Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: La ce ajuta organismul consumul de agrise

Nutritie: La ce ajuta organismul consumul de agrise

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 martie 2023

Agrisele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, care le fac o alegere excelenta pentru imbunatatirea sanatatii. Consumul de afine intareste o mare parte a corpului si, datorita principiilor si proprietatilor sale active, puteti obtine beneficii excelente care va pot ajuta sa va imbunatatiti calitatea vietii.

Proprietati ale Agriselor

Previn imbatranirea prematura: Minimizeaza efectele moleculare ale deteriorarii naturale si imbatranirii celulare.
Protejeaza capilarele: Agrisele contribuie la cresterea tonului venelor si a rezistentei capilarelor. De asemenea, venele se dezumfla si astfel se amelioreaza disconfortul cauzat de hemoroizi si flebita.
Contribuie la imbunatatirea memoriei: Consumul de agrise imbunatateste functia cognitiva, dezvoltand capacitatea de memorare si sustinand buna functionare a creierului.
Promoveaza sanatatea pielii: Au proportii mici de arbutina, o substanta indicata pentru a diminua treptat petele pielii, actionand ca agent de depigmentare.
Au putere diuretica: Agrisele au avantajul de a fi diuretice, ducand la eliminarea retentiei de lichide.
Sunt potrivite pentru diabetici: Reduc nivelul de glucoza din sange (glicemie) la persoanele cu diabet zaharat.
Imbunatatesc vederea: Consumul de Agrise este de mare ajutor in prevenirea si combaterea cataractei si facilitarea regenerarii tesuturilor orbitei oculare.
Acestea au efecte pozitive legate de problemele tractului gastro-intestinal si urinar.
Favorizeaza buna functionare a tractului urinar: Acest lucru se datoreaza calitatilor sale puternice diuretice si antiseptice, fiind ideale pentru tratarea cistitei sau inflamatiei si infectiei tesutului renal si a prostatei.
Sunt un antibiotic excelent: Prezinta o actiune antimicrobiana marcata, cu capacitatea de a inhiba adeziunea agentului bacterian la peretele celular, dezvoltand sau imbunatatind un efect antibiotic care elimina focusul infectiei.
Au calitati antioxidante: Contin polifenoli, compusi chimici cu numeroase proprietati benefice pentru organism, datorita puterii lor antioxidante care lupta impotriva radicalilor liberi.
Proprietati antihemoragice.
Proprietati antiinflamatorii.
Proprietati astringente.
Contin flavonoide care protejeaza organismul de daunele cauzate de agentii oxidanti.
Ajuta la incetinirea osteoporozei.
Ajuta la cresterea sintezei proteinelor musculare si a masei musculare.
Reduc riscul de probleme cardiace.
Sunt o sursa de vitamina C si vitamina K, precum si fibre si calciu, precum si saruri minerale (fier, mangan, crom). Astfel, prin consumul regulat de Agrise, se poate imbunatati sanatatea si se pot preveni anumite boli si afectiuni. De asemenea, afinele se pot integra in mai multe retete (la cereale, smoothie-uri sau intr-o salata de fructe, printre altele).

Combat inflamatia
Continutul sau ridicat de antioxidanti exercita o functie antiinflamatorie in organism.

Contribuie la prevenirea diabetului
Datorita continutului sau de pterostilbeni, care pot regla valorile zaharului din sange, afinele pot contribui la prevenirea diabetului.

Ajuta memoria
Afinele contin antocianina, un nutrient ce are rol revitalizant, printre altele, putand sa imbunatateasca memoria si sa previna afectarea acesteia.

Ideale pentru combaterea infectiilor urinare
Sucul de afine poate fi un aliat de nadejde in lupta contra infectiilor tractului urinar.

Protejeaza vederea
Afinele pot imbunatati vederea nocturna, datorita nutrientilor regasiti in compozitia acestora.

Aliat in curele de slabire
Deoarece contin putine calorii, dar si alte proprietati benefice, afinele sunt potrivite pentru a fi integrate in dietele ce vizeaza pierderea in greutate.

Scaderea colesterolului
Antocianinele sunt eroine, iar acest compus antioxidant este, conform nutrientilor, antiinflamator si poate ajuta la reducerea colesterolului LDL (rau). Si din nou, inima este cea care beneficiaza de aceste substante, deoarece scaderea colesterolului LDL reduce riscul general de aparitie a  si bolilor cardiovasculare.

