Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament
Se stie deja ca in cazul igienei cavitatii bucale, cel mai bun aliat este preventia. Altfel spus, igiena orala inseamna obiceiuri recurente de periaj si folosirea de apa de gura si ata dentara adecvata celor mici in lupta cu demineralizarea dintilor. Azi, din cauza alimentelor procesate, a radicalilor liberi si altor factori externi, dantura celor mici este supusa unor probleme stomatologice de la varste fragede.
Prin urmare, nu e deloc intamplator ca unul dintre cele mai dezbatute subiecte atunci cand vorbim despre copii este dentitia. Inca de la eruptia dentara pana la primele masele, tot procesul este laborios si de durata. In acest context, o prima vizita a copiiilor la stomatolog ar trebui sa aiba loc inca de la varsta de 1 an, urmata de controale periodice la 6 luni.
Inca de la aparitia primilor dinti ai copilului, parintii trebuie sa stabileasca o consultatie la pedodont pentru o examinare, mai ales cand se incepe introducerea hranei solide in alimentatia acestora. Iar daca vrei sa preintampani problemele dentare, trebuie sa cunosti importanta unor produse care te vor ajuta sa ai mai mult timp o dantura impecabila pentru copilul tau. Iar una dintre cele mai mari probleme este demineralizarea dintilor.
Cand stii ca dantura celor mici are nevoie de mineralizare dintiCand apar cariile din cauza efectului de demineralizare dintiDe ce apare fenomenul de demineralizarea dintilor la copiiCum poti evita procesul de demineralizare dinti copiiCauze demineralizare dinti copii. Demineralizarea dintilor la adultiTratament demineralizare dinti. Remineralizare dintiCand stii ca dantura celor mici are nevoie de mineralizare dinti
Primele probleme la copii pot aparea inca din timpul perioadei de eruptie dentara cand primii dinti strapung gingia bebelusului. E primul semn cand copilul simte disconfort si durere si e timpul ca parintii sa foloseasca periuta de masaj dentar pentru gingiile celor mici. Sa nu uitam ca pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare. Unii dintre ei se adapteaza repede, dar la inceput senzatia poate fi mai inconfortabila decat o pietrica in pantof. Mai tarziu, cand deja se formeaza si ceilalti dinti, pot aparea modificari de structura si culoare in dantura celor mici. Pe scurt, atunci cand stii ca dantura celor mici are nevoie de mineralizare dinti e important sa alegi un cabinet stomatologic specializat in ingrijirea copiiilor.
Modificarile de culoare pot avea cauze endogene (anumite medicamente pe care le-a luat mama pentru diferite afectiuni, genetica, afectiuni sistemice in timpul formarii mugurelui dentar) sau exogene (unele alimente, bacterii cromogene). Coloratia alba poate fi intalnita la copii atunci cand apare caria incipienta sau in leziunile ca urmare a fluorozei (pe dintii permanenti).
Cauza este reprezentata de o demineralizare a smaltului, ca urmare a consumului de hidrocarbonati (zaharuri) si a persistentei placii bacteriene daca periajul nu se efectueaza timp de 24 de ore. De aceea e important ca dantura celor mici sa fie protejata si sa se evite contactul acestora cu produsele bogate in zahar, de la jeleuri la sucuri carbogazoase. Mai mult decat atat, coloratiile galbene care apar la copii pot fi date de administrarea de tetraciclina la cei de varsta cuprinsa intre 6-7 ani sau mamelor, in timpul sarcinii. Coloratiile verzi (verde-galbui) apar mai frecvent la baieti si la copiii care respira pe gura sau dorm cu gura deschisa.
Cand apar cariile din cauza efectului de demineralizare dinti
Inelul de dentitie este unul dintre cei mai importanti aliati ai bebelusului tau in etapele de dezvoltare ale danturii, mai ales in perioada de eruptie dentara. El atenueaza durerea si calmeaza puseurile de inflamatii precum produsele analgezice. In plus, bebelusii carora li se ofera un inel gingival, stiu intuitiv ce sa faca cu el.
Inelele de dentitie vin insotite cu o periuta integrata, care pregatesc bebelusii pentru curatarea zilnica a dintilor. Periuta are perii de plastic, fiind fini si flexibili, actioneaza ca si o periuta de dinti, starnind astfel curiozitatea sugarului, acesta devenind entuziasmat sa experimenteze un nou periaj.
Practic cu aceste dispozitive cei mici se adapteaza din timp pentru periajul zilnic care urmeaza. Sa nu uitam ca exista o legatura directa intre formarea unei carii si igiena dentara precara. In plus, demineralizarea dintilor nu este altceva decat un proces aflat in stadiul incipient la formarea unei carii, situate la nivelul superficial al smaltului. De cele mai multe ori, demineralizarea dintilor apare in urma expunerii prelungite a dintilor la acizii din saliva care sunt produsi in urma formarii placii bacteriene si provin din mancare si bauturi.
