Papadie: Proprietati si beneficii pentru organism
Papadia este o planta erbacee perena, des intalnita in Europa si care a fost utilizata de-a lungul timpului pentru combaterea diferitelor infectii. Cu toate ca planta poate avea proprietati benefice, studiile stiintifice in acest sens sunt destul de limitate, insa in articolul de fata se vor evidentia potentiale proprietati terapeutice ale plantei.
In prezent, Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride. Din cele aproape 4.000 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei. Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator.
Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice, si exista si azi sate unde se cultiva plante ca acum 200 de ani intr-un mediu neintinat de tehnologizare si poluare.
Pentru ce se utilizeaza papadia?
Pentru proprietatile sale antiinflamatorii, regenerative si digestive, printre altele, papadia a fost folosita de mii de ani pentru a trata nenumarate afectiuni fizice, in special tulburari digestive si boli hepatice. Desi papadia are un numar mare de proprietati, cele mai multe nu sunt cunoscute, astfel incat in multe cazuri a fost folosita doar ca o planta ornamentala datorita florilor sale.
Exista doua tipuri diferite de flori de papadie, in functie de subspecie si ambele sunt comestibile in intregime, dar toate se caracterizeaza prin faptul ca au flori de o culoare galbena stralucitoare. In medicina traditionala, papadia a fost utilizata pe scara larga in tratamentul eczemelor si eruptiilor cutanate sau a anumitor tipuri de infectii, in special a celor virale, dar mai ales in patologii ale stomacului, dar si pentru cele ale articulatiilor. Papadia este, de asemenea, foarte apreciata ca ingredient culinar, deoarece este complet comestibila si poate fi adaugat in supe, salate sau infuzii.
Ce proprietati benefice ofera papadia?
Frunzele de papadie pot fi consumate fierte sau crude si servesc ca o sursa excelenta de vitamine A, C si K. Ele contin, de asemenea, vitamina E, acid folic, cantitati mici de vitamine din grupa B si inulina, tipul de fibre care sunt cele mai benefice pentru sanatatea microbiotei intestinale. Ele ofera, de asemenea, o cantitate semnificativa de diverse minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu si siliciu. Dar proprietatile medicinale ale papapadiei se datoreaza combinatiei de compusi antioxidanti si antiinflamatori, cum ar fi beta-carotenul si polifenolii.
Papadia - potential remediu pentru diferite afectiuni
Desi studiile sunt limitate in ceea ce priveste beneficiile papadiei, exista voci care afirma faptul ca aceasta planta este eficienta pentru ameliorarea diferitelor simptome, precum si in combaterea anumitor afectiuni. Papadiei ii sunt astfel atribuite numeroase aplicatii medicinale. Se remarca mai presus de toate ca fiind un excelent protector hepatic, precum si pentru puterea sa diuretica, dar exista mult mai multe proprietati ale acestei plante medicinaleꓽ
Imbunatateste performanta ficatului si il regenereaza
Administrarea de papadie stimuleaza functia hepatica, activand secretia biliara si ajutand la descarcarea acesteia din vezica biliara. Pentru a face acest lucru, se pot administra preparate naturiste ce contin papadie, insa recomandat este sa se consulte opinia medicului curant. Studiile pe animale au confirmat una dintre principalele proprietati atribuite papadiei de catre medicina traditionala: capacitatea de a regenera ficatul si de a-l proteja de substantele toxice si de excesul de grasime.
Regleaza metabolismul
Papadia contine o formula speciala de nutrienti si compusi bioactivi, care ofera o serie de efecte benefice asupra metabolismului:
- Ajuta la controlul nivelului de zahar
- Stimuleaza secretia de insulina
- Regleaza nivelul de glucoza
- Reduce absorbtia grasimilor
- Promoveaza controlul colesterolului
Actiune anticancerigena
Poate ca una dintre cele mai interesante proprietati ale papadiei – in special, extractul de frunze si radacina – este potentialul sau de a preveni cresterea celulelor canceroase in diferite organe. Studiile in vitro au aratat ca extractul de radacina de papadie are capacitatea de a reduce drastic cresterea celulelor canceroase in ficat, colon, piele, sange si tesut pancreatic. Aceste descoperiri sunt incurajatoare, dar sunt necesare mai multe studii pentru a testa daca papadia poate fi utila in tratarea cancerului la om.
Previne infectiile
Unele cercetari indica faptul ca papadia poate avea proprietati antimicrobiene si antivirale. Mai multe studii in vitro au constatat ca extractul de papadie reduce semnificativ capacitatea de a replica virusi si bacterii daunatoare.
Actiune diuretica si digestiva
Consumul de papadie este considerat a fi ideal pentru cei care doresc sa scape de kilogramele in plus, deoarece planta este saraca in calorii, actionand ca un diuretic, prin urmare, incurajeaza eliminarea lichidelor, fara a scadea nivelul de potasiu din sange. De asemenea, se pare ca papadia stimuleaza secretia organelor digestive, ajutand astfel la digestie.
Efect usor laxativ
Papadia este un remediu bun pentru persoanele care sufera perioade de constipatie prin actiunea sa usor laxativa.
Venotonica si vasodilatatoare
Papadia stimuleaza circulatia sangelui si dilata vasele de sange, putand fi benefica pentru reglarea tensiunii arteriale si purificarea sangelui.
Combate durerile musculare si osoase
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, papadia poate ajuta la reducerea inflamatiei articulatiilor. In plus, aceasta planta este foarte bogata in calciu si vitamina K, ideala pentru dezvoltarea si buna functionare a oaselor noastre.
Accelereaza vindecarea ranilor
Aplicarea sa pe rani le ajuta pe acestea sa se vindece intr-un timp scurt, datorita efectului sau de vindecare.
Alte beneficii pentru piele
Datorita proprietatilor sale de curatare si compozitiei exceptionale, papadia este, de asemenea, foarte utila pentru ingrijirea estetica. Aplicarea sa topica ajuta la curatarea si reducerea impuritatilor pielii, datorita continutului sau de beta-caroten. Fiind bogata in antioxidanti, papadia, de asemenea, ajuta la combaterea deteriorarii si imbatranirii celulelor. Si, de asemenea, ajuta ranile sa se vindece mai repede, in plus fata de reducerea acneei, psoriazisului sau urticariei, desi nu sunt studii clarificatoare in acest sens.
Cercetarile pe animale indica faptul ca frunzele de papadie si extractele de flori protejeaza pielea de daunele cauzate de radiatiile solare, imbatranire si acnee. Acestea sporesc generarea de noi celule in piele, ceea ce ar putea intarzia procesul de imbatranire. Papadia reduce inflamatia si iritarea pielii, crescand in acelasi timp hidratarea si productia de colagen. Acest lucru poate fi util in prevenirea si tratarea anumitor tipuri de acnee.
Frunzele de papadie, tulpinile si florile pot fi consumate in moc natural si crud (in salata, de exemplu) sau consumate fierte. Radacina este de obicei uscata, macinata si consumata ca inlocuitor pentru ceai sau cafea. Papadia este, de asemenea, disponibila in capsule, extracte si tincturii. Aceasta planta are o toxicitate scazuta, insa ca si in cazul oricarei plante, papadia trebuie utilizata cu moderatie. La unii oameni poate provoca reactii alergice, ca in cazul oricarui aliment. Desi papadia poate avea anumite proprietati benefice, cu toate acestea, pentru orice tip de afectiune, se recomanda consultarea medicului.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;