziu sunt si lactatele degresate, precum iaurtul. Magneziul din aceste alimente este si un bun adjuvant in absorbtia optima calciului, continut in cantitati mari de lactate. O portie de iaurt degresat (100 grame) asigura circa 19 mg de magneziu. 

Acele familii care aleg un regim de viata vegan sau vegetarian si isi cresc si copiii potrivit acestui stil de viata, trebuie sa stie ca este nevoie sa suplimenteze cantitatea de magneziu prin consumul de legume si seminte. 

Altfel spus, salatele, mazarea, brocoli, varza de Bruxelles, sparanghelul, sunt produse extrem de bogate in Magneziu. Dintre fructe, bananele contin 35 mg de magneziu la 100 g de miez. Daca le consumi sub forma uscata procentul este si mai mare si poate ajunge si la 105 mg pentru 100 g. 

Nucile de Brazilia contin 376 mg de magneziu la 100 g; Migdalele conțin 270 mg, iar nucile 158 de mg la 100 de grame de produs. Dintre fructele uscate smochinele conțin 43 mg de magneziu la 100 g.  In plus, 100 g de seminte de susan aduc 324 mg de magneziu, iar 100 g de semințe de dovleac au 262 mg de magneziu. 

Nu trebuie sa uitam de cerealele integrale. Fie ca sunt sub forma de paste sau paine, cerealele integrale aduc intre 100 și 150 mg de magneziu. E important ca produsele sa fie integrale deoarece produsele realizate din faina alba, rafinata, sunt lipsite de coaja care contine cele mai multe minerale.

Ce alimente sa evitam cand tinem o cura de magneziu

Atunci cand tii o cura de magneziu e vital sa eviti legume precum fasolea neagra sau orezul brun pentru ca aceste legume contin acid fitic care impiedica absorbtia corecta de magneziu. Totodata, daca are carenta de magneziu copilul trebuie sa evite bauturile acidulate pentru ca acestea contin acid fosforic care interfereaza cu nivelul de magneziu si forteaza eliminarea acestuia din organism prin urina.

Ca idee, cura cu magneziu se intinde pe o perioada de 4 pana la 12 saptamani, dar acest interval poate fi ajustat in functie de diagnosticul oferit de un medic pediatru. In cazul unui deficit sever de magneziu din cauza unei afectiuni, o cura cu magneziu poate dura 2 luni sau si se poate prelungi pentru maxim 3-4 luni. 

Necesarul zilnic de magneziu la copii. Ghid de administrare

Necesarul zilnic de magneziu are urmatoarele valori in functie de varsta celor mici, potrivit rupahealth.com:

  • 0-6 luni – 30 mg/zi
  • 7-12 luni – 75 mg/zi
  • 1-3 ani – 80 mg/zi
  • 4-8 ani – 130 mg/zi
  • 9-13 ani – 240 mg/zi

Importanta si rolul Vitaminei B6 in suplimentarea cu magneziu

In cazul copiiilor se stie ca asocierea magneziului cu vitamina B6 ajuta la scaderea frecventei episoadelor de anxietate, ajuta la concentrare si atentie. Totodata, magneziul asociat cu vitamin B6 reduce oboseala si extenuarea, asigurand functionarea normala a sistemului nervos si asigura o buna calibrare a sinapselor neuronale.

Bibliografie:

Surse principale: 

  1. https://www.nourishedbeginnings.ca/blog1/magnesium-deficiency-in-kids-what-you-should-know ;
  2.  https://www.rupahealth.com/post/magnesium-for-kids-exploring-its-benefits-in-sleep-and-behavior-regulation ;
Articole similare
Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament

Un articol despre dentitia la copii, despre importanta igienei orale inca de la primele luni, despre fenomenul de eruptie dentara si cum poate fi el ameliorat cu produsele potrivite. Primele probleme la copii pot aparea inca din timpul perioadei de eruptie dentara cand primii dinti strapung gingia bebelusului. E primul semn cand copilul simte disconfort si durere si e timpul ca parintii sa foloseasca periuta de masaj dentar pentru gingiile celor mici. Sa nu uitam ca pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare. 

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Ce sunt aminoacizii? De ce au nevoie copiii de ei? Beneficii organism Ce sunt aminoacizii? De ce au nevoie copiii de ei? Beneficii organism

Conform multor studii desfasurate in ultimii zeci de ani s-a ajuns la concluzia ca este imposibil sa ne luam necesarul de nutrienti doar din alimentatie, motiv pentru care cele mai multe persoane se confrunta cu deficit de vitamine si minerale.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Rolul acizilor grasi polinesaturati in alimentatia copiilor Rolul acizilor grasi polinesaturati in alimentatia copiilor

Corpul nostru poate folosi proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa iar acizii grasi polinesaturati sunt esentiali pentru sistemul lor digestiv.

12 iunie 2024
Edited 12 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.