Demineralizarea dintilor, in prima faza, apare sub forma de mici pete albe pe smalt. Un dinte demineralizat are un aspect mai degraba calcaros si medicul poate constata ca smaltul nu mai este sanatos. Pe scurt, la intrebarea cand apar cariile din cauza efectului de demineralizare dinti raspunsul este simplu. Cariile apar atunci cand dantura este mentinuta intr-un mediu acid, coroziv si asta se intampla atunci cand resturile alimentare se transforma in acid.
De ce apare fenomenul de demineralizarea dintilor la copii
Specialistii si medicii stomatologi spun ca periuta electrica este o metoda mult mai buna pentru cei mici fata de cea manuala. Prezinta numeroase avantaje care ii confera acesteia o recomandare foarte buna la toate grupele de varsta: prin miscarile capatului activ cat si prin dimensiunile reduse, poate patrunde cu usurinta in locuri greu accesibile, iar timpul de folosire este mult redus.
Un astfel de produs pe care il recomandam este periuta de dinti PHILIPS SONICARE. Conform unui studiu realizat in SUA, 91% dintre dentistii care sunt parinti aleg Sonicare Kids de la Philips pentru micutii lor. Care este motivul? Acest produs creste treptat durata de periere de-a lungul a 90 de zile pana la atingerea intervalului de 2 minute recomandat de dentist. Este usor de folosit, avand un design ergonomic, cu prindere multipla pentru parinti si copii si invelis antialunecare.
Asa ca daca vrei sa afli raspuns la intrebarea de ce apare fenomenul de demineralizarea dintilor la copii.
Produsul este prevazut cu programul KidPacer care emite tonuri muzicale distractive si antrenante pe parcursul periajului, motivand copiii sa-si perieze foarte bine intreaga cavitate bucala. Dispune de cronometru KidTimer, care ajuta la cresterea treptata a duratei de periere. In plus, manerul robust al manerului permite copiilor sa aplice pasta de dinti cu periuta in pozitie orizontala si s-o pastreze in pozitie verticala.
Produsul vine cu 2 moduri de periere cu intensitati diferite, pentru a oferi o curatare adecvata in functie de varsta: un nivel inferior pentru copiii mai mici si unul superior pentru copiii mai mari. Vine la pachet cu doua capete de periere de dimensiuni diferite. In plus o periuta electrica ajuta mult mai bine la curatarea cavitatii bucale si a eliminarii resturilor de alimente care cu timpul se vor dizolva in saliva si vor deveni corozive pentru smaltul dintilor.
Cum poti evita procesul de demineralizare dinti copii
Vrei sa stii cum poti evita procesul de demineralizare dinti copii? Raspunsul este simpli. Pasta de dinti. Pasta de dinti pentru copii este foarte importanta pentru igiena si sanatatea orala a celor mici. Pana la varsta de 2 ani, medicii stomatologi recomanda ca dantura celor mici sa fie periata cu o periuta moale. Gura copiiilor are la fel ca la adulti mii de specii de bacterii. In cazul in care nu avem grija de igiena orala, aceste bacterii colonizeaza si formeaza o pelicula pe dinti, cunoscuta sub numele de placa dentara. Daca s-a instalat pe dintisorii copilului, aceasta placa dentara poate provoca o multitudine de probleme sanatatii orale, inclusiv carii dentare, respiratie urat mirositoare si gingivita (inflamatia gingiilor).
Pasta de dinti fara fluor pentru copii este special creata pentru ingrijirea danturii copiilor. Are o aroma mentolata, agreata de cei mici, si un nivel scazut de abraziune. Pasta de dinti protejeaza dintii impotriva acizilor din zaharuri si, datorita fluorului continut, intareste smaltul dintilor si previne aparitia cariilor. Pasta de dinti Aquafresh Big teeth este potrivita pentru ingrijirea atat a dintilor de lapte cat si a celor permanenti.
Practic demineralizarea dintilor poate fi evitata foarte usor printr-un periaj recurent si atent supravegheata de catre adulti.
Cauze demineralizare dinti copii. Demineralizarea dintilor la adulti
Atunci cand vrei sa afli cauze demineralizare dinti copii sau cum apare demineralizarea dintilot la adulti sa stii ca tot are legatura cu obiceiul precum spalatul dintilor zilnic. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi trebuie deprins de la varsta mica. Inainte de culcare si dimineata, cand se trezeste, piticul tau are nevoie sa fie obisnuit cu periajul danturii pentru o igiena orala desavarsita si pentru un zambet perfect. Fara acest obicei exista riscul sa apara fenomenul de demineralizare.
Demineralizarea smaltului dentar este primul semn care ne indica aparitia cariei dentare si poate fi usor identificata pe suprafata dintilor sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafata uscata a dintilor. Demineralizarea dintilor poate aparea atat pe dintii permanenti, cat si pe cei temporari.
Cu toate ca nu toate petele albe aparute pe dinti ne afecteaza sanatatea orala, ele trebuie tratate cu responsabilitate de catre parinti, iar o consultatie timpurie la medicul stomatolog pediatru poate salva zambetului copilului tau.
Cauza principala o reprezinta placa bacteriana care se depune pe dinti si care contribuie la mentinerea unei aciditati ridicate daca nu este indepartata cu regularitate, dar si acizii prezenti in sucurile de fructe, in citrice (indeosebi). Insa cauzele sunt plurifactoriale, reprezentate de o asociere de factori: factori genetici, alimentatia mamei din primele 4-6 luni de sarcina, igiena orala a noului nascut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respiratia orala, temperatura. Treptat, petele albe se pot inchide la culoare pe masura ce dintii vor intra in contact cu bauturi si alimente colorate.
Surse comune de acizi care pot duce la demineralizarea dintilor:
- – Acumularea de placa bacteriana
- – Igiena dentara necorespunzatoare in cazul purtarii unui aparat dentar
- – Bauturile carbogazoase sau sucurile din citrice (indeosebi lamaile)
- – Aciditatea din anumite alimente
- – Aciditatea stomacala (mai pronuntata la persoanele cu reflux gastrointestinal sau probleme de digestie si alimentatie necorespunzatoare)
- – Anumite tratamente medicamentoase
- – Traumatismele dentare – acestea reprezinta si ele o cauza pentru fenomenul de demineralizare pe incisivii permanenti, ulterior unui traumatism dentar suferit pe incisivii temporari (dinti de lapte).
Din cauza pozitionarii extrem de apropiata dintre radacina dintelui temporar si coroana dintelui permanent, in cazul unui traumatism dentar se va produce inflamarea zonei care poate duce la demineralizarea smaltului incisivului permanent.
Tratament demineralizare dinti. Remineralizare dinti
Daca esti in cautarea unui tratament demineralizare dinti sau a unui proceduri de remineralizare dinti, trebuie sa stii cateva lucruri.
Demineralizarea smaltului dintilor poate fi monitorizata doar de catre medicul specialist in stomatologie pediatrica. Tratamentul realizat in faza incipienta a procesului presupune o actiune locala prin aplicarea unor geluri/crème topice pe baza de fluor si utilizarea unei paste de dinti cu un procent mai ridicat de fluor, adecvata varstei copilului.
De asemenea, periajul profesional realizat periodic de catre medicul stomatolog pediatru are rolul de a indeparta placa bacteriana si de a tine acizii la care este expus smaltul la distanta. Un lucru foarte important pentru succesul tratamentului este indepartarea factorilor care pot afecta structura dintelui, incluzand aici si eliminarea alimentelor si bauturilor cu un continut ridicat de acizi.
REFERINTE:
- Anne-Margaux Collignon, Jean-Noël Vergnes, Alice Germa, Sylvie Azogui, Sophie Breinig, Clémence Hollande, Anne-Laure Bonnet, Cathy Nabet, Factors and Mechanisms Involved in Acquired Developmental Defects of Enamel: A Scoping Review, Frontiers in Pediatrics, 10.3389;
- M. Bhat, K.B. Nelson, Developmental Enamel Defects in Primary Teeth in Children with Cerebral Palsy, Mental Retardation, or Hearing Defects: A Review, Advances in Dental Research;
- D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;
- Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;
- DBL Gravina, VRN Cruvinel, TDPL Azevedo, OA Toledo, ACB Bezerra, Enamel Defects in the Primary Dentition of Preterm and Full Term Children, Journal of Clinical Pediatric Dentist;
- E. Żądzińska, M. Kurek, B. Borowska-Strugińska, W. Lorkiewicz, I. Rosset, A. Sitek, The effect of the season of birth and of selected maternal factors on linear enamel thickness in modern human deciduous incisors, Archives of Oral Biology;
- Albert Schuurs, References, Pathology of the Hard Dental Tissues.Michele Baffi Diniz, Cármen Regina Coldebella, Angela Cristina C Zuanon, Rita de Cássia L. Cordeiro, Alterações orais em crianças prematuras e de baixo peso ao nascer: a importância da relação entre pediatras e odontopediatras, Revista Paulista de Pediatria;
- Anne-Margaux Collignon, Jean-Noël Vergnes, Alice Germa, Sylvie Azogui, Sophie Breinig, Clémence Hollande, Anne-Laure Bonnet, Cathy Nabet, Factors and Mechanisms Involved in Acquired Developmental Defects of Enamel: A Scoping Review, Frontiers in Pediatrics, 10.3389;