Te pot ajuta sa traiesti mai mult
Antioxidantii din Agrise s-au dovedit a avea proprietati anti-imbatranire. Un studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii a concluzionat ca antioxidantii pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi provoaca stres oxidativ, care poate creste riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancerul sau bolile de inima.

Sunt bune pentru creier
Consumul regulat de afine s-a dovedit a ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea atentiei. In plus, specialistii afirma faptul ca agrisele ajuta fluxul general de sange al creierului. Atunci cand arterele sunt infundate si fluxul de sange catre creier este mai lent, exista un risc mai mare de dementa vasculara.

Mentin greutatea
Potrivit unui studiilor efectuate de-a lungul timpului, afinele ne ajuta sa ne mentinem greutatea si chiar sa reducem riscul de a obtine diabet de tip 2. Datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin, afinele faciliteaza digestia, sunt bune pentru sanatatea intestinala si chiar utile pentru pierderea in greutate.

Scaderea tensiunii arteriale
Din nou, antocianinele sunt compusii vedeta, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Valori mai scazute alte tensiunii arteriale sunt, de obicei, asociate cu o inima mai sanatoasa, prevenindu-se riscul general de boli cardiovasculare.

Agrisele reduc riscul bolilor de inima
Agrisele sunt o sursa buna de polifenoli, un tip de antioxidant care poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In special, afinele contin antocianine, care, prin intermediul mai multor cercetari, s-au dovedit a imbunatati sanatatea, reducand riscul bolilor de inima. Antocianinele sunt cele care dau afinelor nuanta caracteristica de albastru inchis.

Reducerea declinului cognitiv
Componentele fundamentale care permit afinelor sa fie atat de benefice sunt antocianinele, care pot actiona ca antioxidanti si imunomodulatori.

Prevenirea infectiilor tractului urinar
Agrisele sunt aliati naturali impotriva infectiilor urinare, impiedicand aderenta si inmultirea bacteriilor. Componentele cheie care fac agrisele  atat de benefice sunt din nou antocianinele, care pot actiona ca antioxidanti si imunomodulatori. In plus, agrisele sunt fructe bogate in fibre si vitamine, cum ar fi A, B, C, E si K, protagonisti ai sistemului imunitar care apara organismul de atacul agentilor patogeni externi ce provoaca diverse boli.

De asemenea, pentru actiunea sa antiinflamatoare si antioxidanta, agrisele ofera beneficii asupra functiei vasculare, in plus, fitochimicalele din afine pot afecta microflora gastrointestinala si pot contribui la sanatatea digestiva. Aceste aspecte au implicatii asupra bolilor si conditiilor degenerative, precum si asupra procesului de imbatranire.

Desi agrisele au beneficii pentru sanatate, trebuie sa tinem cont de faptul ca nu exista alimente miraculoase si ca, daca vrem sa beneficiem de proprietatile acestor fructe, dieta noastra trebuie sa fie echilibrata si sa avem un stil nostru de viata sanatos, intrucat o alimentatie bogata in produse procesate, zahar, prajeli si grasimi, precum si sedentarismul sunt factori care trebuie corectati, astfel incat fructele sa vina ca parte a unui regim de viata variat si sanatos.  

Asemanarea dintre agrise si afine

Afinul este un arbust bogat ramificat, ramurile sale având, în permanenţă, culoarea verde. Face parte din familia ericaceelor. Se prezintă ca un arbust scund, înălţimea sa fiind de numai 50 cm. Fructele sunt de culoare neagră,sau ceva mai deschis, cu o nuanţă de albăstrui-metalizat. Afinul crește pe munte, de la circa 800 de metri în sus, până spre golurile alpine.

Fructele dar și frunzele de afin conțin substanțe precum: tanini, mirtilină, neomirtilină. Datorită mirtilinei și neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursă excepţională de insulina – insulina vegetală. Taninul se găsește nu numai în frunze, ci și în fructe. Fructele mai conțin în plus pectine, vitamina A și o sursă importantă de vitamina C.

Atât frunzele, cât și fructele de afin au acţiune astringentă și contribuie la reducerea zahărului din sânge(diabet). De altfel, afinul este cunoscut ca un însoţitor benefic în tratamentele privind diabetul. Afinul este, totodată, și un activ agent antidiareic, diuretic, dezinfectantintern, antihemoragic. Specialiștii afirmă că tratamentul cu ceaiuri de afin contribuie la creșterea acuităţii vizuale, mai ales pe timp de noapte.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina